^
Videolla ei lyöty lukkoon mitään sellaista väitettä, että olisi oma ihmistyyppinsä, jota uuden oppiminen ei erikseen pelota/stressaa (ja vastaavasti ihmistyyppi, jota oppiminen pelottaa ja stressaa). Sen sijaan videolla kuvattiin olosuhteita, jotka aiheuttavat sen, että oppija alkaa suhtautumaan oppimiseen ja haasteisiin pelokkaasti. Esimerkkinä olosuhteista:
- vasta opettelevalla koodajalla oli ynseä kokeneempi työkaveri, joka pyöritteli vaan silmiään kun häneltä kysyi jotain
- testissä ne oppilaat, joita kehuttiin älykkyydestään kun heidän hyvää menestystään testissä kehuttiin, ottivat paljon vähemmän riskejä, eivätkä juurikaan halunneet kokeilla vaikeampia tehtäviä. Jos oppilasta kehuttiin siitä, että kiitettävästi yrittivät ja paneutuivat tehtävään, sellaisten oppilaiden riskinottokyky oli huimasti isompi seuraavassa tehtävässä.
Eli ei ollut kyse oppijan sisäsyntyisistä - ja pysyvistä - ominaisuuksista, vaan erilaisista keinoista, joilla opettaja/perehdyttäjä/tieteellisen kokeen johtaja voi lannistaa oppijan, ja heikentää oppijan oppimista. Lisäys. Ja toisaalta tavoista, joiden avulla opettaja voi auttaa oppilasta tulemaan pelottomaksi oppijaksi (fearless learner), joka ei pelkää tehdä virheitä - edes julkisesti -, ja joka oppii virheistään.
(Katsoin videosta vasta puolet, palaan ehkä vielä asiaan, kun olen katsonut kokonaan.)