Kirjoittaja Aihe: Suomalainen on erilainen kuin muun Euroopan jamnat  (Luettu 216 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa ROOSTER

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 10146
 • Hän jolla on eniten pixeleitä!
Suomalainen on erilainen kuin muun Euroopan jamnat
« : Maaliskuu 05, 2023, 10:57:43 »
Jamnat tulivat Ukrainan aroilta viisituhatta vuotta sitten ja muuttivat Euroopan geeniperimän - paitsi nykyisen Suomen alueella.

Jamnojen perimässä sekoittuivat puoliksi iranilaissukuiset geenit ja puoliksi itäeurooppalaisten metsästäjä-keräilijöiden geenit. Levittäydyttyään Eurooppaan jamnat syrjäyttivät noin 70 prosenttia Keski-Euroopan väestöstä ja noin 30 prosenttia Iberian niemimaan väestöstä.[4] On epäilty, että jamnojen mukana vaihtui jopa 80 prosenttia eurooppalaisten geeneistä. Jamnakulttuurin mukana Eurooppaan tuli täysin uusien isälinjojen R1a:n ja R1b:n geenejä, kun taas muun muassa G2 hävisi laajalta alueelta. Koska varsinkin valloituksen alkuvaiheessa Eurooppaan tulleiden jamnojen oletetaan olleen lähes yksinomaan miespuolisia sotureita, jotka lisääntyivät valloitusretkillään alkuperäisväestöön kuuluneiden naisten kanssa, eivät äitilinjat muuttuneet yhtä radikaalisti kuin isälinjat.[5] Nykyisin jopa kaksi kolmasosaa eurooppalaisista miehistä polveutuu suoria isälinjoja pitkin jamnojen klaaneista, mutta suomalaisista miehistä vain joka kymmenes. Eniten jamnojen perimää löytyy norjalaisista, skotlantilaisista ja liettualaisista.[2][6]

Jamnojen menestyksen suurimmaksi syyksi on epäilty heidän aroiltaan mukanaan tuomaa paiseruttoa, jolle he itse olivat osittain immuuneja, toisin kuin eurooppalaiset. Jamnojen oletetaan myös olleen varsin julma ja murhanhimoinen kansa, joka surmasi alkuperäiskansaan kuuluvia, ja lisäksi he olivat mahdollisesti hankkineet alkuperäiskansoja enemmän lapsia. Euroopassa oli tuolloin myös paljon tilaa, josta jamnat eivät joutuneet kilpailemaan viljelijöiden kanssa.[2][5][7] Jamnat toivat perimässään Eurooppaan laktoosinsietokyvyn, jonka ansiosta maitotuotteista tuli osa eurooppalaisten ravintoa. Tällöin esimerkiksi talvien ja pula-aikojen yli selviäminen helpottui karjanhoitoa harjoittavissa kulttuureissa.[2] Ehkä juuri runsasproteiinisen ruokavalionsa ansiosta jamnat olivat Euroopan alkuperäiskansoja suurikokoisempia ja lihaksikkaampia. Jamnoilla oli myös pituutta ja vaaleaa ihoa lisääviä geenejä.[5]

Wikipedia tietää, että he olivat murhanhimoinen kansa. Eikö se ole melko rasistinen oletus, kun puhutaan perintötekijöistä? Luultavasti tuomansa sairaudet olivat suurena apuna leviämisessänsä. Ja ruokavalio.

Onkohan jotain muuta syytä, syrjäisen sijaintimme lisäksi, etteivät jamnalaiset oikein päässeet levittämään geenejään alueellemme?

Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: ”Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Poissa Toope

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 17978
Vs: Suomalainen on erilainen kuin muun Euroopan jamnat
« Vastaus #1 : Maaliskuu 11, 2023, 20:18:08 »
Itseäni on aina kummastuttanut tuo seikka, että tietyltä Aasian alueelta on syntynyt sellaista väestöpainetta, joka on historiassa työntänyt väkeä länteen, Eurooppaan. Jo keltit tulivat idempää, germaanit tulivat idästä Eurooppaan, unkarilaiset, hunnit, mongolit tms.. Miksi ja miten länsi-Aasiassa on syntynyt sellaista väestöpainetta, joka on työntänyt kansoja Eurooppaan?

Poissa ROOSTER

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 10146
 • Hän jolla on eniten pixeleitä!
Vs: Suomalainen on erilainen kuin muun Euroopan jamnat
« Vastaus #2 : Toukokuu 04, 2023, 09:13:48 »
Ratsu saattoi olla suuri apu karjan kaitsemisessa, mutta myös arvovallan merkki.

Jamnat omaksuivat myöhemmin käyttöönsä myös pyörän ja vaunut.

Keksinnöt lisäsivät liikkuvuutta niin, että jamnojen vaikutuspiiri ulottui nykyisen Unkarin alueelta aina Mongoliaan ja Kiinan länsiosiin asti.

Aika mobiili kansa. Menestyksen salaisuus oli myös ilmeisesti vastustuskyky paiserutolle.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: ”Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS