Kirjoittaja Aihe: Putkiremontit  (Luettu 987 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12047
 • Superkiltti
Putkiremontit
« : Lokakuu 13, 2022, 16:01:46 »
Tarpeeksi pitkään kun asuu tarpeeksi vanhassa talossa, tämäkin lysti ja riemu on väistämätön. Vajaan 60 kämpän taloyhtiöömme tulee kuulema keväällä sukitus. Sanottiin kestävän  kolme viikkoa per rappu. Rappuja on yhdeksän. Vähän ihmettelen että puoli vuottako siihen muka menee?

Oman asuntoni viemäristö on kimpassa kolmen muun asunnon kanssa, tässä rapussa on yhdeksän asuntoa. Kerroksia on vain kaksi, joten noinkohan sinne putkistoon spruutattavan aineen kuivuminen kestää kauhean kauaa? Netissä oli jotain että 2 - 7 vrk putkiston koon mukaan.

Poissa Hayabusa

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 7150
 • dreamer, shaper, singer, maker
Vs: Putkiremontit
« Vastaus #1 : Lokakuu 14, 2022, 08:58:01 »
Rakentaja on yksi maailman vanhimmista ammateista. Ja edelleen yksi maailman huonoimmin hoidetuista. Oletus on, että homma kusee tavalla jos toisellakin. Vaikka sanotaan, että pessimisti ei pety, niin putkirempoissa sekin on mahdollista. Voihan kaikki sujua hyvin, mutta henkisesti on hyvä varautua yllätyksiin.

Kaikkihan lähtee siitä, että talot on suunniteltu ja rakennettu siten, että elämälle tärkeä infra: vesijohdot, viemärit ja sähköt on piilotetu rakenteisiin. Eli huolto on äärimmäisen vaikeaa. Sukitus periaatteessa on nopea ja siisti tapa hoitaa viemärit kuntoon. Kuitenkin talosta saattaa löytyä pätkiä, joissa putket pitää uusia täysin.

Toivotan onnea ja kärsivällisyyttä.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Poissa Hippi

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 10875
 • crazy cat lady
Vs: Putkiremontit
« Vastaus #2 : Lokakuu 14, 2022, 11:45:29 »
Kontulassa tehtiin perinteinen linjasaneeraus, jossa uusittiin yksintein LVIS. Taloyhtiö suunnilleen tuplat tuosta, mitä Norman eli 6 porrasta seitsemässä kerroksessa ja asuntoja 112. Minähän sieltä lähdin evakkoon ja sille tielle jäin.

Kaivoin aikataulut esiin ja tarkistin, että vuosi siihen oli varattu ja työ eteni aikataulussaan ja budjettikin piti niin hyvin, että yllätyksen varalle varattua jäi käyttämättä. Työn jälki oli erinomaista ainakin omassa kylppärissäni ei ollut mitään huomautettavaa. Siinä siis kaikki kylppärit räjäytettiin betonille asti ja rakennettiin uudelleen. Talo on vuodeltaa -66 ja siinä oli tehtävä tosiaan kaikki uusiksi. Sähköt (huoneiston sähkötauluun asti) myös, sillä kapasiteetti ei enää oikein vastannut sitä, miten nykyään on kodeissa sähkölaitteita. Itse tuohon otin lisätyönä myös huoneiston sisällä sähköjen uusimisen, sillä pistorasioita oli aivan älyttömän vähän ja olin vuosikymmenet palannut jatkojohtojen kanssa.

Taloyhtiö oli kyllä panostanut osaltaan hommaan ja hallituksessa oli koko hankkeen läpi vahva ja monipuolinen asiantuntemus (niin teoreettinen kuin käytännönkin) rakennusalalta ja talouspuolelta myös. Lisäksi luonnollisesti oli ostettu valvonta.


Tuota sukitusta vaan mietin, että onko siinä Norman talossa milloin kylppärit uusittu. Sukituksesta ei paljon iloa ole, jos kohta kylpät tulee ikänsä puolesta tiensä päähän ja ne on siiten uusittava lähivuosina. Vai onko siinä ajatuksena tehdä kylppäremontti läpi talon ja sukittaa viemärit.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12047
 • Superkiltti
Vs: Putkiremontit
« Vastaus #3 : Lokakuu 14, 2022, 17:59:37 »
Minun asuntoni remontoitiin 2010 ennen kuin muutin tähän, ja kylpyhuoneessa laitettiin kalusteet ja pinnat uusiksi. Putket ja viemärit ovat kuitenkin vanhemmat, minulla on hämärä mielikuva että niille olisi tehty jotain 1990-luvulla. Jos muistan väärin, niin sitten ne ovat alkuperäiset ja 1960-luvulta. Sinä aikana minä olen tässä asunut alkuun tapasi keittiössä mennä putki tukkoon kerran kesässä, mutta viime vuosina on tukkeutumista tapahtunut alvariinsa. Yleensä asiasta valittaa seinäni takana oleva naapurini, ja talonmies käy heittämässä jotain rakeita putkiin.

Muitakin asuntoja on remontoitu. Päättivät jossain vaiheessa että ei remontoida enää, mutta sitten alettiinkin remppaamaan sekä vieressäni että allani olevaa kämppää. Alakerta on jo vuokrattu, mutta seinän takana on asunto ollut varmaan ainakin vuoden tyhjillään. Nykyään sen vuokraamisen estää se että siellä on ikkunoiden kanssa vielä joku laitto kesken, koska ei ole saatu materiaalia. Sitten kun saadaan, kaiketi laitetaan minunkin ikkunani uusiksi, tai ainakin puhetta oli.

Kaippa se sukittaminen ottaa aikansa sitten kun se toteutuu, koska eihän ihmistä voi pitää nälässä ja janossa, joten huoneistossa ei voi olla kumpikin vesipisteistä yhtäaikaa käsittelyssä. Eli välillä käytössäni on keittiön vedet, välillä vessan. Kertoivat tuovansa kuivakäymälän siksi aikaa. Minua ajatuskin inhottaa, mutta nakkelen sinne sitten kissanpaskat jotka muutoin normaalisti heittelisin vessanpyttyyn. Itse aion asioida taloyhtiön saunatiloissa. Meillä on kaksi saunaa, joten toisen pesutilan voinee pyhittää naisille ja toisen miehille. Saa nähdä ovatko saunat pois käytöstä aina sen mukaan kuin jollakulla on asiointiin tarvis. Ilmeisesti tosin jossain toisessakin rapussa on joku mystinen vessa, jos ei pesutilatkin, josta en ollut aiemmin kuullutkaan. Vai meinaavatkohan että pitävät jotain kämppää tyhjillään sen aikaa kuin ihmisillä peseskelyn ja vessan tarvis...?

Lähtisinhän minäkin tästä mieluiten huitsun kuuseen, mutta mihinkäs lähdet, kun ei mitään ole minne mennä.

Poissa Toope

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 18008
Vs: Putkiremontit
« Vastaus #4 : Lokakuu 14, 2022, 21:02:07 »
Minulla on vähän sama tilanne. Vanha asunto, alkaa ränsistyä. Naapuriasuntoja rempataan sitä mukaa, kun asiakas vaihtuu (ihan kunnon remppa lattiasta kattoon). Nyt täytynee itsekin hakea ehkä uutta asuntoa, koska nuo iskevät pian minullekin. Syytä olisi, koska asunto alkaa olla finaalissa, juuri yksi pistorasia lakkasi toimimasta ja kylppäri hajoaa ja kylppärin suihkut vuotavat... Katosta tippuu rappauksia (1950-luvun talo) ja putket osin tukossa.

Veetuttaa jo vain se, että muutto on aina niin paskamaista. Siirrä nyt taas iso kirjahylly ja kaikki tavarat muualle. Mieluummin haukkaisin paskaa, kuin muuttaisin. Mutta ehkä pakko vaan on.

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12047
 • Superkiltti
Vs: Putkiremontit
« Vastaus #5 : Huhtikuu 17, 2023, 09:59:20 »
Sukitus alkoi kuun alussa yhdessä taloyhtiömme portaassa. Muistikuvani mukaan tiedotteessa luki että se kestää siellä 12 - 14 vrk. Ja nämä päivät ilmeisesti ovat arkipäiviä, joten pääsiäisen takia homma venyy siellä. Kävin eilen ko. rapussa, koska sen kellaritiloissa ovat varastohäkit joille minulla oli asiaa, ja voi helvetin helvetti. Ala-aulassa oli kaksi vessanpönttöä, ja koko rapussa haisi paska. En tiedä olivatko ohuita letkuja vai sähköjohtoja, joita risteili joka suuntaan, ja yksi näistä letkuista/putkista/johdoista meni yhden asunnon postiluukusta sisään.

Eli sitten kun tämä nalli napsahtaa ja mälli mätkähtää omalle kohdalle, niin skeidan löyhkältä ei voi välttyä edes asunnossaan, kun työnnellään sitä taikka tätä postiluukusta ja tietenkin lemu tulee mukana. Vittu että vituttaa. Tuota paskaa sitten kolmatta viikkoa?

Näissä rapuissa joissa homma hoidetaan ekaksi on joka käsittääkseni joka rapussa kuusi kaksiota ja kaksi yksiötä. Tiedän että oma asuntoni on neljän asunnon yhteiskloaakissa. Lopuista asunnoista en tiedä miten ne röörit menee.

Käsittelyssä olevan rapun kohdalla on parakki tai mikä lie bajamaja jossa voi käydä asialla, ja ilmeisesti suihkussakin. Yhdessä rapussa olevan kahden saunan pesutilat ovat myös käytössä. Että pärjäillä pitäisi, mutta omalla kohdallani on ongelma se että minulla on aamuisin niin kova kusihätä että hyvä kun en ole alleni laskenut kun sängystä ylös punnerran. Tiedotteessa mainittiin mahdollisuus saada kuivakäymälä asuntoon, joten kai se on semmoista ruikutettava. Tietenkin lähden pesulle ja mielellään paskalle sinne hevonkuuseen asti, mutta rakko ei tosiaan ramppaamista välttämättä kestä.

Jostain olin lukevinani että sukituksen kuivumisosuus kestää tunnin. Että mikä vittu tässä nyt sitten kolmatta viikkoa ottaa. Röörien rassaus eli pesu etukäteen vai? Ja sitten kun tulee näitä viikonloppuja ja pyhiä, niin kaikki jää silleen seisomaan. Hyvä kun ei se päästäinen osunut itselleni. Helatorstaina saattavat olla vielä yhdessä toisessa rapussa, mutta toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa riesa tulee minun kohdalleni. Olisipa mikä tahansa mesta johon voisi lähteä evakkoon, mutta kun ei ole. Vai voiko ilmoittaa että meikäläisen postiluukusta ei sitten mitään piuhoja jätetä tursuamaan. Kai sillä joku syy on että se letku(?) luukusta kulkee.

Poissa Brutto

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3378
Vs: Putkiremontit
« Vastaus #6 : Huhtikuu 17, 2023, 10:19:37 »
^Ne letkut ovat uineet monen talon paskassa koska ne tungetaan saastaisiin viemäriputkiin sisälle. Älä siis ainakaan hivele niitä ohi kulkiessasi :P
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12047
 • Superkiltti
Vs: Putkiremontit
« Vastaus #7 : Huhtikuu 17, 2023, 10:44:08 »
^Ne letkut ovat uineet monen talon paskassa koska ne tungetaan saastaisiin viemäriputkiin sisälle. Älä siis ainakaan hivele niitä ohi kulkiessasi :P

En ole sitä sorttia joka ryntää räpläämään kaikkea näkemäänsä. Yök. Mutta jos se postiluukustakin tungettu mikä-lie on siis tosiaan letku, niin miten ihmeessä se on niin ohut. Siksi se näytti enempi johdolta.

Poissa Socrates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3266
 • Heh-heh-ukko
Vs: Putkiremontit
« Vastaus #8 : Huhtikuu 17, 2023, 11:09:10 »
Ei nyt muutaman viikon sukituksesta kannata pultteja ottaa. Olen ollut viimeiset 10 vuotta erilaisten remppojen keskellä ja tänään alkoi julkisivuremontti sussun luona :(.

Omassakin asunnossa on tulossa ainakin paikkauksia julkisivuun ja hissiremontti. Tuntuu, että nykyään on pakkomielle rempata ihan toimivaakin.
Lupsakka kansanmies.

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12047
 • Superkiltti
Vs: Putkiremontit
« Vastaus #9 : Huhtikuu 17, 2023, 11:17:45 »
Ei nyt muutaman viikon sukituksesta kannata pultteja ottaa. Olen ollut viimeiset 10 vuotta erilaisten remppojen keskellä ja tänään alkoi julkisivuremontti sussun luona :(.

Omassakin asunnossa on tulossa ainakin paikkauksia julkisivuun ja hissiremontti. Tuntuu, että nykyään on pakkomielle rempata ihan toimivaakin.

Päädyin 1998 kerrostaloon jossa aloitettiin talven mittaan ulkoseinien hiekkapuhallus. Vuokraemäntä ei ollut maininnut etukäteen koko asiasta yhtikäs mitään. Kun sitten kyllästyin siihen metakkaan ja katsoin itselleni toisen asunnon (siihen aikaan asuntoja vielä löytyi jopa minullekin, jolla oli kissoja), tämä vuokranantaja sai päähänsä väittää että olin mukamas pilannut hänen lasipintaisen hellansa. Itse en ollut mitään semmoista havainnut että jotain jälkiä olisi tullut, mitä ei olisi ollut alunperinkin. Tästä hyvästä muija pidätti minulta puolet vuokrapantista. Siihen aikaan en tiennyt että remonteista pitäisi kertoa samalla kun asunnon laittaa vuokralle. Kyllähän niistä nimittäin ilmoitetaan sikäli etukäteen, että tasan taatusti oli muijalla jo tiedossa se tuleva hässäkkä siinä vaiheessa kun asunnon minulle vuokrasi. Hän oli juuri ostanut sen asunnon ja tarkoitus oli mahdollisesti heittää minut pihalle jokatapauksessa, kun poikansa mahdollisesti tarvitsisi sen asunnon armeijasta kotiuduttuaan. Kilttinä ihmisenä mieleeni tuli että ehkä hän ei ollut katsonut sitä hellaa kunnolla ennen muuttoani, joten oletti että minä sen pilasin, mitä ihmeen jälkiä siinä sitten mahdollisesti olikaan.

Tässä taloyhtiössä paskaputkien rassaamisen jälkeen tulee ilmeisesti saunaremontti. Ne rakennettiin käsittääkseni öpaut 2008 tiloihin jotka alunperin eivät olleet saunakäytössä. Ovat aika kulahtaneeseen kuntoon ehtineet 15 v sisään.

Poissa Brutto

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3378
Vs: Putkiremontit
« Vastaus #10 : Huhtikuu 17, 2023, 12:42:22 »
En ole sitä sorttia joka ryntää räpläämään kaikkea näkemäänsä. Yök.

No, joillekin keski-ikäisille naisille on kehittynyt refleksi tarrata kiinni letkuun kuin letkuun sen enempää miettimättä...


Lainaus
Mutta jos se postiluukustakin tungettu mikä-lie on siis tosiaan letku, niin miten ihmeessä se on niin ohut. Siksi se näytti enempi johdolta.

Oletko seurannut mistä se lähtee? Jos se on kiinni pistorasiassa, se on epäilemättä sähköjohto. Voi olla, ettei yhtiö saa käyttää töihinsä asukkaiden sähköä joten se otetaan taloyhtiön pistorasiasta rappukäytävästä.

