Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Ukrainan konflikti

Aloittaja Aave, helmikuu 20, 2022, 23:08:00

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Toope - tammikuu 16, 2023, 21:03:22
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 15, 2023, 11:57:07
Ja mitähän tämä huolissaan olo varsinaisesti hyödyttää, tai mihin sen tulisi johtaa? Pitäisikö Ukraina dumpata oman onnensa nojaan, antaa mennä kun on mennäkseen? Ja mitäpä sitten kun Venäjä voimainsa tunnossa hyökkää tänne Suomeenkin?
On parempi tukea sitä Ukrainaa, koska mitä enemmän sotivat siellä, sitä vähemmän sotivat meillä. Vähän kyynistä kuulostaa ehkä olevan, mutta silti.
Uskon Venäjän tuhlaavan sotilasmateriaalinsa Ukrainaan, se ehkä opettaa heitä, toivon niin. Opettaen ymmärtämään, ettei Venäjä ole niin voimakas, mitä kuvittelee.

Tuo ei vain toimi ihan yksinkertaisesti- Sotatalouteen siirtynyt maa, tai kansa tekee kaiken sodan ehdoilla ja silloin tehostetaan kaikkea siihen tarvittavaa.

Ihmishengistä tuskin ollaan kovin huolissaan, niin kauan, kun ne voidaan korvata.  Nytkin kerrotaan jo molemmilta osapuolilta kuolleen tai haavoittuneen noin 100 000 ihmistä- eikä se näytä paljoakaan vaikuttavan.

Tuollainen vehje ilmeisesti on olemassa-

>>
Venäjä tiettävästi testasi ohjusta Suomen lähialueilla vuonna 2021, jolloin testit yllättivät puolustusliitto Natonkin. Onnistuneet testit saivat länsimaat suhtautumaan kostoaseeksi kutsuttuun torpedoon aiempaa huolestuneemmin.

– Se on strateginen ase, jonka vaikutus ulottuu huomattavasti laajemmalle kuin sen nykyiselle testialueelle, Nato-maa Norjan tiedustelujohtaja Nils Andreas Stensønes totesi huhtikuussa 2021

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/1a241f98-bcaa-49a6-bc8d-79e155ca3487

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2264b49c-1e8a-4f9a-89a8-2149efb3a0d2

Toope

Kyllä sinänsä näen, että mitä useampi Venäjän tankki tuhoutuu Ukrainassa, sitä vähemmän niitä on meidän rajoillamme.

Kopek

Olen kuunnellut politiikkaradiota sekä muitakin ohjelmia, joissa on haastateltu suomalaisia poliitikkoja. Toimittajat ovat yrittäneet saada heiltä vastausta kysymykseen, voisiko Suomi lähettää Ukrainalle Leopard -tankkeja. Poliitikoilta ei saa suoraa vastausta tähän kysymykseen pihdeillä vääntämälläkään. He kiemurtelevat kuin mato koukussa, mutta eivät sano, voisiko Suomi lähettää edes muutaman tankin.

Puhutaan panssarivaunutalkoista ja siitä, miten Ukrainaa pitäisi auttaa lähettämällä sinne panssarivaunuja. Luulisi, että poliitikot voisivat suoraan sanoa, että Suomi ei lähetä tankkejaan, ja piste. Tai että Suomi voi lähettää esimerkiksi 5-10 tankkia yhdessä isompaa toimitusta muiden kanssa, jos niin päätetään. Tai sanottaisiin, että ei ole pois suljettua, etteikö Suomikin voisi osallistua tankkien lähettämiseen pienellä määrällä Suomen omat turvallisuusnäkökohdat huomioiden. Ja että huolto- ja koulutusapua joka tapauksessa toimitetaan, jos yhdessä Euroopan maiden kanssa päätetään, että Suomesta ei kannata lähettää panssarivaunuja.

Mitään tuollaista poliitikot eivät sano vaan puhuvat ei-mitään.

Minun mielestäni Ukrainaan voisi lähettää Suomesta esimerkiksi kymmenen panssarivaunua osana yhteiseurooppalaista toimitusta. Hommattaisiin myöhemmin tilalle uudet. Ukraina tarvitsee vaunuja nyt, Suomi ei toivottavasti koskaan.

