Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tolkien

Aloittaja Toope, joulukuu 08, 2021, 23:10:36

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Toope

Lainaus käyttäjältä: Hiha - elokuu 15, 2022, 10:23:50
Lainaus käyttäjältä: a4 - elokuu 14, 2022, 19:29:48
Syvän päädyn Tolkien-faneille:

Kirjoituksia Keski-Maasta sisältää Tolkienin tekstejä, joissa hän käsittelee Keski-Maan maita, väestöä ja aineellista kulttuuria sekä Keski-Maan metafyysistä puolta. Kirja onkin tarkoitettu syvän päädyn Tolkien-faneille. Siihen on turha tarttua, jos esimerkiksi Silmarillion ei ole hallussa.
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008956947.html

Voisi sanoa kyltymättömille Tolkien-faneille. Jutussa pariin kertaan mainittu aiemmin ilmestynyt The History of Middle-earth vaatii jonkin verran kahlaamista.
Eikös tuo edellämainittu ole suomennos, siis sama kirja?

Hiha

Lainaus käyttäjältä: Toope - elokuu 16, 2022, 00:18:28
Lainaus käyttäjältä: Hiha - elokuu 15, 2022, 10:23:50
Lainaus käyttäjältä: a4 - elokuu 14, 2022, 19:29:48
Syvän päädyn Tolkien-faneille:

Kirjoituksia Keski-Maasta sisältää Tolkienin tekstejä, joissa hän käsittelee Keski-Maan maita, väestöä ja aineellista kulttuuria sekä Keski-Maan metafyysistä puolta. Kirja onkin tarkoitettu syvän päädyn Tolkien-faneille. Siihen on turha tarttua, jos esimerkiksi Silmarillion ei ole hallussa.
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008956947.html

Voisi sanoa kyltymättömille Tolkien-faneille. Jutussa pariin kertaan mainittu aiemmin ilmestynyt The History of Middle-earth vaatii jonkin verran kahlaamista.
Eikös tuo edellämainittu ole suomennos, siis sama kirja?

Niin kun sinä et lue sitä Hesaria. Jutussa selitettiin kyllä. Käytän tässä HS-vapaita Wikipedia-linkkejä, joista asia selkenee. Christopher Tolkien järjesteli ja julkaisi 12 nidettä isänsä jäämistöstä vuosina 1983–1996. Se kompleksi kulkee nimellä The History of Middle-earth. Viime vuonna tuli opus – ilmeisesti papereista, jotka olivat tippuneet Tolkienin työpöydän ja seinän väliin, tai jotka hobitit olivat kujeillessaan kuljettaneet koloonsa, mutta tulleet katumapäälle ja palauttaneet – nimeltä The Nature of Middle-earth. Tämä viimeksi mainittu on nyt suomennettu.

Hayabusa

Syyskuun 2. päivä julkaistaan ensimmäinen osa sarjasta "The Lord of the Rings: The Rings of Power". Amazon Prime tarjoaa elämyksen.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Toope

Hiha, luen itse tällä hetkellä "Hostetterin toimittamaa kirjaa Kirjoituksia Keskimaasta (2021)".
En tiedä, miten tuo eroaa mainitsemistasi? Onko mainitsemani kirja juuri se suomennos noista?

Hiha

Kirjoituksia Keski-Maasta on se The Nature of Middle-Earth suomennos.

Toope

Lainaus käyttäjältä: Hiha - elokuu 18, 2022, 22:07:41
Kirjoituksia Keski-Maasta on se The Nature of Middle-Earth suomennos.
Juu, ok.
Mielenkiintoinen kirja, vaikka alkuosa onkin vähän tylsää matikkaa. Kiehtovaa sinänsä, miten Tolkien oikeasti paneutui jopa sellaisiin asioihin, kuin haltioiden vanhenemistahtiin ja suvunjatkamiseen... ???

Lisää juttua tulee...

Hiha

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - syyskuu 14, 2022, 07:18:03
Lainaus käyttäjältä: Toope - syyskuu 13, 2022, 21:20:13
Galadriel ei Tolkienilla ole päähenkilö, taustavaikuttaja ehkä...?

Eihän Tolkienin kirjoissa ole yhtä päähenkilöä. Tv-sarjaan on poimittu Galadriel eräänlaiseksi kertojaksi, koska hän on mukana läpi aikojen.

Tolkien leikki ajatuksella tuottaa läjä erilaisia kirjallisia tuotoksia – runoja, laulutekstejä, kronikoita, satuja, tarinoita jne. – joita yhdistäisi sijoittuminen samaan, kuvitteelliseen, muinaisuuteen. Jonkinlaisena esikuvana voi pitää Eddaa, joka koostuu keskenään erityyppisistä runoista, ja vielä paremmin Raamattua, joka on kursittu varsin monenlaisista teksteistä. Projekti jäi pahasti kesken. Siitä ilmestyi loppupäästä aikajanaa lastenkirja (Hobitti), sotaromaani (Taru sormusten herrasta) ja pari värssykokoelmaa, joiden runoista osa on em. sotaromaanista.

Toope

Galadrieilia vanhempia haltioita on keskimaassa, ainakin yx!
Cirdan.

Toope

Kaikille tolkienisteille varoituksen sana. HS julistaa meidät äärioikeistolaisiksi, koska tykkäämme Tolkienista. Huumoria hesarista:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009094712.html
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009096155.html
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008635917.html
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005258733.html
https://www.hs.fi/nyt/art-2000005127570.html

Minusta tuntuu, että HS:n toimituksessa on häiriintynyt fiksaatio Tolkienin ja "äärioikeiston" kuviteltuun yhteyteen. Yleensähän nuo eivät vedä äärioikeistoyhteyksiä helposti, vai mitä...  ;)

Melodious Oaf

Noissa jutuissahan puhutaan keskenään aika erilaisista asioista.

Yksi jutuista esimerkiksi suoraan kyseenalaistaa sitä, miksi edes liittää Tolkienin fanitusta oikeistoon tai äärioikeistoon, jos siinä on kyse vain tosi pienestä osasta faneja.

En täysin ymmärrä, miksi tämä juttu olisi sinusta huumoria.

En ymmärrä sitäkään, miksi se olisi sinusta huumoria, jos olisi joku kiinnostava historiallinen yhteys vaikka italialaisen fasismin tai jonkun sikäläisen oikeiston ja Tolkienin kertomusten fanittamisen ja niistä saadun juuri tietynlaisen innoituksen välillä.

Jos on oikeasti kiinnostunut Tolkienista ja tykkää niistä jutuista ihan sinällään, eihän tollasen pitäis millään tavalla uhata sitä omaa fanitusta tai sitä mikä siinä on hyvää.

Pikemminkin on lapsellista toimia niin, että jos joku sanoo jotain, sitten sitä pilkataan ja ei pystytä käsittelemään millään lailla.

Se voi olla tyhmä juttu tavallaan tehdä juttuja siitä, että ketkä kaikki nyt tykkää Tolkienista, mutta sehän ei ole niiden artikkeleiden koko sisältö kuitenkaan — eikä noista artikkeleista kuin osa mene siihen luokkaan ollenkaan.

Ei sun tarvitse lukea niitä eikä vastata niihin mitään. Eikä sen tarvitse koskea sua mitenkään.

Mutta ei sun myöskään tarvitse olla niin tyhmä, että et lue etkä ajattele mitään vaan teet tota mitä nyt teet.

Se on itsessään semmosta myötähäpeää aiheuttavaa ja hieman säälittävää. 

Toope

Minusta hieman asiantuntemattomuutta ja politisoituneisuutta osoittaa tuo, että HS:n kolumnistit keksivät Tolkienista yhteyden johonkin väitettyyn radikalismiin. Tuo on juuri sitä politisoitunutta woke/cancel-mediaa, jota kritisoimme. Leimakirvesmediaa.

Tuollaisen roskan vuoksi Giorgia Melonit saivat ääniä, koska ihmiset eivät tuota woke-pakkosyöttöä halua kuunnella.

Hayabusa

Onko Toope tosiaan lukenut Hesarin maksumuurin takana olevia juttuja?

No tuo ei ole aihe, vaan kiehtovia tarinoita kirjoittanut kirjailija. Jos joku fanittaa kirjailijaa, niin se ei tee kirjailijaa fanin kaltaiseksi. Eikä myöskään fania kirjailijan kaltaiseksi. Kertoo kuitenkin jotain fanin mausta.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Toope

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - syyskuu 27, 2022, 22:14:13
Onko Toope tosiaan lukenut Hesarin maksumuurin takana olevia juttuja?...
Kyllä, maksamatta.

LainaaKertoo kuitenkin jotain fanin mausta.
Hyvä maku.

Melodious Oaf

Ei Tolkien mulle niin läheinen ole koskaan ollut, mutta voin arvostaa sitä joillain tavoilla.

Sormusten herra on aika erikoinen romaani ja muutkin ne tarinat epätavallisia siinä, että koko homma on lähtenyt conlangaamisesta eli se varsinainen harrastus on ollut omien kielten kehitteleminen.

Siinä ei siis varsinaisesti ole ollut ideana mitkään tietyt hahmot eikä mikään tietty tarina tai juoni tai teemat tai symbolit, vaikka sitä siihen kuitenkin valuu ja tulee ja niitä niissä tarinoissa on.

Mulla on siitä vähän sellainen tunne jopa, että se on niiden juttujen vahvuus ja samalla heikkous, ettei se ole oikein hallinnut mitään symboliikkaa tai sitä ei ole se kiinnostanut, kun eihän se kerro siinä mitään tarinaa missä tarinan kannalta vaikka symbolit tekis siinä just jotain tiettyä tai olis sillä tavalla punnittuja pieniä juttuja kuin joillain kirjailija-kirjailijoilla useasti on.

Vaan Tolkienilla semmoset valuu siihen ihan ihme tavoilla vaikka silleen, että kun kaveri kirjoittaa paljon pimeällä tai öiseen aikaan (kun silloin on sille aikaa), jostain kumman syystä aika usein ollaan jossain kiven sisällä tai luolassa ja niitä juttuja se kuvailee tosi elävän tuntuisesti ihan tunnelmankin tasolla.

Mutta mä en jotenkin pidä sitä varsinaisesti minään kirjailijana tai romaanikirjailijana varsinkaan — se nyt vaan on tehnyt jotain tavallaan aika uniikkia, koska ne tietyt jutut mitä sillä on ollut on niin erikoisia. Siis se miten se conlangaa ja on filologi ja miten sen mielikuvitus toimii tältä pohjalta eikä niinkään tarinallisesti tai silleen että siinä luodattais mitään teemoja tai kokemuksia tai aikaa tai niin kuin.... mitään mistä kirjoja yleensä tehdään.

Ja se on kiinnostavaa tavallaan.

En kuitenkaan ajattele että jostain kirjasta tai useammasta tai tietystä kirjailijasta tykkääminen hirveästi määrittäis ihmistä tai mitään semmosta.

Kun sehän on myös henkilökohtaista että mitä niistä ottaa ja minkä kokee niissä tärkeäksi.

Ja joskus se on vaan se trippi mikä tulee siitä että pääsee vähän niin kuin matkalle siihen toisen ihmisen maailmaan ja se voi tuntua aika todelliselta ja elävältä.

Jos joku tekee tommosella tavalla tosi ison vaikutuksen, niin eihän se nyt ulkoisella perusteella lakkaa olemasta merkittävä kokemus tai juttu jos se sitä kerran on.

Hiha

Lainaus käyttäjältä: Toope - syyskuu 27, 2022, 19:54:38
Kaikille tolkienisteille varoituksen sana. HS julistaa meidät äärioikeistolaisiksi, koska tykkäämme Tolkienista.

Muutama nuori tai uusnuori vasemmistolainen toimittaja julistaa. Tolkienissa on se vika nykyisin, että lähes kaikki ovat kuulleet hänestä ja tunnistavat nimen. Wagnerilla on ollut paljon pahempi maine. Kuitenkin kaikki HS:n toimittajat, jotka ovat tienneet mikä Wagner, ovat olleet järjestään wagneriaaneja itse.