Posti on paskottu samalla mentaliteetilla kuin monet muutkin valtio-omisteiset instituutiot. Perimmäinen syy on valtiontalouden säästöt ja toisaalta se, että yksityinen sektori pääsee tekemään lisää rahaa omilla kuljetuksillaan. Kun kansalaiset menettävät hermonsa tahallaan huononnettuihin palveluihin, he siirtyvät kasvavasti yksityisen sektorin asiakkaiksi, ja valtio voi ajaa omia toimintojaan entistä enemmän alas. Tämä on se hoosianna, mikä on jo parisenkymmentä vuotta jatkunut. Eihän Roomaakaan paskottu päivässä! Lisäksi tietyt poliitikot - yksityisen sektorin kamuineen - tekevät tällä rahaa.
Sama meno koskisi myös peruskoulua, vaan kun se nauttii perustuslain suojaa. Ellei näin olisi, sekin olisi paskottu vieläkin nopeampaan tahtiin. Hyvin on kyllä onnistuttu nyt ilmankin, mutta ei aivan täysin samoin metodein, kuin muissa valtion instituutioissa. Toisen asteen koulutus sen sijaan onnistuttiin paskomaan sitä pikavauhtia, mitä myös peruskoululle haluttiin. Mikäkö on lopullinen tavoite, säästöjen ohella?
No se, että maahan saataisiin mahdollisimman paljon yksityiskouluja - sille paremmalle väelle, tietenkin. Korkeakoulujakin on paskottu (Leikkaamalla niiltä rahoitusta; tulosperiaatteella), mutta perimmäisenä esteenä on vielä Suomen universaali opintotukijärjestelmä. Se torppaa semmoisen yhdysvaltalaishenkisen stipendijärjestelmän, jolla muutamat köyhät pääsevät akatemioihin, vaikka perheellään ei olisi siihen lähtökohtaisesti varaa. Ken keksii, miten saadaan vastaava, tosi hieno stipendisysteemi tänne Suomeenkin, on saava merkittävästä ansiostaan Työn Mitalin, ja paljon rahaa.
Kehitys sen kuin kehittyy. Soveltakaa edellä mainittuja kaikkiin sellaisiin perinteisiin valtion pyörittämiin palveluihin, joita arvon kansalaiset runsaasti käyttävät. Valtio elää jatkuvasti yli varojensa, ja jostain ne säästöt on aina revittävä. Nyt se merkitsee yhteiskunnan kokonaisvaltaista kurjistumista - varakkaat ja rikkaat kyllä porskuttavat jatkossakin, kävi miten kävi.