En nyt ole täysin varma, miten Venäjä perusteli hyökkäystään, mutta olen antanut itseni ymmärtää, että kun länsimieliset puolisotilaalliset ryhmät olivat alkaneet tappamaan venäjämielisen vallasta syöstyn presidentin kannattajia ja kukaan maailmalla ei reagoinut, Venäjä hyökkäsi samanlaisella mandaatilla Ukrainaan, jolla NATO hyökkäsi 1990-luvulla Balkanille. Eli katsoivat itse isompina, että jotain tarttis tehdä, mutta YK istuu kansanmurhan edessä tumput suorina.
Karkeasti ottaen kyllä.
Oma käsitykseni oli, että venäläisten tarkoituksena oli säikäyttää ukrainalaiset neuvottelupöytään, missä he melkein onnistuivatkin. Se tie katkesi brittien ja amerikkalaisten vierailuihin ja vakuutteluihin Kiovassa. Yhtäältä en ole varma, oliko Zelenskyillä enää siinäkään vaiheessa poliittista pääomaa käydä neuvotteluja ilman, että omat kirjaimellisesti olisivat puukottaneet häntä selkään.
Tarkkailijan tulisi ymmärtää, että nyt käydään aivan erilaista sotaa. Mutta meillä on valehdeltu ja kerrottu puolitotuuksia niin kauan joka käänteessä, että suuri yleisö ei yksinkertaisesti tiedä mitä Ukrainassa tapahtuu. Tätä ei voi ylikorostaa: en ole eläessäni nähnyt mitään vastaavaa, enkä olisi uskonut tällaisen mattopommituspropagandan olevan mahdollista ns. vapaassa lännessä. Washington Post, NY Times, BBC, CNN, The Guardian, Reuters, FT, WSJ, Helsingin Sanomat (!)... mikään noista julkaisuista ei enää muistuta journalististista julkaisua aiheessamme, vaan tarkkaan annosteltua sotapropagandaa. Se on yksi hämmästyttävämmistä piirteistä konfliktissa.
Enkä tarkoita arvostelmia siitä kuka oli oikeassa, tarkoitan niinkin alkeellisia journalismin peruspilareita kuin
mitä todella sanottiin ja mitä ei sanottu:
https://scheerpost.com/2023/01/04/patrick-lawrence-the-sino-russian-summit-you-didnt-read-about/Haluan tehdä eron niiden länsimielisten ukrainalaisten välillä, jotka osoittivat vilpittömin mielin vaatimuksiaan Maidanilla 2014, ja niiden ukrainalaisten etnonationalistien (ja kyllä vain: natsien), jotka käyttivät tilaisuutta hyväkseen kääntääkseen tilanteen väkivaltaiseksi vallankaappaukseksi. Mainitsemani puolisotilaalliset ryhmät tuskin ovat 'länsimielisiä' siinä mielessä kuin vaikkapa sinä haluaisit länsimielisyyden ajatella. Voi jopa olla, että ette tulisi lopulta kovin hyvin juttuun, kun vähän paremmin toisenne tuntisitte.
Mielestäni erottelu tulisi tehdä myös 'venäjämielisten' ja autonomisia vaatimuksiaan esittäneiden itä-ukrainalaisten välillä (puhumattakaan faktapohjaisen keskustelun käymisestä sen suhteen, miten nuivasti Moskovassa tällaisiin yhdentymistoiveisiin alkuaan suhtauduttiin, vaan olen paljolti luopunut faktapohjaisten keskustelujen toiveista palstalla).
Vaan mehän olemme tehneet kaikkemme tyhmentääksemme kokonaiskuvaamme Ukrainasta ainakin koko viimeisen vuoden ajan, joten tällaisten nyanssien lisääminen vain vaikeuttaisi isänmaallista tehtäväämme yksinkertaistaa vaikeita tosiasioita. Nyt on tärkeää tietää vain, että me olemme hyvien ja ne ovat pahojen puolella.