Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Sepelvaltimotauti ja sen ehkäisy ja hoito

Aloittaja kertsi, maaliskuu 20, 2022, 14:36:12

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: kertsi - maaliskuu 20, 2022, 21:15:29
Ja tosiaankin, liian pitkäkestoinen aerobinen harjoituskin voi paksuuntaa ja varsinkin arpeuttaa sydänlihasta, jolloin siitä tulee vähemmän joustava. Tästä kirjoiteltiin joitakin vuosia sitten.

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - maaliskuu 20, 2022, 21:49:45
Viime vuoden TIEDE-lehdessä oli uusin tutkimuslöytö että aerobinen joustaa ja ohentaa, mutta painojen nostelu paksuntaa sydänseinää.

Näistä tiedonmuruista voidaan vetää se johtopäätös, että ...
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

kertsi

#16
Pääpaino sanoilla "liian pitkäkesketoinen" - tai liian raskas. Aerobista treenausta tai ainakin liikuntaa ihminen tarvitsee pysyäkseen terveenä, mutta liika on liikaa.

Entisaikoina peltotöissä raatavat ihmiset kuolivat nuorina. Liian rankka työ hajoittaa sydämen.

Kestävyysurheilu ja sydämen arpeutuminen (juoksufoorumi.fi)

LainaaOnko suomalaisissa kestävyysurheilijapiireissä ollut keskustelua viime aikoina ulos tulleista tutkimuksista, joiden mukaan säännöllinen, pitkään jatkunut pitkäkestoinen kestävyystreenaaminen (maraton, triathlonin täysmatkat, ultrat ja pitkät pyöräilyt) saattaa aiheuttaa sydänlihaksen arpeutumista sekä nostaa eteisvärinän riskiä moninkertaiseksi? Aiheesta on nyt tullut ulos ainakin pari paperia:

    Potential Adverse Cardiovascular Effects From Excessive Endurance Exercise (James H. O’Keefe et al.), Mayo Clinic Proceedings, Volume 87, Issue 6 (June 2012) DOI: 10.1016/j.mayocp.2012.04.005. Lyhyt yhteenveto: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/06/120604093108.htm
    Exercise-induced right ventricular dysfunction and structural remodelling in endurance athletes (André La Gerche et al.), European Heart Journal, October 2011. http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/33/8/998. Myös uutinen aiheesta.

Sydämen muutokset todettiin mm. sydämen biomarkkereiden (mikä on oikea termi suomeksi, bioarvot?) seuraamisella, sydän-MRIllä ja ekokardiografialla.

Mutta ei enää liity paljoakaan sepelvaltimotautiin tämä. (Sopiva määrä liikuntaa kyllä ehkäisisi sepelvaltimotautia.)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

MrKAT

Luonnon eläimillä ja luonnonkansoilla ja ihmisapinoilla kolesteroli on 3:n kieppeillä.
Länsimaisilla nykyihmisillä 5-6. Jälkimmäisillä  vain on sydäntautia. Luononkansoilla ei vaikka elävät 70-80:ksi (hadzat) niin pysyvät terveempinä.

Kolesterolin alhaisena pitäminen ehkäisee sepelvaltimotautia. Voilla, ihralla ja punalihalla mässäystä pitää välttää.

Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

kertsi

#18
Lainaus käyttäjältä: kertsi - maaliskuu 20, 2022, 14:41:22
Päädyin pohtimaan sepelvaltimotaudin mahdollisuutta muutamien sitkeiden rintakipukohtausten johdosta, miettien, että pitäisi ottaa selvää enemmän sepelvaltimotaudista. Oireileeko se levossa vai liikkuessa?

Ilmeisesti sepelvaltimotauti oireilee enimmäkseen liikkuessa (tai levossa esim. mielenliikutuksissa), aloituskirjoituksen linkistä (formatointi minun):

Sepelvaltimotaudin tavallisin oire on rintakipu, jonka tyypillisiä piirteitä ovat:

- alkaa ruumiillisessa rasituksessa (reippaasti liikkuessa tai muussa lihastyössä), mutta voi tulla myös ruokailun jälkeen ja henkisessä rasituksessa
- tuntuu yleensä keskellä rintaa puristavana tai muutoin epämiellyttävänä
- voi säteillä olka- ja käsivarsiin, leukaperiin, selkään lapojen väliin tai ylävatsalle
- yleensä helpottuu levossa ja nitrolääkkeellä muutamassa minuutissa
- oire toistuu samanlaisena.


Tällaista rintakipua kutsutaan nimellä angina pectoris. Kivulle on tyypillistä, että se ilmaantuu fyysisessä tai henkisessä rasituksessa toistuvasti ja samanlaisena, mutta helpottaa nopeasti levossa.

Aina sepelvaltimotautikipu ei ole näin tyypillistä. Joskus kipu voi olla luonteeltaan polttavaa tai tuntua ylävatsan puolella, ks Rintakipu. Tyypilliset kivun paikat sepelvaltimotaudin rintakivussa: ks. kuva 3.

Joskus oireena voi olla ainoastaan rasituksessa tuntuva ohimenevä hengenahdistus. Etenkin naisilla ja vanhuksilla sepelvaltimotauti voi joskus ilmetä ilman rintakipuja, ja oireina on pelkästään rinnan epämiellyttävää ahdistusta, uupumista, huonovointisuutta tai pahoinvointia rasitukseen liittyen.

Aina sepelvaltimotauti ei "varoittele etukäteen" angina pectoris -oireella. Sen ensimmäinen ilmenemismuoto voi olla sydäninfarktisydäninfarkti. Oireena on tällöin voimakas, levossakin tuntuva puristava rintakipu, joka ei mene aina nitro-lääkkeelläkään ohitse muutamassa minuutissa.


(Harmillisesti tuo kuva 3 ei auennut.)

Angina pectoris = rasitusrintakipu wikipedian (Sepelvaltimotauti)mukaan.

Tuossa muuten sanotaan:
LainaaPäivittäinen vihannesten ja hedelmien nauttiminen sekä fyysisen aktiivisuuden harjoittaminen vähintään neljä tuntia viikossa vähentävät jonkin verran sydäninfarktin riskiä.[17] Hyvä fyysinen kunto suojaa naisia paremmin kuin miehiä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Toope

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - maaliskuu 20, 2022, 23:00:49
Luonnon eläimillä ja luonnonkansoilla ja ihmisapinoilla kolesteroli on 3:n kieppeillä.
Länsimaisilla nykyihmisillä 5-6. Jälkimmäisillä  vain on sydäntautia. Luononkansoilla ei vaikka elävät 70-80:ksi (hadzat) niin pysyvät terveempinä.

Kolesterolin alhaisena pitäminen ehkäisee sepelvaltimotautia. Voilla, ihralla ja punalihalla mässäystä pitää välttää.
Juu, kolesteroliarvoni oli tuota korkeaa tasoa, vaikka muuten perusterve. Olen kyllä riskiryhmää.
Perusruokavalio on suht. hyvää, mutta se ylimääräinen nautintoherkuttelu on pahasta. Ikävä tapa.

kertsi

#20
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00077

Rintakivun sijainti sepelvaltimotaudissa:


Kuva 3Sepelvaltimotaudin rintakivun sijainti. Vasemmalla: puristavan rintakivun alue keskellä rintalastaa ja sen ympärillä; joskus kipu voi tuntua ylävatsalla. Keskellä: Kipu voi säteillä keskelle selkää lapojen väliin. Oikealla: Kivun säteily leukaperiin, hartioihin, olkavarsiin ja vatsaan. Lisää tietoa rintakivusta: ks. Rintakipu; sepelvaltimotaudista: ks. Sepelvaltimotauti.

Oma rintakipuni taisi viimeksi olla siinä rintalastasta vasemmalle, ja myös sydänlinjan alapuolella, vannemaisesti. Eli ei ainakaan tuon kuvan mukaisesti.

Toisaalta se tuntui puristuksena:

LainaaVälitön hoito
Hoitoon on tarpeen hakeutua välittömästi, jos

äkillisesti alkanut rintakehän alueen vaiva tuntuu puristuksena, kipuna, närästyksenä, ahtaana tai repivänä tunteena rinnassa tai
kipuun liittyy hengenahdistusta tai rytmihäiriöitä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Sepelvaltimotauti johtuu valtimonkovettumataudista (aterskleroosista) (Duodecim), joka pitkälle edetessään ahtauttaa sepelvaltimoita.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️