Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Refluksi ja närästys

Aloittaja kertsi, marraskuu 20, 2021, 11:42:46

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Norma Bates

Omalla kohdallani kyllä tosiaan hiilihapotetut juomat alkoivat vuosia sitten tekemään pahaa, ja (oikea) tee. Parhaassa tapauksessa pystyn juomaan em. juomia kerran, mutta jos yritän samaa esim. seuraavana päivänä, niin taattu tuskatila. Kahviahan en juo ollenkaan, että en tiedä miten sen kanssa on. Ja kermasta tulee pahempina kausina vaivaa (poltetta).

On jotain hapan keho -juttuja joista itse en tajua pätkän vertaa ja pidän huuhaana. Eri asia käsittääkseni.

kertsi

Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 20, 2021, 13:32:37
Lainaus käyttäjältä: Hippi - marraskuu 20, 2021, 13:02:58
Aihe sinällään ei kiinnosta kovin, mutta tuossa nyt yksi linkki, josta asiaa voi lähteä purkamaan

https://www.terveyskyla.fi/vatsatalo/sairaudet/ylävatsavaivat/palleatyrä-ja-refluksitauti
Kiitti.
Tässä korjattu linkki: Palleatyrä ja refluksitauti (Terveyskylä)

Tuolla on hyvä video yhdestä mittauksesta eli manometriasta, ja hyvä kuvasarja leikkaushoidosta eli fundoplikaatioleikkauksesta.

Muuten oli tuttua asiaa.

Heikkoutena on, että sivu mainitsi vain haponestolääkkeet/happosalpaajalääkkeet. Oletan niiden olevan samoja, mitä terveyskeskuslääkäritkin tyrkyttävät (Somac, Zolt jne.), jotka itselläni ainakaan eivät ole koskaan auttaneet. Saa korjata, jos joku tietää paremmin.
On nimittäin olemassa ainakin neljänlaisia närästyslääkkeitä:
1. protonipumpun estäjät  (mm. Somac, Zolt)
2. H2-reseptorin salpaajat (mm. Pepcid)
3. antasidit (mm. Samarin)
4. antasidi-alginaattiyhdistelmät (mm. Gaviscon)
Eli tuo Terveyskylän linkki on liian suppea ja ylimalkainen ollakseen oikeasti käyttökelpoinen.

Duodecimin tarkempi linkki, jonka lisäsin aloituskirjoitukseen:
Närästys (Duodecim)

LainaaTilapäistä närästysoiretta voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla hapon eritystä estävillä lääkkeillä, joita ovat protonipumpun estäjät tai H2-reseptorin salpaajat. Iäkkäille suositellaan ensisijaistesti protonipumpun estäjiä. Itsehoidossa lääkkeitä voi käyttää päivittäin enintään 2 viikkoa. Jos närästys vaivaa pitempään, on syytä hakeutua lääkäriin.

Protonipumpun estäjät saattavat olla tehokkaampia kuin H2-reseptorin salpaajat, ja H2-salpaajien vaikutus heikkenee toistuvassa käytössä. Protonipumpun estäjä -valmisteita ovat esomepratsoli, lansopratsoli, omepratsoli, pantopratsoli ja rabepratsoli. H2-salpaajia ovat ranitidiini ja famotidiini. Ilman reseptiä lääkkeitä saa noin 10 tabletin pakkauksina. Niiden vaikutus alkaa noin tunnissa ja kestää annoksesta riippuen 12–24 tuntia. Lääkkeitä nautitaan 1–2 tablettia päivässä pakkauksen ohjeen mukaan. Voimakkaan närästyksen väistymiseen saattaa kulua muutama päivä.

Myös antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät saattavat lievittää närästysoireita. Antasidit ovat mahahappoa neutraloivia aineita, joita nautitaan nesteenä tai pureskelu- tai imeskelytabletteina lievittämään närästystä väliaikaisesti. Antasidien vaikutus alkaa 10–15 minuutissa ja kestää tunnin pari. Lääkettä voi ottaa useita kertoja päivässä. Antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät eivät sovi iäkkäille, ja ne heikentävät monien lääkeaineiden imeytymistä. Tämä on usein vältettävissä pitämällä eri lääkkeiden ottamisen välillä vähintään 2–4 tuntia.

Lis. Lisäsin viimeisen lauseen boldauksen. Saattaakin olla, että kun luulin herääväni närästykseen tai saavani lyhyemmät yöunet närästyksen takia, voikin selitys olla se, että olen ottanut nukkumiseen käyttämäni mirtazapiinin puolikas + melatoniinin, ja heti perään gavisconin. Pitää yrittää ottaa nukkumislääkkeet 2 tuntia ennen nukahtamista. Miten se nyt sitten onnistuu.

Lisäsin tuon loppukiekaisun. Olenkin miettinyt, missä järjestyksessä lääkkeet pitäisi ottaa yötä varten. Jos on paha närästys, ehkä gavisconia pitää sitten ottaa aivan juuri ennen nukkumaan menoa - ja jos gaviscon ehkäisee lääkkeiden imeytymistä, pitänee yrittää ottaa mirtatsapiini+melatoniini 2 tuntia ennen nukahtamista....
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Refluksiin apua ruokavaliosta ja elämäntavoista (Juhana Harju, Suomen terveysravinto)

Aika hyvä tiivistelmä vähän kaikesta, mitä on syytä tietää närästyksestä ja sen hoidosta ruokavalion avulla.

Palleahengitysohjeet videolla:

Physiotherapy Reflux Exercises to STOP Heartburn | Breathing Exercises proven to REDUCE ACID REFLUX

ps. närästys JOHTUU refluksista videon mukaan.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

#168
Kääk sentään. Tänään aamulla klo 6:00 (3-4 tunnin unien jälkeen) oli karuakin karumpi herätys, kun unissani röyhtäisin, ja sain ensimmäistä kertaa koskaan erittäin happamanmakuisia ruoan paloja(!) suuhuni. Noukin ne kämmenelleni, ja menin vessaan huuhtelemaan suuni ja tutkimaan, mitä ne palaset olivat. Näyttivät olevan herkkusienen palasia. Olin edellisenä iltana klo 17 (!) syönyt ruokaa, jossa oli herkkusieniä. Sen jälkeen olisikohan ollut klo 22 söin yhden täysjyväkaura-voileivän, jolla siivu juustoa. En kuolemaksenikaan käsitä, miten mahalaukussa on voinut olla 13 tuntia syömisestä vielä herkkusieniä. Tai voiko röyhtäisy nostaa tavaraa jostain syvemmältä suolistosta, ohutsuolesta asti??? *)

CPAP-kone puhaltaa ilmaa joskus keuhkojen sijaan mahaan (josta ilma tulee sitten tavalla tai toisella ulos, jommasta kummasta päästä). Voisikohan CPAP:illa olla tämän röyhtäisyn kanssa tekemistä? Tai sillä, etten ole pariin päivään ollenkaan syönyt närästyslääke Gavisconia? Ensi yöksi taatusti otan sitä. Tai liian myöhäisellä voileivällä? Menin kyllä maate vasta 3 tuntia voileivän syömisen jälkeen.

Mutta oli karu herätys, ja jotenkin järkyttäväkin. Onneksi sain uudestaan unen päästä kiinni. Koko päivä on ollut kyllä jotenkin shaky olo, tavarat eivät pysy käsissä, törttöilen jne., mutta onneksi en ajanut kolaria sentään, kun kävin kaupolla.


*) Wikipedia: Mahalaukkuun tullut ruoka viivähtää mahalaukussa noin 3–4 tuntia ennen kuin se kulkeutuu pohjukaissuoleen sopivina annoksina. Näin suolisto saa käsiteltäväksi kerrallaan sopivan määrän ravintoa. Mahalaukussa ruoka vaivautuu hienojakoiseksi, jolloin se on sopivan kiinteää suolta varten.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

^
En tiedä miten voi noin pitkään jumittaa mahalaukussa ja vaikea kuvitella, että ne enää mahalaukkuun palaa sen jälkeen, kun ovat lähteneet eteenpäin.

Mutta aikaisemmin linkkasin johonkin ketjuun uutisen, missä puhuttiin siitä, että jos haluaa lääkkeen vaikuttavan nopeasti, niin kannattaa käydä pitkäkseen oikealle kyljelle. Tällöin lääke kulkeutuu suolistoon huomattavasti nopeammin kuin muissa asennoissa. Lääkkeen imeytyminenhän tapahtuu suolistossa.

Kun tuon uutisen linkkasin hoitsutyttärelleni ja kysyin, että sovelletaanko heillä töissä tuota tietoa. Ei sovelleta, mutta hän siihen jatkoi, että ensiavussa vastaavasti myrkytysepäilyssä potilas käännetään vasemmalle kyljelle, jotta mahdollinen mahassa oleva vahingollinen aine etenee mahdollisimman vähän ja hitaasti.

Olisiko tuossa nyt vinkkiä siitä, mitä mahassa on voinut tapahtua?
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

Mutta kun nautiskelin aterialla herkkusieniä klo 17, ja menin pötköttämään vasta noin klo 2 (vai oliko se 1), niin kyllähän siinä ajassa (8-9 tuntia) olisi pitänyt mahalaukku jo tyhjetä?

Makuulla ollessani olin ensin selälläni lukien kirjaa, ja sitten kävin vasemmalle kyljelleni nukkumaan. Saattaa olla, että heräsin oikealta kyljeltäni, mutten ole varma.'

Mutta hyvä tietää, että jos haluaa lääkkeiden vaikuttavan nopeasti, pitää mennä oikealle kyljelle.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

^
Joo ja ainakin itselläni tuo toimi, kun testasin sitä artikkelin lukemisen jälkeen.
Vahvempi kipulääkkeeni on sellainen, että sen vaikutuksen alkamisen todellakin tuntee ja vaikutus alkoi jopa 15 minuutissa, joka oli minulle yllätys. Tavallisesti joutui odottelemaan puoli tuntia tai jopa pietempään.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

Pärkkele. Luin wikipediasta mahalaukusta:
toivottavasti mulla ei ole tämä:

Mahalaukun umpi
Mahalaukun umpi tarkoittaa tilaa, jossa ruoka jää mahalaukkuun ja sen kulku suoleen on estynyt. Sen voi aiheuttaa ruoan kauttakulkua ahtauttava mahalaukun alaosan tai pohjukaissuolen kurouma, mikä on syntynyt mahahaavan seurauksena.


Jonkinlaisia limakalvovaurioita on mulla vuosia sitten todettu, kun närästystä tutkittiin tähystyksen avulla. Ties vaikka olisivat kehittyneet sitten mahahaavaksi tai jonkinlaiseksi kuroumaksi. Kurouma voisi selittää sen, että ruoka pysyi (jos pysyi) mahalaukussa 13 tuntia.

Tähystyksessä tutkittiin myös helikobakteeri, ja sitä ei tiettävästi ollut. Nykyään helikobakteerin ja atrofisen gastriitin (AG) voi tutkia verikokeenkin avulla. Molemmat ovat isoja riskitekijöitä mahasyövälle.
https://www.biohithealthcare.com/fi/yksinkertainen-testi-paljastaa-onko-mahalaukku-terve/
WHO:n alainen kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC, Lyon) päätti 1994, että esitetty tutkimusnäyttö on riittävä osoittamaan HP-infektion olevan syöpää aiheuttava sairaus (7). Tämä bakteeri aiheuttaa mahan limakalvon tulehduksen, josta noin puolella potilaista kehittyy AG, jos infektiota ei hoideta. Vaikka itse HP ei olekaan suoraan karsinogeeninen, gastriitti ja nimenomaan AG ovat sitä. Noin 5-10 prosentilla  helikobakteeri-infektion saaneista atrofia on keskivaikea tai vaikea, ja mahalaukun syövän riski lisääntyy samassa suhteessa: riski on 2-5-kertainen niillä, joilla on pelkkä krooninen HP-gastriitti ja jopa 90-kertainen, jos potilaalla on vaikea-asteinen AG.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Jotkuthan puhuvat hapottomasta vatsasta, mikä varmaan selittäisi sen miksi ruoka ei sula? Mutta en tiedä onko todellinen ilmiö, kun muistelisin jonkun lääkärin mediassa tai jossain olleen sitä mieltä ettei semmoista olekaan.

Kannattaisi ehkä kokeilla lääkettä joka muodostaa suojaavan kalvon. Nopealla googletuksella kyseeseen tulisi antasidi tai sukralfaatti. Jälkimmäistä edustaa Antepsin. En saanut selville mitkä ovat antasideja.

Itselläni oli vuosia sängyn alla Rennietä tarvittaessa otettavaksi. Mutta en enää kauhean mielelläni käytä sitä, kun se maistuu sitten aamullakin suussa. Nykyään suosin sellaisia kuin Reduflux ja Galieve Mint. En usko että mintunmakuisissa lääkkeissä on oikeaa minttua. Harmikseni Reduflux on jo kahdesti ollut YA:sta loppu, kun olen sitä etsiskellyt.

Prismassa tapasi aikoinaan olla Närästys-niminen valmiste, mutta senkin sitten hävittivät.

kertsi

Gaviscon pitäisi olla alginaatti, ja sen pitäisi muodostaa suojaava kalvo.

Nyt ihan kaamea olo, närästää, pahoinvointia. Pelottaa ajatuskin nukkumisesta tai siis makuulla olosta tänä yönä.

Otin äsken Gaviscon-liuosta. Se maistuu kamalalta, vaikka pitäisi olla samaa kamaa kuin tabletit.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

aiemmin tässä keskustelussa:
Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 20, 2021, 13:32:37

On nimittäin olemassa ainakin neljänlaisia närästyslääkkeitä:
1. protonipumpun estäjät  (mm. Somac, Zolt)
2. H2-reseptorin salpaajat (mm. Pepcid)
3. antasidit (mm. Samarin)
4. antasidi-alginaattiyhdistelmät (mm. Gaviscon)
Eli tuo Terveyskylän linkki on liian suppea ja ylimalkainen ollakseen oikeasti käyttökelpoinen.

Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Toope

Kyllä minulle leivonnaiset aiheuttavat närästystä, ei kuitupitoinen leipä.
Vehnäpullamössö, ei se sovi. Hyvä leipä sopii.

kertsi

Lainaus käyttäjältä: kertsi - tammikuu 20, 2023, 21:25:17
Gaviscon pitäisi olla alginaatti, ja sen pitäisi muodostaa suojaava kalvo.

Nyt ihan kaamea olo, närästää, pahoinvointia. Pelottaa ajatuskin nukkumisesta tai siis makuulla olosta tänä yönä.

Otin äsken Gaviscon-liuosta. Se maistuu kamalalta, vaikka pitäisi olla samaa kamaa kuin tabletit.

Apteekissa ei ole ollut tuota Gavisconia jo useamman viikon aikana, sitä ei kuulemma saa jostan (tukusta?).

Tänään on tullut todettua, että:

- kuivahedelmät, myös luumut voivat närästää

- isot annoskoot ovat pahasta, varsinkin jos on puolipaastonnut koko päivän, eli on kunnolla nälkä, ja jos ruoka sattuimoisin on liian hyvää.

Saas näkee, millainen tulee ensi yöstä.

Ostin Gavisconin tilalle Galieve oraalisuspensiota annospusseissa. Ei se ainakaan ole pahentanut tilannetta.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Ikävän nyt kerron teille:

Varsin yleisesti happamiin röyhtäisyihin ja närästykseen käytetty lääke on nestemäinen Gaviscon. Valmiste tekee suojaavan pinnan mahan nesteiden päälle.

Nestemäistä lääkettä on helppo kulautella suoraan pullon suusta. Valmistaja tunnistaa tämän vaaran, sillä käyttöohjeissa sanotaan: Älä juo lääkettä suoraan pullon suusta. Ohjeessa todetaan myös, että pitkäaikaisen käytön pitäisi tapahtua vain lääkärin määräyksellä.

Gavisconin pakkausselosteessa mainitaan useita lääkkeitä, joiden tehoon valmiste voi vaikuttaa.

Rautavalmisteiden ja Gavisconin ottamisen välillä pitää olla kaksi tuntia. Gavisconia ei saa ottaa samanaikaisesti mehun tai happamien juomien kanssa.

– Valmisteessa on niin paljon natriumia, että jatkuvassa käytössä se voi aiheuttaa ongelmia, jos käyttäjällä on sydämen vajaatoimintaa tai verenpainetautia, Pirttijärvi lisää.


https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/c07bf2bf-e1d9-4859-a139-11baa7d81da3

Pitäneekö alkaa kyttäilemään missä kaikessa sitä natriumia on, kun kumminkin välillä minulla RR on lievästi koholla. (Tuollaista pullon suusta suoraan kulauttamista en kyllä tajua, lääkkeiden kanssahan pitää toimia hygieenisesti.)

kertsi

Galieve (Gavisconin korvike, kun sitä ei nyt ole saatavilla) muodostaa myös suojaavan kalvon. Ja sen pakkausselosteessa sanotaan, että nostaa verenpainetta. Kannattaa sitten olla melko suolattomalla ruokavaliolla.

Ja kyllä, jos on verenpainetaipumusta, kannattaa tosiaankin kyttäillä sitä natriumia, ettei sitä saa liikaa.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️