Kirjoittaja Aihe: Mappi X (paranormaali, kontroversiaalit ideat, möröt yms.)  (Luettu 1776 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12047
 • Superkiltti
Obs. editoitu otsikko, kun keskustelu kuitenkin lipsuu sinne sun tänne. Näin ollen tämä ketju kattakoon kaiken sellaisen mikä hyvin varustellusta kirjastosta saattaisi löytyä pääosin luokasta 15.

Toisesta ketjusta toisen kommentaattorin kommentti avaukseksi, kun katsoin ettei tällä sektorilla otsikon mukaista aihetta löytynyt. Yritin taas kehitellä tarpeeksi laajan otsikon, että keskustelua voidaan käydä useammasta eri osatekijästä limittäin, lomittain ja yhtäaikaa.


Nykyisin on muodikasta uskoa enkeleihin- ainakin sellaista jopa tutkitaan- Tutkitaan siis sitä uskomusmaailmaa, ei sitä "onko (enkeleitä-onko heitä?)

Uskomisella ja enkelillä ei silloin ole varsinaista yhteyttä, vaan omassa pääkkösessä sekin "enkeli pitää rakentaa itselleen sopivaksi uskomisen kohteeksi.

Ihmisillä on tapana kehittää uskon kohteita omaan päänuppiinsa ja niistä pidetään kovasti kiinni, ovathan ne omia-- no mikäpä siinä maailmahan (ihmisten) on tälläinen, eikä kai se toisenlainen voi ollakaan.

Mikkola kiinnostui enkelihenkisyydestä vuosikymmen sitten, jolloin hän osallistui osana opintojaan irlantilaisen mystikon ja enkelinäkijän Lorna Byrnen tilaisuuteen.

– Olen taustaltani Tampereen yliopistosta valmistunut kvanttisosiologi, joten ensimmäinen tunne oli, etten ymmärrä tästä yhtään mitään: miksi ihmeessä Finlandia-taloon tulee 1 400 naista kuuntelemaan pienikokoista, enkeleistä puhuvaa naishenkilöä? Tämä herätti kiinnostukseni, ja ryhdyin selvittämään asiaa.

Tällä hetkellä Mikkola työstää kevääksi valmistuvaa väitöskirjaa, josta on julkaistu jo kolme artikkelia.

– Minulla ei ole omaa mielipidettä enkeleistä, eikä se ole tässä yhteydessä mitenkään keskeinen kysymys. Teen tutkimusta siitä, mitä on enkelihenkisyys ja millaiseksi naiset suhteensa enkeleihin määrittävät. Kyse ei ole myöskään siitä, ovatko enkelit totta vai eivät.

https://yle.fi/uutiset/3-12245730

Enkelihenkisyys on hyvinkin sukupuolisidonnainen asia: naiset harjoittavat sitä kaksi kertaa enemmän kuin miehet, ja esimerkiksi Lorna Byrnen tilaisuuksissa yleisö koostuu yli 90-prosenttisesti naisista.

Syytä tähän voidaan hakea kauempaakin historiasta. Kyseessä on looginen jatkumo: jo reilu vuosisata sitten naiset kokivat omakseen tuolloin Suomessa ja muuallakin maailmalla jyllänneen esoterian aallon, johon kuului muun muassa teosofian ja spiritualismin kaltaisia, salatieteistä ammentavia liikkeitä.

– Jos ajatellaan institutionaalista uskontoa eli kirkkoa, niin siellä ehkä on vähemmän tilaa naisten omille ajatuksille ja näkemyksille. Uushenkisyyden puolella taas ollaan tässä mielessä avoimempia, ja uushenkisyyteen voi myös yhdistellä monenlaisia, erilaisia perinteitä, Elisa Mikkola pohtii.

Hänen mukaansa evankelis-luterilaista kirkkoa määrittävät vahvasti vallan rakenteet. Tämä taas kutistaa erityyppisen ja normeista poikkeavaa ajattelua.

– Monet naiset saattavat olla kirkon jäseniä, mutta he ovat pikkuhiljaa lipuneet sieltä pois ja siirtyneet uushenkisyyden kentälle, jossa he voivat sitten yhdistää toisiinsa esimerkiksi läntisiä ja itäisiä henkisiä piirteitä.

« Viimeksi muokattu: Joulukuu 28, 2021, 10:43:36 kirjoittanut Norma Bates »

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12047
 • Superkiltti
Muistaakseni mainitsin jossain ketjussa enkeleitä koskevasta teoriasta joka on hahmottunut minulle Andrew Collinsin kirjoja luettuani. Jotakuinkin se menee niin että kun muinaisilla shamaaneilla oli suuressa arvossa Joutsenen tähtikuvio (jonka useampi kulttuuri on hahmottanut linnuksi, laji vain on vaihdellut aina korppikotkaa myöten), shamaanit mm. pukeutuivat linnunsulista valmistettuihin viittoihin. Amerikan intiaaneillahan sulat olivat edelleen arvossa kun valkonaama änkivät Pohjois-Amerikkaan. Mitä enemmän sulkia päähineessä, sitä korkea-arvoisempi päällikkö, käsittääkseni.

Olen arvellut että sulkien käyttäminen sai aikanaan ihmiset kuvittelemaan että on oikeasti olemassa olentoja joilla on siivet. Tämän vuoksi Mesopotamian jäämistössä jumalilla on siivet selässä, kuin myös joillakin Egyptin jumalilla, ynnä lopulta kristilliseen kuvastoon on muodostunut mielikuva enkelistä jolla on siivet.

Asiaan voinee liittyä vielä myös se että Collinsin mukaan aikoinaan shamaanit olivat joko Denisovan ihmisiä tahi hybridejä kaikkien kolmen eri ihmislajin (denisovat, neandertalit ja nykyihmiset) kesken. Kuulema Denisovan ihmisillä on geeni joka nykyihmisessä aiheuttaa autismia, ja Collis on arvellut että denisovalaisilla olisi sen vuoksi ollut erityiskykyjä, esim. kyky lukuja vaivatta päässään. Tämä yhdistettynä taivaankannen tarkkailuun olisi sitten johtanut astronomisiin havaintoihin ja sen sellaiseen. Mitään "jumaluuksia" denisovat (tai neandertalitkaan) eivät tietenkään olisi olleet, mutta ehkä he ovat poikenneet nykyihmisestä niin paljon että poikkeamat ja erikoisuudet ovat meikäläisten muistoissa jotenkin "glorifioineet" heikäläiset niin että heistä on sitten näitä kaikenlaisia "mielikuvitusolentoja" kuten jättiläisiä, kääpiöitä, enkeleitä sun muita kehittynyt.

Poissa a4

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 7280
Andrew Collins tuntuu olevan vilkkaan mielikuvituksen omaava psyykikko.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Psyykikko

Andrew and his colleagues when they stand on top of a hill and yes-and each other into thinking that they are under assault from astral wolves.
https://fakegeekboy.wordpress.com/category/non-fiction/high-strangeness/psychic-questing/

This is one of those megalithomaniacs that sees undue significance in monumental architecture all over the world. Among his favorite archaeological sites to misrepresent with pseudoscientific assumptions is Gobekli Tepe, so you’ve probably seen his “work” show up in crackpot television shows and YouTube videos. I think he might have a few self-published books on various pseudoarchaeological topics available as well.
https://ahotcupofjoe.net/2018/01/andrew-collins-oldest-humans/


Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12047
 • Superkiltti
Enpä kyllä yhdestäkään hänen kirjoistaan mitään astraalisusia ole löytänyt.

Collins ja jokunen muu uskovat että öpaut 10.800 v sitten komeetta tuhosi silloisen kulttuurin, ja jälkeenjääneille tuli vimma koodata asiaa megaliittisiin rakennelmiin. Hypoteesi.

Se voi olla että tykkään tämän sortin teorioista siksi että ne selityksenä antavat ihmisistä järjellisemmän kuvan kuin se että tyypit kokosivat järjettömän kokoisia monumentteja koska olivat tollo ugalabugala-heimo jonka piti palvoa Möhköfanttia.
 

Poissa a4

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 7280
^
Tässä pari kirjasuositusta enkeleiden ja möhköfanttien vastapainoksi astraalisusiin ja vampyyreihin:

That sequel was 1993’s The Second Coming. This opens with they disruption of one of the Black Alchemist’s grand plans by Andrew and his colleagues when they stand on top of a hill and yes-and each other into thinking that they are under assault from astral wolves.

  Indeed, in the epilogue of The Second Coming Collins notes that the most common bit of feedback he received about The Black Alchemist was “shame about the ending”. He argues that this is a consequence of the book being an account of real events which were still kind of ongoing as the book was being finished, and which didn’t really offer a nice neat confrontation with the big bad, but for this go-around – covering developments in the case from 1988 to 1991 – he’s selected as a stopping-point an incident at Whitby, since that seemed to be suitably dramatic.

That incident, dear readers, was when Andrew Collins and his friends defeated Dracula. 

https://fakegeekboy.wordpress.com/category/non-fiction/high-strangeness/psychic-questing/
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 26, 2021, 08:53:38 kirjoittanut a4 »

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12047
 • Superkiltti
Minua kiinnostavat vain ne kirjat jotka minua kiinnostavat.  8) Ei kiinnosta sellainen mikä menee ohi sen hetkisen mielenkiintoni, eikä kauhean usein kiinnosta edes kirjoittajat. Olkoot Collins vaikka happopää (LSD:n käyttäjä), aivan sama. Minusta kuitenkin on hemmetin mielenkiintoinen tämä juttu että enkelit olisivat kehittyneet ihmisten pikku päissä, koska joskus muinoin shamaanit käyttivät sulkia asusteina. Tuskin siihen mitään astraalisusia tarvitaan laukkaamaan. Mutta toki ne astraalisudet sopisivat tämän ketjun alaisuuteen, joten käsitelkööt niitä muut jos tykkäävät.

Itseasiassa tämä siipiveikot > enkelit on osittain minun oma ajatukseni, koska ei Collins missään ole sanonut että noin olisi. Hän vain on fundeerannut että oli tämmöisiä shamaaneja joilla oli perimässään aimo annos denisovaa, ja nämä koettuaan kulttuurinsa tuhon hajautuivat ympäri maailmaa usuttamaan meikäläisten esivanhempia duunaamaan sitä sun tätä. Kuten nyt vaikka niitä T:n muotoisia häkkyröitä Gopekli Tepeen. Collinsin mukaan ne sijoittuvat tiettyihin asentoihin aina sen mukaisesti mikä tähti siellä Maan pohjoisakselin kohdalla on kulloinkin tönöttänyt (nykyään Pohjantähti).


Poissa Karikko

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 10734

Ihminen voi kehittää erilaisia uskomuksia ja "uskoa niihin, vaikka tietäisi ettei niissä ole totuuspohjaa.

Hyväksi on varmaan oppia niitä toisilta ja saada sitä kautta yllykettä- Suomalaisetkin omaavat pitkän historian kirkkoon kuulumisessa tapakristittynä, eli tekopyhyys on ilmeisen miellyttävää rituaaleineen joita kirkko tarjoaa.

Sitä toopenkin mainostamaa yhteisöllisyyttä- lienee miellyttävämpää olla yhdessä väärässä, kuin erikseen oikeassa.

Uskossa on varmaan enemmän tunnekysymystä, kuin tietoon pohjautuvaa ja tunteen avulla ehkä se perättömiin uskominen lukkiutuu.

Uskovatko enkeleistä puhuvat "todella enkeleihin vai onko se vain miellyttävää- olla uskovinaan.?Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12047
 • Superkiltti
Yksi tavanomaisimpia "enkeli"kokemuksia lienee se, että joku saa odottamatonta apua. Esim. bensa loppuu keskellä ei-mitään, ja siihen sitten sattuu joku paikalle ja lahjoittaa löpöä. Kun autettava haluaa kiittää, tyyppi onkin poissa.

Muutoinkin em. kaltaisen sattuman voisi tulkita, mutta avunsaaja voi kokea tapahtuneen ihmeenä, joten auttaja mieltyy enkeliksi.

Poissa a4

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 7280
Se voi olla että tykkään tämän sortin teorioista siksi että ne selityksenä antavat ihmisistä järjellisemmän kuvan kuin se että tyypit kokosivat järjettömän kokoisia monumentteja koska olivat tollo ugalabugala-heimo jonka piti palvoa Möhköfanttia.
Samalla tavalla tiede, rajatieto, magia, juorut ja uskonnotkin ovat syntyneet, kun on haluttu kehittää enemmän tai vähemmän järjellisiä selitysmalleja ympäröivästä maailmasta ja ihmisistä sen osana.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Rajatieto
https://fi.wikipedia.org/wiki/Taikuus_(yliluonnollinen)
Tiede vain painottaa tykkäämisen ja kiinnostamisen sijasta teorioiden jatkuvaa testaamista ja huonojen hylkäämistä.
Antaen järjellisintä kuvaa ihmisistä ja maailmasta, vähentäen epätieteellisten selitysten nykyistäkin määrää.

Minua kiinnostavat vain ne kirjat jotka minua kiinnostavat.  8) Ei kiinnosta sellainen mikä menee ohi sen hetkisen mielenkiintoni, eikä kauhean usein kiinnosta edes kirjoittajat. Olkoot Collins vaikka happopää (LSD:n käyttäjä), aivan sama. Minusta kuitenkin on hemmetin mielenkiintoinen tämä juttu että enkelit olisivat kehittyneet ihmisten pikku päissä, koska joskus muinoin shamaanit käyttivät sulkia asusteina. Tuskin siihen mitään astraalisusia tarvitaan laukkaamaan. Mutta toki ne astraalisudet sopisivat tämän ketjun alaisuuteen, joten käsitelkööt niitä muut jos tykkäävät.

Itseasiassa tämä siipiveikot > enkelit on osittain minun oma ajatukseni, koska ei Collins missään ole sanonut että noin olisi. Hän vain on fundeerannut että oli tämmöisiä shamaaneja joilla oli perimässään aimo annos denisovaa, ja nämä koettuaan kulttuurinsa tuhon hajautuivat ympäri maailmaa usuttamaan meikäläisten esivanhempia duunaamaan sitä sun tätä. Kuten nyt vaikka niitä T:n muotoisia häkkyröitä Gopekli Tepeen. Collinsin mukaan ne sijoittuvat tiettyihin asentoihin aina sen mukaisesti mikä tähti siellä Maan pohjoisakselin kohdalla on kulloinkin tönöttänyt (nykyään Pohjantähti).Kivikaudella tähtitaivas taisi olla parasta tarjolla olevaa prime time-viihdettä sohvaperunoille, syömisen, parittelun, tappelun, riitelyn, nuotiotarinoiden, käsitöiden ja seinien maalailun lisäksi, joten helposti monet eläimet ihmisistä lintuihin ja leijoniin pariutuivat myös keskenään tähtitaivaan alla ainakin ajatuksissa. Leijonamiespatsaskin ehkä kuvaa myös jotain tähdistöä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lion-man
https://tekniikanmaailma.fi/luolataide-paljastaa-40-000-vuotta-sitten-elaneet-ihmiset-tunsivat-hyvin-tahtien-liikkeet-jaakauden-ihmiset-ehka-ymmarsivat-ilmion-joka-keksittiin-2-000-vuotta-sitten/

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12047
 • Superkiltti
Moniaita vuosia sitten luin Collinsilta juurikin semmoisen kirjan jossa hän vertasi Jeesuksen elämäntarinan käänteitä tähtitaivaan tapahtumiin. En muista enää mitä hän itse asiasta oli mieltä, mutta muodostui kuitenkin mielikuva että yksi mahdollisuus olisi että mitään Jeesusta ei koskaan ollutkaan, mutta hänestä sepitettiin tarinoita koska tähtitaivaita pällistelevät ihmiset olivat itsekin niitä alunperin kehitelleen, yrittäen kertoa tarinan juonenkäänteillä siitä miten ne planeetat ja tähdet eri aikoina liikehtivät taivailla. Sitten kun syystä tai toisesta tuo taivaantähystäjien ammattikunta nuupahti ja jälkipolvet eivät tienneet enää mistään mitään, unohtui että kyseessä oli pelkät legendat, ja alettiin ottaa tarina kirjaimellisesti totena.

Tätä samaahan oikeastaan veivaa läpi Hamlet's Mill, jonka kirjoittajat katsovat että siitä oliko "pohjantähti" vai ei, juontui tarustoa. Kuten nyt vaikka kirjan nimen mukainen tarina jossa Hamletin myllynkivet putoavat jorpakkoon, koska taivaannapa siirtyy pois silloisesta tähdestä. Mylly kuvastaa sitä miten taivaankansi kieppuu sen pisteen ympäri. En muista enää mitä sanoivat Kalevalasta ja Sammosta, jos mitään, mutta jauhoihan se Sampokin myllynä sitä sun tätä, ja sekin sitten tuhoutui eli menetettiin.

Nämä kaikki eivät nyt kyllä millään tavalla asetu otsikon alle. Pitäisi olla erikseen tarut ja myytit.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hamlet%27s_Mill

Hamletin myllyn ovat kirjoittaneet vallan akateemiset ihmiset, eivätkä mitkään tee-se-itse amatööritutkijat joiden opukset ilmeisestikään eivät kaikille kelpaa.  :P

Hamlet's Mill: An Essay Investigating the Origins of Human Knowledge and Its Transmission Through Myth (first published by Gambit, Boston, 1969) by Giorgio de Santillana (a professor of the history of science at MIT) and Hertha von Dechend (a scientist at Johann Wolfgang Goethe-Universität) is a nonfiction work of history and comparative mythology, particularly the subfield of archaeoastronomy. It is mostly about the claim of a Megalithic era discovery of axial precession, and the encoding of this knowledge in mythology. The book was severely criticized by academics upon its publication.

Jaa, eipä kelvannut näemmä tuokaan. Mutta oli miten oli, arkeoastronomia ja sen sellainen on kai intohimo josta en koskaan päästä irti.

Poissa a4

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 7280
Vs: Yliluonnolliset olennot ja ilmiöt (enkelit, demonit, kummittelu yms.)
« Vastaus #10 : Joulukuu 27, 2021, 22:31:25 »
Tiede kieltämättä suhtautuu väitteisiin melko kriittisesti.
Arkeoastronomia on ainakin tiedettä. Sen sellaisesta en osaa sanoa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Arkeoastronomia

Tämä nyt ei käsittele suoraan ketjun fantastisia olentoja mutta omaa valtavaa potentiaalia kohdata niitäkin:
"Jääkausi on maailman suurin valhe", otsikoitiin Hymy-lehden numerossa 3/1976 Pertti "Spede" Pasasen tuottamaa dokumenttielokuvaa käsittelevä haastattelu. Mullistavaksi sanottu filmi perustui turkulaisen harrastajatutkijan Keijo Parkkusen näkemyksiin.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/spede-pasasen-dokumentti-vaitti-jaakautta-valheeksi-miksi-elokuvaa-ei-julkaistu-amatooritutkijan-teoriat-vakuuttivat-speden-geologisten-kaivausten-rahoittajaksi/8232026#gs.k0bpte
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 27, 2021, 22:44:01 kirjoittanut a4 »

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12047
 • Superkiltti
Vs: Yliluonnolliset olennot ja ilmiöt (enkelit, demonit, kummittelu yms.)
« Vastaus #11 : Joulukuu 27, 2021, 23:11:24 »
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/cd0709e1-f931-4314-817a-ed8abbd1d688

Tulipa mieleeni tuo taannoin lukemani Lemminkäisen ns. temppelin viimeisin käänne.

Poissa Toope

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 18008
Vs: Yliluonnolliset olennot ja ilmiöt (enkelit, demonit, kummittelu yms.)
« Vastaus #12 : Joulukuu 28, 2021, 00:50:57 »
Enpä kyllä yhdestäkään hänen kirjoistaan mitään astraalisusia ole löytänyt.

Collins ja jokunen muu uskovat että öpaut 10.800 v sitten komeetta tuhosi silloisen kulttuurin, ja jälkeenjääneille tuli vimma koodata asiaa megaliittisiin rakennelmiin. Hypoteesi....
Tuostahan on sitten monia versioita, kuten, että sumerilaisten historia/tarut ovat noita muistikuvia vedenpaisumuksesta tms. tapahtumista. Osin olen valmis uskomaan siihen, että tietyissä taruissa on todellisuuspohjaa, mutta tarinat ovat värittyneet suuresti kansanhistoriassa. En kiistäisi sitä, että jotkut noista raamattuunkin päätyneistä tarinoista ovat historiaan pohjautuneita tarinoita, mutta silti hyvin muuttuneita, kuten kansanperinne tekee.

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12047
 • Superkiltti
Vs: Mappi X (paranormaali, kontroversiaalit ideat, möröt yms.)
« Vastaus #13 : Joulukuu 28, 2021, 10:44:03 »
Jatketaan sitten X-fileet -linjalla, samapa tuo.  8)

Poissa Hiha

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1643
Vs: Mappi X (paranormaali, kontroversiaalit ideat, möröt yms.)
« Vastaus #14 : Kesäkuu 01, 2022, 22:58:56 »
Toope on lukenut noita, siksi pidän mahdollisena keinotekoista Maapalloa Marsin pinnalle suljetussa ympäristössä.

Oppinut velhomme neliöi ympäristön mahduttamalla pienempään palloon suuremman.