Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Pörssi

Aloittaja a4, helmikuu 03, 2021, 17:49:48

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

a4

Pörssissä tapahtuu kummia. Korona on jakanut pörssin kahtia ja somealustoilla joukkovoimaistuneet piensijoittajat, aktivistit, trollit ja ehkä taustalla suuremmatkin ellei jopa valtiotason pelurit, ovat gallupit yllättäneen jenkkien somepressan ja kongressitalon valtauksen jälkeen puuhaamassa pörssissä ikäviä someyllätyksiä mm. ahneille hedge-rahastoille. Löysää rahaa on liikenteessä ja korona on syönyt uhkapelaajien pelikohteita, joten kasvupohja ilmiölle on muhevaa. Nokiankin osake on saanut pakarat punaisena kyytiä.
Mukana pörssissä häärivät myös salamannopeat sijoitusalgoritmit eli koneet jotka kykenevät itsenäisesti tuottamaan myös pörssien pikaromahduksia.
Muutenkin osakkeiden pitkään jatkunut ja jopa koronasta innostunut kurssinousu lähestyy vääjäämättömästi seuraavaa pörssikriisiä. Samalla kun piensijoittajia on enemmän kuin koskaan aiemmin.
https://areena.yle.fi/1-50647208
https://www.salkunrakentaja.fi/2017/04/hedge-rahasto/
https://yle.fi/uutiset/3-9933010
https://en.wikipedia.org/wiki/Flash_crash
https://www.salkunrakentaja.fi/2020/07/osakekurssit-romahdus-analyytikko/
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007713340.html

ROOSTER

Luen juuri James Gleickin kirjaa: Kaaos.  En osaa vielä aivan varmasti vastata mihin algorimeihin perustuva pörssiosto/myyntikäyttäytyminen johtaa, mutta malttakaa vielä tovi. Kerron kun saan kirjan loppuun.


Lainaus käyttäjältä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/01/14/binaarilukuja-kaaosta-ja-aurinkotuulia-avaruusromua-1712016James Gleick kirjoittaa kirjassaan Kaaos että niin kauan kuin maailmassa on ollut luonnon lakeja tutkivia fyysikoita, yhtä kauan on vallinnut kummallinen tietämättömyys epäjärjestyksestä ilmakehässä ja myrskyävässä meressä, villieläinkantojen vaihteluissa ja sydämen ja aivojen värähtelyissä. Hän sanoo, että luonnon säännötön puoli, sen epäjatkuva ja oikukas puoli, on aina ollut tieteelle arvoitus – tai vieläkin pahempaa – painajaisuni.

Hän puhuu meidän kaoottisesta maailmastamme. Hän puhuu matemaatikoista, fyysikoista, biologeista ja kemisteistä, jotka ovat yrittäneet etsiä tietä tuon epäjärjestyksen, kaaoksen, läpi. He ovat yrittäneet etsiä yhteyksiä erilaisten säännöttömyyksien välillä. He ovat yrittäneet nähdä kaaoksen läpi.

Gleick sanoo, että mitä tahansa tiede tutkiikin, kaikkialla näyttää olevan kaaosta. Hän kuvailee kaaosta olevan siinä, miten savu nousee ilmaan, miten lippu heiluu tuulessa, miten tippuvan vesihanan tipat muuttavat rytmiään. Kaaosta on sään vaihteluissa, lentokoneen liikkeissä ilmassa, autoruuhkissa moottoriteillä ja maanalaisten öljyputkien virtauksissa.

Mainion tuntuinen kirja, ainakin toistaiseksi.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS