Yrityksille on jonkin verran kertynyt varallisuutta ja niistä haluttaisiin kovasti luopua- keinoksi usein valitaan osakkeiden takaisin-ostot, jolloin jäljellejääneiden osakkeiden hinnat nousevat-
Käytännössä se on tulonsiirtoa osakkaille. Sillä pörssiyhtiöt eivät voi "omistaa itseään ja ne osakkeet mitätöidään oston jälkeen.
>>>
Suomessakin tuota harjoitetaan- siinähän ei synny veronalaista tuloa ja siinäkin mielessä se on osakkaiden etu.
Ilmeisesti ei löydy investointitarvetta, kun tuollaiset yleistyvät. Joskus on kyllä ehdoteltu tuon osakkeiden takaisin ostamisen kieltoa, kun se on piilotukea osakkaille,.
>>>>
Ilmiö näkyy myös Suomessa. Nokialla on käynnissä 600 miljoonan euron omien osakkeiden takaisinosto-ohjelma. Sammolla on käynnissä peräti miljardin euron ohjelma, johon se käyttää Nordea-osakkeiden myynnistä saamiaan pääomia.
Mainittu Nordea on viime vuoden lokakuun jälkeen käynnistänyt jo kolme miljardiluokan takaisinosto-ohjelmaa.
Yle kysyi asiantuntijoilta, miksi yhtiöt käyttävät tällä tavoin rahojaan omiin osakkeisiinsa
Se on toisenlainen osinko
Vaasan yliopiston liiketaloustieteen professori Timo Rothovius ja OP:n pääanalyytikko Antti Saari sanovat, että omien osakkeiden ostaminen on tapa jakaa voittoja sijoittajille – siinä missä osingotkin.
– Omien osakkeiden ostojen lisääntyminen kertoo siitä, että yritykset ovat tehneet hyviä tuloksia. Nyt niitä halutaan palauttaa osakkeenomistajille, Rothovius sanoo.
Koronakriisin puhjettua yritykset ryhtyivät keräämään varakassaa. Nyt niiden olo on Antti Saaren mukaan luottavaisempi.
– Yritykset elpyivät koronasta odotuksia nopeammin ja monen yhtiön taloudellinen tilanne on vakaampi kuin pari vuotta sitten osattiin toivoa. Yritykset jakavat ylimääräistä takaisin sijoittajille, hän sanoo.
Suomalaiset piensijoittajat ovat tottuneet siihen, että yritykset jakavat voittojaan osinkoina. Omien osakkeiden ostaminen ja niiden mitätöinti on kuitenkin toinen tapa, joilla yhtiöt siirtävät kassaan kertyneitä varoja sijoittajille.
Tämä perustuu siihen, että ostetut osakkeet mitätöidään. Sen jälkeen jokainen omistaa hieman suuremman osuuden yhtiöstä.
Omien osakkeiden ostaminen synnyttää osakkeelle kysyntää pörssissä – sekin on omiaan tukemaan osakkeen arvon kehitystä.
Tämä Yhdysvalloissa yleinen käytäntö on yleistymässä myös Suomessa. Ainakin osin syynä on kansainvälisten sijoittajien toive. Heitä viehättää ainakin se, ettei tästä toimenpiteestä yleensä synny veroseuraamuksia kuten osingoista.
Mutta mikään ei ole varmaa. Maailmalla on nähty myös täysin pieleen menneitä omien osakkeiden takaisinosto-ohjelmia.
Kännykkä-Nokia osti vuosituhannen alussa kuuden vuoden kuluessa omia osakkeitaan lähes parillakymmenellä miljardilla eurolla. Muutamaa vuotta myöhemmin summalla olisi saanut lähes kolme Nokiaa(siirryt toiseen palveluun). Jälkeenpäin on helppo arvioida, että nuo voitot olisi kannattanut jakaa sijoittajille osinkoina.
https://yle.fi/uutiset/3-12573944