Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Kasvisruokapäivät ruokaloissa

Aloittaja Topi, helmikuu 18, 2019, 15:48:20

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Aave

#195
Suomalaisissa vankiloissa on säädyllistä ruokaa senkin vuoksi, että ruokahetket ovat niitä harvoja nautinnollisia asioita joita vangeilla on, ja ruoan laadulla vältetään samalla turhat rähinät, jopa mahdolliset mellakat.* Hyvää ruokaa tarjoillaan yleisemminkin erilaisissa suljetun tilan paikoissa, kuten laivoissa. Pitkillä merimatkoilla on parempi, että ruoan taso on hyvä. Pahasta ruoasta ärsyyntynyt miehistö on niitä asioita, jotka on helppo välttää.

Kirjoitin jo vuosia sitten, että koko "kasvisruokapäivä" on lähinnä sumutusta, jota kyllä komppaavat ideologiset pölvästit, nuo hyödylliset hölmöt. Käytännön tasollahan on ollut jo pitkään niin, että oppilaitoksissa lähes joka päivä on kasvisruokapäivä. Tässä mielessä ei oikeastaan muuttaisi mitään, vaikka jokin päivä nimettäisiin vielä erikseen kasvisruokapäiväksi. Ainoa mikä muuttuisi olisi ideologisten pölvästien mielikuva "edistyksestä" - eihän heillä itsellään edes ole mitään omakohtaista kosketuspintaa nykytilanteeseen. Kouluruokailut ovat heille jo ajat sitten taakse jäänyttä elämää.

Yleisellä tasolla todellinen syy kasvisten ylenpalttiseen suosimiseen julkisen sektorin organisaatioissa on tietenkin raha. Lihaa kyllä tarjoillaan, mutta viikottain se on 80% kananlihaa. Erityisesti laadukas punainen liha on kallista, joten esimerkiksi naudan palapaistikastiketta on tarjolla ehkä kerran kuukaudessa.

Säästösyistä näitä vegaanijutksia tuputetaan. Samalla tehdään kiitettävää työtä sen eteen, että lasten ja nuorten enemmistö oppii vihaamaan kasvisruokaa. Ne eivät nimittäin todellakaan ole mitään herkkuja, kun on laitosruoasta kyse. Sen näkee myös hävikin määrässä: kasvispäivinä jäteastiat ovat täynnä, lihapäivinä hävikki on vähäistä.

Kaikkihan ovat todella huolissaan kotimaisesta huoltovarmuudesta? Että vakavan kriisinkin keskellä Suomessa riittäisi ruoka?

Jos näin olisi, niin kouluissakin pitäisi julistaa kasvisruokapäivän sijaan liharuokapäivä, joka tarkoittaisi punaista lihaa. Kotimainen maatalous on ajettu kuralle, eikä vähiten juuri karjankasvatuksen osalta. Varsinkin kasvavat lapset ja nuoret tarvitsevat runsaasti proteiinia ja vitamiineja, ja mistään et saa niitä niin hyvin, kuin liharuoasta. Sen vuoksi olinkin pöyristynyt, kun Helsingin kaupunki - suuressa viisaudessaan - pyrkii kasvisruokapakotukseen jo tarhaikäisille, ne idiootit.

Näissä keskusteluissa unohtuu sekin, että Suomessa on paljon köyhien perheiden lapsia, joiden kotiolot saattavat olla muutenkin, mitä ovat. Heille kouluruoka on päivän tärkein ateria vaikka on tietysti helppo ymmärtää, että keskiluokkaisten tai sitä vauraampien perheiden vanhemmat eivät mieti asian tätäkään puolta lainkaan. "Jos meidän kultamussukan mielestä koulussa oli tänään pahaa ruokaa eikä ole syönyt, niin tilataan sille Woltin kautta pitsaa"!


*Tietyistä maista saapuneille ulkomaalaistaustaisille suomalainen vankila tosin vastaa hyvälaatuista hotellia, eikä tämä ole mitään liioittelua.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Seuraava artikkeli on kolmen vuoden takaa, mutta tilanne tuskin on mitenkään oleellisesti muuttunut:

Katso, mitä kouluruoka kunnassasi maksaa – halvin annos syntyy Inkoossa alle eurolla, Kustavissa on kalleinta (Yle).

Huvittavaa kyllä, paikka paikoin kasvisruoan suosio saattaa nostaa aterian hintaa.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Socrates

Minä en osallistunut kouluruokailuun (paitsi kansakoulussa) ,  vaan kävin joka päivä ruokatunnilla ostamassa Ehon lihapiirakan. Lisäksi ostin karkkia Martta-nimiestä karkkikaupasta koulua vastapäätä. Vanhoina hyvinä aikoina koulun aulassa oli limuatomaatti, mutta sitä käytin harvemmin.

Kaikenlainen ruokahifistely on VMP.
Älkää googletelko minua vaan googlettakaa perspano, niin löydätte jotain mikä kiinnostaa ja kiihottaa.

Hippi

^
Kansakoulussa tosiaan oli pakko syödä ja se kyllä jätti melkoisen inhon siellä tarjottuja ruokia kohtaan, Joistain en ole vieläkään päässyt yli. kaikki olivat lusikkaruokia, joita ammennettiin jostain ämpäristä isolla kauhalla lautaselle kaikille sama määrä halusi tai ei. Ruuat oli annosteltu jo ennen lasten saapumista, joten ne olivat monesti ehtinet jo jäähtyäkin.

Oppikoulussa ruoka oli maksullista ja vapaaehtoista. Vanhojen muistojen vuoksi en edes ajatellut syöväni koulussa, joten silloin kun sattui olemaan rahaa, tuli käytyä tosiaan kaupasta ostamassa jotain. Halvin ja täyttävin oli keltainen Jaffa ja puolikas ransiks viereisessä kivijalkaliikkeessä. Se oli aika yleinen valinta niillä, joilla oli vähän rahaa. Useimpina päivinä en syönyt ennen kuin iltapäivällä kotona.

Katselin eilen läheisen peruskoulun ruokalistaa ja paikoin oli ihan ok, mutta esimerkiksi eilen oli kaksi kasvisvaihtoehtoa. Sattumoisin, naapurin pojat eilen juuri tulivat iltapäiväksi minulle ja olivat kovin nälissään. Juuresohratto ei ollut heidän mieleen. Käytin tilaisuutta hyväkseni ja hankin ruohonjuuritason tietoa kouluruuasta, niin suurimman moitteen pojat antoivat siitä, että "niissä ei ole mitään mausteita ja ne ovat tylsiä". Noinhan se on, että joukkoruokailu tehdään (samoin kuin valmisruuat yleensäkin) keskivertomakuun. Joten monipuoliseen maukkaaseen ja jopa maustettuun ruokaan tottuneet lapset eivät kovin innostu kouluruokailusta.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Melodious Oaf

Välillä tulee syötyä ns. laitosruokaa tai suurkeittiöruokaa. Yleisesti ottaen ne on kyllä aika pienellä budjetilla tehtyjä ja ravintoloihin verrattuna vaatimattomista aineksista sekä myös tarkoituksella mietoja makuja suosivia yms. Vähän sillä mentaliteetilla että se on versio aika perinteisestä kotiruuasta mutta vielä niin, että sen on tarkoitus sopia mahdollisimman monille, mikä vaikuttaa aineksiin ja mausteisiin yms.

Mulle siinä joskus voi olla piristävää aika pienet ja kummalliset asiat. Voi olla kiva saada tuoretta leipää tai piimää tai kotikaljaa esimerkiksi. Ja sekin voi olla mukavaa jos tulee kotona syötyä paljon kasvista että siellä tarjotaan lihaa ja kalaa ja sitä on helposti saatavilla.

Mutta muutoin näen sen hyvänä että tarjotaan kokonaisia täysipainoisia aterioita joissa nimenomaan on sekä salaatti että lämmin ateria että ruokajuomat ja leivät. Jo tällä se erottuu edukseen pikaruuasta ja eineksistä saati siitä ettei syötäis kunnon ruokaa ollenkaan

Melodious Oaf

#200
Mulle itselleni on ollut avartavaa että lähipiirin kautta on oppinut erilaisia ruokailutottumuksia, myös kasvissyöjiltä ja vegaaneilta. Kiva nähdä, minkälaisia ruokia ihmiset laittaa ja miten, oppia siitä ja saada itselleen, ja antoisaa siinä on ollut tietynlainen ennakkoluulojen purkautuminen. Ettei sitä tarvitse pitää niin vaikeana tai ihmeellisenä asiana laittaa kasviruokaa tai vegaanista tai ylipäätään nähdä tällaisia asioita niin voimakkaasti ihmisiä erottelevina tai koko identiteettiä säätelevinä

Mun puolesta siitä että on vaikka kouluruokailussa tai jossakin "kasvisruokapäiviä" ei tarvis edes puhua mitään tai tehdä minkäänlaista numeroa. Mutta totta kai kuuluu asiaan että yhteisistä asioista käydään avointa keskustelua

Loppujen lopuksi tosi paljon ruokaloissa ja niiden aterioissa vaikuttaa kokonaisuuteen tosi pienet asiat. En näe sitä sinänsä hifistelynä jos ruokapuolen ihmiset tuovat siihen jollain lailla omaa persoonansa tai ideoitaan tai jos siinä on jonkinlaista ylpeyttä mukana ja yritetään tehdä asioita ns. "rennosti ja järkevästi mutta hyvin" — tai jos siinä on jotain avoimuutta kehittämiselle ja uudelle ilman että se on jotain tärkeilyä ja jatkuvaa innovointia innovoinnin vuoksi

Sehän voi olla sitä että on vaikka tuoretta leipää tai ihan mitä tahansa muuta mihin sattuu olemaan edellytykset ja osaaminen ja mikä niitä ihmisiä siellä kiinnostaa

