Detroit Electricillä, eli Mummo Ankka -autolla, pääsi sata vuotta sitten yli 300 km. Vasta aivan viime aikoina Teslat yms ovat saavuttaneet muinaisten kärryjen kulkumatkan. Alan vähitellen uskoa öljymiesten sala liittoon...
Olisimme kyllä uskomattoman pitkällä sähköisessä liikkumisessa jo nyt, jos lamppuöljykauppiaat eivät olisi olleet niin hyviä kauppamiehiä. Autotehtailijat ja heidän alihankkijansa ja lobbarinsa ovat varmasti tehneet kaikkensa sähkön tulon hidastamiseksi. Kun vastustamisen huomattiin olevan liian tehotonta, alettiin valehdella päästöt alas. Nyt on menossa jarruttamisen viimeiset vaiheet, onneksi se kohta loppuu ja voidaan siirtyä reippaammin kehityksessä eteenpäin.
Sadattuhannet saksalaiset hakevat Volkswagenilta korvauksia päästöhuijauksesta – Skandaalin hinta yhtiölle jo 28 miljardia euroa
Minusta valittu taktiikka oli huono. Volkkarin lisäksi lirissä ovat lähes kaikki muutkin autovalmistajat. Jos nuokin menetettävät rahat olisi sijoitettu edes osittain sähköautokehitykseen...Nyt saamme valitettavasti liian hätäisen tuotekehityksen tuloksia esiin. Aiemmin uusien autojen kehitysprosessi kesti kuusi-kahdeksan vuotta, nyt monet tehtaat tekevät, yllättävän hyviä, sähköautoja vain kahden-kolmen vuoden varoitusajalla.
Voisiko sähköistyminen aiheuttaa pientaloistumista? Kaupunkien keskustoissa parkkipaikat ovat kortilla ja niiden sähköistäminen on vielä kaukana. Seurauksena sähkökulkuneuvoilijat muuttavat omakotitaloihin, joissa kulkuneuvon lataus onnistuu helposti. Parhaimmillaan ilmaisella aurinkosähköllä.
Polttoaine- ja huoltokulujen pieneneminen sekä liikkumisen muuttuminen autonomisemmaksi voisi periaatteessa edistää tiheimpien taajamien ulkopuolista asumista. Luulen kuitenkin metropolistien tiemaksuverottavan tämän edun pois ja estävän sen suuntaisen kehityksen. Toisaalta kehittyvä sähköinen joukkoliikenne voi muuttaa asioita.