Luulen, että tv-sarjan ytimessä on "Maijan" (nimi muutettu) tarina *). Kyseinen pikkutyttö oli 9-vuotias, kun hänen sisartensa aviomiehet alkoivat käyttää tyttöä seksuaalisesti hyväkseen. Tilannetta jatkui vuosikausia. Maija yritti puhua hädästään aikuisille perheessään ja seurakunnassa, mutta lestaseurakunnan sairaiden käytäntöjen takia Maija ei koskaan saanut turvaa omassa perheessään (äitinsäkin torui Maijaa siitä, että tämä tekee sisartensa perhe-elämästä vaikeaa), tai seurakunnassa.
Lestojen sairas rippikäytäntö on se, mikä tekee mahdolliseksi tällaisten lasten elämän tuhoamisen. Kun joku pyytää raskastakin rikosta (esim. raiskaus) anteeksi, on ilmeisesti uhrin pakko antaa anteeksi. Ja se, mikä on kerran anteeksi, sitä ei myöhemmin ei enää saa kaivella, eikä siitä varsinkaan saa tehdä rikosilmoitusta, muuten itse joutuu helvettiin.
Lestaseurakunnassa valtaapitävät miehet ovat halunneet suojella yhteisöä niin, että yhteisön maine ei tahriintuisi rikosilmoitusten myötä. Kävi vaan niin ikävästi, että se maine tahriintui vielä pahemmin siitä, että rikosten uhrit traumatisoituivat ei vain siitä rikoksesta vaan myös siitä, että yhteisö jätti heidät yksin ja syyllisti heitä, ja esti sen, että he saivat oikeutta.
*)
Johanna Hurtig, Mari Leppänen
Maijan tarina - lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö yksilön ja yhteisön traumana
Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo valitsi Johanna Hurtigin ja Mari Leppäsen toimittaman Maijan tarinan Vuoden kristilliseksi kirjaksi 2012. Voittaja julistettiin Helsingin kirjamessuilla. Katso perustelut täältä.
Vanhoillislestadiolaisen Maijan lapsuus särkyi jo varhain, kun hän joutui seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Siitä alkanutta traumaattista tapahtumasarjaa pahensi perheessä ja lähiympäristössä vaikuttanut vaikenemisen kulttuuri, joka mahdollisti hyväksikäytön jatkumisen. Tässä kirjassa Maija kertoo lapsena koetusta seksuaalisesta väkivallasta sekä sen torjumisesta, unohtamisesta ja palautumisesta mieleen aikuisena. Yritykset purkaa lapsuuden tapahtumia oman lähipiirin ja uskonyhteisön kanssa johtivat uudenlaisiin vaikeuksiin.Maijan lisäksi teoksessa kirjoittavat eri alojen asiantuntijat. Heidän teksteissään tarkastellaan traumatisoitumisen ja toipumisen prosessia, uskonnollisen yhteisön ja väkivallan kytköksiä, uskon ja moraalin välistä yhteyttä sekä hyväksikäytöstä puhumista ja siitä vaikenemista. Kokonaisuutena teos on vahva yhteiskunnallinen puheenvuoro mutta myös kertomus uskosta, rohkeudesta ja selviytymisestä.