Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Ukrainan konflikti

Aloittaja Aave, helmikuu 20, 2022, 23:08:00

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Aave

^
Tälle tuli kiire senkin vuoksi, että Yhdysvalloissa GOP käyttää Ukrainan avustamista kiristyskeinona, ja apua pantataan.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Saksa ilmoitti tuplaavansa Ukrainalle myönnetyn  vuosiavun: Ampel verdoppelt Militärhilfe für die Ukraine (Bild). Vuositasolla summa siis nousee neljästä miljardista eurosta kahdeksaan miljardiin euroon. Hyvä!

"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Kopek

Uutisissa on kerrottu, että ukrainalaisia joukkoja on Dnepr-joen itärannalla. Mitään suurta hyökkäystä tai läpimurtoa ei ole kuitenkaan tapahtunut, eikä joukkojakaan ole paljon.

Mistään mitään tietämättömänä nojatuolistrategina olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että tuo olisi hyvä hyökkäyssuunta Ukrainalle. Ajatukseni on perustunut siihen, että mahdollisimman huono ja epäedullinen paikka hyökätä ja hyvä paikka hyökätä. Vastustaja kun ei oleta, että kukaan lähtisi sieltä yrittämään, koska se on mahdotonta.

Ongelma on joki ja sen ylittäminen ja vetäytymismahdollisuuden säilyttäminen. Myös vetinen maasto joen äärellä on vaikea.

Ukraina olisi voinut rakentaa kaikessa hiljaisuudessa eri puolilla maata pioneerisiltoja, jotka kuljetettaisiin joen äärelle, kun hyökkäys alkaisi. Silloille olisi vielä varasillatkin tuhoutuvien korvaamiseksi. Joukot voisivat olla valmiudessa siellä täällä ilman varmistettua hyökkäyskohdetta, etteivät huhut kantautuisi vihollisen korviin. Raskaita aseita olisi varastoitu pieninä erinä lähemmäksi rintamaa, ettei kaikkea tarvitsisi satojen kilometrien päästä tuoda.

Jonakin yönä joukot lähtisivät liikkeelle, ja niitä alkaisi saapua joen rantaan eri puolilta maata tarkasti koordinoiden, etteivät maantiet menisi tukkoon.

Venäläisten hämmästykseksi aamun sarastaessa joen yli kulkisi kymmeniä siltoja, joita pitkin tuhannet sotilaat ja sadat tykit ja panssarivaunut siirtyisivät hyökkäykseen. Etukäteisjoukkoja olisi ujutettu joen yli etukäteen, niin kuin nyt on tehtykin. Ne valmistelisivat pääjoukolle reittejä tulla ja edetä. Samalla Ukraina ampuisi pitkän matkan ohjuksia Venäjän huoltoreiteille niin, että venäläiset eivät voisi nopeasti täydentää joukkojaan ja kalustoaan.- Ukrainan hyökkäys olisi nykyaikaista salamasotaa, kun se alkuun pääsisi.

Ukraina voisi aloittaa samaan aikaan ennennäkemättömän kaukodroonihyökkäysaallon Venäjän lähimmille sotilaskentille, jotta hävittäjien toimintaa ehkäistäisiin. Hävittäjäthän ovat hyökkäävien joukkojen kauhu, koska ne voivat laukaista ohjuksensa kaukaa ollen itse ilmatorjunnan ulottumattomissa.

Aave

^
Mainitsin asiasta jokin aika sitten; siellä on sillanpääasema, jota on nyttemmin onnistuttu myös laajentamaan. Samaan aikaan kuitenkin Bahmutissa (Sen pohjoisosassa) venäläiset ovat onnistuneet etenemään, ja Avdiivkassa on tapeltu jo viikkotolkulla niin rajusti, että Bahmutkin kalpenee.

Näinä päivinä olen todella huolissani Ukrainan ja ukrainalaisten tilanteen suhteen. Se on varmuudella Ukrainalle pahempi, kuin mistään päivittäisuutisoinnista voisi päätellä. Merkittävä osasyy sille on Ukrainaa liian vähän auttavien, meidän näkökulmastamme keskeisten ulkovaltojen sitoutumisen puute. Asioita on jahkailtu ja viivytelty joka käänteessä aivan liian pitkään. Täysin naurettavaa sekin, että nyt ei pystytty edes miljoonaa tykinammusta kollektiivisesti ajoissa toimittamaan, mutta Venäjä saa yhdeltä perkeleen Pohjois-Korealta lisää ammuksia ja tykkejä tosta vaan. Eurooppalaiset ase- ja ammusvalmistajat ovat vedonneet tässä siihen, että 60% niiden tuotannosta on räätälöity pitkinä sopimuksina eri ostajamaille, ja tuolloin Ukrainan sota ei ollut alkanut vielä täysimittaisena. Näinkin siis selitellään, mutta enpä oikein jaksa uskoa.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

^
Kirjoitin viikko sitten:

"Dnepr-joen rannalla, Hersonin alueella Ukraina on päässyt etenemään. Mutta on liian varhaista sanoa, tapahtuuko sillä rintamalla mitään sen suurempia saavutuksia".

Ukraina oli saanut asemapaikan joen vastarannalta jo kuukausi tätä ennen, mutta mistään sillanpääasemasta ei tuolloin voinut puhua. Sillanpääasema tarkoittaa, että haltuun otetun alueen kautta voidaan ryhtyä tuomaan läpi suurempia joukkoja, ja raskaampaa kalustoa.

Kaikki tällaiset onnistumiset on hyvä tuoda esiin, mutta kaiken kaikkiaan olen erittäin turhautunut ja huolissani kokonaistilanteesta. Pitkittyvä sota hyödyttää ennen muuta Venäjää, ja Venäjällä riittää siihen rahkeita Ukrainaa enemmän. Varsinkin, kun keskeisten EU-maiden johtajat vaikuttavat olevan pelkkiä chamberlaineja.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Putin aloittaa kohta vaalinkampanjansa. Olen varma, että Venäjän joukkojen (Liha)hyökkäystä on kiihdytetty tästäkin syystä - Putin tarvitsisi kipeästi näyttöjä erikoisoperaatiostaan, ja rintamalinjojen jäädyttäminen paikoilleen on siinä yhtälössä parempi, kuin ei mitään.

Mutta niin näen, että Ukrainan armeija alkaa olla kestokykynsä äärirajoilla. Tilanne ei ole sentään toivoton, mutta kriittinen.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Kopek

Länsimaat näyttivät Afganistanisssa, millaista on niiden sitoutuminen. Se ei varmaan jäänyt Putiniltakaan huomaamatta.

Jos länsimaiden sitoutuminen Ukrainan auttamiseen johtaa Ukrainan tappioon, erilaiset diktaattorit tietävät, ettei länsimaista ole mihinkään. Ne innostuvat helposti, mutta väsähtävät nopeasti.

Syyrian Assadin tappiota ennustettiin sisällissodan käydessä kuumimmillaan. Olivathan länsimaat al-Assadia vastaan. Mutta tyyppi vain jatkoi sitkeästi, ja kappas vaan, on edelleen vallassa. Länsimaat olivat polvillaan jo muutaman siirtolaisen tullessa rajoille.

Aave

Ukraine's artillery supply declines as shells go to Israel (Defense One):

"The U.S. has delivered over two million 155mm rounds to Ukraine in the year and eight months since Russia's February 2022 invasion. It has more than doubled production of the shells, going from 12,000 a month before Russia's invasion to 28,000 now. EU members likewise emptied their stocks, and the EU as a whole launched a plan to supply one million 155mm rounds between March 2023 and March 2024.

Despite the effort, though, ammunition has frequently been tight. Ukraine uses 240,000 shells a month, a figure far higher than U.S. monthly production rates. Ukrainian troops regularly report ammo shortages across the front lines, even in hotspots like the country's east".


Putin kiittää.

Luin taannoin valistuneen arvion, että Venäjä olisi onnistunut kuluneen vuoden aikana valmistamaan ja puskuroimaan yli 800 tarkkuusohjuksen varaston talven Ukrainan energiainfran tuhontaa varten. Venäjän talous pyörii nyt jo lähes täysin sotataloutena, ja Putin aikoo kansallistaa lisää venäläisiä suuryrityksiä sotatalouden pyörittämistä varten. Se on aiheuttanut liikemiesten keskuudessa parkua, mutta jos liikaa parkuu, niin sitten saattaa pudota ikkunasta. Parempi siis parkua silleen ihan vähän vaan.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Ukrainalainen tarkka-ampuja on tehnyt uuden maailmanennätyksen: osuma kohteeseen 3800 metrin päässä. Aiempi ennätys oli 3550 metriä. Työkaluna oli ukrainalaisvalmisteinen (Mayakin tehtaan) kivääri, alun perin venäläisestä kokoonpanosta suunniteltu variantti; halkaisijaltaan 14.5 millimetrin piippu kuristettu 12.7:ään, eli .50 kaliiberiin. Tässä tallenne (X), ja tässä ampumapaikka (Telegram).

Youtubesta löytyi myös kiväärin esittelyvideo, ukrainaksi:
снайпери показали гвинтівку "Володар обрію".

Sain olkapään ja selän kipeäksi pelkästä katsomisesta. :)
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Ukrainan joukot ovat edenneet Hersonin alueella, Dnepr-joen vasemmalla rannalla. Venäjä on vetäytynyt siellä Oleskista Velyki Kopaniin. Avdiivkan tilanteesta löytyy tuore lyhyt haastattelu, ladattu tuubiin tätä kirjoittaessani tunti sitten. Tekstitetty englanniksi:
Top UAF military planner callsign Arty Green short update on the Battle around Avdievka[.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

MrKAT

(Timothy Snyderin twiitistä)
Kv, ihmisoikeuslakifirma Global Rights Compliance raportoi löytäneensä todisteita että Venäjä jo kuukausia ennen 24.2.22
hyökkäystä oli suunnitellut Ukrainan viljan ryöstöä ja siten nälkiinnyttää ukrainalaiset (kuoliaaksi?). Sotarikos josta todisteei ICT:lle tn:sti johtaisi jo toiseen Putinin pidätysmääräykseen.

Putin could face new war crime case as evidence suggests starvation of Ukraine was pre-planned
-https://www.independent.co.uk/news/world/europe/putin-grain-theft-ukraine-russia-latest-b2447644.html

Holodomor2? Tai Holodomor^2?
Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.

Aave

Euromaidanista tuli eilen kuluneeksi 10 vuotta. Ovat olleet kovia vuosia, ja kansakunta taistelee edelleen.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

a4

#4347
Iranin epäillään myyvän Venäjälle ballistisia ohjuksia ja saavan ilmatorjuntakalustoa Hizbollahille, eli kertoo Venäjän omasta ohjustuotannosta ja Israelkin varmaan ilahtuu tästä kaikesta sekä tehnee sopivia johtopäätöksiä Venäjästä.

Länsikin voisi ottaa oppia Iranista ja alkaa tuottamaan myös taskupommittajia liukuhihnalta pilkkahinnalla: https://twitter.com/Flash_news_ua/status/1726975934081663273
Nykyiselläkin droonien mahdollistamalla kaukopommittamisella myös smetanaperseiden Moskovan lähistölläkin jo leimahtelee milloin mikäkin laitos ja itse Putinin palatsin katollakin on jo ilmatorjuntahärveli jostain syystä.Tuhotulle venäläis­­­vaunulle tuodaan kukkia vastoin järjestäjien toivetta – "Oli törkeää sallia sen laittaminen esille"
Kansalaistorille tuodusta panssarivaunusta on tullut joillekin venäläisille pyhiinvaelluskohde.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010006512.html

Auringonkukat sopisivat paremmin tuon tankin luokse.

Tätäkin kuuntelee uudesta näkökulmasta:


a4

Ukrainalainen kommandoryhmä vihjailee jotain Krimin siltaan liittyvää tapahtuvaksi:
https://www.kyivpost.com/post/24494

a4