Mikäli se päättyy johonkin laitteeseen, se voi olla viemärikameran johto, pesurassin letku tai sukitusaineen syöttöletku.
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12047
 • Superkiltti
Vs: Putkiremontit
« Vastaus #11 : Huhtikuu 17, 2023, 15:49:05 »
Kun olin pyykkituvassa pari viikkoa sitten, sieltä irrotettiin ulkoseinästä sellainen hälläpyörä tai mikä rinkula se nyt on, tuuletussysteemijuttu, ja seinään jääneen reiän kautta vedettiin sähköjohtoa ulos sinne viereisen rapun työmaalle. Pesutuvassahan on alunperin ollut kaksi pesukonetta ja kaksi kuivausrumpua, ja nykyään kun on enää yksi rumpu, niin on yksi ylimääräinen zydeemi mihin virittää järeämpää sähköjohtoa. Että ainakin osaksi sähköt tulee meidän taloyhtiöltä.

Jos tulee vielä asiaa varastolle, kyttäilen niitä piuhoja siinä ohimennen lisää. Vasiten ei viitsi mennä toisten rappuun toljottelemaan.

Poissa Brutto

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3378
Vs: Putkiremontit
« Vastaus #12 : Huhtikuu 18, 2023, 07:17:01 »
Kun olin pyykkituvassa pari viikkoa sitten, sieltä irrotettiin ulkoseinästä sellainen hälläpyörä tai mikä rinkula se nyt on, tuuletussysteemijuttu, ja seinään jääneen reiän kautta vedettiin sähköjohtoa ulos sinne viereisen rapun työmaalle. Pesutuvassahan on alunperin ollut kaksi pesukonetta ja kaksi kuivausrumpua, ja nykyään kun on enää yksi rumpu, niin on yksi ylimääräinen zydeemi mihin virittää järeämpää sähköjohtoa. Että ainakin osaksi sähköt tulee meidän taloyhtiöltä.

Jos tulee vielä asiaa varastolle, kyttäilen niitä piuhoja siinä ohimennen lisää. Vasiten ei viitsi mennä toisten rappuun toljottelemaan.

Näin ohimennen kuvat, mutta en ehtinyt tutkia niitä sen tarkemmin. Liittimistä päätellen punainen letku on paineilmaletku ja tummat letkut vesiletkuja. Yksi tummista letkuista sukelsi sisään viemäriputkeen, joten ilmeisesti ne ovat niitä paskaisia letkuja.

Osa viemäriputkista näytti olevan uudempia muoviviemäreitä ja osa vanhaa valurautaa, mutta molemmat ilmeisesti on tarkoitus sukittaa.
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."

Poissa Norma Bates

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 12047
 • Superkiltti
Vs: Putkiremontit
« Vastaus #13 : Huhtikuu 18, 2023, 09:49:48 »
Kun olin pyykkituvassa pari viikkoa sitten, sieltä irrotettiin ulkoseinästä sellainen hälläpyörä tai mikä rinkula se nyt on, tuuletussysteemijuttu, ja seinään jääneen reiän kautta vedettiin sähköjohtoa ulos sinne viereisen rapun työmaalle. Pesutuvassahan on alunperin ollut kaksi pesukonetta ja kaksi kuivausrumpua, ja nykyään kun on enää yksi rumpu, niin on yksi ylimääräinen zydeemi mihin virittää järeämpää sähköjohtoa. Että ainakin osaksi sähköt tulee meidän taloyhtiöltä.

Jos tulee vielä asiaa varastolle, kyttäilen niitä piuhoja siinä ohimennen lisää. Vasiten ei viitsi mennä toisten rappuun toljottelemaan.

Näin ohimennen kuvat, mutta en ehtinyt tutkia niitä sen tarkemmin. Liittimistä päätellen punainen letku on paineilmaletku ja tummat letkut vesiletkuja. Yksi tummista letkuista sukelsi sisään viemäriputkeen, joten ilmeisesti ne ovat niitä paskaisia letkuja.

Osa viemäriputkista näytti olevan uudempia muoviviemäreitä ja osa vanhaa valurautaa, mutta molemmat ilmeisesti on tarkoitus sukittaa.

En viitsinyt jättää ikiajoiksi kuvia tänne tilaa viemään, ajattelin että eiköhän niistä jo nähnyt homman nimeen, jos putkijutut kiinnostaa. Eilen ei paska haissut käsittelyssä olevassa rapussa, mutta oli toisaalta se aika päivästä jolloin on päivän kolmas ilmastointikierros (meillä ei ole jatkuvaa koneellista ilmastointia, vaan ryppäitä päivän mittaan jolloin se on päällä). Taisi se postiluukusta tungettu letku olla kytketty siihen komeroon jommoisessa on katossa vesiputkien sulkuhantaakit, eli on tosiaan liitetty käyttöveteen ja kaiketi sillä sitten huuhdotaan viemäriä ennen sukitusta.

Putket ovat 1960-luvulta valuraudan osalta.

Poissa Hippi

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 10875
 • crazy cat lady
Vs: Putkiremontit
« Vastaus #14 : Huhtikuu 18, 2023, 10:37:14 »
Saapa nähdä miten tuossa aikataulu pitää, jos matkan varrella tulee esiin jotain ylläreitä. Vai onko ne kaikki sukitettavat kuvattu niin tarkkaan, että sukitus kaikkiin voidaan tehdä. Joskushan noita joudutaan tekemään sekä että remppana, eli pääasiassa sukituksena, mutta pahimmat paikat joudutaan avaamaan ja tekemään perinteisesti.

Ilmeisesti on niin urakoitsijasta kiinni, miten pienikin vastoinkäyminen voi sekoittaa koko aikataulu tai sitten on vain ylioptimistisesti tehty ne aikataulut. Tässä nykyisessä taloyhtiössä tehtiin viisi vuotta sitten kylppäriremontti 45 asuntoon (15 tehty jo aikaisemmin) ja aikataulusta luvattiin, että noin 3 viikkoa kestää asuntoa kohden niin, että kylpyhuone on pois käytöstä. Itselleni tehtiin ensimmäinen malliremppa ja siinä meni viisi viikkoa ja se selitettiin sillä samaan aikaan sattui naapurissa vesivahinko, joten sitä piti kiireellä päästä aloittamaan saman tien. Vesivahingolla ei ollut mitään tekemistä urakan kanssa, vaan se olisi tullut joka tapauksessa.

Selitys nieltiin tuossa ja vannotettiin, että muille ei noin pitkää viivästystä voi sallia, mutta kokematon työnjohto mokasi totaalisesti ja antoi purkuporukan avata työn alle pahimmillaan kymmenen asuntoa, kun rakentajia oli varattu niin, että samaan aikaan tehdään neljää tai enintään viittä asuntoa. Seurauksena oli, että pahimmillaan oli kahdeksan viikko yksittäisen asunnon kylppäri pois käytöstä. Tilanne kokouksissa TJ aina yritti vierittää syyn yhtiön piikkiin mm. sillä, että jokaisesta kylpästä "tarpeettomasti" otettiin koepalat veden eristeistä, mikä heidän mielestään vei liikaa aikaa. Tuosta remonttirupeamasta voisi kirjoittaa kirjan sillä niin paljon sattumuksia siinä oli. Oli kyllä erittäin opettava kokemus ja nyt osaisin jopa itselleni tilata rempan ja vääntää sopimukseen tarpeelliset pykälät :D

Kontulan taloyhtiön perinteinen putkiremppa puolestaan meni tasan tarkkaan aikataulussaan ja kuuleman mukaan onnistui jopa yli odotusten. Yhtiössä on 120 asuntoa, 6 porrasta, 7 kerrosta. Mitä kävin lopputarkastusta tekemässä omassa asunnossa, niin en löytänyt mitään huomautettavaa.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️