Kirjoittaja Aihe: Dokumenttielokuvia  (Luettu 8284 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Amore

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2049
 • Totuuden kuvastin
Dokumenttielokuvia
« : Tammikuu 17, 2019, 23:21:40 »
Suosituksia, varoituksia, arvioita sekä yleistä keskustelua dokumenttielokuvista.
All you need is Love

Poissa Amore

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2049
 • Totuuden kuvastin
Vs: Dokumenttielokuvia
« Vastaus #1 : Tammikuu 17, 2019, 23:24:23 »
Alkajaisiksi tiedotus: Helsingissä on taas aika katsella DocPoint-festareiden elokuvia 28.1.-3.2.2019.

https://docpointfestival.fi/ohjelmisto/elokuvat/
All you need is Love

Poissa A.V. Vatanen

 • Vakiojäsen
 • **
 • Viestejä: 305
 • Rakkautta ei anarkiaa.
Vs: Dokumenttielokuvia
« Vastaus #2 : Tammikuu 18, 2019, 09:54:31 »


Yle Areenssa on katsottavissa hyvä kuusiosainen ja asiallinen "Buddhan jalanjäljillä" -sarja. Kotimaista tekoa oleva matka Aasian maihin ja buddhalaisen kulttuurin ilmiöihin on suomalaisen kannalta mielyttävän syvällinen, opettava ja oleellisia asioita esiin poimiva. Vrt. imelät amerikkalaiset dokumentit pintaliitojulkkiksineen, joita on todella rasittava katsoa.

AV.
Jos jotakin on, josta sanotaan: "Katso, tämä on uutta", niin on sitä kuitenkin ollut jo ennen, ammoisina aikoina, jotka ovat olleet ennen meitä. Ei jää muistoa esi-isistä; eikä jälkeläisistäkään, jotka tulevat, jää muistoa niille, jotka heidän jälkeensä tulevat.

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 7790
Vs: Dokumenttielokuvia
« Vastaus #3 : Tammikuu 18, 2019, 10:06:39 »
Dokumenttielokuvan ja propagandaelokuvan raja on häilyvä, ja joskus elokuva voi olla sekä dokumentti että propagandaa. Kuuluisan amerikkalaisen dokumentaristin, Michael Mooren, elokuvat esimerkiksi taitavat olla mielipiteisiin vaikuttamista siinä missä dokumentointiakin. Täydellinen puolueettomuus on vaikeaa joskin ilmeisesti kuitenkin mahdollista? Jo se, mitä kuvataan, ja mitä ei kuvata, voidaan nähdä kannanottona.

En pärjäisi dokumenttielokuvien saralla siksi, että en uskaltaisi mennä haastattelemaan ihmisiä ja ylipäätään kuvaamaan heitä. Siksi "dokumenttivideoni" jäävät pinnalliselle tasolle, eli kuvaan kaukaa jotain mielenosoitusmarssia tms.

Poissa A.V. Vatanen

 • Vakiojäsen
 • **
 • Viestejä: 305
 • Rakkautta ei anarkiaa.
Vs: Dokumenttielokuvia
« Vastaus #4 : Tammikuu 20, 2019, 13:57:34 »
Tänään Teemalla mielenkiintoisen tuntuinen dokkari:

”Seksilautta” herätti kohua 1973 – Outoon ihmiskokeeseen osallistuneet kertovat vihdoin, mitä oikeasti tapahtui
https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000005968845.html

"Yli 40 vuotta sitten joukko ihmisiä matkasi Atlantin yli kolme kuukautta – tietämättä tuolloin, että he ovat osa erikoista ihmiskoetta. Dokumentti kokoaa osallistujat muistelemaan.
Acali – ihmiskoe lautalla, sunnuntaina 20.1. Teema & Fem klo 22.00"


AV.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 20, 2019, 13:59:50 kirjoittanut A.V. Vatanen »
Jos jotakin on, josta sanotaan: "Katso, tämä on uutta", niin on sitä kuitenkin ollut jo ennen, ammoisina aikoina, jotka ovat olleet ennen meitä. Ei jää muistoa esi-isistä; eikä jälkeläisistäkään, jotka tulevat, jää muistoa niille, jotka heidän jälkeensä tulevat.

