Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Lestadiolaisuus (ja Kaikki synnit)

Aloittaja kertsi, marraskuu 16, 2020, 17:29:18

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

kertsi

Tässä ketjussa voi keskustella joko lestadiolaisuudesta yleensä, tai tv-sarjasta Kaikki synnit, tai molemmista.

tv-sarja Kaikki synnit: https://areena.yle.fi/1-50603042#autoplay=true
Miten hyvin tuo fiktiivinen tv-sarja onnistuu antamaan totuudellisen kuvan lestoista?


Mitä hyvää tässä uskonlahkossa mielestäsi on, ja mitä pahaa?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Lestadiolaisuus


Vanhoillislestadiolaisten (SRK) saarna-arkisto: https://www.srk.fi/fi/toimintamuodot/seurat/saarna-arkisto/
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

#1
Keskustelussa tv-nurkka kirjoitin tv-sarjasta Kaikki synnit näin:

Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 14, 2020, 20:27:02
Kaikki synnit Jakso 1 (Yle Areena)
Nuori rikostutkija Lauri pelastuu parisuhdeterapialta, kun saa työkomennuksen kotiseudulleen, jossa kaksi murhaa ravistelee konservatiivista pikkukylää. Työpariksi lähtee elämästään nauttiva rikosylikonstaapeli Sanna, joka ei ole koskaan käynyt näin pohjoisessa.

Lestoja ainakin useamman murhan uhreina (ja ehkä tekijöinäkin?), vapaa-ajattelijoita, maahanmuuttajia, ehkä radikalisoituneitakin?, ketkuliikemiehiä, yksityiselämässään huonosti voivia poliiseja, joista yhdellä lestatausta. Tässä Oulun liepeen kylään *) sijoittuvassa tv-sarjassa ei ole sellaista eleganttia kepeyttä, mitä joissain ruotsalaisissa vastaavissa, tai sellaista huumoria, mitä brittiläisissä vastaavissa voi olla, mutta voi olla kiinnostava. Vasta ensimmäinen osa katsottu.
Huomioita lestoista (sitaatit muistinvaraisia, ehkei aivan tarkkoja, mutta samansuuntaisia):
- henkinen väkivalta liikkeen perustana?
- liike rajoittaa itsemääräämisoikeutta
- "seksi on Jumalan lahja, täällä siitä on tehty ahdistavaa" - ei seksiä ennen avioliittoa
- lasten aivopesu (uskoon) ja manipulointi ihan pienestä pitäen "Parasta olisi jos lestoista voisi ottaa lapset huostaan, loppuisi se aivopesu"
- pitserianomistaja, maallistunut iranilanin (tai irakilainen?) kommentoi lestojen tiukkapipoisuutta: "samat säännöt kuin shariassa"

Sarjan nimi viitannee lestojen maallikkoripin synninpäästöön "Jeesuksen nimessä ja veressa, kaikki synnit on anteeksiannettu".

*) Lumijoen Varjakka, jossain kyltissä vilahtaa Lumijoki? Tai fiktiivinen Varjakka, niitä on peräti 3 kpl Oulun seudulla. Varjakan nimi tulee ehkä varjageista (viikingit) - tai paikkakuntalaisten mukaan Pohjan akasta (eli varjon akasta).

ps. Olisi kivaa, jos näyttelijät puhuisivat Oulun seudun murretta kunnolla, mutta eivät puhu.

Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 15, 2020, 11:44:42
Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 14, 2020, 20:27:02
Kaikki synnit Jakso 1 (Yle Areena)
... Tässä Oulun liepeen kylään *) sijoittuvassa tv-sarjassa ei ole sellaista eleganttia kepeyttä, mitä joissain ruotsalaisissa vastaavissa, tai sellaista huumoria, mitä brittiläisissä vastaavissa voi olla, mutta voi olla kiinnostava. Vasta ensimmäinen osa katsottu.
...
5. osa 1. kautta menossa nyt.