Sellaisen huomion olen tehnyt että minusta tuntuu mukavammalta sellainen että kasvisruokaa ja vegaanista erotellaan eläinperäisestä aika "vähän" tai minimalistisesti. Esimerkiksi niin että kaikki ottaa aika pitkälle samoja juttuja ja sitten siinä voi olla joku yksi tai kaksi valintaa mistä ei tarvitse edes tehdä mitään isoa numeroa

Versus se että kasvisruoka on vaikka jossain erillisellä linjallaan jossa on ihan eri kamat ja koko paketti rakennetaan niille erikseen. Tällä tavalla se toimii kouluissa aika usein, ja niidenhän täytyy tietää aika tarkkaan ennalta, kuinka moni noudattaa nimenomaan tällaista ruokavaliota ja heille varataan sitten juttuja ikään kuin erityisruokavalioryhmänä.

Jos tosta sanoo että joka päivä on silloin kasvispäivä, ei se välttämättä anna täysin oikeaa kuvaa — joskaan mun näkökulmasta edelleenkään numeron tekeminen kasvisruuan syömisestä tai jostain "kasvispäivistä" ei ole sinänsä se mihin kannattais pyrkiä

Hippi

Pikakelauksella mietin, jotta milloin olen viimeksi laitosruokaa syönyt ja millainen mielikuva siitä on jäänyt. Muuta ei tule mieleen kuin parin päivän sairaalassa olot silloin, kun jälkikasvua olen saattanut maailmaan.

Mielikuva jäi, että ruoka oli hyvää, mutta sitä oli aina liian vähän siihen nähden, mitä tuossa tilanteessa olisi ollut energian tarve. Takanahan oli jokseenkin raskas fyysinen rupeama ja kehossa muutoinkin melkoinen myllerrys hormoni yms muutoksineen. Siinä nälässä luultavasti mikä hyvänsä olisi maistunut hyvälle.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Melodious Oaf

Saattaa olla että noi on aika erilaisia riippuen minkälaisesta instituutiosta puhutaan. Se mitä itse syön välillä on yliopistoruuat ja sitten joskus mutta huomattavasti harvemmin joku kuoluruokalan murkina

kertsi

Hippi, ne 1,7-1,8€ ruokabudjettitiedot olivat sinulta, ja nyt kun tarkistin, ne koskivat koululaisia, ei esikoululaisia. Ei silti, sivuraidehan se tässä keskustelussa on, se hintojen pohtiminen, oli se sitten esikoululaisten, koululaisten tai "linnoja raiskaavien" vankien sapuskat, mistä puhutaan. Eipä ole Toopella älyllistä rehellisyyttä myöntää, että aikuiset syövät yleensä enemmän kuin lapset, ja vangit syövät 3 ateriaa 7 päivänä viikossa, kun taas koululaiset 1 aterian 5 päivänä viikossa (21 ateriaa vs. 5 ateriaa), eli hän puhuu ihan puuta heinää, eikä hänessä ole senttiäkään selkärankaa myöntää, että on tullut puhuttua läpiä päähänsä..
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Toope

Lainaus käyttäjältä: kertsi - lokakuu 27, 2023, 16:55:08
Hippi, ne 1,7-1,8€ ruokabudjettitiedot olivat sinulta, ja nyt kun tarkistin, ne koskivat koululaisia, ei esikoululaisia. Ei silti, sivuraidehan se tässä keskustelussa on, se hintojen pohtiminen, oli se sitten esikoululaisten, koululaisten tai "linnoja raiskaavien" vankien sapuskat, mistä puhutaan. Eipä ole Toopella älyllistä rehellisyyttä myöntää, että aikuiset syövät yleensä enemmän kuin lapset, ja vangit syövät 3 ateriaa 7 päivänä viikossa, kun taas koululaiset 1 aterian 5 päivänä viikossa (21 ateriaa vs. 5 ateriaa), eli hän puhuu ihan puuta heinää, eikä hänessä ole senttiäkään selkärankaa myöntää, että on tullut puhuttua läpiä päähänsä..
En ole tuollaista sanonut.
Puhuin siitä, että valintamme olisi parempi panostaa lasten ruokaan kuin rikollisten ruokaan...

Toope

Lainaus käyttäjältä: Melodious Oaf - lokakuu 27, 2023, 13:18:38
Välillä tulee syötyä ns. laitosruokaa tai suurkeittiöruokaa. Yleisesti ottaen ne on kyllä aika pienellä budjetilla tehtyjä ja ravintoloihin verrattuna vaatimattomista aineksista sekä myös tarkoituksella mietoja makuja suosivia yms. Vähän sillä mentaliteetilla että se on versio aika perinteisestä kotiruuasta mutta vielä niin, että sen on tarkoitus sopia mahdollisimman monille, mikä vaikuttaa aineksiin ja mausteisiin yms...
Laitosruoka/suurkeittiöruoka on yleensä ns. lounasruokaa. Nopeaa, yksinkertaista, aamun aikana tehtyä, jotta on klo. 11-12.30 syötävää.