Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Digi- & tekniikkauutisia

Aloittaja Hippi, lokakuu 05, 2022, 11:33:17

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J

Minullakin on 15-vuotta vanha Sonyn Bravia Tv, jossa on peräti kolme HDMI liitäntää. Yksi on Xboxin pelikonsolille, toinen vanhalle 2009 vuoden Humax Hd WBox Digiboxille, joka pelittää kaapeliliittymässä edelleen mainiosti.

Kolmas liitäntä onkin sitten varattu Elisa Viihde Premiumin Netgem 4K Digiboxille, joka on liitetty myös nettiin modeemin ethernetin kautta. Tätä boxia käytän nykyään ohjelmien tallentamiseen, elokuvien ostamiseen/vuokraamiseen, sekä maksukanavien ohjelmien katseluun.

Tallennustilaa on ruhtinaalliset yli 5000 tuntia, joten Humax WBoxin 320 GB;n kovalevykapasiteetti kyllä kalpenee kirkkaasti tämän rinnalla. Lisäksi tämä boxivanhus on aika äänekäs, mutta hyvin se on kuitenkin palvellut nämä vuodet. Käytän sitä vieläkin vanhojen tallenteiden katseluun. 
- Matkaajana maailman äärilaidoilla -

Norma Bates

Minullakin Humax muuttui joitakin vuosia käytössä oltuaan äänekkäämmäksi.

Joidenkin kanavien kanssa välillä sellaista että ohjelmaluetteloa selatessa jumittuu ja pakko sammuttaa koko laite takapuolen katkaisimesta. Alkuun tätä oli useamman eri kanavan kanssa, nykyään todennäköisimmin jumittaa Yle 2 jos selaan luetteloa ylhäältä alas. Jos sivuttain vasemmalta oikealle, ei ongelmia.

Kaukosäätimen jouduin vaihtamaan jossain vaiheessa.

J

Itselläni taas Humax oli alkujaankin äänekäs. Syynä kiintolevyn tuuletin tai joku muu ominaisuus, joka sai tasaisen humisevan äänen aikaan. Tosin tuohon ääneen ajan myötä tottui käytön lisääntyessä.

Hyvää tuossa boxissa on edelleen sen ajansiirtotoiminto, jossa voi katsella suoraa ohjelmaa kanavalta, kelaamalla sitä eteen tai taaksepäin mielin määrin, tai pysäyttää se halutessaan. Tämä onnistuu myös tallennuksessa olevan ohjelman kanssa.

Nuo mainitut toiminnot ovat osin myös Elisa Viihteen digiboxissa, vaikka livelähetystä ei voikaan kelailla eikä pysäyttää. Lisäksi maksukanavien tallentaminen ei onnistu, mikä taas WBoxilla luonnistuu, kun on kanavakortin salauksenpurku käytössä.

Mutta hyvää taas tässä Netgem laitteessa on se, että siitä löytyy mm. Yle Areena, Ruutu & MTV Katsomo, sekä muita käytännöllisiä sovelluksia. Se on myöskin täysin hiljainen, kun siinä ei ole kiinteää kovalevyä, vaan palvelu toimii netissä verkkoserverin kautta.
- Matkaajana maailman äärilaidoilla -

Toope

Itse sain nettiyhteyden tietokoneeseen palautettua, mutta jostain syystä telkku väittää, ettei ole ethernet- yhteyttä? Hassua siis, että uusi modeemi toimii ja tuo nettiyhteyden tietokoneeseen, mutta ei elisan digipoksiin. Missä vika on, onko piuhoissa?J

Syitä voi olla monia, jos boksi ei muodosta yhteyttä verkkoon. Piuhatkin kannattaa tarkastaa, että kosketuspinnat ovat kunnossa & kunnolla kiinni. Yhteysongelmat voivat johtua myös modeemin tai reitittimen asetuksista.

Hyväksi koettu keino vikatilanteissa on irrottaa boksin verkkojohto, kytkemällä se hetken päästä uudelleen kiinni. Jos tämäkään ei auta, tehdasasetusten palautus tai resetointi saattaa tuoda yhteyden tv;n & boxin välille.

-Sitten voi tietysti ratkaisemattomissa laiteongelmissa hakea asiantuntevia neuvoja Elisan nettisivuilta mm. OmaYhteisöstä, tai asiakaspalvelun tuesta. Siellä autetaan monenlaisissa asioissa, jotka liittyvät nimenomaan näihin kysymyksiin.

- Matkaajana maailman äärilaidoilla -

Hippi

Näitä huijauksesta varoittavia uutisia tulee liki päivittäin ja silti jatkuvasti ihmiset niihin lankeaa. Tämän päivän jutussa yritetään saada somessa aktiivisesti puuhastelevia ansaan.

Kuvat: Uusi huijaus tuntee vastaanottajansa nimeltä – hinnaksi voi tulla 115,98 €/kk

Tuossa huijari luottaa siihen, että kohde on varmasti osallistunut kaikenlaisiin arvontoihin, joita etenkin FB:ssä näyttää olevan. Välttämättä vastaanottaja ei jää miettimään, onko hän juuri kyseisen "firman" arvontaan klikannut itsensä mukaan, vaan on onnesta mykkyrässä, kun kerrankin onni on osunut kohdalle.

Tuossa nyt ei sen pahempi ole kuin tilausansa, mutta on kai siinäkin melkoinen vaiva, että siitä pääsee eroon.
Hämmästyttävää muuten, miten monet ihan fiksultakin vaikuttavat ihmiset on ihan mehuissaan, kun pääsee osallistumaan johonkin ihan typerään arvontaan.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

a4

Ravintoloitsija huijasi asiakkaita ravintolaansa Tinderin avulla.  ;D
https://areena.yle.fi/1-70653463

Some pikakouluttaa skeptikoksi.

Hippi

Riika teki verkkokaupassa tietämättään valinnan, jonka edessä jokainen suomalainen pian on
HELSINKILÄINEN Riika yllättyi huomattuaan, että hänen konserttilippujen toimitustapansa valinnalla oli kuviteltua laajempia vaikutuksia.

Riika oli ostanut keikkaliput Miljoonasateen konserttiin Tiketistä. Lippujen toimitusvaihtoehdoista ainoa ilmaisvaihtoehto oli tuntematon Kivra-palvelu. Muista toimitustavoista perittiin palvelumaksu.
Riika valitsi Kivran. Hän ei tiennyt valinneensa samalla itselleen henkilökohtaisen digipostin.
Digipostin valinta on asia, joka jokaisella suomalaisella on pian edessä. Taustalla on hallituksen Digi ensin -ohjelma, jonka myötä siirrytään paperittomaan viranomaisasiointiin.
Jatkossa julkinen hallinto lakkaa lähettämästä kansalaisille paperipostia ja lähettää postin sähköisesti kansalaisen valitsemaan digipostilaatikkoon. Sinne päätyvät jatkossa tiedot muun muassa veroilmoituksista, päivähoitopäätöksistä tai terveydenhuollon ajanvarauksista.Onhan tuo nyt hankalaa, jos huomaamattaan onnistuu valitsemaan postilaatikon, johon alkaa mennä muutakin postia kuin se, minkä sinne on pyytänyt. Olisikohan tuossakin niin, että jos Riika olisi lukenut huolella kaikki tekstit, jotka tapahtuman yhteydessä on ollut luettavissa, niin olisi pitänyt ymmärtää, mitä oli tekemässä. Tosin usein kaikenlaiset ohjetekstit on kirjoittanut asiaan syvällisesti perehtynyt ihminen, jolle moni asia on itsestään selvää, mutta tavalliselle kaduntallaajalle ei ole.

Tuonne KIVRA:aan ensimmäistä kertaa mennessä ja rekkautuessa pitäisi olla tikkukirjaimin kysymys "Ymmärrätkö mitä olet tekemässä?" ainakin, jos sinne mennään, jonkun muun palvelun kautta.

Itse en tuosta ole edes kuullut ja nyt kurkistin varoen, etten vahingossa ota sitä käyttöön. Vaikuttaa olevan melkoinen Moolokin kita https://kivra.fi/nain-se-toimii/ ja kunhan käyttö yleistyy, niin pian voimma taas lukea, että tietoja on louhittu rikolliseen käyttöön.

