Australian aboriginaalien perinteisissä maailmanselityksissä ihmiset ja näiden tavat sekä ympäröivä maailma ja sen piirteet saivat alkunsa ja muotonsa kaukaisessa menneisyydessä, Uniaikana. Entisaikaiset olennot tekivät silloin mitä tekivät ja jättivät tällaisen perinnön. Uniaika on jälkikäteinen termi. Eri puolilla Australiaa se tunnettiin eri nimillä, tai konseptilla ei ollut nimeä ollenkaan. Joillekin kansoille se oli mennyttä todellisuutta. Toisille menneen lisäksi yhteistä yhtäaikaista todellisuutta nykyisyyden kanssa. Tästä rinnakkainelostakin tunnetaan kaksi versiota. Jossakin päin mennyt todellisuus oli yhdenmukainen, vastaavanlainen, rinnakkainen nykyisyyden kanssa. Toisaalla mennyt todellisuus sisältyi ja sulautui nykyisyyteen vaikuttaen yhdessä sen kanssa.
Muotoilen nämä käsitykset totena pidetystä menneisyydestä tarkemmin, ja harjoitan sen jälkeen omavaltaisesti vertailevaa uskontotiedettä koettaen selvittää löytyykö samankaltaisia viitteitä uskomuksista ja opeista, jotka ovat meille tuttuja. Touhun idea on soveltaa vierasta kehikkoa omiin asioihin. Siten niistä saattaa paljastua uusia piirteitä.
Totena pidetyt tärkeät menneisyyden tapahtumat ovat siis…
… joko tapahtuneet kerran menneisyydessä vaikuttaen nykyisin pelkästään siksi, että ne ovat kiinnittäneet asiat tietyllä tavoin tai luoneet tietynlaiset olosuhteet (jatkossa lyhyesti A).
… tai tapahtuneet menneisyydessä, mutta palaavat kummittelemaan toistuvasti – hieman hengessä ”olemme tuomittuja toistamaan historiaa” – jolloin nykyisyys näyttelee samoja menneisyyden rooleja ties kuinka monennen kerran (jatkossa lyhyesti B1).
… tai tapahtuneet menneisyydessä, mutta heräävät henkiin nykyisyyden kosketuksesta ja imeytyvät nyt tapahtuvaan ja ruokkivat niitä omalla voimallaan ja samalla uusi virtaa vanhaan ja tekee sen jälleen eläväksi (jatkossa lyhyesti B2).
Luettelen seuraavaksi muutamia satunnaisia yksittäisiä uskontoihin ja ideologioihin sisältyviä käsitteitä. Ajatuksena on sen jälkeen tarkastella millaiseen sisäiseen aikakäsitykseen ne ajatuksissamme kuuluvat.
Paratiisi. Kadotettuna menneisyytenä kuuluu luokkaan A.
Ikuinen elämä. Kristinuskossa on hurskas toive, että se tulee jonain päivänä olemaan B2. Juutalaisuudessa ja islamissa se on luokittelun ulkopuolella, koska tapahtuu tulevaisuudessa eikä menneisyydessä. Reinkarnaatio-opeissa monimutkainen B1.
Armo. Kristillisenä käsitteenä B2. ”Niin kuin Herra on antanut teille anteeksi, niin antakaa tekin.”
Velvollisuus. Vaihtelee sen mukaan mikä katsotaan velvollisuuden lähteeksi. Historiallinen sattuma on luokassa A. Korkeimman Sormi antaa luokituksen B1.
Ehtoollinen. Kirkkojen näkemykset eroavat. Muistoateria on A. Maaginen Kristukseen yhtyminen on B2.
Ristinkuolema. Historialliseksi katsottuna tapahtumana kyseessä on A. Via Crucis ja vastaavat menot maailmalla pohjaavat toiveeseen B1, vaikka harva sitä myöntää. Symbolisessa käytössä uhriutumisessa sekoitus piirteitä B1 ja B2.
Muhammad. Profeetta Muhammadin katsotaan eläneen ihmisen elämän 600-luvulla. Siltä kannalta selvä A. Toisaalta hänen esikuvansa katsotaan niin sitovaksi, että sitä pitää yrittää seurata iPhonea käytettäessäkin. Vakava pyrkimys olla yksittäisiksi teoiksi ja lausumiksi jaettu B1.
Pyhä sota. Hourupäisimmät versiot, joissa isät katsovat poikiaan, ja joissa voitamme koska voitimme Marathonissa 490 eaa. ovat B1. Rationalisoidut, joissa samat hyveet ja sama toivo elähdyttää jälleen meitä, ovat B2.
Kansakunta. Kansallisromanttinen kansa on B1. Historialliskriittisempi versio on B2. A on mahdoton vaihtoehto, koska kansakunta uusiutuu kauttaaltaan n. 100 vuodessa, minkä jo etruskit tajusivat.
Vapaus. Näkökulmasta riippuen joko luokittelun ulkopuolella, jolloin sitä ei nähdä olevana asiana, ei ainakaan tässä ja nyt, tai sitten hyvin tiheärakenteinen ja kattava verkko B2-solmuja, jotka ovat ainoa tapa olla olemassa.
Luokkaristiriita. Omituinen B1. Toteutuu kuten se on profeetallisesti kuvattu marxismin pyhissä kirjoituksissa, täysin välittämättä siitä mitä todellisuudessa tapahtuu.
Ihmisoikeudet. Puhdas A. Oli kyseessä 1215, 1776, 1789, 1948 tai 1990 versio, jokainen on paperia (”just a scrap of paper”).
Edellä olevat arviot on luonnosteltu keveällä kädellä pahemmin pohtimatta. Perustellusti voisi päätyä ihan toisenlaisiinkin tuloksiin.
Koetetaan lopuksi antaa luokille A, B1 ja B2 kuvaavammat nimet.
A on historiallinen tai pseudohistoriallinen näkemys. Asiat ovat tapahtuneet ja jättäneet niitä jälkiä mitä ovat jättäneet. Menneitä tapahtumia tutkivat tieteet – mm. kosmologia, geologia, historia – nojaavat samaan ajatukseen.
B1 on lakiuskonnollinen näkemys. Myös muut ”me ja ne” -opit, kuten kiihkonationalismi, käyttävät samaa. Valon ja pimeyden voimat käyvät ikuista sotaa ajan ja paikan läpi. Yksilölliset tai paikallispiirteet eivät paina sen rinnalla kuka todella ”on” ja mihinkä ryhmään ”kuuluu”.
B2 on hengellinen näkemys. Seuraamalla sitkeästi esikuvansa arvovalintoja – ”kenen lauluja Jeesus laulaisi” – tulee osalliseksi valintojen tuloksista. Ainakin jollain äärimmäisen syvällisellä tasolla. "Fake it till you make it."
Avauksen sisällössä ei tarvitse pysytellä. Jostain täytyi vain aloittaa. Otsikon aiheesta kirjoittaminen on kyllä plussaa.