Kirjoittaja Aihe: Ongelmat lämmityksen kanssa  (Luettu 10595 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12045
 • Superkiltti
Ongelmat lämmityksen kanssa
« : Tammikuu 19, 2021, 13:29:34 »
Nyt kannattaa lukea tarkoin mitä kirjoitan, ettei suotta tuhlaa aikaansa suosittelemalla jotain mikä ei auta...

Asun 1960-luvun kerrostalon rötiskössä ja sen vuoksi riesana on sitten näitä iäinkuisia vesikiertopattereita. Jokusena syksynä on lämpötilat tippuneet, olen valittanut, on tehty jotain, ja elämä jatkuu. Yhtenä syksynä tilanne oli se että koska toisessa rapussa jääräpäät polttavat sisätiloissa, taloyhtiö päätti ettei nostakaan sinä vuonna paineita kun lämmöt menee kumminkin harakoille. Minun asunnossani, ja koko tällä "seinällä" josta on kyse, putosivat lämmöt liikaa. Valitin ja lopulta löytyi pohjakerroksesta erääseen asuntoon (voi herrasiunnaa) sisään rakennettu ja sittemmin umpeen maalattu kaappi josta pystyi säätämään nimenomaan tämän seinän asuntojen lämpötiloja. Tilanne korjautui.

Viime talvena ekaa kertaa talven (ei siis syksyn, vaan talven) myötä kylmeni, valitin, ja huoltomies kävi kiskomassa pattereistani (3) termostaatit irti että kaikki systeemissä kiertävä lämpö pääsee tulemaan läpi. Tilanne korjautui, ei optimaaliseksi, mutta nippanappa päästiin lopulta 21,5 asteen hujakoille joka on se lämpötila johon tässä yhtiössä asuntojen lämpö on säädetty (kuulin tuon lukeman vuosia sitten).

Nyt alkoi jäähtymään niin maan perkeleesti ja lopulta olohuoneessa on enää 20,5 ja makuuhuoneessa sitäkin vähemmän. Yllättäen päivänä jolloin pakkasta oli pahimmillaan yli 20 astetta, heti aamusta oli toivottu 21,5 ja se siitä vielä lämpenikin kun aurinko lämmitti! Mutta heti kun pakkanen hellitti, jysähti tähän mainitsemaani 20,5 asteeseen. Ja nythän on niin että minulle se on täyttä tuskaa sairastamani fibron takia. Jokainen pikkupykälä jolla mennään alle 21,5 asteen on ällöttävä ja tuntuu kropassa. Ei se 21,5 astettakaan minulle riittäisi, mutta siedän sen.

Huoltomies kävi asiaa tutkimassa ja totesi että mitään ei voi tehdä. Hän mittasi pattereiden pinnasta lämmöt ja ne ovat kuulema juuri sellaiset kuin pitääkin. Makuuhuoneessa, joka kylmempi huone, jopa enemmän kuin alin vaadittu lämpö.

Nyt kysymys kuuluu että mihin ihmeeseen asunnostani karkaa lämmöt?

Mistään ei vedä. Mies sanoi että jos vetäisi, näkyisi kyllä huuru ikkunoiden välissä. Ei näy. Huonekalut ja verhot eivät peitä pattereita päivällä, olohuoneessa en verhoja kisko edes yöksi ikkunoiden eteen. Ei voi ikuisesti vedota siihenkään että "rakenteet imee lämmöt" tai että "kestää 3 vrk kun lämpö asettuu säänmuutoksen jälkeen". Tässä on mennyt jo kolme viikkoa (minulle) jäätävissä olosuhteissa, paitsi että yllättäen oli tosiaan normaalia sen yhden päivän ajan kun oli kova pakkanen.

Koko talven vaikuttanut siltä että jos ulkona lämpenee, asunto kylmenee, ja jos ulkona kylmenee, asunto kylmenee. Ja nyt se sitten näyttää ainakin tälläerään jämähtäneen niin kylmäksi kuin se kai suinkin pystyy jäämään siten että patterit kumminkin ovat lämmittävinään.

Hommasin jo vuosi sitten irtopatterin, mutta jurppii maksaa erikseen sähköstä lämmittämisessä kun onhan ne lämmityskulut sisällytetty jo vuokraankin. Lisäksi ärsyttää kun pikkupatteria käyttäessä pitää nököttää samassa kohdassa asuntoa. Tai sitten kiikutella tulikuumaa patteria huoneesta toiseen ja odottaa kummassakin että alkaa se lämpö edes kohota jonkin verran joskus (kestää tosi kauan, ainakin mittarista kytäten).