Tässä tarkemmin jutussa mainitusta hankkeesta Digi ensin -ohjelma

Poteroon kaivautuneena digiänkyränä olen jo oppinut esimerkiksi taloyhtiöiden kanssa toimimaan portaalin ja sähköpostin kautta, verottajan kanssa näiden omassa palvelussa jne. Hiukan hirvittää ajatus, että kaikki posti alkaisi mennä vain yhteen paikkaan ja siellä olisi "koko elämäni" arkistoituna niin viralliset kuin vähemmän tärkeät asiat yhdessä laarissa sikinsokin.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

^
Näyttäisi tuo Kivra olevan vieraan vallan vakoilujärjestelmä:
https://kivra.fi/kivra-yrityksena/
Kivra Oy on perustettu loppuvuodesta 2018. Kivran digipostipalvelu on ollut kuluttajien ja yritysten käytettävissä alkuvuodesta 2020. Menestystarinamme alkoi vuonna 2011 Ruotsista, jossa olemme tänä päivänä markkinajohtaja digipostipalveluissa. Suomen Kivra Oy:n pääomistajat ovat Telia Company, Resurs Bank ja Kivra AB.
Vai mitä mieltä olisitte, jos postinne menisi Venäjän valtiollisten yritysten skannattavaksi ja tallennettavaksi?  :o
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Hippi

^
Taas on samantapainen tapaus kuin edellä Riikan tapaus oli, eli tällä kertaa "Katin" postit oli menneet OmaPostiin ja jääneet huomiotta. Katin kertoman mukaan hän oli tuon OmaPostin joskus valinnut, mutta ei sitten ollut vuosiin sitä käyttänyt. Sinne oli jäänyt ParikkiPaten perintäkirjeet lukemattomina ja tämä oli tullut Katille lopulta kalliiksi, kun oikeus tulkitsi asian Paten hyväksi. Kati ei ollut merkinnyt palveluun, ettei ota sinne postia enää.

Koko juttu on tuosta luettavissa:
Parkkipate voitti Katin oikeudessa – Viidestä sakosta tulikin jättilasku


Parkkisakkoja enemmän minua kiinnosti jutussa se, miten tuo OmaPosti toimii. Yritin kirjautumatta varovaisesti lukea, mutta palvelun ulkopuolella ei minulle selvinnyt mm. tiedon leviämismekanismi.

"Vastaanota laskut ja kirjeet OmaPostiin. Valitse OmaPostin asetuksista kohdasta "Lähettäjävalinnat" keneltä haluat postit sähköisesti. Kun sinulle saapuu lasku tai kirje, saat ilmoituksen sähköpostiisi."

Tuo antaa ymmärtää, että jokainen lähettäjä olisi erikseen luvitettava. Uutisjutussa sain hiukan erilaisen käsityksen eli että palvelun käyttöönoton jälkeen sinne alkaisi tulla satunnaisten lähettäjien postia. Vai oliko jutun Kati nimenomaan ParkkiPaten joskus aikanaan luvittanut, mutta ei muita, koska ilmeisesti hän sai edelleen paperipostiakin?

Entä mihin oli mennyt Katille osoiteutu sähköposti-ilmoitukset OmaPostiin saapuneista kirjeistä? Jos Kati ei ollut palvelua vuosiin käyttänyt, niin voi melkein olettaa, että s-postiosoitekin saattoi olla vanhentunut. Olisiko puhelinnumero pysyvämpi ilmoituskanava?

Tässäkin tapauksessa on voinut käydä niin, että Kati on ottanut palvelun käyttöön tarkemmin miettimättä asiaa ja sitten sen unohtanut ja sitä myöten aiheuttanut itselleen harmia.

Itse pidän kirjaa kaikista palveluista ja sivustoista, joihin olen rekisteröitynyt. Onhan siinä oma vaivansa, mutta eipä pääse unohtumaan. Noihin postipalveluihin liittymisen kynnys kyllä nousee kaiken aikaa, kun saa lukea, millaisia sudenkuoppia niissä piilee.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

Kävin kurkkaamassa OmaPostiin. Olen saanut sinne kerran kuukaudessa työnantajalta palkkakirjeen, joka myös tulee paperisena. Lisäksi löytyi Traficomin lasku, joka muistaakseni myös tulee paperisena. Pakettipuolelta löytyi saapumisilmoituksia ja kuittausta pakettien ohjauksesta lähinoutolokerikkoon. Olen joskus kirjoittanut sagan pakettipalveluiden kehityksestä Hayabusa Mansionin alueella.

