Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Ukrainan konflikti

Aloittaja Aave, helmikuu 20, 2022, 23:08:00

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Norma Bates


Aave

Lainaus käyttäjältä: a4 - toukokuu 11, 2022, 15:57:46
^^^^
Kuulema nuo venäläiset tykkitornit lentelevät koska lataajan sijasta niissä on automaattilataaja, jonka ammuskaruselli on sijoitettu tornin juureen. Jossain päin Ukrainaa oli muistaakseni torni lentänyt kerrostalon viidenteen kerrokseen.
Kyllä. Seuraavassa tallenteessa (Pari päivää vanha, YT) lähtee kovaa, ja korkealle (Ajassa 2 min. 50 s.): Arvioin, että yli 100 metriin
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - toukokuu 11, 2022, 22:07:28
USA:sta ja Britanniasta enemmän apua Ukrainalle kuin EU:sta?
Jenkit ovat ylivoimaisesti kaikenlaisen avustamisen kärjessä, ja UK on ollut alusta asti todella ärhäkästi Venäjää vastaan. Liittyy samalla siihen, koska UK ole enää EU:ssa. EU:llahan on oma puolustusklausuuli, jonka puitteissa UK:n ei enää tarvitse hillitä hilujaan. Katselin tähän mennessä auttaneiden maiden tilastoja ja suhteellisia osuuksia vasta pari päivää sitten, mutta en nyt tähän ryhdy kaivelemaan linkkiä. Naapurimaamme Viro on auttanut väkilukuunsa ja bruttokansantuotteeseensa nähden todella paljon. Suomen apu on ollut aika vaatimatonta; meillä ei toisaalta ole suoraan aseapuun juurikaan mitään ylijäämää, jota voisi laittaa tuosta vain jakoon. Rahaa on paasattu kotimaassa "turvapaikanhakijoihin" viimeiset kuusi vuotta niin paljon, että pahaa tekee. Sen Kankkulan kaivon könttäsummaa ei meille kansalaisille kerrota, vaikka Suomihan on tietysti ihan mahdottoman avoin ja läpinäkyvä kansalaistiedottamisessaan. :)

EU-maat maksavat edelleenkin Venäjälle saamastaan energiasta hillittömiä summia. Niihin summiin verrattuna Ukrainan EU:lta saama talousapu on kissanpaskan luokkaa.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Kuluneen 48 tunnin aikana Ukrainan joukot ovat onnistuneet tuhoamaan kaksi suurta kolonnaa, keskelle Venäjän hädissään pykäämiä ponttoonisiltoja. Yhteensä ainakin +58 kaikenlaista raskasta kalustoa. Molemmissa tapauksissa sama kaava:

1. Venäjä rakentaa joen ylitystä varten kiireessä ponttoonisillan.
2. Ukraina on tietoinen tilanteesta.
3. Sen sijaan, että Venäjä ryhtyisi siirtämään kalustoaan vähitellen ja pienissä erissä alueelle ja sitten siltojen yli, koko revohka kerääntyy sumaan, ja lähtee ylittämään jokea kerralla.
4. Ukraina tervehtii kolonnaa massiivisella tykistökeskityksellä.

Tuloksia; suurempi kuva; lisää kuvia; kuin myös tässä. En edes etsinyt ja lisännyt niitä kaikkia tähän.

Jo ennen näitä logistisia pikku painajaisia ISW:n päädystä kirjoitettiin, että Venäjän joukoista ei ole enää järin mielekästä puhua pataljoonaryhminä. Kalustoa ja miehiä on huvennut niin paljon, että edelleen koherentit pataljoonaryhmät alkavat olla harvassa. 


"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Tässäkin YT-tallenteessa tankin torni lähtee kohti kuuta, klikatkaa aikaan 2 min. 26 s. Teräväpiirtona.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

BBC:llä oli hyvä reportaasi Harkovasta.

Sotilaiden omia tallenteita koskien olen laittanut merkille Ukrainan puolelta sellaisen seikan, että sodan alussa niitä oli ladattuina verkkoon tuoreeltaan paljon enemmän. Johtunee erittäin todennäköisesti siitä, että varsinkin Kiovan alueella ja pohjoisessa toimi paljon enemmän aluepuolustuksen joukkoja, kun varsinainen ammattiarmeija oli valtaosin Itä- ja Etelä-Ukrainassa. Nyt kun taistelut ovat siirtyneet pääosin niille alueille, Ukrainan ammattisotilaat eivät juurikaan tallenteita verkkoon varsinkaan tuoreeltaan lataile. Siviileistä koostuvien aluepuolustajien kohdalla tilanne oli toinen.

Toki molempia tulee säännöllisesti vastaan, mutta ei niin taajaan kuin alussa. Mutta ammattisotilailla on luultavasti lähes jokaisessa ryhmässä oma kamera senkin vuoksi, että kosketuksia viholliseen voidaan jälkikäteen analysoida. Uusi tallenteita tulee putkahtelemaan verkkoon vielä vuosienkin päästä siitä, kun sota on jo päättynyt. Näin on ollut kaikissa 2000-luvun sodissa, joita olen seurannut. Irakin ja Afganistanin sodista lataillaan edelleenkin ennen julkaisematonta materiaalia - sitä tekevät niin sotaveteraanit, kuin Yhdysvaltain tai jonkin muun maan viralliset tahot. Turkkikin etunenässä.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

a4


Norma Bates

https://www.apu.fi/artikkelit/ukrainalaiset-mariia-isabella-ja-anastasia-kertovat-tarinansa

Mariian mukaan myös monet ihmisoikeus- ja naisasiajärjestöt ovat tehneet sodan aikana valtavasti työtä hädänalaisten auttamiseksi ja armeijan tukemiseksi.

– Venäjällä ihmisoikeustilanne ja naisten asema on niin heikko, että järjestöt yrittävät tehdä osaltaan kaikkensa, jotta Ukraina ei joutuisi osaksi Venäjää, Mariia sanoo.

Isabella muistuttaa, että Venäjällä laki ei kiellä esimerkiksi perheväkivaltaa. Miehellä on juridisesti oikeus hakata vaimoaan.

– On aivan hirveää, kun olet itse nainen ja tiedät, että sinulla on oikeuksia vain Ukrainassa ja Venäjä haluaa tehdä sinusta omaisuutta, Mariia sanoo.

– Siinä on yksi syy, miksi monet ukrainalaisnaiset ovat sodan aikana liittyneet armeijaan ja aluepuolustusjoukkoihin, Isabella lisää.

Anastasian mukaan myös Ukrainan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhteisö on ollut hyvin aktiivinen sodan alettua. Monet ovat liittyneet armeijaan ja aluepuolustusjoukkoihin, ja yhteisö on myös lahjoittanut paljon rahaa armeijalle.

– Queer-ihmiset jos ketkä ymmärtävät, että Ukrainan vapautta on puolustettava. Varsinkaan heillä ei olisi toivoa, jos Venäjä valtaisi Ukrainan.

Aave

"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Muutama pidempi tallenne, jos teistä joitain satttuu kiinnostamaan. Itse pidin molempia katsomisen arvoisina; venäläisten sotavankien haastatteluja löytyy kyllä aika monta.

"Miehittäjä"; venäläisen luutnantin tarina (pravda.com.ua). Itse tallenne lyhyen taustoitusartikkelin lopussa, ja siihen englanninkieliset tekstitykset. Kaikki tallenteet hänen omasta puhelimestaan, ja sometilistään.

Vangiksi joutuneen venäläisen hävittäjäpilotin (Majuri) haastattelu:  Russian pilot, major, bombed Donbas for USD 2000 to put bread on his children's table. Sama toimittaja on tehnyt monia muitakin vankien haastatteluja ja pidän hänen tyylistään - sitä se teettää, kun joutuu kuuntelemaan vihollisen paskapuheita.

"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Varsinkin venäläiset, mutta myös ukrainalaiset postittavat paljon Telegramiin ja TikTokiin. Venäläistä surkuhupailua on, että he käyttävät välillä Ukrainan sotilaiden ja droonien kuvaamia tallenteita, ja väittävät niitä omikseen. Droonitallenteista näkee heti, ovatko ne venäläisten vai ukrainalaisten. Sekin on laitettu merkille, että koska Venäjä maksaa sotilailleen ylimääräistä ukrainalaisten todistetusti tuhotusta kalustosta, niin venäläiset raijaavat esim. tuhoamiaan bayraktareita eri paikkoihin, ja kuvaavat niitä sitten eri kulmista. Muun muassa Oryx on kuitenkin tehnyt laatutyötä spotatessaan näitä jo ennemmin tuhottuja koneita.

Azovstalin helvetissä sinnittelevät Ukrainan joukot suorittavat edelleen vastaiskuja, tässä eilen ladattu YT-tallenne: Полк «Азов» робить неможливе. En nyt löytänyt, mutta näin tuoreeltaan samalta paikalta kaksi muutakin tallennetta, joista toista venäläiset väittivät omakseen, vaikka se oli tuo sama Azovin pataljoonan ryhmä, jotka heittivät venäläisiä kranaateilla muurin yli (Tappoivat siinä kaksi). Sen sijaan venäläisten puolelta oli aidosti kuvattu tilanne, jossa samalle paikalle suoritettiin minuutteja myöhemmin tykistökeskitys. Ei tietoa, saivatko osumaa.

Siversyi-Donetsin jokivarteen on tuhottu jo kolme venäläisten ponttoonisiltaa ja samalla kalustoa, kaikki samalla kaavalla. Kahdessa ensimmäisessä tuhoutui (Kuvista laskettuna) 73 venäläisten kevytpansseita, miehistönkuljetusvaunuja, kuormureita ja muuta raskasta kalustoa. Miestappioista ei ole luotettavia lukuja, mutta vähintään satoja. Varmuudella voi kirjoittaa, että Venäjä menetti siinä ainakin pataljoonan verran niin kalustoa, kuin sotilaitakin. Tässä tilanneanalyysi kuvana. Ensimmäisestä tapauksesta olisi väitetysti kuvion ennnakoineen ukrainalaisen sotilasinsinöörin kertomus, mutta en pidä sitä täysin luotettavana. Tässä kuitenkin vielä droonikuvaa paikan päältä (YT).

Ukrainan erikoisjoukkojen Kraken-osaston vastahyökkäys Pytomnykissa (Twitter).

   
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Michael Kofmanin asiantuntevaa pohdintaa Venäjän miehistöä koskevista ongelmista, ja Ukrainan puolustusministeriön tiedustelun tiedottamaa tältä päivältä. Että Venäjä olisi aloittanut vaivihkaisen mobilisoinnin.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Ukraina on saanut kuluneiden viikkojen aikana Yhdysvalloilta jo enemmän aseapua, kuin on ollut koko Ukrainan armeijan vuosibudjetti.

Odessassa linnoituksia kaivaneet Ukrainan sotilaat löysivät vanhoja amfora-ruukkuja, arviolta ennen ajanlaskumme alkua. :)

Ukrainalaisen tankin komentajan haastattelu, CNN. Aluepuolustuksesta, ATK-insinööri. Tankkinsa oli alun perin venäläisten.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Toope

Lainaus käyttäjältä: Aave - toukokuu 12, 2022, 01:53:29
Kuluneen 48 tunnin aikana Ukrainan joukot ovat onnistuneet tuhoamaan kaksi suurta kolonnaa, keskelle Venäjän hädissään pykäämiä ponttoonisiltoja. Yhteensä ainakin +58 kaikenlaista raskasta kalustoa. Molemmissa tapauksissa sama kaava:

1. Venäjä rakentaa joen ylitystä varten kiireessä ponttoonisillan.
2. Ukraina on tietoinen tilanteesta.
3. Sen sijaan, että Venäjä ryhtyisi siirtämään kalustoaan vähitellen ja pienissä erissä alueelle ja sitten siltojen yli, koko revohka kerääntyy sumaan, ja lähtee ylittämään jokea kerralla.
4. Ukraina tervehtii kolonnaa massiivisella tykistökeskityksellä.

Tuloksia; suurempi kuva; lisää kuvia; kuin myös tässä. En edes etsinyt ja lisännyt niitä kaikkia tähän.

Jo ennen näitä logistisia pikku painajaisia ISW:n päädystä kirjoitettiin, että Venäjän joukoista ei ole enää järin mielekästä puhua pataljoonaryhminä. Kalustoa ja miehiä on huvennut niin paljon, että edelleen koherentit pataljoonaryhmät alkavat olla harvassa.
Tuo osoittaa, että länsi-apu toimii. Venäjä ei kykene yllättämään. Ukraina ei saa vain välineitä vakoilemaan Venäjän liikkeitä, se saa satelliittitietojakin USA:lta!

Toope

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - toukokuu 11, 2022, 22:07:28
https://www.politico.eu/article/anglosphere-saving-ukraine-not-eu/

USA:sta ja Britanniasta enemmän apua Ukrainalle kuin EU:sta?
Tottahan tuo on. USA ja Britannia ovat eniten auttaneet, kun EUrooppa on nysvännyt. EUroopan maista Baltian maat ja Puola ovat olleet aktiivisia, ei muu Eurooppa niinkään. Edelleen USA on se, joka EUrooppaa eniten puolustaa, kuten Trump sanoi aiemmin. ;)