Kirjoittaja Aihe: Väkivalta livenä ja netissä  (Luettu 222 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Xantippa

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4363
Väkivalta livenä ja netissä
« : Kesäkuu 03, 2021, 08:30:55 »
Otsikko on vähän kehno, mutta ehkä sitä voidaan jatkossa muokata.

Foorumin(kin) viimeaikaiset tapahtumat ovat saaneet minut miettimään tätä asiaa vähän syvemmältäkin, siis sitä, missä alkaa mennä nykyelämässä liven ja netin raja koskien väkivaltaa, vihaa, raivoa ja muita vastaavia tekoja.

On todella helppo sanoa, että se on netti vaan, ei sitä pidä ottaa tosissaan, ei olla herkkänahkainen, mutta onko todella näin? Yhä suurempi osa  ihmisten elämää tapahtuu netissä. Siellä hoidetaan asioita, tavataan ihmisiä, solmitaan suhteita, eletään elämää.

Miksi siis ajattelemme, että nettielämän ei tulisi olla yhtä turvallista kuin live-elämän? Onko meillä oikeastaan perusteita ajatella, että ruudun takana pitäisi juuri väkivallan edessä kääntää tunteet pois pelistä ja tyytyä siihen, mitä netistä silmille syydetään?

Onhan nettiviha saanut jo sikäli konkreettisia muotoja, että ihmiset eivät tahdo olla mukana poliittisessa vaikuttamisessa. Tämä näkyy sitenkin, että vaikutamme (luulemme niin tekevämme) yhä enemmän kaikenlaisten kansalaisaloitteiden kautta. Haluamme uskoa, että kun vaan polkaisemme kansalaisaloitteen kehiin, homma hoituu - miettimättä, että kyllä me  vielä tarvitsemme sen porukan, joka ottaa aloitteet vastaan ja jotain niille tekee.

Tiedämme myös, mikä porukka hyötyy siitä, että tavan kansalainen ei enää lähde em. asiaa tekemään.

Sen vuoksi Viihtiksen kysymys:

Mietin vain, että onko YYn  XXstä harrastama sadistinen väkivaltakuolemafantasiointi pelkästään harmiton primitiivireaktio vai ihan aito sellainen vihareakrio, johon kannattaisi reagoida.

on erittäin oleellinen, oli kysymys mistä alustasta hyvänsä.

T: Xante

Poissa Hayabusa

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3539
 • dreamer, shaper, singer, maker
Vs: Väkivalta livenä ja netissä
« Vastaus #1 : Kesäkuu 03, 2021, 12:33:25 »
Nettikeskustelusta puuttuu ilmeet ja muu ei-verbaalinen viestintä, mikä kasvokkain kommunikoidessa tapahtuu luonnostaan ja muodostaa suuren osan viestistä. Myös meidän keskustelukumppanimme täällä virtuaalimaailmassa eivät jaa samaa taustatietoa kuin reaalimaailman ystävät ja kylänmiehet. Ei, vaikka monet meistä ovat olleet tämänkin palstan edeltäjillä yhdessä pitkälti yli toistakymmentä vuotta. Emme oikeasti tiedä toisistamme muuta kuin hatarassa muistissa olevan viestihistorian. Tavallisista hyvän päivän tutuistakin meillä on enemmän sellaista tietoa, jota aivomme ovat evoluution aikana oppineet käsittelemään paremmin, kuin jotain digitaalisia raapaisuja.

Viestimme siis toisillemme vajavaisin keinoin ja tiedoin. Ei ihme, että homma menee ohi huuteluksi. Ja kun viesti ei mene perille, "korotamme ääntä" kenties samoin keinoin kuin kasvokkain viestiessä. Seurauksena, että vielä enemmän menee ohi.

Koska saamme vajavaisia viestejä, kuvittelemme loput. Kuvitteluissamme turhan usein arvelemme viestijän tarkoittavan pahaa. Ja sitten vastaamme sen mukaisesti. Oma lajinsa on sitten, vielä ne jotka etsimällä etsivät negatiivisuuksia toisten keskustelijoiden viesteistä; niistä joskus toiste.


Poissa Laika

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1434
Vs: Väkivalta livenä ja netissä
« Vastaus #2 : Kesäkuu 03, 2021, 13:42:15 »
Meillä taloyhtiössä ainakin muuan ukko räyhää ja huutaa kännissä leikkipuiston naisille ja lapsille. Oman käsityksensä mukaan hän hoitaa taloyhtiön asioita ja on ainoa, jota ne kiinnostavat. Sen vuoksi hän kulkee perässämme ja ölöttää myös hallituksen kokousten jälkeen. Nyt hänellä on allaan kaksi varoitusta, pitäisi saada hankituksi tarpeeksi pikaisesti kolmas. Omistusasujaa on vaikea saada häädetyksi.

On se hyvä että taloyhtiömme edun perään huolehtii sentään yksi henkilö. Kaikki muut ovat petkuttajia, tyhjäntoimittajia ja elävät siivottomasti.

Kun tällaisista palikoista pitäisi legotalo kasata, niin ei ole helppoa. Muuten olen kyllä sitä mieltä, että tällaiset tapaukset täytyisi hoitaa vanhanaikaisella sakinhivutuksella. Yksi persereikä pilaa koko pihapiirin.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 03, 2021, 13:47:21 kirjoittanut Laika »
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

Poissa Toope

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 9807
Vs: Väkivalta livenä ja netissä
« Vastaus #3 : Kesäkuu 03, 2021, 20:52:44 »
Ei nettiväkivalta ole suuri ongelma. Sen voi välttää ohittamalla ikävät viestit.
Se, mitä antifat sun muut kaduilla tekevät on poliisin asia hoitaa.

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5001
 • Äärinukkuvien puolue
Vs: Väkivalta livenä ja netissä
« Vastaus #4 : Kesäkuu 05, 2021, 10:04:21 »
Hassunhauskasti FB paiskasi tänään esille vuoden takaisena muistona tilanteen yhdestä ryhmästä jossa tavallaan jouduin uhkailun kohteeksi. Pardon jos olen tämän keissin jo esitellyt, tässä iässähän sitä toisaalta toistaa itseään loputtomiin muutenkin.

Kyseessä oli ryhmä jossa oli kai tarkoitus etsiä sitä elämänkumppania, mutta suurin osa taisi hakea elimenkumppania, koska naisilla oli taipumus lähetellä ryhmään kuvia joissa esittelivät rintavakoaan. Tyrkkykuvia siis. Enivei, kävi niin että joku olletikin venäläinen tyyppi postasi ryhmään kuvan jossa oli joku epämääräinen hässäkkä kissanpennun kanssa, ja hän sitten selitti että kissanpentu ei tykkää olla auton takakontissa. Siitähän sen verran suiviinnuin että huomautin ettei elävä hengittävä olento kuulu mihinkään takakonttiin. Venäläinen(?) kiukustui itse. Huomautin vielä hänen toisesta kuvastaan jossa pentu oli parkumassa pihalla että noin nuori kissanpentu ei kuulu ulos. Jonninmoinen raivotila hoonosoomityypille tuli, koska ilmoitti sitten että hän tunkee minut kahdeksi viikoksi auton takakonttiin.

Tässä vaiheessa tulin sikäli vihaiseksi että ilmoitin hänen kommenttinsa ylläpidolle. Se kai sitten poistettiin, en muista enää, mutta tyyppi sai jatkaa jäsenenä (en tosin ollut vaatinutkaan poistoaan, toki toivonut).

Mutta sitten siellä vasta omituiseksi menikin. Jostain syystä tuli puheeksi miesten naisia kohtaan harjoittama väkivalta, ja kun asenteeni oli että sellaisesta pitää aina ilmoittaa poliisille, sain pari naista vastaani. Yksi oli itse ollut pahoinpitelyn uhrina omassa suhteessaan, ja hänen mielestään ei missään nimessä saa ilmoittaa poliisille jos kuulee että kaveria hakataan, koska se hakkaaja kumminkin kostaa. Oliko lie yksi vai kaksi naista jotka myötäilivät häntä, ainakin yksi ryhmässä modena ollut nainen oli kovasti sitä mieltä että ei koskaan missään nimessä saa puuttua lähisuhdeväkivaltaan kun siitä seuraa vain pahaa.

Olin kypsä ryhmään ja häivyin. Erityisesti minua ärsytti se että kun siellä on se venäläinen potentiaalinen elukanrääkkääjä, niin se muijakuoro kiukuttelullaan saa sen jätkän vain vakuuttumaan siitä että tässä maassa saa tehdä mitä huvittaa. Tänään (tai siis paremminkin vuosi sitten) rääkätään kissaa, kohta rääkätään jotain naista. Sillälailla.

Mutta kukaanhan ei voi taata että FB-ryhmien ylläpidolla olisi päässään ruuvit ja mutterit toisissaan kiinni, saati sitten taviskäyttäjillä.

Oli kuitenkin miten oli, kyllä ulkomaalaisillekin miehille pitää voida tässä maassa sanoa suoraan mitä ajattelee heidän toiminnastaan, ilman että tulee ties mitä uhkauksia.
Ei taidolla, vaan tuurilla.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5323
Vs: Väkivalta livenä ja netissä
« Vastaus #5 : Kesäkuu 07, 2021, 12:16:44 »
Taisi olla Lenny, joka laittoi johonkin ketjuun linkin erääseen incel(?)-nuorukaisen videoita sisältävään osoitteeseen, jossa tämä mm. pohtii pelimaailman sosiaalisia suhteita ja naisten kumppanivalintoja ihan kiinnostavalla tavalla.

Hän esittää, että miehet ovat tottuneita latelemaan törkeyksiä ja sillä tavalla päästelemään höyryjä, ja että kaikki miehet ymmärtävät sellaisen, eivätkä ota törkeyksistä nokkiinsa. Naiset eivät sellaiseen ole tottuneet, ja siksi höyryjen päästelyt voidaan kokea verkkovihana.

Aika kuvaavaa on, että nuorukainen lipsauttaa, että naiset tulevat ulkopuolelta ja yrittävät määräillä miten pitää kommunikoida. Naisia pelimaailmassa tosiaankin on vähän. Ja naisia sieltä häädetään pois juurikin törkeyksillä, huoritteluilla, väkivaltauhkailuilla yms.. Pelimaailma ilmeisesti on miesten maailma.

Naispelaajaa LOUKATTIIN Videopelissä! (aippa92) (Youtube)
https://www.youtube.com/c/Leukis/videos (Leukis, youtube)

Lisäys. Aika tympeä naisia vihaava incel-tyyppi kyllä kyseessä on, ainakin Jokeri-videoiden perusteella.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 07, 2021, 14:02:10 kirjoittanut kertsi »
PYSYKÄÄ KOTONA.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5323
Vs: Väkivalta livenä ja netissä
« Vastaus #6 : Kesäkuu 07, 2021, 12:21:00 »
Eräs nuorehko videopelejä työkseen tekevä nuori nainen kertoi sukulaiselleen pelialan seksismistä, ja aika karulta se omaan korvaani kuulosti. Muistelen, että kyseinen nainen sittemmin vaihtoi toisenlaisiin työkuvioihin, joissa ei niin paljon tarvinnut kohdata nettivihaa ja seksismiä.
PYSYKÄÄ KOTONA.

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5001
 • Äärinukkuvien puolue
Vs: Väkivalta livenä ja netissä
« Vastaus #7 : Kesäkuu 07, 2021, 12:31:02 »
Jos miehille on tärkeää uhkailemalla toisia ihmisiä selvittää mistä itsekukin on tehty, ilmeisesti ainoa oikea toimintatapa miesten mielestä on vähät välittää mökellyksestä, taikka panna pahemmaksi. Mutta kyllä miehetkin väkivallalla uhkailusta pillastuvat. Hämärä mielikuva jostain vuosien takaa että kun joku naispuolinen kirjailija kirjoitti kirjan missä miehelle tungettiin virkkuukoukku penikseen, melkoinen mekkala siitä nousi.

Samapa kai tuo mainita, kun ei minusta kaiketi mitään julkaissutta kirjailijaa koskaan tule, että eräässä tarinassani moneen kertaan orjattarensa raiskannut mies joutuu kyseisen orjan kastroimaksi. Kirjoitin tarinan 1990-luvulla, joten innoittajana ei toiminut mikään Game of Thrones misogynioineen. Tulipahan vaan jostain mieleen tuommoinen. Noh, sen verran olin lääpälläni siihen että olin saanut jotain aikaiseksi, joten menin möläyttämään kohtauksesta silloiselle kumppanilleni. Tämä suuttui. Ihmettelin aggresiivista reaktiota, koska minusta tarinassa oikeus toteutui kun kerrankin tehtiin raiskaajalle juuri niin kuin niin moni kuitenkin puheissaan uhoaa, että pitäisi tehdä. Mutta ilmeisesti mies koki että se on joku hyökkäys hänen sukupuoltaan kohtaan.

Naista ja varsinkin hänen kehoaan on saanut fiktiossa käsitellä iät ajat ihan tasan miten huvittaa, vaikka survoa lihamyllystä elävältä läpi jos sillä saa provosoitua lukijoita/näkijöitä ja shokeerauksesta ropisevat irtopisteet itselleen. Mutta annapa olla kun naisen luomassa tarinassa käsitellään aggressiivisesti mieskehoa, ja sen elimen osalta joka ilmeisesti lienee se Miehen Paras Tawara, niin itku, parku ja ulina.

Mutta ei siinä mitään. Saavat miehetkin itkeä ja voihkia ääneen. Ei vaan tarvitse sitten tulla esittämään että naiset ovat jotenkin yyperherkkiä ja emotionaalisia, ja parkumassa milloin minkäkin jalan alle jääneen mittarimadon vuoksi. Jos sinne jalan alle jää peniksiä, pääsee itku miehiltäkin.
Ei taidolla, vaan tuurilla.

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5001
 • Äärinukkuvien puolue
Vs: Väkivalta livenä ja netissä
« Vastaus #8 : Kesäkuu 07, 2021, 12:34:19 »
Ja onhan siellä IP-koulutuksessa kieltämättä tullut huomattua että jos ei mies mitään muuta pelkää, niin genitaaliensa kohdalla hän kyllä pelkää. Epäilen vain tosin että tosielämän puolella IP-tilanne tulisi jonkun niin mömmöissä olevan kanssa että tuskinpa tämä huomaisi vaikka tunkisi korkokengästä koron läpi munastaan.  ::)
Ei taidolla, vaan tuurilla.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5323
Vs: Väkivalta livenä ja netissä
« Vastaus #9 : Kesäkuu 07, 2021, 12:45:44 »
ps. Hyvä keskustelunaloitus.
PYSYKÄÄ KOTONA.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5323
Vs: Väkivalta livenä ja netissä
« Vastaus #10 : Kesäkuu 07, 2021, 12:48:32 »
Hän esittää, että miehet ovat tottuneita latelemaan törkeyksiä ja sillä tavalla päästelemään höyryjä, ja että kaikki miehet ymmärtävät sellaisen, eivätkä ota törkeyksistä nokkiinsa. Naiset eivät sellaiseen ole tottuneet, ja siksi höyryjen päästelyt voidaan kokea verkkovihana.

Pitäisi lukea uudestaan tämä opus, joka on kirjahyllyssäni:
Deborah Tannen: Puhummeko samaa kieltä?

Siinä analysoidaan miesten ja naisten puhuman kielen, ja heidän verbaalisen vuorovaikutuksensa, eroja.
PYSYKÄÄ KOTONA.

Poissa Laika

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1434
Vs: Väkivalta livenä ja netissä
« Vastaus #11 : Kesäkuu 07, 2021, 13:05:35 »
Hän esittää, että miehet ovat tottuneita latelemaan törkeyksiä ja sillä tavalla päästelemään höyryjä, ja että kaikki miehet ymmärtävät sellaisen, eivätkä ota törkeyksistä nokkiinsa. Naiset eivät sellaiseen ole tottuneet, ja siksi höyryjen päästelyt voidaan kokea verkkovihana.

Pitäisi lukea uudestaan tämä opus, joka on kirjahyllyssäni:
Deborah Tannen: Puhummeko samaa kieltä?

Siinä analysoidaan miesten ja naisten puhuman kielen, ja heidän verbaalisen vuorovaikutuksensa, eroja.

Tyypittelyjen ainoa ongelma on tyypittely itse.
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5323
Vs: Väkivalta livenä ja netissä
« Vastaus #12 : Kesäkuu 07, 2021, 13:13:11 »
Kyllä.

Koin kuitenkin saaneeni siitä sellaisia oivalluksia, joita ei muilla tavoin olisi saavuttanut. Mutta tosiaankin pitäisi lukea se uudelleen, kun edellisestä kerrasta on niin kauan, etten voi referoida. Mielikuvani mukaan se ei kuitenkaan ollut mitään semmoista miehet nönnönnö, naiset nännännää -stooria, vaan ihan asiallista fiksua tekstiä.

Myös mm. tiede tavallaan pohjaa jonkinlaisiin tyypittelyihin. Jotain aina menetetään tyypittelyillä, ja jotain saavutetaan. Kukaan yksittäinen ihminen ei täysin istu johonkin stereotyppiseen kuvaukseen, vaikka kuvaus ilmaisisikin joitakin yleisiä (lis. tilastollisia) lainalaisuuksia.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 08, 2021, 20:05:16 kirjoittanut kertsi »
PYSYKÄÄ KOTONA.

Poissa Xantippa

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4363
Vs: Väkivalta livenä ja netissä
« Vastaus #13 : Kesäkuu 07, 2021, 13:18:43 »
Nojaa. Nettipelit ja muut ovat minulle aika tuntematonta aluetta, mutta kyllä kaverini, siis naiset, jotka pelaavat paljon, sanovat, että aina on ainakin pari peliä, joissa nikki kannattaa valita siten, että siitä ei tule sukupuoli selville ja kieli keskellä suuta vähän tarkkailla ilmaisujaan. Muutoin kuulemma pelaaminen häiriintyy kaiken maan vttuilujen vuoksi, joita ei jaksaisi kuunnella.

En ole vielä toistaiseksi ollut yhdessäkään työyhteisössä, joissa oikeasti, aivan todella, oltaisiin sitä mieltä, että samat törkeydet sopivat naisen suuhun kuin miehenkin. Sitä ymmärretään, että nainen antaa takaisin samalla mitalla - mutta se on nimenomaisesti sitä, takaisin antamista. Itse ei kannata aloittaa. Takaisin antamisessakin saa olla varovainen, että onhan sitä aihetta, eli et siinä juurikin itse provosoi.

Mutta varsinaisesti en aloituksella niinkään hakenut vuorovaikutuksen piirteitä sinällään, siis ihmisten tai sukupuolten kesken, vaan jotain...suurempaa kokonaisuutta, mikä webbi on.  Vaikea selittää. Ajattelen jotenkin niin, että webbi on tunkeutunut jo lähes jokaiselle elämän osa-alueelle ja paljon alkaa olla sellaistakin, mitä ei muualla edes voi hoitaa, ainakaan mitenkään helposti.

Ja kun näin on, tuntuu vaan aika kummalliselta ajatus, että se pitäisi ottaa "ohittamalla ikävät viestit". Onko sellainen enää edes mahdollista? Voiko netissä vielä täysin valita elämänsä sen kummemmin kuin netin ulkopuolellakaan = onko todellakin kaikki vain omasta nupista kiinni, ilman tarvetta uusiin rajanvetoihin, tai oikeammin, koko ajan muuttuviin rajanvetoihin?

T: Xante

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5323
Vs: Väkivalta livenä ja netissä
« Vastaus #14 : Kesäkuu 07, 2021, 13:23:45 »
Koko inhimillinen kulttuuri, ja ihmisen kielikin, on jatkuvaa rajanvetoa, rajojen hakua, neuvotteluakin (siitä miten asiat ovat ja miten niiden pitäisi olla). Kulttuuri ja kieli pysyvät elävänä sillä tavalla. Kun rajanveto loppuu, kieli ja kulttuuri surkastuu.

En tässä kyllä puolustele joidenkin yksilöiden tekemää jatkuvaa ja liiallista rajojen koettelua (korjattu sanamuoto tässä). Sellaiset haastavat yksilöt voivat olla perin rasittavia.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 07, 2021, 17:42:11 kirjoittanut kertsi »
PYSYKÄÄ KOTONA.