Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Refluksi ja närästys

Aloittaja kertsi, marraskuu 20, 2021, 11:42:46

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

kertsi

Sori kiukkunaama-ikoni >:( otsikon yhteydessä, mutta nämä kaksi vaivaa, närästys ja refluksi, tekevät elämästä pahimillaan helvetellistä. Vievät esimerkiksi yöunet.

Aiheena on siis refluksi eli (mahahappojen happamoittaman) ruokamassan takaisinvirtaus mahalaukusta ruokatorveen, nieluun tai suuhun asti, sekä närästys. Ja voi tässä myös dyspepsiastakin puhua, ja vähän rajoitetummin ylävatsavaivoista, mutta lähinnä tässä olisi siis tarkoitus keskittyä refluksiin ja närästykseen.

Tähän ketjuun saa linkittää ja kommentoida tieteellisiä tutkimuksia, erilaisia käypä hoito -suosituksia, ja myös omakohtaisia kokemuksia, jos on huomannut, että jonkun asian tekeminen tai tekemättä jättäminen tai jokin lääke auttaa refluksiin ja närästykseen. Jos kertoo omakohtaisista kokemuksista, ja jos on tiedossa tarkempi diagnoosi, olisi muille hyödyllistä tietää se, jotta osaa hahmottaa mikä vaikuttaa mihinkin. Erityyppisiin reflukseihin toimivat erityyppiset lääkkeet, jos toimivat.

Ylävatsavaivat ja refluksioireet (Duodecim) (haarukoi erilaisia syitä närästykselle ja refluksioireille, joita voivat olla muitakin kuin refluksitauti)
Refluksitauti (mahan sisällön nousu ruokatorveen) (Duodecim)
Närästys (Duodecim)
Närästääkö? (Ylävatsavaivat ja refluksioireet) (Duodecim)
Vältä pitkäaikaista lääkehoitoa dyspepsiassa (Duodecim)

Vähän arvoin, laitanko tämän Tiede-alueelle vaiko Vapaa sana -alueelle, mutta olkoon nyt täällä. Saa tämän tarvittaessa siirtääkin.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

#1
Suomen Refluksi:
https://www.refluksi.fi/6

"Refluksitaudissa (närästystauti, happorefluksi, ruokatorven takaisinvirtaustauti) mahan hapan sisältö pääsee virtaamaan ylöspäin takaisin ruokatorveen, kurkkuun, nieluun ja jopa suuhun asti. Väkevä neste, joka koostuu suolahaposta ja ruoansulatusentsyymeistä, aiheuttaa limakalvoärsytystä ja vaurioita, jotka johtavat mitä erilaisempiin oireisiin. Erityisesti kurkun, nielun ja hengitysteiden limakalvot ovat äärimmäisen herkkiä kun taas ruokatorven limakalvo sietää enemmän ärsytystä ilman oireita. Kyse on ennenkaikkea toiminnallisesta häiriöstä, ei vatsahapon  liiallisesta määrästä."

"Refluksitauti voidaan jakaa kahteen eri päätyyppiin oireiden esiintymispaikan mukaan. Oireita voi esiintyä sekä täysin erikseen että sekoittuneena yhteismuotona:

1) gastroesofageaalinen (maha-ruokatorven)
      refluksitauti (engl. GERD, gastroesophageal reflux disease)

2) laryngofaryngeaalinen (kurkun ja nielun) refluksitauti (engl. LPR, LPRD, laryngopharyngeal reflux disease)
 
Muita nimityksiä mm.:         

ruokatorven ulkopuolinen refluksi
silent reflux (erityisesti lasten puolella käytetty termi)
epätyypillinen refluksi

Refluksikkojen itsensä käyttämiä epävirallisia nimityksiä taudistaan ovat mm.  "ruokatorven refluksi" , "alarefluksi", "kurkkurefluksi" tai "ylärefluksi".

Happorefluksin lisäksi saattaa esiintyä hapotonta (lievästi hapanta, lievästi emäksisistä) refluksia, joka saattaa aiheuttaa oireita. Oireita voi lisätä nk. sappirefluksi, jolloin ylös ruokatorveen nousee myös haima- ja suolinesteitä sekä sappea. Tämä johtuu nk. duodenogastrisesta refluksista, jolloin vatsan alempi portti päästää suolen sisältöä väärään suuntaan takaisinpäin vatsaan.

Tämän lisäksi refluksitautia voidaan määritellä ruokatorven kunnon perusteella kahteen eri ryhmään: ei-erosiivinen (endoskopianegatiivinen, normaalit ruokatorvilöydökset) ja erosiivinen (endoskopiapositiivinen, ruokatorvilöydökset näyttävät esim tulehdusta). Yleisempi ei-erosiivinen refluksitauti voidaan jakaa puolestaan vielä useampaan alaryhmään, joista yksi on nk. toiminnallinen närästys."
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

#2
Krempat-ketjusta:

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 10:00:12
Olin toivonut edes tänään tällä viikolla voivani mennä painiin, mutta ei sitten ilmeisesti mennä koska pahoinvointi on taas kuvotustyyppistä eli saattaisin oksentaa riehuessa. Tämä on ihmeellisesti aaltoillut päivästä toiseen niin että olo on välillä lähes normaali, mutta sitten taas pahenee joksikin aamuksi. Eilen poikkeuksellisesti oli illallakin hei-hei-olo. Otin klo 18 Sirdalud + parasetamoli -kombon siltä varalta että kyse olisi todellakin lihasjumista, kuten kaiken logiikkani mukaan pitäisi olla. Ajattelinkin sitten että huimaus ilmaantui poikkeuksellisesti ilta-aikaan tuon takia. Mutta ei kai se nyt enää jatkuisi, eli tämä on taas tätä "jotain" mitä on nyt ollut viime viikon perjantaista asti.

Tuttu ehdotti verenpaineen mittausta. Onhan ne arvot nyt taas vaihteeksi vinkeitä. Mittasin useamman kerran juuri nyt aamulla ja alin oli 143/101 (syke 79). Valitettavasti mussuttelin viikon mittaan pussilliselein lukema ole, useimmiten on tavannut olla tyyppiä "tyydyttävä" (joku 130/85 esmes).
(OFF TOPIC Jos on verenpainehäikkää, salmiakkia (ja lakritsia) kannattaisi varmaankin välttää.) Ja, jos/kun on närästystä, kannattaisi sokeriakin eli karkkeja välttää? (OFF TOPIC: Pumpun bingobangobongo voi johtua salmiakista?)

Ja jos on närästystä ja/tai refluksia, kannattaa välttää varsinkin ylenmääräistä xylitolipurkan jauhamista, huomasin eilen illalla! Olenkin ihmetellyt, kun kuvotus alkaa illalla usein, enkä ole yhdistänyt sitä xylitolipurkkaan. Joskus ennen nukkumaanmenoa jauhan useamman kahden purkan satsin... Silly me!

Eilen piruuttani hain refluksi-sivulta hakusanalla xylitoli, ja on näemmä muitakin, joita xylitoli närästää tai joille se aiheuttaa refluksia:
https://www.refluksi.fi/keskustelu.html/206464?showmsg=206592#message206592
LainaaGastroenterologi kertoi mulle, että mahalaukun entsyymit ei pysty sulattamaan xylitolia, vaan se menee läpi ohutsuoleen, jossa bakteerit pitävät juhlat ja muodostavat xylitolista kaasua, joka aiheuttaa vatsakipua ja turvotusta. Olin muutaman vuoden syömättä purkkaa. Olikohan female77, joka kertoi että fluori närästää häntä. Tässä voi siis olla perää.

Sanotaan että purkkaa syödessä saattaa myös niellä ilmaa. Flt-lääkäri saattaa suositella purkan syöntiä. Tässä on ristiriita gastron ohjeeseen.

Ja kaiken lisäksi em. keskustelun mukaan hammastahnan fluorikin (joka on tärkeä hampaille!) voi aiheuttaa refluksia. Fluoria ei saisi nieleskellä, eikä xylitoliakaan.
Kun minulla on ollut monenlaista harmia hampaista tänävuonna, olen alkanut entistä tarkemmin tekemään hampaiden putsauksen ohjeiden mukaan, mm. jättämällä huuhtelematta suuta fluorihammastahna-harjauksen jälkeen:

1. Ensin hammaslanka
2. (ja sitten huuhtelen suuni, vaikkei niin neuvota)
3. Sitten harjaus fluorihammastahnalla
4. Suu syljetään tyhjäksi, muttei huuhdella
5. Kielen kaavinta

Eilen illalla huuhdoin kevyesti suun harjauksen jälkeen kokeeksi. Ja sain ehkä 6 tunnin yöunet (edellinen taisi olla 3-4 tuntia?). Ehkä se fluori ärsyttää mahaa tosiaankin, ja aiheuttaa refluksia? Aion nyt kokeilla muutaman päivän, miten suun huuhtelu harjauksen jälkeen vaikuttaa refluksiin.

LISÄYS.

Saattaa se olla hammastahnan minttu tai piparminttukin, jotka aiheuttavat närästystä. Nehän ovat tunnettuja närästäjiä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

En ole koskaan ymmärtänyt minkä takia on annettu ohje (ei minulle, mutta ilmeisesti noin yleensä) että hampaiden harjauksen jälkeen hammastahnaa ei saisi huuhdella pois. Itse en kyllä todellakaan menisi nukkumaan tahnaa suussa, yäk. Väkisinkin sitä tulisi yön aikana nieltyä.

***

Omalla kohdallani liittäisin (mahdollisen) refluksin IBS:ään. Taisin jo jossain päin foorumia mainitakin että en ole osannut ajatella että minulla olisi refluksi, koska en juurikaan ole kokenut jotain happamia röyhtäyksiä, poltetta tai pistoa rintalastan takana, ja ylipäätään närästystä. Enempi on ollut vatsakipuja. Mutta kun kuitenkin myös röyhtäilyä jos on huonompi kausi menossa, niin kai sitten voi puhua refluksista. IBS:stä kärsivät tosi monet (ellei peräti kaikki) joilla on fibromyalgia, kuten minullakin on. Astmaatikkojen parissa refluksi on riivaus, ja vaikea sanoa että pahentaako se yskää vai yskäkö refluksin aiheuttaa. Jokatapauksessa astmalääkkeet ovat ärsyttäneet useampaan otteeseen minun sisuksiani, enkä ole ainoa. Astmaan muutoin hyvin tepsinyt Symbicort piti tämän vuoksi lopettaa. Nykyään käytän Seretideä, ja kun kesäksi joudun vaihtamaan sen vahvempaan versioon, se vaikuttaa aina väistämättä ruoansulatussysteemiin. (Oletan että lääkejäämiä päätyy kurkusta vatsan puolella, toki jokin muukin prosessi voi olla mahdollinen.)

***

Mainittakoon tässäkin ketjussa että jostakin tiedejulkaisusta luin (lieneekö ollut Tieteen Kuvalehti) että happosalpaajia käytettäessä keho saattaa alkaa erittämään entistä enemmän happoa. Jopa kehittämään enemmän soluja jotka kehittävät happoa. Tämän takia jos aloittaa salpaajien käytön, niistä ei välttämättä pääse ikinä eroon.


kertsi

Refluksi voi pahimmillaan aiheuttaa hammaskiilteen kulumista olemattomiin (se ei enää uusiudu), kun hapan mahansisältö syövyttää kiilteen.

Olen nyt päättänyt ainakin semmoisina aamuina, joina herään refluksiin, jättääkin hampaidenharjauksen vähän myöhemmäksi. Sillä ajatuksella, että jos suussa on valtaisa happohyökkäys, ei parane vielä pahentaa tilannetta harjaamalla hampaita. Samaan tapaan, miksi ei kannata heti pestä hampaitaan, jos on syönyt etikkaa, viinietikkaa tai sitruunamehua tai happamia marjoja tai hedelmiä tms. hapanta ruokaa tai juonut happamia juomia (viini, tuoremehu). Ainakin tuntiin ei kannata pestä hampaitaan. Happamien juomien ja ruokien nauttimisen jälkeen kannattaa huuhdella vedellä, tai jos oikein halua suojata hampaitaan, purskutella ensin maidolla, joka oletettavasti neutraloi happoa, ja vasta sitten purskutella vedellä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 12:00:10
En ole koskaan ymmärtänyt minkä takia on annettu ohje (ei minulle, mutta ilmeisesti noin yleensä) että hampaiden harjauksen jälkeen hammastahnaa ei saisi huuhdella pois. Itse en kyllä todellakaan menisi nukkumaan tahnaa suussa, yäk. Väkisinkin sitä tulisi yön aikana nieltyä.

Fluorin takia.

Se tosiaankin on yäk. Ja siksi tulee syljeskeltyä paljon harjauksen jälkeen. Ja kaavittua kielikin huolella kaapimisvälineellä (niitä myydään apteeksita).
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

En muista olenko jo vinkannut, mutta tässä Norma linkki astman ja refluksin yhteydestä:
https://www.refluksi.fi/16
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Näemmä nykyisissä astmalääkkeissäni (Seretide ja Bricanyl) ei ole teofylliiniä. Liekö suurin ongelmatekijä kohdallani yskä itsessään. Nimittäin 2010 ekaa kertaa yskin keväästä syksyyn. Tuolloin yskä taisi alkaa jo helmikuun puolella, ja paheni kevään mittaan. Kesällä tilanne oli sitten (myöskin ekaa kertaa) se että kaikenlainen, jopa oma sylki, alkoi menemään herkästi väärään kurkkuun. Eli joku lätkä siellä sitten toimi miten sattuu. Yskää provosoi tietenkin allergiakausi, mutta kun aiemmin oli ollut paremmin, olen viimeiset pari vuotta epäillyt että elokuussa 2009 erittäin suurella todennäköisyydellä sairastamani sikainfluenssa pahensi astmaani, ja alensi herkistymistä ärsykkeille.

kertsi

Jos sulla olisi refluksi (vaikket ole siitä tietoinen), sekin voi itsessään aiheuttaa astmaa ja yskää tuon linkin mukaan. Astma ja astmaläkkeet voinevat aiheuttaa refluksia, ja refluksi astmaa. Jos astmalääke rentouttaa hengityslihaksia, se voi myös rentouttaa ruokatorven alasulkijaa. Ja hapanta mahansisältöä voi valua suun lisäksi keuhkoihin...
https://www.refluksi.fi/16
LainaaOireiden katsotaan syntyvän joko suoraan tai välillisesti:
a) hapan vatsansisältö nousee nieluun, josta se valuu keuhkojen puolelle aiheuttaen näin spasmeja ja lihassupistuksia

b) hapan vatsansisältö nousee ruokatorven alaosaan ja aiheuttaa ärsytystä kiertäjähermon (vagushermon) kautta, joka puolestaan laukaisee astmaattisen kohtauksen
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

#9
Aihe sinällään ei kiinnosta kovin, mutta tuossa nyt yksi linkki, josta asiaa voi lähteä purkamaan

https://www.terveyskyla.fi/vatsatalo/sairaudet/ylävatsavaivat/palleatyrä-ja-refluksitauti

Korjattu linkki myös tähän alkuperäiseen viestiin Palleatyrä ja refluksitauti
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 20, 2021, 11:48:53
Krempat-ketjusta:

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 10:00:12
Olin toivonut edes tänään tällä viikolla voivani mennä painiin, mutta ei sitten ilmeisesti mennä koska pahoinvointi on taas kuvotustyyppistä eli saattaisin oksentaa riehuessa. Tämä on ihmeellisesti aaltoillut päivästä toiseen niin että olo on välillä lähes normaali, mutta sitten taas pahenee joksikin aamuksi. Eilen poikkeuksellisesti oli illallakin hei-hei-olo. Otin klo 18 Sirdalud + parasetamoli -kombon siltä varalta että kyse olisi todellakin lihasjumista, kuten kaiken logiikkani mukaan pitäisi olla. Ajattelinkin sitten että huimaus ilmaantui poikkeuksellisesti ilta-aikaan tuon takia. Mutta ei kai se nyt enää jatkuisi, eli tämä on taas tätä "jotain" mitä on nyt ollut viime viikon perjantaista asti.

Tuttu ehdotti verenpaineen mittausta. Onhan ne arvot nyt taas vaihteeksi vinkeitä. Mittasin useamman kerran juuri nyt aamulla ja alin oli 143/101 (syke 79). Valitettavasti mussuttelin viikon mittaan pussilliselein lukema ole, useimmiten on tavannut olla tyyppiä "tyydyttävä" (joku 130/85 esmes).

Huimaus, rytmihäiriöt, oksettava olo, (ja hengenahdistuskin) voivat kaikki liittyä refluksiin(kin, mutta muuhunkin kyllä) erään vertaistukikeskustelun mukaan. Refluksi voi ärsyttää Vagus-hermoa.
https://www.refluksi.fi/keskustelu.html/246678?showmsg=246879#message246879

Etkös sinä tainnut mainita, että parasetamoli aiheuttaa sinulla närästystä? Ehkä siten myös refluksia.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

#11
Lainaus käyttäjältä: Hippi - marraskuu 20, 2021, 13:02:58
Aihe sinällään ei kiinnosta kovin, mutta tuossa nyt yksi linkki, josta asiaa voi lähteä purkamaan

https://www.terveyskyla.fi/vatsatalo/sairaudet/ylävatsavaivat/palleatyrä-ja-refluksitauti
Kiitti.
Tässä korjattu linkki: Palleatyrä ja refluksitauti (Terveyskylä)

Tuolla on hyvä video yhdestä mittauksesta eli manometriasta, ja hyvä kuvasarja leikkaushoidosta eli fundoplikaatioleikkauksesta.

Muuten oli tuttua asiaa.

Heikkoutena on, että sivu mainitsi vain haponestolääkkeet/happosalpaajalääkkeet. Oletan niiden olevan samoja, mitä terveyskeskuslääkäritkin tyrkyttävät (Somac, Zolt jne.), jotka itselläni ainakaan eivät ole koskaan auttaneet. Saa korjata, jos joku tietää paremmin.
On nimittäin olemassa ainakin neljänlaisia närästyslääkkeitä:
1. protonipumpun estäjät  (mm. Somac, Zolt)
2. H2-reseptorin salpaajat (mm. Pepcid)
3. antasidit (mm. Samarin)
4. antasidi-alginaattiyhdistelmät (mm. Gaviscon)
Eli tuo Terveyskylän linkki on liian suppea ja ylimalkainen ollakseen oikeasti käyttökelpoinen.

Duodecimin tarkempi linkki, jonka lisäsin aloituskirjoitukseen:
Närästys (Duodecim)

LainaaTilapäistä närästysoiretta voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla hapon eritystä estävillä lääkkeillä, joita ovat protonipumpun estäjät tai H2-reseptorin salpaajat. Iäkkäille suositellaan ensisijaistesti protonipumpun estäjiä. Itsehoidossa lääkkeitä voi käyttää päivittäin enintään 2 viikkoa. Jos närästys vaivaa pitempään, on syytä hakeutua lääkäriin.

