Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Persoonallisuushäiriöt

Aloittaja Brutto, syyskuu 20, 2021, 11:00:01

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

-:)lauri

Lainaus käyttäjältä: kertsi - syyskuu 13, 2023, 14:15:54
^^^ Liittyen edelliseen kommenttiini.
Lainaus käyttäjältä: XXX - syyskuu 13, 2023, 12:43:38
6. Sosiaalisissa tilanteissa esittelet itsesi harvoin uusille ihmisille ja juttelet enimmäkseen jo ennestään tuntemiesi ihmisten kanssa.

Tottahan sitä tutun kanssa ensiksi menee juttelemaan, mutta jos tuntematon alkaa jutella, saatan hyvinkin muuttua selostuskoneeksi pienen alkutakertelun jälkeen. Eli kyllä juttu luistaa. En kuitenkaan koskaan tee aloitetta. Aran kuoren alla olen pohjimmaltani aika sosiaalinen.


Tämä tulkintani on vielä epävarmempi, mutta tuo boldaamani herättää pohtimaan yleisemmin tämän henkilön kommunikaatiotyyliä. Hänen kirjoituksensa ovat pikemminkin pitkähköjä monologeja, eikä niinkään dialogia sanan varsinaisessa merkityksessä. Hän ehkä ei ole kiinnostunut keskustelukumppaneistaan tai toisten ihmisten mielipiteistä ylipäätänsä?

Tuosta tulee mieleen eräs tuntemani henkilö, jolla on taipumus tuon tuostakin puhjeta kesken keskustelun pitkiin monologeihin, jotka kuulostavat luennoimiselta - sen sijaan, että hän kävisi dialogia. Aika rasittavaa sille toiselle keskustelun osapuolelle. Tällä henkilöllä on todettu jonkinasteinen Asperger (autismikirjon piirteisyys), ja lisäksi psykopaattisia piirteitä.

Liittyvätkö Asperger ja psykopaattiset piirteet yleensäkin yhteen, vai onkohan kyse poikkeuksista?

Muistelen lukeneeni joskus jostain, että autisteilla ja psykopaateilla olisi normiväestöstä poikkeavia jos kohta keskenään samankaltaisia rakenteita aivoissa, mutta että autisti ei ole välttämättä psykopaatti ja toisin päin psykopaatti ei välttämättä ole autisti. En muista oliko muuta yhtäläisyyttä, kuin että sosiaalisuutta säätelevät aivojen alueet olisivat kehittyneet molemmilla jossain määrin samalla tavalla mutta epänormaalisti.

En vain löydä lähdettä tähän hätään, joten suosittelen harrastamaan ekstrakriittisyyttä edellisten muistikuvieni kanssa.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - syyskuu 13, 2023, 17:18:43
En ole ikinä kuullut eli lukenut mistään että autistisilla olisi peilisoluissa häikkää, enkä ...

Tuo on yksi teoria, joka voisi selittää, miksi autistille tyypillinen muiden ihmisten elekielen, intentioiden, tunnetilojen jne. tulkitseminen voi olla vaikeampaa kuin neuronormaaleille. Aiemmin mainittu Wikipedia peilisoluihin liittyen kertoo, että jotkut tutkijat ovat esittäneet tätä:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mirror_neuron#Autism
It has also been proposed that problems with the mirror neuron system may underlie cognitive disorders, particularly autism.[88][89] However the connection between mirror neuron dysfunction and autism is tentative and it remains to be demonstrated how mirror neurons are related to many of the important characteristics of autism.[10]

Some researchers claim there is a link between mirror neuron deficiency and autism.


Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Lainaus käyttäjältä: -:)lauri - syyskuu 13, 2023, 17:36:09
...
autisti ei ole välttämättä psykopaatti ja toisin päin psykopaatti ei välttämättä ole autisti...

Tämä ilman muuta pitää paikkansa käsittääkseni, siitä huolimatta, että on ihmisiä, jotka ovat sekä että.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - syyskuu 13, 2023, 17:18:43
Olen ennenkin ihmetellyt miksi psykopaatin pitäisi tehdä nimenomaan pahaa muille, jos hän ei tunne yhtään mitään. En muista mikä oli selitys. Ajantappo? Uteliaisuus?

Ainakin jotkut psykopaatit ovat sadisteja, ja siis nauttivat muiden satuttamisesta.

Kyllä psyskopaatit kai voivat jotain tuntea, vaikka tunteet voisivatkin olla latistuneita.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Aika vaikeahan se on muiden ihmisten tunnetiloja tunnistaa, jos ei pysty katsomaan ihmisiä silmiin tai on kasvosokea. Itse en tosin välttämättä ole mikään mallikappale tässä, koska aikoinaan aloin inhoamaan silmiinkatsomista sen takia että "aina" kun yläasteella erehdyin vilkaisemaankaan johonkuhun päin, hän tuntui tulevan kiusaamaan minua. Kun en enää katsonut silmiin, opo haukkui että minusta saa epäluotettavan vaikutelman.

Nykyään mielestäni katson yhtä paljon tai vähän toisten kasvoihin kuin muutkin, kun ollaan sosiaalisessa kanssakäymisessä keskenämme. Mutta ventovieraita kaduilla ja toreilla jne. en mielelläni tuijottele. En kuitenkaan pälyile, vilkuile, enkä tapita maahan. En vain noteeraa ihmisiä, jollei ole ihan pakko. Myöhään illalla kaupungilla olisikin typeryyden huippu pällistellä haastavasti erinäisiä porukoita.

Kasvosokeudessakaan en ole vaikein keissi. Ärsyttävää on että on joitakin ihmisiä joiden kohdalla jään jotenkin "pysyvästi sokeaksi". Esim. taloyhtiömme talonmiehen tunnistan helpommin äänestä kuin olemuksesta.

En ole ihan varma pidänkö ihmisiä välillä vihaisina, vaikka he eivät ole. Ikävä kyllä toka eksä välillä tapasi suuttua kun utelin onko hän vihainen, kun ei puhu mitään. Kun ei kuulemma ollut. Totesi kiukkuisena.  ::)

Kai tuo iänikuinen vihaisuuden pelkoni johtui kertyneistä jännitystiloista.