Neliölle maan päälle (aurigon-valoa) tulee noin 100 wattia energiaa/neliö optimioloissa ja reaalinen talteenotto on 20-40 watin luokkaa /neliöltä.
Karikon väitteen virhe auringonvalon määrästä on vain kymmenkertainen, eli dekadin luokkaa. Onko se vähän vai paljon, sitä voi jokainen miettiä:
...Auringon kuivan ja kirkkaan ilmakehän läpäisemän säteilytehon maksimiarvo eli noin 1 000 W/m2
Kokonaissäteily:
Etelä-Suomen vuotuinen kokonaissäteilyn määrä on lähes samaa suuruusluokkaa kuin Pohjois-Saksassa. Suomessa säteily keskittyy kuitenkin eteläisempää Eurooppaa vahvemmin kesäkuukausille, joten tuotanto vaihtelee meillä enemmän vuodenaikojen mukaan.
Helsingissä vuotuinen säteilymäärä vaakasuoralle pinnalle on Ilmatieteen laitoksen testivuoden mukaan noin 980 kWh/m2 ja Sodankylässä noin 790 kWh/m2.
Seuraava väite on paljon paremmin kohdallaan:
Käytännössä päivä ei paista kovin suoraan niihin paneeleihin jatkuvasti.
Tämä on melko totta. Mutta kuka on väittänyt jotain muuta?
Mitä tulee väitteeseen talteenoton reaalisesta määrästä, se heittää tietysti saman dekadin. Eli 200-400 wattia/neliö on oikeampi vastaus.
Hyötysuhde
Aurinkopaneelien hyötysuhteella ei ole niin suuri merkitys kuin mitä voisi ajatella. Tuotantohinnalla on merkitystä, eli minkä hintaista sähköä asennettu voimala tuottaa. Tällä hetkellä massoittain katoilla asennettavien aurinkopaneelien hyötysuhde on 20 prosentin paikkeilla, eli hyvin kaukana parhaista laboratorio-olosuhteissa saavutettavien paneelien hyötysuhteesta(noin 50%). Parinkymmenen prosentin hyötysuhteen paneeli tuottaakin paljon edullisempaa sähköä kuin viimeisimmän kehityksen paneeli.
Paneelin hyötysuhteella on merkitystä vasta kun asennustilan pinta-ala on kortilla. Näin on esim. autoissa, avaruusaluksissa ja muissa erikoisemmissa sovelluksissa. Harvemmin asuntojen tai varastojen katoilla.