Aave

Saksassa paine paskahousua Scholzia kohtaan kasvaa kestämättömäksi. Kyllä on vituttanut Saksan epäröinti ja kiemurtelu jo todella pitkään.

On totta, että Saksa on paskonut armeijansa vuosikymmenet samaan jamaan, kuin esim. Ruotsikin. Mutta raskaiden panssarivaunujen osalta viralliset lausunnot tilanteen surkeudesta eivät voi mitenkään pitää paikkaansa. Miksikö eivät?

Saksalaisvalmisteiset Leopard - ja semminkin Leopard 2-tankit - ovat menestyksekäs vientituonte, joita on useilla muillakin Euroopan valtioilla. Niiden huolto- ja varaosat tulevat kaikki Saksasta. Arkijärjelläkin tulisi hetikohta ymmärtää, että ei voi olla niin, että Saksa on pystynyt ja pystyy toimittamaan kaikille tankkejaan ostaneille maille huoltotarvikkeet ja varaosat ympärivuotisesti, mutta sitten muka sen omat samat tankit ovat tosi kurjassa kunnossa, ja että muka niiden huolto kenttäkelpoiseksi kestäisi NIIN kauan. Hilpeimpiä emävalheita hetkeen!

Perkeleen Merkel, saatanan Scholz.

Vaan eiköhän tämäkin paskapuhe nyt muutu; sen on pakko muuttua.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Aave - tammikuu 19, 2023, 03:21:59

Perkeleen Merkel, saatanan Scholz.

Vaan eiköhän tämäkin paskapuhe nyt muutu; sen on pakko muuttua.

Tulee melkein mieleen ajatus, että Scholz on Venäjän myyrä. Tiedotusvälineet rummuttavat, että Venäjä valmistelee suurhyökkäystä ja aloittaa sen lähiaikoina. Samaan aikaan lännessä jahkaillaan, pitäisikö Ukrainaan lähettää tehokkaampia aseita. Ja avainasemassa oleva Scholz sen kuin jarruttelee. Tyyppihän pelaa aikaa Venäjän hyväksi.

Helsingin Sanomat: Venäjä pyrkii ratkaisemaan sodan Ukrainassa suurhyökkäyksellä, arvioi sotilasasiantuntija

https://yle.fi/a/74-20013600

Ukraina tarvitsisi tehokkaampia aseita nyt eikä vuoden päästä.

Yle Uutiset: Pekka Toveri ihmettelee Saksan Leopard-panssareiden vuoden toimitusaikaa Ukrainalle: "Se on jo liian myöhään"

https://yle.fi/a/74-20013295

Scholz saa puhelinmääräyksiä Kremlistä. Näinkö tämä toimii?

https://www.nst.com.my/world/world/2022/12/857107/russias-putin-tells-germanys-scholz-western-line-ukraine-destructive

Aave

^
Viimeisimmässä maljapuheessaan Scholz yritti jälleen esiintyä päättäväisenä ja totesi, että Venäjän ei saa voittaa sotaa - vaan kun puheet ja teot eivät ole edelleenkään linjassa. Saksassa puolestaan ollaan peppukipeitä heti, kun heidän toimintaansa kritisoidaan. Monet kyllä myös jo avoimesti häpeävät Scholzia. Uusi puolustusministeri sentään on ilmatorjuntamiehiä.

Kiroilin varmaan jo kuukausi sitten, että Saksan tuntien hanke politikoidaan vielä pilalle. Juuri niin näyttäisi nyt käyvän, ellei huomenna perjantaina päätetä isosti.

Yhdysvallat näyttäisi tehneen selväksi, että se odottaa raskaan hyökkäyskaluston osalta EU:n (Ja nimen omaan Saksan) päänavausta.

Saksan ei tarvitsisi lähettää Ukrainaan kuin symbolinen määrä tankkeja, niin muut EU:n jäsenmaat voisivat seurata heti perässä, ja tehdä lähettämistään määristä itsenäiset päätöksensä. Vaan vielä mitä - kuten epäilinkin, Saksa haluaa koalitiopäätöstä, yhteiskokoustamisia ja loputtomia neuvotteluita. Jokainen näihin kulunut päivä maksaisi vain lisää ukrainalaisten verta.

Venäjä on ampunut koko sodan ajan risteily- ja ballistisia ohjuksiaan Ukrainaan, varsinkin siviiliväestöön. Ollaan tässä nyt sitten kovasti huolissaan sodan eskaloitumisesta!

