Spekuloin seuraavia:
1. Presidentti Niinistö tuumi, että nyt Yhdysvallat palaa takaisin pöytiin. Näin varmasti tapahtuukin - WHO, YK, NATO...
Pääosin Yhdysvaltain harjoittama kansainvälinen politiikka pysyy samanlaisena kuin ennen Trumpiakin, mutta Biden antaa tukensa erilaisille kansainvälisille instituutioille, demokratialle ja kansainvälisille sopimuksille.
2. Kiinan kysymys. TPP (Trans-Pacific Partnership) oli Obaman hallinnon suurstrateginen kauppahanke Kiinan nousua vastaan. Trump veti Yhdysvallat pois siitä hankkeesta vuonna 2017. Toteutuessaan hanke olisi ollut maailman suurin vapaakauppasopimus, kattaen 40% koko globaalista taloudesta. Tarkemmin CFR:n
sivuilta:
"For Obama, the pact was a means to ensure that “the United States—and not countries like China—is the one writing this century’s rules for the world’s economy".”Biden saattaisi elvyttää hankkeen:
Biden would want the U.S. to rejoin Trans-Pacific Partnership, leading China watcher says (CNBC).
3. Venäjän kysymys. Voisin kuvitella, että Biden yrittää torpata Venäjän pyrintöjä (Esim. sen maakaasun ja öljyn kauppahankkeet muualle Eurooppaan) vielä aiempaakin hartaammin. Silloin kun oli Obaman varapresidenttinä, niin molemmat olivat suuresti turhautuneita Euroopan (Varsinkin Saksan) passiivisuuteen suhteessa Venäjän toimiin.
4. Suhteet Iraniin? Tämä on nyt ydinsulkusopimuksen osalta kysymysmerkki. Iranista on jo otettu Yhdysvaltoihin asian tiimoilta yhteyttä ja toivottu, että Biden palauttaisi Yhdysvallat takaisin sopimukseen.
5. Lähi-Idän tapahtumat laajemminkin. Israelin kanssa Bidenillä on valmiiksi erinomaiset välit. Missä määrin Biden palauttaa fokusta takaisin Lähi-Itään, jos palauttaa.
Lähinnä tässä mietyttää nyt eniten se, että onko Biden tuimempi Kiinan, vaiko Venäjän suuntaan.