Nivelrikon uudet hoitokäytännöt (Youtube, Turun seudun nivelyhdistys ry: dos, ylilääkäri, TYKS Tules toimialua, Ville Äärimaa luennoi)
Nivelrikko on nivelen sairaus, jossa nivelrusto (joka on sileä ja liukas) vähitellen katoaa, ja luun pää alkaa röpelöityä hangatessaan toista luuta vasten esimerkiksi lonkan nivelkuopassa. Perimä, ylipaino ja erilaiset vammat altistavat nivelrikolle, ja yleensä sitä esiintyy yli 50-vuotiailla, mutta jo 30-vuotiailla voi olla nivelrikko, ja toisaalta on 100-vuotiaita, joilla ei ole minkäänlaista nivelrikkoa.
Se, mikä ainakin aiheuttaa kipua, on kun luun pää vaurioituu kulumassa, ja turpoaa eli muodostaa luukystan. (Niveleen voi muodostua myös luulippa, osteofyytti, mutta en tiedä aiheuttavatko ne kipua - liikerajoituksia kyllä voivat aiheuttaa mm. olkanivelessä). Nivelrikkokipu esiintyy aaltomaisesti, on parempia ja huonompia jaksoja. Luennon mukaan kipu on nousujohteista.
Kipu on vaarallinen.
Kipu itsessään altistaa sydäntapahtumille ja kuolleisuudelle (itselleni uusi asia videossa). Ja kipu vie yöunet. (Itse veikkaan, että sydäntapahtumat ja kuolleisuus voivat johtua kivun aiheuttamista huonoista yöunistakin, mutta ehkä kipu myös lisää stressihormoneja, jotka lisäävät sydäntapahtumia ja kuolleisuutta nekin?) Kipua kannattaa siis hoitaa.
Siinä vaiheessa, kun nivelrikkokipua esiintyy yötä päivää, on nivelrikko edennyt jo pitkälle.
Nivelrikko myös heikentää nivelen toimivuutta, mm. kaventaen liikelaajuuksia (lonkka - sisäkierto, polvi - ääriojennus, olkapää - ulkokierto). Lonkan nivelrikossa ei esim. saa aina sukkia jalkaansa tai taivu leikkaamaan varpaankynsiään, varsinkin aamuisin.
Nivelrikkokipu voi myös heijastella muualle, esim. lonkan nivelrikko voi aiheuttaa heijastuskipua alaselkään. Se voi myös aiheuttaa turvotusta esim. polvessa polven nivelrikossa.
Hoidoksi luento mainitsee:
- informointi
- ennaltaehkäisy (laihduttaminen, nivelvammojen välttäminen, riskiryhmien tunnistaminen (suvut))
- kipulääkitys
- fysioterapia
- tekonivelleikkaus
Ennaltaehkäisyyn kuuluu tavoite-BMI alle 25 kg/m2, ja myös työ- ja harrastusergonomiasta huolehtiminen, ja sopivaan liikuntaan kannustaminen.