Seuraavaksi sitten kissa sattuu paskomaan vessassa, ei peittele, löyhkä leviää koko olohuoneeseen sillä aikaa kun itse olen makuuhuoneessa ovi kiinni, ja sitten pitää tuulettaa jos siirryn olohuoneeseen. Jäähtyy entisestään ja kestää entistäkin pidempään että saan olohuoneen asuttavaan kuntoon.

Pitkä juttu taas kerran, olennainen juttu siis että miksiköhän meni tällaiseksi kaikkien näiden vuosien jälkeen (lähes 11 v tullut asuttua samaa kämppää). Ja väitetään että pattereissa normaalit lämmöt. Tuskinpa kummankin huoneen mittarit näyttävät mitä sattuu, ja herätessä kyllä tunnen tietynlaisen koleuden iskevän heti kasvoihin, kun herään asunnossa jossa ollaan alle 21,5 asteissa.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 9647
Vs: Ongelmat lämmityksen kanssa
« Vastaus #1 : Tammikuu 19, 2021, 14:02:35 »
Omassa kodissani oli aika jäätävän kylmää olohuoneessa kaksi viikkoa sitten, niin että piti pitää enemmän vaatetta yllä kuin normaalisti. Ja tohveleitakin, kun lattia oli jäätävän kylmä parvekkeen oven edessä varsinkin. Julkisivurempan yhteydessä partsin ovi vaihdettiin. Se vaan sattuu olemaan viallinen, eikä sulkeudu kunnolla. Kahvaa ei saa käännettyä loppuun asti bottneen. Eli siitä ovesta vetää, tai veti siis. Ei huurru, joten huoltomiehen väite, Norma, ei pidä paikkansa kaikissa tapauksissa.

Koska kotini on niin hirveässä kuosissa, hoarderkämppä, ei tänne voi huoltomiestä päästää sisään. Onneksi sain sen verran rynkytettyä ovea ja painettua jalalla alhaalta ja työnnettyä toisella kädellä ylhäältä samanaikaisesti kun käänsin kahvasta, että veto loppui, ja sisällä on nyt oikein miellyttävä lämpötila.

Kannattaa kokeilla lattiat, onko jokin kohta kylmempi. Ja kädellä kokeilla, mistä lävestä vetää, jos vetää.

Ensiapuna toimii parhaiten pari numeroa liian isot Reino-tohvelit ja niissä villasukat.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 9647
Vs: Ongelmat lämmityksen kanssa
« Vastaus #2 : Tammikuu 19, 2021, 14:09:02 »
Puhallin, joka puhaltaa kuumaa ilmaa, lämmittää nopemmin kuin irtopatterit. Vie ehkä enemmän sähköä, mutta ei niitä muutenkaan kauan kannata pitää päällä, eikä tarvisekaan.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12045
 • Superkiltti
Vs: Ongelmat lämmityksen kanssa
« Vastaus #3 : Tammikuu 19, 2021, 14:38:18 »
Kaikki kohdat kourittu läpi ja teippiä laitoin niihin vähänkin vetäviin kohtiin jo viime talvena. Niihin reikiinkin joihin tungetaan se värkki millä ikkunoita aukaistaan. Täällä on muuten todella isot ikkunat, että jäähdyttäähän sekin. Mutta kun on aiemminkin saavutettu 21,5... Ihan samoilla ikkunoilla. Epäilyttää että tässä on nyt joku juttu jota minulle ei kerrota.

Huoltomies kehotti avaamaan katon rajassa olevia tuuletusräppänöitä raolleen pariksi tunniksi päivittäin että ilma kiertää. Ei siitäkään mitään hyötyä ollut. Hetkellisesti 20,8 asteeseen noussut lämpö lässähti 20,5 asteeseen takaisin. Tuttava oli sitä mieltä että kun niistä pattereista on otettu termostaatit pois, niin tuo kierrätysneuvo on hyödytön.

Ei tässä kyllä oikein muuta jää kuin apupatterit ja erityisen lämpimät kuteet. Inhoan vaan eskimokuteita sisätiloissa...

Poissa Brutto

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3378
Vs: Ongelmat lämmityksen kanssa
« Vastaus #4 : Tammikuu 19, 2021, 14:53:39 »
Nyt kannattaa lukea tarkoin mitä kirjoitan, ettei suotta tuhlaa aikaansa suosittelemalla jotain mikä ei auta...

Vaikea suositella mitään, mutta syitä matalaan (!?) lämpötilaan voi arvailla. Ensinnäkin patteriveden lämpötila voi vaihdella, mikä vaikuttaa asuntojen lämpötilaan. Syitä vaihteluun voi olla heikkenevä kiertovesipumppu, huoltamaton öljykattila, vanheneva kaukolämmön lämmönvaihdin, viilenevä kaukolämmön vesi...

Toiseksi näin pienet lämmönvaihtelut voivat johtua pelkästään siitä, että joku seinä/lattia/kattonaapureista pitää asunnossaan matalaa lämpötilaa, jolloin lämpö Norman asunnosta karkaa rakenteiden läpi naapuriin. Jopa porrashuone saattaa jostakin syystä olla normaalia viileämpi, jolloin lämpö karkaa sinne.

Ilmanvaihtojärjestelmäkin voi toimia välillä tehokkaammin, mikä näkyy heti alentuneena huonelämpötilana.


Sama rakennusfysiikan termein. Lämpö siirtyy huoneistosta pois kolmella eri tavalla:

1. Johtumalla rakenteiden (seinät, katto, lattia, ikkunat) läpi.

2. Säteilemällä lähinnä ikkunoiden kautta. Verhot pienentävät hukkasäteilyä.

3. Kulkeutumalla ilmanvaihdon, ilmavuotojen ja jäteveden mukana.

Myös joku kodin sähkölaitteista (jääkaappi, pakastin, tv, valaistus ...) saattaa tuottaa vähemmän hukkalämpöä kuin aikaisemmin, mikä voi näkyä puolen asteen pudotuksena sisälämpötilassa.

« Viimeksi muokattu: Tammikuu 19, 2021, 14:59:10 kirjoittanut Brutto »
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 9647
Vs: Ongelmat lämmityksen kanssa
« Vastaus #5 : Tammikuu 19, 2021, 15:50:06 »
Onko patterit ilmattu?
Oletko tsekannut, että ulko-oven raoista ei vedä?

Ja toistan, jos saat jalkaterät ja pään pidettyä lämpimänä, auttaa se kaikkein eniten. Enemmän kuin vaatekerrat.

ps. Omaan korvaani 21,5 kuulostaa lämpimältä. Itse viihdyn paremmin 21 asteessa, luulisin.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 9647
Vs: Ongelmat lämmityksen kanssa
« Vastaus #6 : Tammikuu 19, 2021, 15:58:56 »
Meidän talossa yläkerroksissa on kylmempää kuin alempana. Ja päätyhuoneistot ovat kylmempiä, varsinkin niiden ulkoseinän puoleiset seinät. Päätyhuoneiston naapurilla se seinä keräsi (kondenssi?) vettä, mistä seurasi asunnon homeongelma. Joutui heittämään mm. kaikki tekstiilit pois. Möi sitten asuntonsa ja muutti pois.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Poissa Toope

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 18008
Vs: Ongelmat lämmityksen kanssa
« Vastaus #7 : Tammikuu 19, 2021, 23:08:02 »
Tuosta kirjoitin taannoin. Vanhahko talo 1950-luvulta. Lämpötila olohuoneessa tätä kirjoittaessa 16,8 C. Vika ei asunnossani, vaan koko talossa. Patterit ilmattiin hiljattain. Huoltomiehet saivat eilen kuulemma 7 vikailmoitusta lämpötilasta. Nyt ennustetaan pakkasia loppuviikolla, toivon tosiaan, että patterit alkavat hohkaamaan pian...

Toivon muuten lämpömme tulevan ydinvoimalasta, en tuulimyllyistä.

Poissa Lognessa

 • Konkari
 • ***
 • Viestejä: 511
Vs: Ongelmat lämmityksen kanssa
« Vastaus #8 : Tammikuu 19, 2021, 23:44:25 »
Tuosta kirjoitin taannoin. Vanhahko talo 1950-luvulta. Lämpötila olohuoneessa tätä kirjoittaessa 16,8 C. Vika ei asunnossani, vaan koko talossa. Patterit ilmattiin hiljattain. Huoltomiehet saivat eilen kuulemma 7 vikailmoitusta lämpötilasta. Nyt ennustetaan pakkasia loppuviikolla, toivon tosiaan, että patterit alkavat hohkaamaan pian...

Toivon muuten lämpömme tulevan ydinvoimalasta, en tuulimyllyistä.

Mistä nyt tuulee, vallalla oleva mielipide olisi, että tuulivoimasta eikä ydinvoimasta.

Poissa Brutto

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3378
Vs: Ongelmat lämmityksen kanssa
« Vastaus #9 : Tammikuu 20, 2021, 08:40:59 »
Hommasin jo vuosi sitten irtopatterin, mutta jurppii maksaa erikseen sähköstä lämmittämisessä kun onhan ne lämmityskulut sisällytetty jo vuokraankin.

Oikeastaan lämmityskulut on sisällytetty vuokraan vain 20 asteeseen saakka. Sen yli menevä lämmitys pitäisikin maksaa itse.
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."

Poissa Hayabusa

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 7150
 • dreamer, shaper, singer, maker
Vs: Ongelmat lämmityksen kanssa
« Vastaus #10 : Tammikuu 20, 2021, 08:49:56 »
Meidän talossa yläkerroksissa on kylmempää kuin alempana. Ja päätyhuoneistot ovat kylmempiä, varsinkin niiden ulkoseinän puoleiset seinät. Päätyhuoneiston naapurilla se seinä keräsi (kondenssi?) vettä, mistä seurasi asunnon homeongelma. Joutui heittämään mm. kaikki tekstiilit pois. Möi sitten asuntonsa ja muutti pois.

Isossa kompleksissa yksilön vaikutusmahdollisuudet nojaavat siihen, että saa muut mukaan parannusten tekemiseen. Yleensä ei saa. Joten poismuutto on terveyttä ja mielenrauhaa säästävin ratkaisu.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12045
 • Superkiltti
Vs: Ongelmat lämmityksen kanssa
« Vastaus #11 : Tammikuu 20, 2021, 10:52:23 »
Nyt kannattaa lukea tarkoin mitä kirjoitan, ettei suotta tuhlaa aikaansa suosittelemalla jotain mikä ei auta...

Vaikea suositella mitään, mutta syitä matalaan (!?) lämpötilaan voi arvailla. Ensinnäkin patteriveden lämpötila voi vaihdella, mikä vaikuttaa asuntojen lämpötilaan. Syitä vaihteluun voi olla heikkenevä kiertovesipumppu, huoltamaton öljykattila, vanheneva kaukolämmön lämmönvaihdin, viilenevä kaukolämmön vesi...

Toiseksi näin pienet lämmönvaihtelut voivat johtua pelkästään siitä, että joku seinä/lattia/kattonaapureista pitää asunnossaan matalaa lämpötilaa, jolloin lämpö Norman asunnosta karkaa rakenteiden läpi naapuriin. Jopa porrashuone saattaa jostakin syystä olla normaalia viileämpi, jolloin lämpö karkaa sinne.

Ilmanvaihtojärjestelmäkin voi toimia välillä tehokkaammin, mikä näkyy heti alentuneena huonelämpötilana.


Sama rakennusfysiikan termein. Lämpö siirtyy huoneistosta pois kolmella eri tavalla:

1. Johtumalla rakenteiden (seinät, katto, lattia, ikkunat) läpi.

2. Säteilemällä lähinnä ikkunoiden kautta. Verhot pienentävät hukkasäteilyä.

3. Kulkeutumalla ilmanvaihdon, ilmavuotojen ja jäteveden mukana.

Myös joku kodin sähkölaitteista (jääkaappi, pakastin, tv, valaistus ...) saattaa tuottaa vähemmän hukkalämpöä kuin aikaisemmin, mikä voi näkyä puolen asteen pudotuksena sisälämpötilassa.

Taisinkin unohtaa mainita että kun muutin tähän, sanottiin että on kolme aikaa päivässä jolloin ilmastointi on päällä. Vuosien varrella tämä systeemi on ollut ajoittain kunnossa/käytössä, ja sitten taas jotenkin lopahtaa merkillisesti, niin että ei enää ole. Joku vuosi ilmastointi sitten laitettiin kuntoon. Nyt se puhkuu aamulla kolme tuntia, aamupäivällä kaksi tuntia ja iltapäivällä kaksi tuntia. Ja sillä tavalla että todellakin nykyään huomaa että systeemi on päällä ja toimii. Jos esim. avaa ikkunan, ilmavirta oikein repäisee koko ikkunan levälleen.

Älytön kylmeneminen alkoi viime talvena ja on nyt vieläkin pahempi, ja kyllähän se tietysti niin on että kun aamulla täällä liikuskelee, niin takana on juuri se varhaisaamun eka, kolmen tunnin ilmastointisessio...

Vessan seinässä on hälläpyörä, ja lieden yläpuolella toinen. Mutta jos väännän nämä kiinni, niin eipä se kyllä sitten enää vessa kuivu suihkussa käynnin jälkeen, ja keittiössäkin hyvä kai jonkinlainen ilmanvaihto olisi olla, vaikka ruoanlaiton jälkeen tapaankin tuulettaa ikkunasta.

Kiertovesipumppu täällä käsittääkseni vaihdettiin. Aiempi pumppu hajosi ja sen vuoksi oli jonkin aikaa todella lämmintä kun vesi hohkasi erittäin kuumana. Kunpa aina olisi sellaista...

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12045
 • Superkiltti
Vs: Ongelmat lämmityksen kanssa
« Vastaus #12 : Tammikuu 20, 2021, 10:54:51 »
Onko patterit ilmattu?
Oletko tsekannut, että ulko-oven raoista ei vedä?

Ja toistan, jos saat jalkaterät ja pään pidettyä lämpimänä, auttaa se kaikkein eniten. Enemmän kuin vaatekerrat.

ps. Omaan korvaani 21,5 kuulostaa lämpimältä. Itse viihdyn paremmin 21 asteessa, luulisin.

Ei vedä. Pattereita ei ole ilmattu muistaakseni kertaakaan, mutta eiköhän huoltomies olisi sellaisen hoksannut tehdä jos tarvis. Enkä oikein usko että ilma on ongelma. Asuin kerran yhdessä talossa ylimmässä kerroksessa, ja patterit alkoivat pulputtamaan ja asuntokin taisi jäähtyä (en muista tosin enää sitä lämpöpuolta sieltä). Silloisella kumppanillani sattui olemaan avain jolla patterin sai sillä tavalla auki että ilmat tulee pihalle. Tehtiin sitä ilmaamista sitten tuon tuostakin, kun aina se perhanan pulputus alkoi alusta...

Kuten huoltomieskin sanoi, niin patterithan minulla on oikeasti lämpimät. Että ehkä se vika ei sitten kertakaikkiaan ole niissä. Epäilen eniten että ilma jäähdyttää, nyt kun tuossa takana tuli puhetta ilmastoinnista.

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12045
 • Superkiltti
Vs: Ongelmat lämmityksen kanssa
« Vastaus #13 : Tammikuu 20, 2021, 10:57:01 »
Hommasin jo vuosi sitten irtopatterin, mutta jurppii maksaa erikseen sähköstä lämmittämisessä kun onhan ne lämmityskulut sisällytetty jo vuokraankin.

Oikeastaan lämmityskulut on sisällytetty vuokraan vain 20 asteeseen saakka. Sen yli menevä lämmitys pitäisikin maksaa itse.

Nevö hööt ov. Ja minulle sanottiin että säädetty 21,5 asteeseen. Eli periaatteessa sen alapuolella ei pitäisi mennä.

Jos edes minkäänlainen muuttaminen olisi mahdollista, harkitsin sitä, mutta siinähän on tietysti sitten se että mitäs jos seuraavassa kohteessa olisi vieläkin kylmempää... Kun katselee vuokra-asuntoja, niin ei kai kukaan välittäjä sentään niin pöljä ole että myöntää että juu, täällä ovat asukkaat valittaneet että hytistään 18 asteessa, tai allekin. Pomppa päällä kun huoneistoa pällistelee, tai kun ylipäätään ulkoa on tulossa, niin ei itse huomaa että onko siellä kylmä vai ei.

(Kyllästyin katselemaan asuntoja ajat sitten kun kävi ilmi että niihin on änkijöitä pilvin pimein ja minä olen kissoineni se vihonviimeinen vaihtoehto.)

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12045
 • Superkiltti
Vs: Ongelmat lämmityksen kanssa
« Vastaus #14 : Tammikuu 20, 2021, 11:53:51 »
Äh. Makuuhuoneessa minulla on ollut 19,8 alimmillaan aamuisin ja minullahan on makuuhuoneen ovi kiinni siinä vaiheessa kun ilmastointi tulee päälle. Reiät joista lämpö voisi ilmavirran mukana karata ovat todellakin "olohuoneen puolella", eli vessassa ja keittiönurkan lieden yllä.

Makuuhuoneessa ei ole mitään aukkoja. Makuuhuoneessa on yksi ulkoseinä jaolohuoneessa kaksi.