Tämä on enemmän kuin vain laimeasti kiinnostava. Enemmän elämänmakuinen, ja tarjoaa huomattavasti enemmän ajattelun aihetta kuin monet siloitellummat ruotsalaiset tai brittiläiset vastaavat sarjat. Sarja alkaa vetämään vähän hitaasti, mutta paranee päästyään käyntiin kunnolla.

Vahva suositus katsoa!

Yksi huomio lisää:
Sarjassa puhujaveli, joka oli paikallisen rauhanyhdistyksen puheenjohtajakin, ei kyllä saarnannut sillä nuotilla ja sillä hihhulimaisella tunteenpalolla kuin mikä käsittääkseni on yleistä lestaseuroissa.

Pläräilin muutamia saarnoja autenttisista lestasaarnoista sieltä täältä (ks. aloituskirjoituksen linkki), mutten löytänyt mitään erinomaista esimerkkiä siitä, miltä muistikuvieni mukaan oikein hihhuleimmat saarnaajat kuulostavat.

Olen lapsena ollut mummoni mukana muutamia (tai monia? en muista) kertoja seuroissa, ja ainakaan tv-sarjassa ei kuvattu niitä lapselle aika pelottavia ja outoja "kohtauksia" eli "liikutuksia", joita ihmiset saattoivat saada. He itse kertoivat kokeneensa pyhän hengen tulemisena päälleen tms.. Itse epäilisin, että kyseessä olisi jonkinlainen joukkosuggestio tai joukkopsykoosi, sillä usein useampi seurakuntalainen alkoi kiljahtelemaan, ja aina samalla tavalla. Kiljahtelussa oli tietty kaavamaisuus, henkilö löi päänsä päällä laajassa kaaressa kädet yhteen ja kiljui yhä uudestaan ja uudestaan "Herra Jeesus olkoon kiitetty". Jotkut vetreämmät myös hyppivät.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Tv-sarjan päähenkilö irtaantui lestadiolaisuudesta. Sen jälkeen hänellä ei ollut enää lapsuuden kotiin asiaa. Olen kyllä lukenut, että on sellaisiakin irtaantuneita, joita ei ole potkittu perheestä pois. Olisi kiinnostavaa tietää kumpi on yleisempää, se että perhe ja suku ja ystäväpiiri ja koko sosiaalinen yhteisö kääntää selkänsä irtaantuneelle, vaiko se, että ei suljeta ulos.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Itse pidän epäuskottavana tv-sarjassa esiintynyttä raiskauksen tekopaikkaa (suviseurojen seurateltta, joka on yhtä isoa avointa tilaa). Se, että aikuiset miehet raiskaavat pikkutytön yksissä tuumin, saattaa olla epätavallista. Tavallisempaa on oletettavasti avioliitossa tehdyt vaimon raiskaukset ja ehkä omien lastenkin raiskaukset, tai se, että puhujaveli on raiskannut lapsia.

Samaten nuorten miesten suorittama yhden ikätoverinsa pahoinpitely on mielestäni epäuskottava.


https://freepathways.wordpress.com/2012/06/14/avioraiskaus/
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Juuli

#4
Äitini kävi kansakoulun ekaluokat mummonsa luota kun sieltä oli kouluun lyhyt matka. Mummo oli vanhoillislestadiolainen. Raahasi pikkulikan seuroihin mukanaan. Äiti muistaa vieläkin sen pelon mikä tuli kun ihmiset hyppi penkeillä, itki ja huusi synnit anteeks, synnit anteeks. Lisäksi joku(t)  nuori nainen sai takahuoneessa erillisen synninpäästön saarnaajalta.
Painajaisethan siitä seurasi. Äidin oma äiti eli mummon tytär sai tietää ja kielto tuli ehdoton mummolle pikkulikan viennistä seuroihin.  ::)

urogallus

Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 16, 2020, 19:34:10
Itse pidän epäuskottavana tv-sarjassa esiintynyttä raiskauksen tekopaikkaa (suviseurojen seurateltta, joka on yhtä isoa avointa tilaa). Se, että aikuiset miehet raiskaavat pikkutytön yksissä tuumin, saattaa olla epätavallista.

