Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Kuinka pysyä hengissä Suomessa

Aloittaja Norma Bates, tammikuu 18, 2023, 20:08:04

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - kesäkuu 24, 2024, 18:31:33Olen nähnyt netissä "pillejä" joiden läpi imetty vesi suodattuu saastoistaan. Minkään firman laitteen mainoksessa ei kuitenkan mainittu sinilevää. Uskaltaako moisella pillillä alkaa järvivettä käsittelemään juomavedeksi?

Kiinnostaa sikäli, että juomavesihän painaa retkelle mukaan otettavissa tarvikkeissa eniten.

Esimerkki:

https://www.xxl.fi/lifestraw-personal-green-vedensuodatin-vihrea/p/1183553_1_Style?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwsuSzBhCLARIsAIcdLm7Mj1AaNrXnPbxCNtWhuIu-LunpxoryAx8JIvv-fohzFEBZWR-V7o0aAoMzEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Tässä pätevänoloinen websivu vedenpuhdistuksesta (retkioloissa):

https://www.partioaitta.fi/oppaat/tuotteen-valinta/vedenpuhdistimen-valinta-retkeilyyn-ja-matkailuun/

Eräällä melontaretkellä kaverini puhdisti järvivedestä meille juomavettä sekä jonkinlaisen retkikaupasta hankitun pumpun että tablettien avulla. Jopa aika kehnolaatuisesta vedestä tuli juomakelpoista (hän kokeili piruuttaan erästä kohtaa järvestä, jossa vesi oli silminnähden huonompaa).
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Tuo 6 litraa vettä kotivarana kannattaisi säilyttää jääkaapissa (niin kauan kuin on sähköä). Kuinkahan usein vesi sitten pitäisi vaihtaa? Päivittäin? Muoviastioistahan liukenee erinäisiä kemiallisia epäterveellisiä yhdisteitä veteen (varsinkin sellaista astioista, jotka on terkoitettu kertakäyttöisiksi kuten juomapullot), mutta etenkin mikrobiologinen turvallisuus olisi tärkeää: vedessähän voi alkaa kasvaa bakteereita ajan myötä.

Vai ostaako joku tosissaan kaupasta 6 litraa pullovettä esim. viikottain?

(Miksi kukaan ylipäätänsä ostaisi pullovettä Suomessa, jossa on liki puhtain vesijohtovesi maailmassa? Ehkä mökille, jossa on huono kaivo? Mikään normaalikiertohan veden osalta ei tuo kotivara useimmille ole.)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

Lainaus käyttäjältä: kertsi - kesäkuu 25, 2024, 14:15:35(Miksi kukaan ylipäätänsä ostaisi pullovettä Suomessa, jossa on liki puhtain vesijohtovesi maailmassa? Ehkä mökille, jossa on huono kaivo? Mikään normaalikiertohan veden osalta ei tuo kotivara useimmille ole.)

Tuota minäkin ihmettelen, mutta kyllä vaan tässäkin talossa ainakin yksi juppi taitaa juoda vain lähdevettä. Virkani puolesta vähän seuraan mm. lajittelun onnistumista, niin on tullut huomattua, kuka sen ison 5 litran pönikän aina tuo muovinkeräysastiaan.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Toope

Lainaus käyttäjältä: a4 - kesäkuu 25, 2024, 07:43:49Survival-vinkki Suomessa:

Boltilla rantaan ja Woltilla juomat. :)
EI! Todellakaan!
Osta omat ruokaperusaineesi, opiskele kalastamaan, opiskele marjastamaan/sienestämään. Jopa metsästämään. Opettele tekemään hyvää ruokaa ihan perusraaka-aineista.
Tuota tarkoittaa survival-ajatus!

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Toope - kesäkuu 25, 2024, 19:41:28
Lainaus käyttäjältä: a4 - kesäkuu 25, 2024, 07:43:49Survival-vinkki Suomessa:

Boltilla rantaan ja Woltilla juomat. :)
EI! Todellakaan!
Osta omat ruokaperusaineesi, opiskele kalastamaan, opiskele marjastamaan/sienestämään. Jopa metsästämään. Opettele tekemään hyvää ruokaa ihan perusraaka-aineista.
Tuota tarkoittaa survival-ajatus!


Molemmat ovat ihan valideja tapoja. Ne vain sopivat erilaisiin tilanteisiin.

A4:n nopea evakoituminen turvalliselle alueelle ja tukeutuminen paikalliseen palveluntarjoajaan on ollut erittäin toimiva ratkaisu viimeiset vuosikymmenet Suomessa.

Toopen tapa taasen on laajempaan ja pitkäkestoisempaan kriisiin. Siinä tuotetaan, paitsi itselle, myös vaihtotavaraa metsästämällä ja sienestämällä. Vaihdon välineenä voivat toimia myös omat taidot. Aina on kysyntää lääkäreille, asioiden korjaajille ja vaikka veli Urogalluksen kaltaisille hyville panomiehille.  ;)

Oli oma riskiarvioon perustuva varautumissuunnitelma mikä tahansa, sitä on syytä harjoitella silloin tällöin.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Norma Bates

https://puolustusvoimat.fi/asiointi/aineistot/ohjesaannot-ja-oppaat

Siinä sitä on oppaita kerrakseen. Olen Taistelijan opas 2013 -tiedostosta tässä tavaillut trangian käyttöohjeita, kun ostin yhdeksänosaisen setin. Saa nähdä koska saan aikaiseksi testailla.

Kyseessä on siis sprii-poltteinen versio. Aikoinaan ekalla eksällä oli kaasulla toimiva. Tuosta spriiviritelmästä kuulin että kannattaa käyttää Marinolia, ja luin että palaa puhtaammin jos laittaa hivenen vettä sekaan.

https://eralehti.fi/lantrinkia-tenttuun-vahentaako-vesi-kattiloiden-nokeentumista/

kertsi

Muista sit, että tippaakaan ei saa osua siihen ruokaan, menee koko ruoka pilalle, sillä Marinol on ihan hirveän makuista.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hayabusa

Siltä varalta, että trangian polttoainetta ei ole saatavilla, voi ostaa/askarrella risukeittimen. Esim.: 
https://www.savotta.fi/fi/products/happy-stove
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: kertsi - heinäkuu 04, 2024, 22:34:12Muista sit, että tippaakaan ei saa osua siihen ruokaan, menee koko ruoka pilalle, sillä Marinol on ihan hirveän makuista.

Todennäköisesti kestää pitkään ennen kuin uskallan edes kokeilla, ja aika varovasti sitten sen teen kun teen, kun kumminkin pelkään kaikkea mihin liittyy tuli. Yhä. (Olikin aikamoinen suoritus tänä vuonna kun armeijakurssilla kipinäkallena uskalsin tiputella pökköjä pesään kaminaan keskellä yötä, puhelimen valossa.)

Minulla on sähköillä ladattava Kaari-sytytin, joka kehittää sellaisen valokaaren millä voi sytyttää puita yms. ilman että pitää puljata tulitikkujen kanssa. Mutta se mietityttää että miten sillä nyt sitten sytytetään joku palava neste, vai pitääkö sittenkin ennemminkin käyttää tikkuja. En ole tätä sytytintäkään kertaakaan varsinaisesti käyttänyt.

kertsi

Ite en uskaltaisi nesteitä sytytellä millään muulla kuin tikuilla.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - heinäkuu 06, 2024, 18:35:09Siltä varalta, että trangian polttoainetta ei ole saatavilla, voi ostaa/askarrella risukeittimen. Esim.: 
https://www.savotta.fi/fi/products/happy-stove

Kaverilla oli joku tuontapainen, kehui tehokkaaksi. Kävyillä ja pikkurisuilla keitti sillä kaikenlaista. Taisi olla mallia melko umpinainen, kapea ja korkea.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Xantippa

^

Tuon ostaminen kyllä kiinnostaa, koska ominaisuudet ovat hurmaavat "iloinen, yksinkertainen ja kestävä". Olisipa maailmassa enemmän sellaisia asioita ;)

Samaa mieltä siitä, että mieluiten sytytän avotulen pisemmällä tulitikulla, tuntuu turvallisimmalta tavalta juuri siksi, että tuiskin tuiskahtaa tuleen ihan valtoimenaan.

T: Xante

kertsi

Tulitikun voi heittää (siis pois kädestä), välinettä ei heittäisi ehkä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Socrates

Sytytysnesteitten kanssa on tullut pelattua melkoisesti. Mieluiten ne kannattaa imeyttää johonkin rättiin tms. Suoraan roiskiminenkin käy, mutta siinä menee enemmän hukkaan ja voi jotain sattua, jos oikein lahjakkaasti sählää.

Bensan käyttämistä kannattaa välttää, pikemminkin räjähtää kuin palaa. Muitten kanssa pärjää arkijärjellä.
Kävelevä kremppakertymä

Norma Bates

Trangia yllättäen opiskelemani mukaan ei ole avotuli, joten sen kanssa ei tarvitse miettiä metsäpalovaroituksia.

Sekin mietityttää että kun ei pikkureissulle tarvitse koko litraa Marinolia, niin voiko sitä siirtää pienen määrän pienempään astiaan, vai liukeneeko vääränlaiset astiat?

***

Harmikseni äkkäsin Ed Staffordin tv-sarjan Kamppailu erämaassa vasta 3. jakson kohdalla. Mutta kun kävin jaksojen aiheet netissä läpi, niin havumetsään ei mies näemmä päädy. Suomalaista eloonjäämistä ajatellen sen tyypin mesta olisi kiinnostanut eniten.

(Vaikkei minusta oikeasti miksikään survivalistiksi olekaan, kun en ole edes kalaa koskaan tappanut.)