Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Epämukavuusalue

Aloittaja Socrates, elokuu 02, 2022, 18:56:04

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Amore

Minusta on alkanut tuntua, että koko maailma on muuttumassa epämukavuusalueeksi. Haluaisin oikeastaan irtautua kaikesta digitaalisesta asioimisesta, mutta sellainen tulee todennäköisesti vain lisääntymään.

Yle Areenalla katsomani dokumenttiohjelma kiteytti juuri elämäntavan, jossa en haluaisi olla osallisena, mutta jota nuoremmat sukupolvet pitävät suorastaan unelmana. En ole tainnut nähdä mitään yhtä ahdistavaa viime aikoina (en ole seurannut sotauutisia kuin vilahdukselta silloin tällöin). Dokumenttiohjelma kertoo start-up yhteisöstä, johon joukko nuoria aikuisia on kokoontunut asumaan ja työskentelemään. Kaikki yritysideat ovat aika käsittämättömiä, minusta ne vaikuttavat jonkinlaiselta ideahöttöunelmilta, jota ylläpidetään paskapuheella tehokkuudesta ja luovuudesta ja hiilijalanjäljen pienentämisestä. Mutta nuo ihmiset selvästi uskovat höttöönsä (ainakin vielä). He ovat niitä jotka rakentavat tulevaisuuden. Se tulevaisuus on entistäkin "yksilöllisempi" - eli myös yksinäisempi. Jokainen on oman onnensa seppä ja jos et ole onnellinen, se on oma syysi. Maailmasta on tulossa yksi suuri mormonilahko tai scientologi"yhteisö", jossa jokainen päivä arvioidaan suorituksen mukaan. Kauheaa!!!

Good Life
https://areena.yle.fi/1-50702964
All you need is Love

Socrates

Palaan aiheeseen painottaen vähemmän parisuhdeaspektia. Mistä tunnistaa, että on ollut liikaa mukavuusalueella? Kun ajatukset alkavat kiertää kehää näissä, on aika hankkiutua epämukavuusalueelle:

1) Lähestyvän vanhuuden ja kuoleman pelko. Osittain ikäsidonnainen, mutta epämukavuusalueella noin pitkälle ei jaksa miettiä, kun siinä hetkessä pitää tsempata.

2) Perspanot alkavat olla mielessä (häiritsevän) paljon. Ei puhuttu turhaan kotirouvien haaveiluista. Toki seksi voi olla myös keino purkaa epämukavuuden aiheuttamaa stressiä, mutta addiktiona tyypillisemmin liittyy liian helppoon elämään.

3) Vanhat kaunat yms. Tässäkin epämukavuusalueella oleva ihminen voi olla vihainen, mutta se on enemmän tilannekohtaista eikä 50 vuotta vanhojen vääryyksien märehtimistä. Kaikenlainen muukin kökkö mielen syvyyksistä pyrkii pinnalle mukavuusalueella. Juha Väätäinen sanoi joskus, että kun neuroosi iskee on juostava niin pitkälle, ettei Jaksa askeltakaan.

4) Kivut ja säryt. On väärin leimata krempat pelkästään psykosomaattisiksi, koska ne ovat hyvin harvoin sitä, mutta mukavuusalueella ihmisen kipuaistimus tuppaa herkistymään ärsykkeiden puutteessa jolloin pikkuvaivatkin alkavat tuntua vakavilta.

Päihteitten ja mässäämisen yhteys liikaan mukavuusalueella oloon on jo epäselvempi.
Kävelevä kremppakertymä