Joskus 1800-luvun hurjina vuosina ja vähän myöhemminkin lestadiolaisten tai samansuuntaisten lahkojen kokoukset saattoivat yltyä aikamoisiksi orgioiksi, joissa ei varmaankaan paljon suostumuksia kyselty tai kuunneltu. Tv-sarjaa katselin 2 jaksoa, (oli parempi kuin perusnordicnoir mutta ei tarpeeksi) joten en ehtinyt tuonne asti. Taisi olla kuitenkin aika erilainen meininki siinä?

kertsi

^
Kuinkahan todenperäinen on tuo näkemys hurjista 1800-luvun seuroista?

Itse olen nähnyt vain Maa on syntinen laulu -elokuvan, joka perustuu samannimiseen Timo K. Mukan romaaniin. Mukka oli Pellosta kotoisin, eli lestojen ydinalueilta, joten voi siinä jotain totuuden siementäkin olla mukana?

Tv-sarjassa ei ollut orgioita.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Juuli - marraskuu 16, 2020, 20:26:32
Äitini kävi kansakoulun ekaluokat mummonsa luota kun sieltä oli kouluun lyhyt matka. Mummo oli vanhoillislestadiolainen. Raahasi pikkulikan seuroihin mukanaan. Äiti muistaa vieläkin sen pelon mikä tuli kun ihmiset hyppi penkeillä, itki ja huusi synnit anteeks, synnit anteeks. Lisäksi joku(t)  nuori nainen sai takahuoneessa erillisen synninpäästön saarnaajalta.
Painajaisethan siitä seurasi. Äidin oma äiti eli mummon tytär sai tietää ja kielto tuli ehdoton mummolle pikkulikan viennistä seuroihin.  ::)
Niinpä. Pelottava kokemus kenelle tahansa pikkulikalle, ainakin jos ei ole vauvasta asti kasvanut liikkeen piirissä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Tv-sarjassa toinen päähenkilö, lestataustainen homoseksuaalinen poliisi kärsi nuorena isänsä ennakkoluuloista ja hakkaamisesta, ja oli lestakoulukaveriensa koulukiusaama. Isänsä kai yritti hakkaamalla muuttaa poikansa heteroksi. En ole aivan varma, mutta sellainen mielikuva (perustuen omiin havaintoihini) minulla on, että kotikuria fyysisen väkivallan muodossa esiintyy lestoilla valtaväestöä enemmän.  "Joka vitsaa säästää, se lastaan vihaa" lienee vähän vahvempi kasvatuksellinen ohjenuora - tai suoremmin "nyrkillä vasten suuta" niin kuin eräällä tuntemallani lestanaisella omana kasvatusmetodinaan.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Melodious Oaf

Olen itse törmännyt sellaiseen, että rikkinäisestä tai aika vähän huolenpitoa tarjonneesta kodista oleva tyyppi kokee vanhoillislestadiolaisen perheilmapiirin voimaannuttavana ja turvallisena, vaikkei itse varsinaisesti kuulu uskoon. Joku kaipuu sellaiseen että vois olla voimakkaammin ja selkeämmin alkoholivastainen ja sulkea pois turvallisuudentunnetta rikkovan käytöksen selkeämmällä moraalikoodilla, jota muukin yhteisö tukee ja noudattaa.

Pitäis varmaan alkaa katsoa sarjaa ja osallistua keskusteluun sen pohjalta. Mutta ei mulla toisaalta omia kokemuksia ole lestadiolaisista, joten ei ole mihin sarjaa verrata.

Unforgiven

Jos sen verran sallitaan, aloittajan luvalla tietenkin, kirjattakoon meriitteihini, että olin jonkin aikaa samassa työpaikassa Kaikki synnit -sarjan ohjaajan kanssa eräällä hyvinkin lestadiolaisvaltaisella paikkakunnalla. Alle parikymppisiä tuolloin oltiin. Velmu ja hauska kaveri oli. Liimaili -Jeesus tulee- lappuja työkavereiden vaatteisiin.

Mutta tosiaan lestadiolaisuutta sinänsä liki on tullut asuttua eli Pohjois-Pohjanmaalla. Paljon tunsin yhteisöön kuuluvia ja tunnen edelleenkin. Myöhemmin ehkä lisää paremmalla aikaa niistä kokemuksista kun tuo tärkein tuli jo kerrottua.
I'm just a soul whose intentions are good

Toope

Lestat pitävä suviseuroja. Ilman raiskauksia.
Lestat pitävät lapsia vähän ojennuksessa. Melkein kamalaa.

kertsi

#12
Luulen, että tv-sarjan ytimessä on "Maijan" (nimi muutettu) tarina *). Kyseinen pikkutyttö oli 9-vuotias, kun hänen sisartensa aviomiehet alkoivat käyttää tyttöä seksuaalisesti hyväkseen. Tilannetta jatkui vuosikausia. Maija yritti puhua hädästään aikuisille perheessään ja seurakunnassa, mutta lestaseurakunnan sairaiden käytäntöjen takia Maija ei koskaan saanut turvaa omassa perheessään (äitinsäkin torui Maijaa siitä, että tämä tekee sisartensa perhe-elämästä vaikeaa), tai seurakunnassa.

Lestojen sairas rippikäytäntö on se, mikä tekee mahdolliseksi tällaisten lasten elämän tuhoamisen. Kun joku pyytää raskastakin rikosta (esim. raiskaus) anteeksi, on ilmeisesti uhrin pakko antaa anteeksi. Ja se, mikä on kerran anteeksi, sitä ei myöhemmin ei enää saa kaivella, eikä siitä varsinkaan saa tehdä rikosilmoitusta, muuten itse joutuu helvettiin.

Lestaseurakunnassa valtaapitävät miehet ovat halunneet suojella yhteisöä niin, että yhteisön maine ei tahriintuisi rikosilmoitusten myötä. Kävi vaan niin ikävästi, että se maine tahriintui vielä pahemmin siitä, että rikosten uhrit traumatisoituivat ei vain siitä rikoksesta vaan myös siitä, että yhteisö jätti heidät yksin ja syyllisti heitä, ja esti sen, että he saivat oikeutta.

*)
Johanna Hurtig, Mari Leppänen
Maijan tarina - lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö yksilön ja yhteisön traumana

Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo valitsi Johanna Hurtigin ja Mari Leppäsen toimittaman Maijan tarinan Vuoden kristilliseksi kirjaksi 2012. Voittaja julistettiin Helsingin kirjamessuilla. Katso perustelut täältä.

Vanhoillislestadiolaisen Maijan lapsuus särkyi jo varhain, kun hän joutui seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Siitä alkanutta traumaattista tapahtumasarjaa pahensi perheessä ja lähiympäristössä vaikuttanut vaikenemisen kulttuuri, joka mahdollisti hyväksikäytön jatkumisen. Tässä kirjassa Maija kertoo lapsena koetusta seksuaalisesta väkivallasta sekä sen torjumisesta, unohtamisesta ja palautumisesta mieleen aikuisena. Yritykset purkaa lapsuuden tapahtumia oman lähipiirin ja uskonyhteisön kanssa johtivat uudenlaisiin vaikeuksiin.

Maijan lisäksi teoksessa kirjoittavat eri alojen asiantuntijat. Heidän teksteissään tarkastellaan traumatisoitumisen ja toipumisen prosessia, uskonnollisen yhteisön ja väkivallan kytköksiä, uskon ja moraalin välistä yhteyttä sekä hyväksikäytöstä puhumista ja siitä vaikenemista. Kokonaisuutena teos on vahva yhteiskunnallinen puheenvuoro mutta myös kertomus uskosta, rohkeudesta ja selviytymisestä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Toope

Kauheita nuo lestat. Ottaisivat oppia muslimeista. Siten ehkä HS:n ja YLE:n suhtautuminenkin muuttuisi positiivisemmaksi.