Koitin laskea, paljonko läntinen Eurooppa voisi lähettää Ukrainaan Leopard2-tankkeja. Niitä voitaisiin lähettää yhteensä ehkä 200 kappaletta, eikä se riitä. Ukraina tarvitsee vähintään 400 tankkia, ja sen täytyy myös säästellä kaikkea raskasta kalustoaan. Päätavoitteenahan on Venäjän ajaminen kokonaan pois Ukrainan maaperältä, ei pelkkä tehokas puolustautuminen.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Viimeisimpinä maataistelukonepäätöksinä tiedän seuraavat määrät:

100 Bradley-tankkia (Yhdysvallat).
100 Stryker-maasturia (Yhdysvallat).
40 Marder-tankkia (Saksa).
50 CV90-rynnäkkövaunua (Ruotsi).
Toistaiseksi tuntematon määrä AMX 10 RC-panssaroitua hyökkäysvaunua (Ranska).

Toivottavasti huomenna tehdään isoja päätöksiä, nimen omaan raskaan hyökkäyskaluston osalta.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Spekuloin että Yhdysvallat olisi valmis lähettämään Ukrainaan myös parhaita tankkejaan (Abrams), mutta juuri niiden osalta se pihtaa ja painostaa Saksaa. Saksa ensin, niin sitten jenkitkin.

Muoksis: Persianlahden ja Irakin sodassa jenkit pystyivät käymään yhdellä Abramsilla kerralla kymmentäkin (Venäläisvalmisteista) tankkia vastaan ilman, että Abramsit ottivat osumaa. Niiden kantama ja tulivoima (Samoin pimeänäkölaitteisto) ovat ylivoimaisia Venäjän rautaan verrattuna.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Brutto

On mielenkiintoista nähdä kauanko Puolan hermo pitää ennen kuin se luovuttaa Leopardinsa Ukrainalle. En ihmettelisi vaikka toimenpiteelle olisi jo Saksan hiljainen hyväksyntäkin vaikka julkisuudessa puhutaan toisin.
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."


Aave

Lainaus käyttäjältä: Brutto - tammikuu 19, 2023, 13:38:19
On mielenkiintoista nähdä kauanko Puolan hermo pitää ennen kuin se luovuttaa Leopardinsa Ukrainalle. En ihmettelisi vaikka toimenpiteelle olisi jo Saksan hiljainen hyväksyntäkin vaikka julkisuudessa puhutaan toisin.
Kulissien takana kyllä tapahtuu joka suuntaan jatkuvasti yhtä sun toista, josta suuri yleisö ei tiedä mitään. Saksa on myynyt valmistamaansa sotakalustoa myös varsin kyseenalaisiin maihin, moraalikysymyksenä tässä ei pitäisi olla mitään epäselvää. Mutta vallitsevassa tilanteessa on erittäin noloa, että muut maat joutuvat odottamaan edelleen Saksan lupaa tankkien toimittamiseksi Ukrainaan, ikään kuin tätäkään päätöstä eii oltaisi voitu tehdä jo kuukausia sitten.

Amerikkalaisten tankkien osalta olen seurannut Twitterissä Mark Hertlingiä. Hän on Yhdysvaltain Euroopan joukkojen ex-komentajakenraali, ja ex- Yhdysvaltain 7. armeijan kenraali, tankkien ja tankkisodankäynnin asiantuntija. Hänen mukaansa Abrams ei tällä hetkellä soveltuisi Ukrainan käyttöön, pääsyynä sen huolto- ja logistiikkaintensiivisyys. Leopardia ja Bradleytä on helpompi käyttää ja huoltaa, eivätkä ne edellytä niin pitkiä logistiikkaketjuja.

Mutta pirustako sitäkään tietää, josko ukrainalaisia koulutettaisiin jo kaikessa hiljaisuudessa myös Abramseja operoimaan.

Viimeisimpien avustuspakettien tarkentuneet määrät (Tänään julkistettaneen lisää), Yhdysvallat.

Tässä myös eurooppalaiset valtiot.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

^
Huonoina uutisina Euroopan listalta se, että Tanska ei annakaan lupaamaansa kuutta Caesar-haupitsia. Hyvinä uutisina, että se antaakin niitä 19. Se on paljon Tanskan kokoiselle maalle.

Eilen Ukrainassa kuohutti se, että Ukrainan armeijan tiedustelu ampui sodan alussa tietämättään Ukrainan hyväksi vakoilleen henkilön, Denis Kirievin. Tapauksesta kirjoitti ensimmäisenä Wall Street Journal, tässä Ukrainan Pravdan artikkeli englanniksi käännettynä.

Denis oli vakoillut Zelenskyin suoralla määräyksellä, eikä Ukrainan armeijan tiedustelukaan tiennyt siitä. Kannattaa muistaa, että Ukrainan armeijan tiedustelussakin oli venäläsiten hyväksi toimineita myyriä korkeilla paikoilla. Denis otti yhteyttä Venäjälle, häntä ryhdyttiin tarkkailemaan, ja ammuttiin sitten maanpetturina teloitustyyliin kadulle.

Sodassa sattuu.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Suomi lähettää 400 miljoonan euron edestä raskasta kalustoa ja ampumatarvikkeita. Mainiota!

Täällä muuten lasketaan luovutetun kaluston arvoa vielä alakanttiin. Eli jos annettaisiin vaikka 20 vuotta vanha miehistönkuljetusvaunu, niin sen rahallinen arvo lasketaan pienemmäksi, kuin moni muu maa tekee. Tämä paketti sisältänee määrällisesti laatutavaraa, ja on syytä olla iloinen!
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave


Suomalaisia jääkäreitä sotimassa Ukrainassa (YT).

Sisältää myös supisuomalaista kiroilua.

Puoli tuntia kestävä tallenne on hyvälaatuista tasoa, kuvattu viime syyskuussa. Näin jo tuolloin tästä lyhyempiä klippejä, mutta koko tallenteen näin nyt vasta itsekin ensimmäistä kertaa.

Kuvanneelle sotilaalla pitää hyvin hermo; haavoittuneella on ajoittaista, orastavaa paniikkia (Ihan ymmärrettävää). Kumpikin heistä on edelleen hengissä.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Aave - tammikuu 23, 2023, 11:09:05

Suomalaisia jääkäreitä sotimassa Ukrainassa (YT).

Sisältää myös supisuomalaista kiroilua.

Puoli tuntia kestävä tallenne on hyvälaatuista tasoa, kuvattu viime syyskuussa. Näin jo tuolloin tästä lyhyempiä klippejä, mutta koko tallenteen näin nyt vasta itsekin ensimmäistä kertaa.

Kuvanneelle sotilaalla pitää hyvin hermo; haavoittuneella on ajoittaista, orastavaa paniikkia (Ihan ymmärrettävää). Kumpikin heistä on edelleen hengissä.

Kuvaaja sanoi, ettei ole nähnyt sitä autettavaa sen jälkeen.

Varmaan aika moni on poistunut jo maasta, kun sodasta saa tarpeekseen, tosin kaikki elämyksellisyys voi koukuttaa, kuten vaaran tunteetkin.

Mutta mahtaako Putin luopua virastaan- ensi vuonna pitäisi olla vaalit.

>>>

Venäjällä on spekuloitu viime päivinä, hakeeko Vladimir Putin uudelle jatkokaudelle presidentiksi vuonna 2024, kun hänen nykyinen toimikautensa loppuu.

Kreml kieltäytyi kommentoimasta aihetta maanantaina, kertoo Reuters.

– Presidentti ei ole antanut mitään lausuntoja asiaan, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.

Putinin odotetaan hakevan uudelle jatkokaudelle. Oikeusjärjestöt ja länsimaat ovat pitäneet Venäjän presidentinvaaleja epärehellisinä. Putinin epäillään aiemmissa vaaleissa syrjäyttäneen muut kilpakumppanit.

Osa poliittisista vastustajista on karkotettu maasta tai passitettu vankilaan Putinin yli kahden vuosikymmenen valtakauden aikana. Venäjän vaaleja on syytetty vilpistä, jonka Kreml on kiistänyt.

Putin on ollut presidenttinä vuodet 2000–2008. Nykyinen valtakausi alkoi vuonna 2012. Vuonna 2020 Putin allekirjoitti lain, joka mahdollistaisi hänen toimimisensa presidenttinä vuoteen 2036 asti. Presidentinvaalit pidetään Venäjällä kuuden vuoden välein