OmaPosti on minulla käytössä lähinnä kännykässä. S-postiinkin tulee ilmoituksia. Nyt kun mietin niin en ole varma että niin on aina ollut. Olisiko sähköposti alkanut kilahtelemaan sen jälkeen kun känny meni uusiksi ja joutui säätämään asetuksia? Olisiko Katilla ollut joku varhainen versio OmaPostista, joka sitten on unohtunut?
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Hippi

^
Onko ne lähettäjät luvitettava kukin erikseen vai onko riski, että jos tuonne rekisteröityy, niin se tulee käyttöön haluaa sitä tai ei?
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

Ei minkäänlaista muistikuvaa.

Mielestäni Valtio saisi tarjota jokaiselle virallisen sähköpostin. Plus digitaalisen tunnistautumisen tarvikkeet.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Hippi

#28
Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - heinäkuu 07, 2024, 14:17:15Mielestäni Valtio saisi tarjota jokaiselle virallisen sähköpostin. Plus digitaalisen tunnistautumisen tarvikkeet.

Juu, mutta paljon saa vettä virrata Vantaassa ennen kuin paperittomaan postiin Suomessa päästään. Mutta olisihan tuo jo siinä mielessä hyvä, että olisi yksi ainoa "virallinen loota", johon menisi virallinen posti. Kukin voisi itse sitten päättää muista posteistaan.

Viimeksi tänään oli Kansanradiossa palopuhe siitä, että "ei meillä vanhoilla ja köyhillä ole älypuhelimia, joten älkää tyrkyttäkö joka paikassa niitä äppejä ja nettejä" .... tuo siis tiivistettynä tuossa. Eli virkapostin on noille edelleen kuljettava paperilla ties miten pitkään vielä. ja jos totta puhutaan, niin nuoremmassakin sukupolvessa on uskomaton määrä ihmisiä, joille digimaailma on pelkkä some.Jatkan tähän samaan viestiin.

Uteliaisuuttani rekisteröidyin OmaPosti -palveluun. Yllättäen heti kättelyssä minulle kerrottiin, että olinkin jo asiakas, mutta joitain asiakastietoja puuttui. Tarkemmin kun asiaa mietin, niin asiakkuus täytyy olla noin 10 vuoden takaa, jolloin muistan tehneeni muuttoilmoituksen Postille.

Nyt ainakin oli tarkkaa, sillä täydennetyistä tiedoista tarkistetiin sekä puhelinnumero että s-postiosoite eli noihin ei voinut toimimattomia antaa.

Olihan siellä valittavana "kaikki lähettäjät" tai yksinkappalein nimetyt lähettäjät. Valitsin tuon "yksittäiset nimetyt", mutta en nimennyt yhtään, joten toivottavasti sinne ei eksy nyt postit.

Valittavana oli myös "Oma noutopiste", jota en valinnut. Vieressä oli selostus, että sinne sitten menee kaikki paketit, jos nettikaupassa on antanut katuosoitteen eikä ole valinnut jotain muuta noutopistettä. Eli, jos ostan nettikaupassa porilaiselle ystävälle lahjan ja osoitteeksi laitan ystävän katuosoitteen, niin paketti pullahtaa omaan noutopisteeseeni. Noissa tapauksissa pitää nettikaupassa osata laittaa kaverille sopiva noutopiste. Tuosta olin kuullut joskus ihmettelyä, että posti tuo lähettäjälle paketin, vaikka paketin päällä on osoite oikein. Nyt selvisi, miksi noin voi käydä. :D

Poistuin palvelusta siinä toivossa, että se ei enää muistata olemassa olostaan. En uskaltanut poistaa rekisteröintiä, sillä en tosiaan tiedä, mitä konkreettisesti tarkoitti maininta, ettei voi käyttää mitään digipalveluita.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

Taysin potilastietojärjestelmässä häiriö – IL:n tiedot: Kaikilla potilailla sama sukunimi
LainaaTaysin Uranus-potilastietojärjestelmässä on ilmennyt vikatilanne, tiedottaa Pirkanmaan hyvinvointialue. Häiriötä korjataan parhaillaan.

Iltalehden toimitus sai keskiviikkona yhteydenottoja liittyen potilastietojärjestelmän vikaan. Yhteyttä ottaneiden lukijoiden mukaan häiriön vuoksi kaikkien potilaiden sukunimeksi on tullut sama sukunimi.

Heh! Nyt ei ketään sorsita nimen perusteella. Ihanan tasa-arvoista!  ;D
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur