Lisäksi minulla on jalat viturallaan sinne sun tänne ja voimakas lihasjännitys ainakin pohkeissa.
Kun kyykistyn, polveni kuulema osoittavat sisäänpäin vaikka jalkaterät osoittavat ulospäin. Ei kuulema ole väliä ovatko polvet/jalkaterät suorassa vai vähän viistossa, kunhan ne keskenään osoittavat samaan suuntaan.
Tuo boldaamani on juuri se, mitä sinulle muistaakseni useampaankin kertaan kerroin jatkumolla. Tuossa on taustalla se, että jos jalkaterät ja polvet sojottavat eri suuntiin, aiheuttaa se vääntöä polveen. Tuo "pihtipolvinen" kyykky petaa taatusti ongelmille ennemmin tai myöhemmin.
(Toinen asia, minka kyykystä taisin mainita useampaan kertaan oli, että paino pitää pitää takana ja kantapäillä (ei päkiöillä) - ja oikein siis työntää takapuolta taaksepäin - , ja että polvilinjan on hyvä olla menemättä edemmäs kuin jalkaterälinjan - eli liike siis suuntautuu taakse ja alas. Kolmas asia taisi olla, että kovin syviä kyykkyjä ei huonolla tekniikalla ja nivelrikkoisilla polvilla ehkä kannata tehdä. Ainakin aerobicissä varoitellaan äärirasituksista eli jos polven kulma on vielä linkkuun taittuneepi kuin 90 astetta. Ja neljäs, että kipua varmaan kannattaa kunnioittaa - jos sattuu, teet jotain semmoista, mistä ko. kehonosa voi vaurioitua. Kipu on varoitussignaali, jota kannattaa yleensä kuunnella.)
Kyykkyjä olisi kuulema tarpeellista tehdä, ainakin sitten kun ne eivät tunnu enää pahalta.
Jalkojen ja takamuksen lihaskuntoa voi kyllä treenata muutenkin, esim. jalkaprässissä.
Itselläni jalkaprässi ei satu polviin, mutta kyykky sattuu.
Jos meinaat kyykätä, kyykkää peilin edessä niin että näet liikeradat edestä ja sivulta.
Jos suinkin mahdollista, palkkaa vaikka personal trainer esim. 30 + 30 minuuttia opettamaan sinulle turvallinen kyykkytekniikka, tai ainakin pyydä krav-ohjaajalta hieman henk.kohtaista apua sen jälkeen kun olet selittänyt tilanteen.
Lihasjännitysten pehmentämiseen sain venyttelyohjeita ja pilatesrullan kanssa kannattaisi rullailla pohkeita. Tasapaino minulla on myös kehno ja siihen suositteli 5 - 10 min seisomista tasapainotyynyn päällä. (Minulla on sekä rulla että tyyny entuudestaan, tyynyn kanssa en ole tehnyt muuta kuin istunut ja rullalla olen yrittänyt helpottaa fasettilukkoa jos sitä pukkaa.)
Tasapainolauta on vielä parempi, mutta tyyny on hyvä aloituslaite, jos vielä ei ole kummoinen tasapaino hallussa.
Omalääkäri aikoinaan sanoi että kulumat polvissa ovat toispuoleisia sen vuoksi että kävelen jalkaterät ulospäin osoittaen, ja kysymykseeni kannattaisi jatkossa kävellä jalkaterät suorassa vastasi kyllä. Tässä fys. oli eri mieltä ja sanoi että jos alan väkisin pitämään jalkateriä suorassa, se voi aiheuttaa kipuja lonkkiin. Hänen mielestään kulumat ovat tosi yleisiä ja niitä alkaa tulemaan jo kolmikymppisillä (että niistä kaiketi kokolailla viis).
Mulla on se käsitys, että kyllä ihan normaaliin askeltamiseen kuuluu hieman - siis lievästi - ulospäin sojoittavat jalkaterät, ei suoraan eteen (catwalk-kävely ja balleriinojen kävelyt eivät tähän ryhmään kuulu). Ihan suoraan eteenpäin sojottavat jalkaterät tuntuisi ihan ajatuksenakin hankalalta pidemmän päälle, puhumattakaan sisäänpäin kääntyneistä, mistä jo tulee vääntöä polviinkin kai. Unohdin tästä kirjoittaa aiemmin jatkumolla, vaikka tarkoitus oli.
Sitten minulla on vielä isovarpaat taipuneet osoittamaan "sisäänpäin" eli kohti varvasriviä. Tämä tila on miltei vaivaisenluu. Erikoista on että en käytä korkokenkiä enkä kapeita avokkaita tms. mikä olisi painanut jalkoja, mutta niin ne vaan ovat tuommoisiksi menneet. Taisikin kesän mittaan välillä hangata jalkineet niihin kohtiin joissa perinteisesti tuo vaivaisenluu siis sijaitsee.
Liian lyhyet kengätkin (tai jopa liian pienet sukat?) voivat tuollaista aiheuttaa.
Periaatteessa jalkojen milteipä kaikki probleemit voivat selittyä sillä että nuo kaikenlaiset taipumat (polvien, varpaiden) sinne sun tänne ja lihaskireys kiusaavat toinen toistaan ja treeni rasittaa.
Kyllä, jos kineettinen ketju vuotaa jostain kohdassa, muut kehonosat pyrkivät kompensoimaan asiaa, ja ongelmia voi tulla jossain ihan muualla (ääriesimerkki jalan asennon virhe -> niskakipuja). Lihastasapaino on tärkeää (esim. ojentajien ja koukistajien voiman suhteet), ja lihasrentouskin.
Treenien suhteen minusta tuntuu että tärkeintä olisi säännöllisyys. Eli niitä olisi tasaiseen tahtiin sen 2 - 3 krt viikossa, eikä miten sattuu kuten nyt pyhien takia oli.
Kuulostaa järkevältä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että treeni edistää terveyttä, eikä hajoita kehoa.
Yritän opiskella venyttelyohjeet että hyödynnän niitä treeneissä silloin kun ohjaaja kehottaa venyttelemään - sitä kun ei ohjata millään tavalla, vaan jokainen tekee sen oman mieltymyksensä mukaisesti.
Joo, lihashuolto voi auttaa. Kovan lihastreenin jälkeen ei kyllä kannata mitään ääriasentoisia tai pitkäkestoisia venyttelyjä tehdä (enemmän haittaa kuin hyötyä sellaisesta), vaan vasta vähintään parin tunnin päästä, tai mieluiten ihan eri päivänä, ja lämmittelyjen jälkeen-