Protonipumpun estäjät saattavat olla tehokkaampia kuin H2-reseptorin salpaajat, ja H2-salpaajien vaikutus heikkenee toistuvassa käytössä. Protonipumpun estäjä -valmisteita ovat esomepratsoli, lansopratsoli, omepratsoli, pantopratsoli ja rabepratsoli. H2-salpaajia ovat ranitidiini ja famotidiini. Ilman reseptiä lääkkeitä saa noin 10 tabletin pakkauksina. Niiden vaikutus alkaa noin tunnissa ja kestää annoksesta riippuen 12–24 tuntia. Lääkkeitä nautitaan 1–2 tablettia päivässä pakkauksen ohjeen mukaan. Voimakkaan närästyksen väistymiseen saattaa kulua muutama päivä.

Myös antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät saattavat lievittää närästysoireita. Antasidit ovat mahahappoa neutraloivia aineita, joita nautitaan nesteenä tai pureskelu- tai imeskelytabletteina lievittämään närästystä väliaikaisesti. Antasidien vaikutus alkaa 10–15 minuutissa ja kestää tunnin pari. Lääkettä voi ottaa useita kertoja päivässä. Antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät eivät sovi iäkkäille, ja ne heikentävät monien lääkeaineiden imeytymistä. Tämä on usein vältettävissä pitämällä eri lääkkeiden ottamisen välillä vähintään 2–4 tuntia.

Lis. Lisäsin viimeisen lauseen boldauksen. Saattaakin olla, että kun luulin herääväni närästykseen tai saavani lyhyemmät yöunet närästyksen takia, voikin selitys olla se, että olen ottanut nukkumiseen käyttämäni mirtazapiinin puolikas + melatoniinin, ja heti perään gavisconin. Pitää yrittää ottaa nukkumislääkkeet 2 tuntia ennen nukahtamista. Miten se nyt sitten onnistuu.

Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

En tiedä enää mikä kaikki on närästystä, kun olen kuvitellut että se on kurkussa ja rinnassa tuntuva tuntemus. Itsellänihän pääosin vaivat ovat tavanneet tuntua vatsassa. Eli vatsaa alkaa poltella, useimmiten joskus olisiko muutaman päivän päästä siitä kun olen parasetamolia ottanut.

Vuosien varrella astma on helpottanut talvisin kun allergeeneja ei ole. Mutta nykyään tuntuu kuiva pakkasilmakin hivenen ärsyttävän. Räkätaudit ne vasta ärsyttääkin.

kertsi

#13
Tiedätkö täsmällisesti missä kohtaa itselläsi ruokatorvi loppuu, ja missä kohtaa on ruokatorven alasulkija, ja missä kohtaa alkaa mahalaukku?

Ylävatsaoireet ja dyspepsia kai ovat eri asia kuin närästys, vaikka päällekkäisyyksiäkin on.

Närästääkö? (Ylävatsavaivat ja refluksioireet) (Duodecim)
Vältä pitkäaikaista lääkehoitoa dyspepsiassa (Duodecim)

Terveyskylän mukaan:
Dyspepsiassa jokin seuraavista oireista toistuu usein tai esiintyy pitkäaikaisesti:

häiritsevä ruokailun jälkeinen täyteläisyyden tunne 
varhainen kylläisyyden tunne
ylävatsakipu tai polttelu (närästys)
ylävatsaturvotus
pahoinvointi.

ps.
Yritin etsiä tänään näkemääni hyvää kuvaa ihmisen ruoansulatuselimistöstä Terveyskylän sivuilla, mutten löytänyt.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

En tiedä.

https://www.apteekki.fi/terveydeksi/uutiset/ranitidiinia-sisaltavia-laakkeita-vedetaan-pois-apteekeista.html

Tuollainen tuli vastaan kun googletin ranitidiinin. En muista olenko koskaan käyttänyt sitä.