Renttu

 • Vieras
Vs: Dokumenttielokuvia
« Vastaus #5 : Maaliskuu 09, 2019, 18:32:21 »
Mikä mainio löytö, kun ottaa foorumin huomioon... Räh räh! :)

Bilettämistä, alistamista, kontrollointia, raiskaus -Suomalaistytön kokemuksia turvapaikanhakijoista (Youtube)

Suomen Sisun Etelä-Pohjanmaan piirin tekemä tunnin dokumentti, haastattelijoina riemuksenne Terhi Kiemunki ja Juha Mäenpää. On liputettu sisältönsä vuoksi Youtubessa, vaikka tuossa ei tehdä muuta, kuin keskustellaan vaikeista asioista:

"Tiedätkö, miten moniavioisuus modernisoidaan? Turvapaikanhakijan kanssa seurustellut nuori nainen kertoo, millaista on nuorten muslimimiesten ajanvietto Suomessa ja mitä suomalainen tyttö heille merkitsee.

Tällä tarinalla ei ollut onnellista loppua. Nuori nainen teki vanhempiensa kanssa rikosilmoituksen kahdesta miehestä sen jälkeen, kun hänen siskonsa löysi hänet autosta tiedottomassa tilassa, todennäköisesti huumattuna ja raiskattuna.

Hän lähettää terveiset nuorille tytöille ja vanhemmille, mutta myös nuorille suomalaisille miehille ja pojille, ja toivoo että hän pystyy tarinallaan ehkäisemään muita tyttöjä joutumasta samaan tilanteeseen.

Haastattelijoina Terhi Kiemunki ja Juha Mäenpää. Haastateltavan henkilöllisyyden turvaamiseksi kasvoja ei näytetä ja ääni on muutettu.

Renttu

 • Vieras
Vs: Dokumenttielokuvia
« Vastaus #6 : Huhtikuu 16, 2019, 18:40:28 »
Seuraavasta tutkivan journalismin lyhytdokumentista (Kesto 20 minuuttia) voidaan nähdä, millaista on Saksaan takaisin Syyriasta hiljaa hiipineen Daeshin naisjäsenen meno lapsineen. Arabiankielinen, tekstitetty englanniksi. Julkaistu eilen (16.4.2019).

The lost Syria phone of German ISIS widow Omaima Abdi from Hamburg.

Ja samaan syssyyn traileri dokumentista Seinäjoen Arabikevät.

Yle tätä rahoitti, mutta sitten kielsi esityksen Ylen kanavilla, ja nyt yrittää sensuroida siitä materiaalia. Täysin asiallinen dokumentti, mutta valtion omistamilla kanavilla on havaittavissa tiettyä ideologiaa.

Minua ärsyttää dokumentissa ainoastaan sen nimi, mutta ei sekään suuremmin. Nimihän on samalla itseironista huumoria, ja sopii sikäli hyvin etelä-pohjanmaalaiseen mentaliteettiin.

Lisäys: Tässä vielä ohjaaja Matti Reinikan haastattelu, kuvattu 4.4.2019, Porin näytöksen päätteeksi: SEINÄJOEN ARABIKEVÄT - elokuvan ohjannut Matti Reinikka kertoo työstään.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 16, 2019, 18:49:20 kirjoittanut Renttu »

Poissa Amore

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2049
 • Totuuden kuvastin
Vs: Dokumenttielokuvia
« Vastaus #7 : Heinäkuu 22, 2019, 23:31:27 »
Katsoin dokumentin Lasse Virenistä. En muista lainkaan hetkiä, jolloin katsoin hänen kilpailujaan tv:stä, mutta dokumentin kautta välittyi ihanasti 70-luvun tunnelma. Vaikka jo silloin oli dopingia, niin silti minusta tuntuu, että ne olivat viimeisiä aikoja, jolloin urheilu oli vielä urheilua. Siinä siis ilmeni kilpailijan urheus, tietenkin älyn, kestävyyden, taktisen ajattelun jne. ohella. Myöhemmin doping-skandaalit, kaupallistuminen ja yhä hienovaraisempi kikkailu urheiluvälineillä ja tarkemmilla sekuntikelloilla sekä maalikameroilla on pilannut tunnelman. Koen urheilukilpailut nykyisin vain kaupallisena viihteenä. Vain tennistä jaksan seurata toisinaan, mutta se onkin edelleen hiljainen laji, jota doping ei pysty pahasti pilaamaan.

Nykypäivän silmin katsottuna Viren oli aika kivan näköinen mies. Pidän tuollaisista hoikista luikuista. Myös 70-luvun vaatteet näyttävät mukavan mutkattomilta ja käytännöllisiltä. Urheiluasutkin asiallisia, ei diivailuun sopivia. Voi kun pääsisi hetkeksi käymään 70-luvulla!

https://yle.fi/urheilu/3-10888444
All you need is Love

Poissa Hayabusa

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 7131
 • dreamer, shaper, singer, maker
Vs: Dokumenttielokuvia
« Vastaus #8 : Elokuu 19, 2019, 16:33:41 »
Apollo 11
Official Trailer

Valitettavasti ei tunnu olevan sellainen leffa, jota teatterit haluavat näyttää, joten voi olla hankala löytää näytöstä. Mutta jos löydätte, niin suosittelen ehdottomasti. Minäkin jouduin käymään normaalista poikkeavassa paikassa nähdäkseni tuon.

Iltapäivälehden kriitikkokin tykkäsi
Tämän lähemmäksi Kuuta ei pääse: Apollo 11 on huumaava viiden tähden elokuvakokemus
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Poissa Hayabusa

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 7131
 • dreamer, shaper, singer, maker
Vs: Dokumenttielokuvia
« Vastaus #9 : Lokakuu 20, 2019, 15:13:32 »
Teema tarjoaa verorahoille hyvää vastinetta. Eilen tuli Skynäri-dokkari
Lynyrd Skynyrd: If I Leave Here Tomorrow
Villiä keikkaelämää viettäneen Lynyrd Skynyrdin nousukiito päättyi traagisesti 20.10.1977, kun yhtyettä kuljettanut lentokone syöksyi maahan. Onnettomuudessa saivat surmansa mm. laulaja Ronnie Van Zant, kitaristi Steve Gaines ja taustalaulaja Cassie Gaines. Pitkän hiljaiselon jälkeen Lynyrd Skynyrd teki paluun Van Zantin pikkuveljen Johnny Van Zantin johdolla vuonna 1987. Palkittu dokumenttielokuva kertoo legendaarisesta yhtyeestä ja erityisesti alkuperäisen kokoonpanon keulakuvasta Ronnie Van Zantista (1948 - 1977). Ohjaus Stephen Kijak. Ensiesitys. (USA 2018)
ja keikkataltiointi
Lynyrd Skynyrd: Atlantic City 2006

Meni näin jälkikatseluun, koska illalla oli paikallisessa saman henkistä livemusiikkia. Lynyrd Skynyrdkin on joskus nähty, tosin ilman Ronnieta.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Poissa Hippi

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 10851
 • crazy cat lady
Vs: Dokumenttielokuvia
« Vastaus #10 : Lokakuu 20, 2019, 15:44:47 »
^
Katsoin nuo eilen. Tosin ensimmäisen ohjelman alusta myöhästyin hiukan.

Nuo Teeman bändi/artistidokkarit on todella hyviä ja avartavia. Lynärit ei ikinä ole kuuluneet omiin suosikkeihini. Esimerkiksi omasta levyhyllystä ei löydy yhtäkään levyä. Tuokin bändi liittyi nyt niin monen bändin joukkoon, joista minulla on kovin yksipuolinen kuva muodostunut niiden muutaman puhkisoitetun hittibiisin perusteella. Syyttävät sormeni osoittaa kohti Radio Rockia (ja City ja millä muulla nimellä tuo onkaan aikojen saatossa ollut).

Keikalla kuultu countryhenkinen rock oli just niin minun makuuni, että sitä voisi kuunnella lenkillä antamassa menoon puhtia :)
Tuo tuotanto on minulta pimitetty kokonaan. Enhän edes ole tiennyt, että tuollaista on tehty, kun ei sitä missään koskaan esitellä. Okei, olin ehkä kovasanainen tuossa. Voi olla, että jossain radion musiikin erikoisohjelmissa tuokin puoli bändistä on ollut esillä, mutta ei ole osunut omalle kohdalleni.

Pitääpä opetella käyttämään Deezeriä monipuolisemmin ja ennakkoluulottomammin, niin ehkä minäkin pääsen ajatasalle. Parempi myöhään ... :D
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Poissa Aave

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 9012
Vs: Dokumenttielokuvia
« Vastaus #11 : Tammikuu 26, 2020, 17:55:55 »
Tässä muutaman minuutin lyhytdokumentissa näytetään, miten innovoivat kiinalaiset valmistavat viemärijätteestä keittoöljyä. Puistattavaa touhua!

Aiemmin laajalti harjoitettu touhu on sittemmin saatu kuriin, mutta ei kriminalisoimalla. Sen sijaan Kiinan hallinto kuulemma maksaa tästä öljystä paremmin, kuin siitä saisi katukaupassa. Öljy päätyykin nyt voimaloihin polttoaineeksi, kun se aiemmin päätyi ihmisten lautasille.

Viemärivettä siellä käytetään kaikenlaisiin tuoteväärennöksiin. Esimerkiksi "laadukkaita ja todella autenttisia" länsimaisia alkoholijuomia tislataan suoraan viemärivedestä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 26, 2020, 17:59:10 kirjoittanut Aave »
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Poissa Aave

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 9012
Vs: Dokumenttielokuvia
« Vastaus #12 : Huhtikuu 05, 2020, 23:44:32 »
Tänään oli Sarajevon piirityksen alkamisen vuosipäivä. Se on modernin sotahistorian pitkäkestoisin piiritys, johon verrattuna koronakärvistely on todella miellyttävä piknikki. Piiritys kesti 1425 päivää, alkaen 05.04.1992 ja päättyi 29.02.1996. Seuraava BBC:n kuusiosainen dokumenttisarja on ehkä paras, mitä Jugoslavian sodasta on tehty:

The Death of Jugoslavia (Youtube).
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Poissa Amore

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2049
 • Totuuden kuvastin
Vs: Dokumenttielokuvia
« Vastaus #13 : Huhtikuu 06, 2020, 00:21:18 »
Pidän hitaista elokuvista, jotka keskittyvät tunnelmiin ja maisemiin sekä antavat mahdollisuuden katsojan omaan havainnointiin. Sellainen elokuva on jälleen Areenassa.

Hunajan maa
Pohjois-Makedonian syrjäseudun jyrkillä rinteillä elää Euroopan viimeinen villihunajan kerääjä, Hatidze. Hän hoitaa varovasti mehiläisiä ja varjelee samalla koko ekosysteemiä. Mutta muutoksen tuulet puhaltavat, Hatidze ja tämän vanha äiti saavat uudet naapurit...
https://areena.yle.fi/1-50425803

Jäin ohjelmaa katsoessani miettimään, kuinka oppimattomuus, ignoranssi, useimmin näyttäytyy juuri tuollaisena kaoottisena sähellyksenä, joka luonnehtii elokuvan karjanhoitajien kaikkea toimintaa, kuten myös heidän keskinäistä kommunikaatiotaankin.
All you need is Love

Poissa Aave

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 9012
Vs: Dokumenttielokuvia
« Vastaus #14 : Kesäkuu 06, 2020, 17:22:05 »
Seuraava aiheuttanee sarjaorgasmin nimimerkille Kopek:

Yli kaksi tuntia poliisiväkivaltaa Yhdysvaltain protesteista/mellakoista.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy