Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Sähköinen liikkuminen

Aloittaja ROOSTER, tammikuu 03, 2019, 08:58:59

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 4 Vieraat katselee tätä aihetta.

Karikko

#60
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - maaliskuu 27, 2019, 11:01:55
Lainaus käyttäjältä: Karikko - maaliskuu 27, 2019, 10:44:50
Vaikka erilaisia mineraaleja löytyisi kohtalaisia määriä se ei tarkoita, että niitä kannattaisi louhia.

Ei tietenkään, vaan ne kannattaa lahjoittaa ulkomaalaisille kaivosyhtiöille kokonaan tai puoli-ilmaiseksi. Ovat niin pöhköjä, että kuvittelevat niillä tienaavansa, voi raukkoja. /sarkasm. On melko selvää, että Suomessa on väkilukuun nähden valtavat aarteet malmeja ja mineraaleja, joista todennäköisesti suurin osa on vielä löytämättä.

Lainaus käyttäjältä: https://www.ts.fi/uutiset/talous/3736785/Suomessa+muhii+Nokiaakin+muhkeampi+mullistus++rooli+sahkoautojen+maailmanvalloituksessa+on+pedattu
Suomessa muhii Nokiaakin muhkeampi mullistus – rooli sähköautojen maailmanvalloituksessa on pedattu
Suomella on kaikki avaimet olla Euroopan merkittävimpiä maita sähköautojen ja sähkömoottoreiden läpilyönnissä. Tätä puoltavat kallioperän mineraalit, insinööriosaaminen ja energiateknologiayritykset.


Terrafame tosiaan lahjoittelee "nikkelinsä" maailmanmarkkinahintaan, veronmaksajien ponsoroinnin avulla.

Saadaanhan siinä suomeen hieman töitä ja sotkamolaisten saastuneet järjet ypmäristöineen jäävät, yllätys, veronmaksajien murheeksi, mutta mitäs tuosta onhan veronmaksajilla rahua, mistä ottaa. Ellei löydy kiristetään hieman ruuvia  (aktiivisuus mallina)kuten Sipilällä on ollut tapana, Onhan hänelläkin oma "lehmä" ojassa, eli perheyhtiönsä kautta kuuluu hyötyjiin.

Pörssikeinottelijana hänellä on myös pitkä menneisyys yhteiskunnan varojen jakajana, sitähän teki aikoinaan pohjois-suomessa sitran ( eskohan se siellä,, aho luurasi) ja sen sivuyhtiöiden (toimitusjohtajana  yhtiössä joka jakoi yhteiskunnan sijoituksia) kautta jakoi kuntien ja valtion rahoja erilaisiin kohteisiin, nyt hän vain on päässyt ihan valtiolliseen huippuvirkaan samaan jatkumoon.

Akkukemikaalitehtaiden tuotantoa havittelevat monet maat saksakin on jo lähtenyt siihen kehityjseen ja ilmeisesti monet muut joissa on siihen edellytyksiä.

Ei suomi missään avainasemassa siinä ole, se lienee turha luulo, vaikka sijoittajille sitä ilmeisesti kannattaa kaupata.

Lisätään tuo tietolähde Sipilän ja hänen politiikkansa perustuksista.  Melko mukava heppu, noin ihmisläheisenä taivaan portin lähelle pyrkivänä rauhan sana lähettiläänä, tosin voi olla, että portin sisälle ei pääse,, hiilihankoinen alemman kerroksen "toimitusjohtaja" ottanee kyllä mielellään vastaan.


https://kauppa.intokustannus.fi/kirja/keskustan-valtakunta-kertomus-rahasta-vallasta-ja-korruptiosta/

Karikko

Litium- varannoista voisi mainita vielä.

Australia on suurin tuottaja- tuotanto on malmipohjaista.  Chile ilmeisesti toiseksi suurin- tuotaa litiumin pohjavedestä erottamalla.

Chile Argentiina ja Bolivia ilmeisesti omaavat rikkaimmat esiintymät, taitaa olla lähes kolme neljäsosaa tunnetuista esiintymistä niissä.

Tuotantomäärät maailmalla noin 40 000 tonnia vuodessa kaikkiaan ja jo prosentin lisäys sähköautoissa edellyttäisi melkoista tuotantomäärän lisäystä. Sitä tahtia ei varmaan kaivosteollisuus pysty toteuttamaan.

Hayabusa

Litiumille etsitään kuumeisesti korvaajaa. Yksi lupaavimmista on natrium. Sitä on suolassa eli meret täynnä. Ei niin hyvä, ainakaan toistaiseksi, kuin litium. Mutta jos hinta saadaan alas, niin olisi houkutteleva vaihtoehto massakäyttöön.

Suomessa eri akkuteknologioille varmaan keksitään kullekin oma verokantansa.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Karikko

Litium on kyllä energiatehokkain ja varmaan sen tuotantoa pystytään myös nostamaan paljonkin. Hinta tosin varmaan pysynee melko korkealla.

Akkuteollisuus tarvitsee puhdasta 99, 5 %: ta litiumia ja nykyisin kaiketi noin 46%:tia menee akkuteollisuuteen.

Jos uusia autoja tulee markkinoille, vaikka 10 miljoonan vuosivauhdilla tarvitaa siihen paljon akkujakin.

Monet autovalmistajat intertoivat sen alustan rakenteeseen, mikä kaiketi tarkoittaisi sitä, että se auton ja akun ikä olisi sama kestoltaan.

Ajomäärästä riippuen ehkä kymmenen- viisitoista vuotta.

Sepe

KOPIOIN otteita Tekniikan Maailmasta 17.10.2018

Saksalaisen autoalan konsulttiyhtiön mukaan monien maiden autoilijat tekisivät vielä toistaiseksi ympäristöteon valitsemalla pihin dieselauton sähköauton sijaan.

Berylls Strategy Advisorsin mukaan miljoonien lähivuosina valmistuvien "puhtaiden sähköautojen" konepellin alla piilottelee nimittäin "likainen akku".

Tämä johtuu siitä, että litiumioniakkuja valmistetaan laajalti maailman likaisinta sähköä tuottavissa maissa – Kiinassa, Thaimaassa, Saksassa ja Puolassa.

Aiheesta uutisoivan Bloombergin arvion mukaan maailmassa pystyttäisiin vuonna 2021 valmistamaan 10 miljoonaa 60 kilowattitunnin akustolla varustettua sähköautoa. Valtaosan valmistuksessa tukeudutaan hiilivoimaan.

"Meitä odottaa hiilidioksidipäästöjen keula-aalto", Berylls Strategy Advisorsin Andreas Radics toteaa.

Yhtiön laskelmien mukaan katumaastureissa tyypillisen 500-kiloisen akuston valmistaminen tuottaa itsessään 74 prosenttia enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin perinteisen polttoainetehokkaan auton valmistaminen, mikäli kumpikin tuotetaan fossiilisia polttoaineita voimanlähteenään käyttävässä tehtaassa.

Perinteisen auton elinkaaren kokonaispäästöistä vain 20 prosenttia muodostuu valmistusprosessin aikana. Sähköautoilla osuus on "merkittävästi" suurempi, Radics selittää.

Radicsin mukaan esimerkiksi saksalainen autonomistaja ajaisi fossiilisia polttoaineita käyttävällä autolla yli 50 000 kilometriä ennen kuin 30 kilowattitunnin akustolla varustettu Nissan Leaf ajaa sen ohi vihreydessä.

urogallus

Tuohon vielä päälle liikenteen muut ympäristövaikutukset, jotka lienevät samaa luokkaa käyttövoimasta riippumatta. Melu (renkaat päästänevät maantieliikenteessä kauimmas kuuluvat äänet), renkaista irtoava mikromuovi, autoiluinfran ylläpito jne. 

Sepe

Kun sähköisestä liikkumisesta keskustellaan, niin sähkön tuottamisen ympäristövaikutukset: voimalaitokset ja voimansiirto ja jakelu. Tuulimyllyjen melu ja maiseman pilaaminen.

Karikko

Sähköä ja bio-polttoaineita mainostetaan ratkaisuiksi ilmasto-ongelmiin, mutta sitä ne eivät tule koskaan olemaan.

No ellei totaallisesti aleta panostamaan ydinvoimaan, mikä sekin on ongelmallista. Silloin voitaisiin ainakin sähköautojen käyttöä mainostaa ilmastoystävällisemmäksi kuin muilla polttoaineilla toimivia autoja.

Jäähän vielä lento-ja meriliikenne saastuttamaan teollisuuden lisäksi, maataloudesta ja lehmistä puhumattakaan.

Olettaisin ettei yksinkertaisesti ole olemassa mitään ratkaisua, ilmasto saastuu ja lämpenee, kunnes luonto alkaa tuhota oireiluillaan sen saatumisen aiheuttajia, eli ihmisten organisoituja yhteiskuntia.

Voi olla kyllä, että ihminen itse ehtii ensin, tunnelmat maailmalla viittaavat siihenkin suuntaan.

Amore

Helsingissä on alkanut näkyä nettisovelluksella vuokrattavia sähköpotkulautoja. Jo nyt niissä on itseäni hämmentänyt se, että niillä ei ole pysyviä pysäköintipaikkoja, vaan laudan voi jättää minne vain. Yksikseen siellä täällä nököttävät laudat tuntuvat minusta "roskilta". Ne tuovat mieleen varastetut polkupyörät, jotka on hylätty käytön jälkeen. Joissain maissa potkulaudoista onkin jo tullut ympäristöongelma.

120 sähköpotkulautaa käyttöön Helsingissä

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/968fef5a-3097-4d00-b0a6-9995e1a36d26
All you need is Love

Hayabusa

^Uutisesta lainattua:
Maksimissaan sähköpotkulaudalla voi ajaa nopeudella 20 kilometriä tunnissa, ja niitä saavat käyttää vain täysi-ikäiset. Sähköpotkulautojen käyttäjien on noudatettava samoja sääntöjä kuin pyöräilijöiden ja käytettävä pyöräkaistoja.

Eli jäämme odottamaan jatkouutista kuinka jengi alaikäisiä sähkölautailijoita ajoi kumoon mummoja jalkakäytävällä.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - huhtikuu 03, 2019, 23:16:00
^Uutisesta lainattua:
Maksimissaan sähköpotkulaudalla voi ajaa nopeudella 20 kilometriä tunnissa, ja niitä saavat käyttää vain täysi-ikäiset. Sähköpotkulautojen käyttäjien on noudatettava samoja sääntöjä kuin pyöräilijöiden ja käytettävä pyöräkaistoja.

Eli jäämme odottamaan jatkouutista kuinka jengi alaikäisiä sähkölautailijoita ajoi kumoon mummoja jalkakäytävällä.

Vaikuttaa siltä, että alaikäisten jengiytymisen tulevaisuus on myös sähkössä. Toivottavasti siis edes pärinä ja savu jää pois.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

a4

#71
Kilpailu kiristyy jalankulkuväylillä. Nyt jo toinen firma on tuonut hesalaisten jalkoihin omat potkusähkölautansa.
Firmasta riippuen, eurolla naamalleen, anteeksi baanalle, ja minuutista vauhdin hurmetta joko 25 senttiä tai 15 senttiä. Siis rahaa.
Hesan kaupunkipyörällä on jo käyty Lapissa joten eiköhän näitäkin citypotkukelkkoja nähdä maakunnissa ennen sotea tai sotia.

ROOSTER

Sähköisen liikkumisen uutisia:

Lainaan tähän Tekniikan Maailmaa

Lainaus käyttäjältä: https://tekniikanmaailma.fi/sveitsilaisyhtion-hurja-vaite-kehitimme-akun-joka-nostaa-sahkoautojen-kantamaa-1000-kilometriin/?shared=964244-2efbe701-500Aiheesta kirjoittaa teknologiasivusto The Verge. Sen mukaan yhtiö väittää kehittäneensä maailman ensimmäisen uudelleenladattavan akun, jonka energiatiheys on 1 000 wattituntia kilogrammaa kohti.
...
jos Innolithin väitteet pitävät paikkansa, se olisi kaukana muiden edellä akkuteknologian kehityksessä. Siksi väitteisiin pitää suhtautua vähintään varauksella.

Tarkoittaa siis sitä, että jos tosiaankin pystyvät tekemään lupaamansakaltaista akkua, niin esim. Teslan 600km kantama muuttuisi 2400km kantamaksi, samalla painolla.

Ei huono, noin tuplamatka verrattuna piheimpiin dieseleihin. Seuraavaksi taitavat olla vuorossa fossiilifanaatikkojen väitteet, ettei pitkää kantamaa mihinkään tarvita.  ;D

OP-kulku tarjoaa opiskelijoille sähköautoa käyttöön 1euro/tunti.

Lainaus käyttäjältä: https://www.talouselama.fi/uutiset/te/402d0b66-02f1-35a8-a6f0-36e3b38b283d?ref=ampparit:6f5cSiitä tuli totta Suomessa: Sähköauto käyttöön nimellisellä maksulla, "euro tunnilta"

Kun tuollainen yleistyy, ei kaupunkialueella tai lähiympäristössä liikkuva enää tarvitse omaa autoa.

Kohta saa myös pitemmille matkoille 2400km latauksella varustetun auton alleen alle 50€/vrk jos tuon OP:n tarjouksen suhteuttaa.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Karikko

No mitens tuo menee. Kilowatti kiloa kohden. Onhan jo nykyisin suunnitteilla 500 kg:n akkuja.

Ilmeisesti akkujen kokoa pitää kasvattaa ja siten painoa, hyötysuhde ei ilmeisesti kovin korkeaksi nouse. 

Jos suuri osa auton painosta on akuissa, niin kai se mahdollistaa pidemmän latausvälin.

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Karikko - huhtikuu 05, 2019, 16:31:27
No mitens tuo menee. Kilowatti kiloa kohden. Onhan jo nykyisin suunnitteilla 500 kg:n akkuja.

Ilmeisesti akkujen kokoa pitää kasvattaa ja siten painoa, hyötysuhde ei ilmeisesti kovin korkeaksi nouse. 

Jos suuri osa auton painosta on akuissa, niin kai se mahdollistaa pidemmän latausvälin.

En käsittänyt kommentistasi mitään.

Tarkoitukseni oli kertoa, että jos energiatiheys kasvaa nelinkertaiseksi niin samanpainoisen akun kapasiteetti kasvaa myös nelinkertaiseksi.

Jos koko energiatiheyden kasvu käytetään akun painonlaskuun niin akku kevenee 75%.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS