Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Krempat

Aloittaja Socrates, tammikuu 03, 2019, 11:00:03

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

kertsi

#435
Rytmihäiriöt voivat johtua ylikunnosta, eli ylirasituksesta.


Kuntoilija ja kuntoutuja – varo ylikuntoa

Ylikuntoon joutunut henkilö on rasittanut elimistöään niin paljon, että sisäelinhermosto ja hormonijärjestelmä eivät enää palaa normaalitilaan rasituksen päätyttyä. Rasitustilan oireet voivat kestää viikkoja ja vaikeissa tapauksissa kuukausia tai jopa vuosia, jolloin puhutaan kroonisesta ylikuormitustilasta. Ylikuntoa esiintyy melkeinpä mitä tahansa urheilulajia harjoittavilla, mutta erityisen yleistä se on kestävyyslajeissa. Oireisto voi laueta jo yhden kuntoon nähden liian kovan rasituksen seurauksena. Kerran ylikuntoon ajautunut urheilija tai kuntoilija näyttää herkistyvän ylirasituksen vaikutuksille.
---
Ylikunnon toteaminen on huippu-urheilijoilla helppoa, sillä urheilijat, valmentajat ja urheilulääkärit tuntevat oireet ja osaavat sitä ajoissa epäillä. Kuntourheilijan kohdalla tilanne on vaikeampi. Oireet ovat epämääräisiä, ja niiden kanssa sinnitellään viikosta toiseen. Hoitava lääkäri ei tule ajatelleeksi ylikunnon mahdollisuutta eikä tunnista sen oireita. Kun tavanomaiset selitykset on suljettu pois, aletaan epäillä homesairauksia, kroonista väsymysoireyhtymää ja muita vaikeasti varmennettavia monioireisia sairauksia. Keski-ikäisillä naisilla (ja joskus miehilläkin) ylikunnon oireet saatetaan tulkita vaihdevuosista johtuviksi. Usein oireet ja valitukset leimataan psyykkisiksi.

Ikäihmisen "ylikunnon" mahdollisuus tulee harvoin mieleen. Mitä enemmän ikää on kertynyt ja mitä huonompi on peruskunto, sen pienempi rasitus kuitenkin laukaisee ylirasitustilan. Eläkeikäisellä jo yksi poikkeuksellisen rankka liikuntasuoritus tai useina päivinä toistuva rasitus ilman taukopäiviä saattaa aiheuttaa ylikuntotilanteen ja pahimmassa tapauksessa johtaa pitkittyneeseen ylikuormitustilaan.

Liian rankat kuntouttamistoimet voivat nekin aiheuttaa ylirasitustilan. Etenkin ikäihmisillä kunto huononee jo vähänkin pitemmän sairastelun jälkeen. Jos toipilasvaiheessa rasittaa itseään liikaa, voi seurauksena olla ylikuormitustila, josta toipuminen kestää viikkoja ja kuukausia.

Nuoremmillekin ihmisille voi käydä hullusti. Säännöllisesti kuntoilua harrastaneelle tehdään leikkaus, joka pakottaa hänet muutaman kuukauden lepoon. Uudelleen liikunnan aloittaessaan hän nostaa rasituksen liian nopeasti sairastamista edeltävälle tasolle ja ajautuu ylikuntoon. Kun suorituskyky ei parane, hän lisää rasitusta, ja lopputuloksena on noidankehä ja pahimmassa tapauksessa krooninen ylikuormitustila. Aloittelevan kuntoilijan ylikunto voi katkaista liikuntaharrastuksen alkuunsa. Epämiellyttävien oireiden takia hän siirtyy kuntoilemaan epäsäännöllisesti tai lopettaa kuntoilun kokonaan.

Miten ylikuntoa hoidetaan? Paras ja tehokkain tapa on ehkäistä se etukäteen. Vältä liikkuessasi kuntoosi nähden liian kovaa rasitusta, pidä riittävästi lepopäiviä ja liiku monipuolisesti. Pitkän tauon, kuten sairastelun jälkeen, lisää rasitusta varovasti ja asteittain. Jos tunnet itsesi flunssaiseksi tai muuten sairaaksi, jätä lenkki väliin. Jo kehittyneen ylikunnon ainoa tehokas hoito on lepo. Ylikunnon vakavuudesta riippuen kovaa urheilua voi joutua välttämään viikkoja ja kuukausia ja joskus jopa vuosia. Hankalissa tapauksissa kannattaa kysyä neuvoa alan asiantuntijalta eli urheilulääketieteen lääkäriltä.



Sykemittari voisi olla ehkä keino ehkäistä ylirasitustiloja? Ja se, että asetettua sykerajaa ei ylitä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: kertsi - joulukuu 20, 2019, 12:51:43
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - joulukuu 20, 2019, 11:55:34
Minun on jotenkin kauhean vaikea hahmottaa mistä fibro oikeasti johtuu, mutta eipä ihme kun on mennyt vuosikymmeniä ettei kukaan muukaan ole selvyyttä saanut. Ja eihän se sairaus mistään tyhjästä ole tullut, siitä on varmaa kärsitty sukupolvesta toiseen vaikkei mitään nimikettä ole ollutkaan. Olenkin tainnut mainita jo että epäilen nimikkeen reumatismi olleen fibroa, koskapa käsittääkseni reumatismista ovat kärsineet juurikin saman ikäiset ihmiset kuin nykyään fibrosta.
Ruotsissa on ollut halventava nimitys svider-bränner-värker-kärring, eli suunnilleen suomeksi kirvelee-polttaa-särkee-ämmä, johon kuuluu epämääräiset kivut. Tila on liitetty niin fibroon, rasitusvammoihin kuin estrogeenin puutokseenkin. Aiemmin lääkärit saattoivat kirjoittaa jopa potilasasiakirjoihin koodin SBVK, mutta se loppui kun potilaat saivat oikeuden lukea omia asiakirjojaan. Edelleenkin kyllä puhutaan diffuuseista eli epämääräisistä, ei-tarkkarajaisista tms. kivuista.
https://sv.wikipedia.org/wiki/SVBK

Fibron syistä Duodecim kirjoittaa: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00016

Fibromyalgian syyt
Fibromyalgia on toiminnallinen oireyhtymä, joka todennäköisesti johtuu keskushermostoperäisestä kivun säätelyhäiriöstä ja autonomisen hermoston epätasapainosta. Keskushermoston yleistynyt herkistyminen ulkoisille ärsykkeille aiheuttaa fibromyalgiapotilaille voimakkaammat oireet kuin muille henkilöille. Kudoksissa ei ole vaurioita tai tulehdusta eikä fibromyalgia aiheuta kudostuhoa.

Sairauden perussyytä ei tunneta. Fibromyalgiapotilaalla on usein suvussaan muitakin samaa tautia potevia henkilöitä, ja perinnöllinen alttius voi selittää jopa puolet sairastumisriskistä. Tämän lisäksi tunnetaan useita erilaisia oireyhtymälle altistavia kuormitustekijöitä, kuten eri puolilla kehoa ilmenevät krooniset kiputilat, riittämätön tai virkistämätön uni, ylipaino, vähäinen liikunta sekä henkinen stressi ja toivottomuus. Taudille altistavia ja laukaisevia tekijöitä voivat olla myös leikkaukset, infektiot ja hormonaaliset muutokset, kuten vaihdevuodet. Fibromyalgia on eräänlainen elimistön hätähuuto ja stressireaktio kuormitustekijöiden kasautumiselle.


Oma arvaukseni on, että burnout tai masennus (alentavat kipukynnystä), yhdistettynä johonkin pitkäaikaiseen kipuun kuten selkäkipuun, voisi aiheuttaa sen, että kipu jää ikään kuin päälle eli kroonistuu, ja yleistyy niin, että vaikka kivun alkuperäinen syy olisikin poistunut, kipuaistimukset eivät silti poistu tai alkavat jopa vaeltaa ympäri kehoa.

Sekä burnout/masennus että kipu voivat heikentää yöunen virkistävyyttä ja määrää, ja heikko yöuni sekin lisää kokemusta kovemmasta kivusta (ja sokerinhimoa). (Tuttavallani, josta aiemmin kerroin, myös vaihdevuodet lienevät heikentäneet yöunia.) Myös esim. nenän tukkoisuus esim. allergian ja/tai pölyisen tyynyn takia, ja uniapnea, ylikunto tai muu ylirasitustila, ylenmääräinens stressi, (ja ehkä jopa hampaiden narskuttelu?) voivat vähentää unen virkistävyyttä.

Jos nyt kaivamalla kaivaa jotain positiivista tuosta Duodecimin artikkelista, niin hyvä asia on se, että mitään kudosvaurioita tuollaiset vaeltavat kivut eivät kehossa aiheuta.

"Itsehoito on tärkeää, ja fibromyalgian oireita voi vähentää liikunnalla, laihduttamalla ja parantamalla yöunta.

Jos jo liikkuu eikä ole tarvetta laihduttaakaan, niin jäljelle jää sitten yöunen parantaminen. Fibrosta kärsivän kannattaa varmistaa ainakin, ettei kuorsaa tai että ei ole uniapneaa. On olemassa joitakin mittauksia, joilla mitataan unen virkistävyyttä ja ylipäätänsä palautumista. En tiedä millä nimellä ne kulkevat, ja liittyisivätköhän joihinkin sykemittareihin tms..

Itse pääasiassa nukun ihan hyvin. Ongelmia tulee kun täysikuu lähestyy. Myös treenien jälkeen voi jäädä niin "kierroksille" ettei uni tule. Mutta satunnaiset huonot nukkumiseni eivät ole lähimaillekaan sellaisia kuin mitä olen muilta ihmisiltä kuullut tai lukenut. Varsinkin fibroihmisiltä, kun ei kivuilta ole saatu lainkaan unta. En muista kivun takia valvoneeni, mutta joskus käy niin että jos herään enkä saa unta, niin sitten voi alkaa sattua.

Se ettei uni kuitenkaan virkistä minun arvailujeni mukaan johtuu noista viallisista mitokondrioista jotka eivät tuota tarpeeksi energiaa, tai sitten siitä että kuona-aineet eivät poistu elimistöstä, tai siitä että aivot luulevat että ne eivät poistu. Kun "fibrojen" juttuja on lukenut, niin uupumushan heillä on hyvin yleistä ja ei kaikkien kohdalla ole kyse siitä etteikö happi kulkisi. Tai näin en ainakaan usko.

Häiritseväksi olen kokenut kirjallisuudessa kerrotun että fibromyalgia on etenevä sairaus ja pahenee jos sitä ei hoida - kun samaan aikaan kuitenkin toitotetaan että mitään hoitoa ei ole olemassakaan. Ei siis mitään mikä parantaisi sairauden. Ilmeisesti hoidolla sitten tarkoitetaan juurikin terveitä elämäntapoja. Niitä kirjat ovat kannesta kanteen, ja ihmettelen että pitääkö ne asiat tosiaan länkkärille kertoa ja eikö hän tiedä niitä muka jo etukäteen. Mutta ehkä kirjoja kirjoittaneet kokemusasiantuntijat eivät omalla kohdallaan jaksaneet asioihin perehtyä ennen kuin sairastuivat, ja nyt sitten levittävät profeetan innolla ilosanomaa oikeasta ruokavaliosta ja liikunnasta. Fibrojen keskusteluryhmissäkin nämä "evankeliumit" ovat aiheuttaneet turhautumista. Ja jos joku minua iäkkäämpi fibro sanoo sairastaneensa 30 v ja huomenneensa että ruokavaliosta ei ole hitonkaan hyötyä, niin uskon häntä ehkä kärkkäämmin kuin esim. 10 v sairastanutta jolla vaan sattuu olemaan parempi kausi meneillään ja luulee parantuneensa pysyvästi vaikkapa ruokavalion avulla. Fibroja on erittäin vaihtelevaa sorttia ja aina ei satu yhtä kovaa ja joskus ei ollenkaan...

Sekin ärsyttää että puhutaan stressistä ja sen eliminoimisesta: minkäs minä näet sille mahdan että viime vuoden kesällä oli se hellehelvetti, joka saattoi olla viimeinen pisara keholleni, kun kerta sen infernon jälkeen sairastuin...

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: Juha - joulukuu 20, 2019, 14:01:58
Tuntemuksia on myös mm flow. Englanniksi menee ilmaisu: It rains cats and dogs. Syksyllä kävi eräs päivä selväksi tuon ilmaisun mahdollinen tausta. Pyöräillessä, oli tiellä erilaisia lehtiä. Päivä oli vilkas. Tuntui siltä, että maailma oli täynnä vastaantulevia syksyn lehtiä. Ne lipuivat/virtasivat/hyökyivät siinä kaiken mukana.
Kotiseudulla erään savolaisemännän sanonta oli: "Siellä tulloo paskoo vaelle kaekkee".

Tällä viikolla tuli toinen nilkka kipeäksi, sitten peukalon nivel ja sitten toinenkin nilkka. Ja sorminivelet. Kuin joku reaktiivinen niveltulehdus mutta se alkoi mennä ohi jo parissa kolmessa päivässä. Olin pitkästä aikaa juossut kovaa postia hakemaan. Mutta ei kait se niin pienestä? Viikko sitten tuli viemäriongelma ja sangolla tyhjensin välikaivoa ja vettä roiskui kylkeeni. Sainko jonkun kampylo,stafilo-ehecci bakteeritartunnan? Ei kuitenkaan ollut oireita mahan suhteen. Joskus kun olen syönyt kardemummapullia pitempään niin on ensin nivelturvonnut, kipeytynyt ja sitten jalkaterä(t) turvonnut(neet) ja hengitysongelmia kuin sydänvajaatoiminta mutta allergiantapainen.
  Tästä säikähtäneenä aloin pyöräillä pitkästä aikaa. Se ei käy jalkateränivelille kuten kävely.
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - joulukuu 20, 2019, 18:45:53
Lainaus käyttäjältä: Juha - joulukuu 20, 2019, 14:01:58
Tuntemuksia on myös mm flow. Englanniksi menee ilmaisu: It rains cats and dogs. Syksyllä kävi eräs päivä selväksi tuon ilmaisun mahdollinen tausta. Pyöräillessä, oli tiellä erilaisia lehtiä. Päivä oli vilkas. Tuntui siltä, että maailma oli täynnä vastaantulevia syksyn lehtiä. Ne lipuivat/virtasivat/hyökyivät siinä kaiken mukana.
Kotiseudulla erään savolaisemännän sanonta oli: "Siellä tulloo paskoo vaelle kaekkee".

Tällä viikolla tuli toinen nilkka kipeäksi, sitten peukalon nivel ja sitten toinenkin nilkka. Ja sorminivelet. Kuin joku reaktiivinen niveltulehdus mutta se alkoi mennä ohi jo parissa kolmessa päivässä. Olin pitkästä aikaa juossut kovaa postia hakemaan. Mutta ei kait se niin pienestä? Viikko sitten tuli viemäriongelma ja sangolla tyhjensin välikaivoa ja vettä roiskui kylkeeni. Sainko jonkun kampylo,stafilo-ehecci bakteeritartunnan? Ei kuitenkaan ollut oireita mahan suhteen. Joskus kun olen syönyt kardemummapullia pitempään niin on ensin nivelturvonnut, kipeytynyt ja sitten jalkaterä(t) turvonnut(neet) ja hengitysongelmia kuin sydänvajaatoiminta mutta allergiantapainen.
  Tästä säikähtäneenä aloin pyöräillä pitkästä aikaa. Se ei käy jalkateränivelille kuten kävely.

Alkava kihti.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - joulukuu 20, 2019, 18:47:47
Alkava kihti.
Tuskin. Toissapäivänä iski silakanhimo. Tein uunissa silakkalaatikkoa ja eilen paistoin vielä loput silakat. Nyt nivelet on notkeita ja lähes kivuttomia vaikka nuo on kihtipotilaan myrkkyä.
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

MrKAT

Äskettäin olen hoksannut halvan ummetuslääkkeen. Minulla Brunbergin sokeriton suklaa (1.09 €, sisältää maltitolia ja varoitetaan "laksatiivisista vaikutuksista") tahtoo saada alamahan WC:ssä toimimaan liiankin liukkaasti.
   Sukulainen valitti kerran että pitää taas ehkä ottaa apteekin ummetuslääkettä (kukin annos noin euron) kun annoin pari palaa tuota suklaata. Seuraavana päivänä oli maha toiminut. Myöhemmin sama valitus ja annoin yhteensä jotain 6-8 palaa tuota suklaata ja maha alkoi toimia parin päivän päästä taas. Hintaa näille parantaville annoksille tuli yhteensä noin 0,70 €.
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

kertsi

#441
Lainaus käyttäjältä: kertsi - joulukuu 20, 2019, 12:51:43
Fibron syistä Duodecim kirjoittaa: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00016

Fibromyalgian syyt
Fibromyalgia on toiminnallinen oireyhtymä, joka todennäköisesti johtuu keskushermostoperäisestä kivun säätelyhäiriöstä ja autonomisen hermoston epätasapainosta. Keskushermoston yleistynyt herkistyminen ulkoisille ärsykkeille aiheuttaa fibromyalgiapotilaille voimakkaammat oireet kuin muille henkilöille. Kudoksissa ei ole vaurioita tai tulehdusta eikä fibromyalgia aiheuta kudostuhoa.

Sairauden perussyytä ei tunneta. Fibromyalgiapotilaalla on usein suvussaan muitakin samaa tautia potevia henkilöitä, ja perinnöllinen alttius voi selittää jopa puolet sairastumisriskistä. Tämän lisäksi tunnetaan useita erilaisia oireyhtymälle altistavia kuormitustekijöitä, kuten eri puolilla kehoa ilmenevät krooniset kiputilat, riittämätön tai virkistämätön uni, ylipaino, vähäinen liikunta sekä henkinen stressi ja toivottomuus. Taudille altistavia ja laukaisevia tekijöitä voivat olla myös leikkaukset, infektiot ja hormonaaliset muutokset, kuten vaihdevuodet. Fibromyalgia on eräänlainen elimistön hätähuuto ja stressireaktio kuormitustekijöiden kasautumiselle.


Oma arvaukseni on, että burnout tai masennus (alentavat kipukynnystä), yhdistettynä johonkin pitkäaikaiseen kipuun kuten selkäkipuun, voisi aiheuttaa sen, että kipu jää ikään kuin päälle eli kroonistuu, ja yleistyy niin, että vaikka kivun alkuperäinen syy olisikin poistunut, kipuaistimukset eivät silti poistu tai alkavat jopa vaeltaa ympäri kehoa.
...
"Itsehoito on tärkeää, ja fibromyalgian oireita voi vähentää liikunnalla, laihduttamalla ja parantamalla yöunta.

Jos jo liikkuu eikä ole tarvetta laihduttaakaan, niin jäljelle jää sitten yöunen parantaminen. Fibrosta kärsivän kannattaa varmistaa ainakin, ettei kuorsaa tai että ei ole uniapneaa. On olemassa joitakin mittauksia, joilla mitataan unen virkistävyyttä ja ylipäätänsä palautumista. En tiedä millä nimellä ne kulkevat, ja liittyisivätköhän joihinkin sykemittareihin tms..

Noiden mainittujen lisäksi ehkä jotkin stressinhallintakeinotkin voisivat auttaa joitakin ihmisiä? 
https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000005657416.html
https://www.reumaliitto.fi/fi/fibromyalgia-kipuoireyhtyman-hoidossa-korostuvat-laakkeettomat-hoitokeinot

Meinaan jos kyse on autonomisen hermoston epätasapainosta (boldaus), niin silloinhan se tarkoittaa, että stressaa liikaa, eikä kykene palautumaan riittävästi?

Lisäys. Tai sitten ei.
- https://www.uniklinikka.fi/unihairiot/dysautonomia-toiminnalliset-autonomisen-hermoston-sairaudet
- https://en.wikipedia.org/wiki/Dysautonomia
Ilmeisesti autonomisen hermoston epätasapaino eli dysautonomia liittyy valtaisan laajaan kirjoon sairauksia. Esim Parkinson, joka on rakenteellinen sairaus. Sitten on toiminnallisia dysaautonomisia sairauksia kuten migreeni, ortostaattinen hypotensio, ärtyneen suolen oireyhtymä, fibromyalgia, CRPS (monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä), vasovagaalinen kollapsitaipumus sekä krooninen väsymysoireyhtymä (CFS; systeeminen rasitusintoleranssi). Muita dysautonomisia oireita ja/tai väsymystä aiheuttavia sairauksia on mm. reumasairaudet, pahanlaatuiset sairaudet, narkolepsia, idiopaattinen hypersomnia, ADD/ADHD ym.) kuten diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta.

(Siinä mielessä fibro siis muistuttaa ylikuntoakin (eli ylirasitusta tai alipalautumista), jossa myöskin tunnusomaista on samainen asia, autonomisen hermoston epätasapaino. ("Todellisuudessa ylirasittunut keho on kokonaisuutena täysin uupuneessa tilassa, autonomisen hermoston toiminta on häiriintynyt ja toipuminen vie aikaa." https://www.terve.fi/artikkelit/asiantuntija-oikaisee-tata-ylikunto-oikeasti-on) )
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Toope

Kihdistä edellä puhuttiin. Minulle tulee lihaskramppeja silloin tällöin, sormiin ja kroppaan. Ehkä ei kihtiä, mutta mitä se on?
Rankkoja suonenvetoja ja kramppeja joskus. Magnesiumia jotkut varmaan esittävät. Saattavat kyllä liittyä alkoholinkäyttöönkin nuo oireet?

safiiri

Lainaus käyttäjältä: Toope - joulukuu 20, 2019, 20:54:43
Kihdistä edellä puhuttiin. Minulle tulee lihaskramppeja silloin tällöin, sormiin ja kroppaan. Ehkä ei kihtiä, mutta mitä se on?
Rankkoja suonenvetoja ja kramppeja joskus. Magnesiumia jotkut varmaan esittävät. Saattavat kyllä liittyä alkoholinkäyttöönkin nuo oireet?

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/201807112201067377

Alkoholin käyttö on erinomaisen todennäköinen syyllinen.

Norma Bates

Tuota linkkiä

https://www.reumaliitto.fi/fi/fibromyalgia-kipuoireyhtyman-hoidossa-korostuvat-laakkeettomat-hoitokeinot

lukiessa tuli kaikenlaista mieleen, josta ehkä joskus toisella ajalla lisää. Nyt on tässä hivenen järkyttynyt koska juuri kuulin että yhdellä sukulaisellani oli jo iät ajat sitten epäilty fibromyalgiaa, mutta kipupisteitä ei sitten ollut ollut tarpeeksi. Minä kun luulin olevani sukuni eka. Ilmeisesti siis tässäkin(* sairaudessa minulla on ollut perinnöllinen alttius. Ehkä ne parikymppisyyden säärien kivut (tulivat ennen kaatosateita, eli olin tyypillinen ilmapuntari) ja kolmikymppisen rannearistukset oikeastaan jo olivat fibroa, ja nyt se on sitten ollut kroonistuneena reilun vuoden.

Linkin liikuntalista on vähän ongelmallinen, koska juuri ne lajit joista itse nautiskelin vuosia ovat nyt muuttuneet itselleni haasteellisiksi. Tuleekin jännästi mieleen että jos on harrastanut vähemmän rankkaa liikuntaa, niin pitääkö siirtyä rankempaan, ja joillakin ihmisillä taas päinvastoin...? Kun jotkut ihmiset joiden juttuja olen lukenut ovat joutuneet siirtymään "riehumaliikunnasta" kevyempään. Minulle sensijaan kehittyi inho joogaa kohtaan kun huomasin tulevani siitä kipeämmäksi...

*) Astmaa ja allergioita on suvussani muillakin, IBS:n olen itse diagnosoinut itselläni ja epämääräisistä vatsakivuista kärsi sisarukseni jo lapsena ja nykyään hänellä on Somac menossa tuon tuostakin. Vulvodyniasta en ole hiiskahtanutkaan muille kuin äidilleni, ja hänhän on kuollut. Ei vaan oikein huvita alkaa siitä avautumaan sukulaisille, vaikka olisi tietysti mielenkiintoista tietää onko sitäkin muillakin.

Juha


Kahvittomuusjakso saanut aikaan diabetes-oireita. Syöminen ei tuota kylläisyyttä, paino nousee. Väsymystä.

Otin puolikkaan kupposen laihaa kahvia. Näyttää vähän siltä, että kahvi voi olla jopa diabeteksen hoitoon kuuluvaksi koettava, mitä epäilin tiedeketjussa, kahvista, ruoka-aineena, ja samalla eräänlaisena lääkeaineena.

Tutkimuksissakin tämä puoli kahvin vaikutusta on todettu, korrelatiivisesti, mukanaolevaksi. Tekijäväliset tutkimukset yleisenä, eivät itseäni aina kiinnosta, tosin ne voivat antaa viitteitä, ratkaisevasti.

Kerran käynyt avannossa, tai siis kaksi kertaa. Kun avannon vaikutuksistakin kerrotaan positiivisesti, niin onko noissa tutkimuksissa välttämättä mitään järkeä.

Avantouinti parantaa, tai voi vaikuttaa kohentavasti, jos se tehdään oikein. Tulokset todettavissa prosentti-tasolla sataseksi.

Toisaalta, jos avantoa käyttää väärin, ovat tulokset nollaa (tai miinusta), p-tasolla. Näistä tutkimusten tulkinnoista kyllä mainitaan, mutta uutisointi taitaa soveltaa muuta, kuin tällaista ohjeistusta.

()-lisäys.

Juha

#446
Lainaus käyttäjältä: kertsi - joulukuu 20, 2019, 19:34:35Oma arvaukseni on, että burnout tai masennus (alentavat kipukynnystä), yhdistettynä johonkin pitkäaikaiseen kipuun kuten selkäkipuun, voisi aiheuttaa sen, että kipu jää ikään kuin päälle eli kroonistuu, ja yleistyy niin, että vaikka kivun alkuperäinen syy olisikin poistunut, kipuaistimukset eivät silti poistu tai alkavat jopa vaeltaa ympäri kehoa.

Kehotasolle imaistu (tunkeutunut) zombie-kulkija. Samaan nippuun menee, tai kanavaan. Kun jossain vuoto, sinne niin. Sama se on positiivisissa, mukaanluisumisissa. Näin ajatellen, mekanismi tuntuu luontevalta ajatella mahdolliseksi.

Mitä sisäiset z-tason kulkijat sitten merkkaa, niin voi olla varsin vinha tilanne. Näissä kannattaa ottaa mukaan huumori, ainakin ilmaisupuolelle. Voiko sitä viedä muualle, tai onko kanavointia laajennettavissa, sitä on vaikea sanoa.

Verenkierron häiriöstä, mitogondrioista, ... kun puhutaan, niin puhutaan yleiesti varmaan energiavajeiseen päätyneille alueille. Voihan tuo johtua, ties mistä. Maitohapotus voi olla eräs fysiologinen, ja myös tunnettava oire. Samoin se, jos ei lihakset toimi.

Diabeteksen oireisiin itse ainakin laskenut ongelmiston, joka ilmenee pohkeissa, ja kyynerlihaksistossa. Riippuminen voi palauttaa käsivarsilihasten toimintaa. Sellainen kokemus itselläni. En ainakaan tiedä parempaa keinoa, vielä.

Kun sormet voivat tulla kipeiksi, ja kyynervarret, niin niiden painelu voi tuoda hekumallista osuutta, eli voitaisiin sanoa niinkin, ettei mitään ole välttämättä menetetty, vaan ehkä jopa saatu.

Tämä on varmaan sitä fakiiriteoriaa. Kivun vuorottelu. Kohden kipua, kipu pois. Jotain huojuntaa, kuin hengitys, sydämen toiminta, jne. Eiköhän elimistö ole kauttaaltaan näitä heilahtelu-mekanismeja. Jos huojunnassa ei kovin paljon, niin rajoitteisemmat ovat, päätymiset.

Fakiiriteoria ei ole normatiivista, tai yleisesti kovin suotavaa, mutta jos asiat eivät oikeasti tulekkaan kuntoon, jos ei valmiutta edes tällaiseen teoriafantasiointiin? Onko TF sanottavissa täysin epäpäteväksi, ja jos on, niin mihin havainto/epäilys ehkä voisi antaa oikeutusta?


(Muokkasin lainaus-viitteen)

Juha


Oma käsitykseni on, että mm terveydestä, voi löytää paljon, ihan vain juttelemalla. Tarinoinnin merkitys on joissain yhteyksissä nostettu esiin, jollain tapaa arvokkaana. Luo aivan omanlaisen rakentumisen mahdollisuuden. Vaikea sanoa tyhjentävästi, mistä on kyse.

Tuon takia vastustan asiantuntijapainotusta, koska käytännössä se tarjoaa Raamattua, ja käyttötapana helposti se, mikä yleisesti tiedetään toteutuvaksi. Asiantuntijuus hyvänä ja laadukkaana, ei välttämättä ole tätä, mutta kokonaisuudessa se kyky voi näyttäytyä näin.

Siinä kun erilaiset huuhaa-alueen tutkimusyritteet kompastelevat, niin aikaa on ottanut myös ne perehtymisen alueet, joissa on vankka ote, pitkän tutkimusjatkumon ansiosta. Tällä tavoin kun lisääntyy vinkkelistö, niin sovellettavaa on, yhä enemmän.

On yhä enemmän varteenotettavia osaamis-sektoreita, joilta tuoda operointia työstötilanteisiin. Mitä monipuolisempi höylästö, sen sileämpää tulosta. Tähänkö sitten tyydyttävä, tai voiko parhaisto olla sitä, mihin ei olisi tyytymistä odotettavissa/vaadittavissa.

Tieteellisempi/tuloksellisempi ekperttiys on tuota. Kun mukana on lisäksi yleinen todennettavuus, niin menetelmä on yhtä naulitseva, kuin mitä on talous, vaikka jälkimmäisen vakuuttavuus rakentuisi aika toisella tapaa.

Ihminen, tiede- tai toimi-jayhteisöt, voivat viedä teriään pitkälle, ja elää niitten käytöstä, erikoistuneina, jolloin toimimattomuus on tipahtamista. Se, että selviä erikoistumisen väyliä seuraillaan, on kiva juttu. Tästä on vain seurauksena järjestelyjen kankeutta. Mustavalkoisuuden lisäksi, on enemmän omanlaisia luokkia. Tuoko tämä itsestäänselvästi jotain lievitystä kahtiajakautuneisuuteen, ei välttämättä mitenkään varmaa.

Meni vähän teoretisoinniksi.

Piti kirjoittaa pienemmistä ympyröistä. Foorumilla oli joskus jäsen Huligani, joka kertoi starttaamisen jähmeydestä. Kun moottori oli lämmin, niin sitten rullasi kivasti. Ja näkyihän se.

Tässä moottorissa käy vääntö niin vähiin, että tämä juttu on pakko lopettaa, vaikka riittihän vääntö aloitukseen, ja sen eräänlaiseen pohjustamiseen.

Joskus sitä huomaa olevansa keskellä lumihankia. Laduton tuskin voi muuta odottaa, tai sanotaan korjaavasti niin, että yksilatuinen tuskin löytää itseään ihan mistä sattu, vaan satavarmasti päättäriltä, jonne uransa luonut. Kiskoja voikin vaihtaa, jolloin päätymä voi olla jo parempi. Jne.

Yksittäinen ihminenkin voi toimia hyvin monisuuntauraisesti, kuten maailmakin kokonaisuudessaan tuntuu toimivan. Kun nämä monisuuntaurautuneet ovat kukin päättäreillänsä, niin miten tämä eroaa siitä yksittäisemmän toimijan valmiudesta, joka voi käyttää vaikka niitä eri kiskoja? Vai onko yksittäisempi toimija kyvyttömämpi tässä?

Menee kompleksisuuden rakentumiseen, oli toimija millainen tahansa. Toimijalla ja toimijalla on tässä kuitenkin eroa. Ehkä siinä on ratkaisukin, ja muussa ei.

Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: Juha - joulukuu 21, 2019, 12:16:48
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - joulukuu 20, 2019, 18:32:28Oma arvaukseni on, että burnout tai masennus (alentavat kipukynnystä), yhdistettynä johonkin pitkäaikaiseen kipuun kuten selkäkipuun, voisi aiheuttaa sen, että kipu jää ikään kuin päälle eli kroonistuu, ja yleistyy niin, että vaikka kivun alkuperäinen syy olisikin poistunut, kipuaistimukset eivät silti poistu tai alkavat jopa vaeltaa ympäri kehoa.

Kehotasolle imaistu (tunkeutunut) zombie-kulkija. Samaan nippuun menee, tai kanavaan. Kun jossain vuoto, sinne niin. Sama se on positiivisissa, mukaanluisumisissa. Näin ajatellen, mekanismi tuntuu luontevalta ajatella mahdolliseksi.

Mitä sisäiset z-tason kulkijat sitten merkkaa, niin voi olla varsin vinha tilanne. Näissä kannattaa ottaa mukaan huumori, ainakin ilmaisupuolelle. Voiko sitä viedä muualle, tai onko kanavointia laajennettavissa, sitä on vaikea sanoa.

Verenkierron häiriöstä, mitogondrioista, ... kun puhutaan, niin puhutaan yleiesti varmaan energiavajeiseen päätyneille alueille. Voihan tuo johtua, ties mistä. Maitohapotus voi olla eräs fysiologinen, ja myös tunnettava oire. Samoin se, jos ei lihakset toimi.

Diabeteksen oireisiin itse ainakin laskenut ongelmiston, joka ilmenee pohkeissa, ja kyynerlihaksistossa. Riippuminen voi palauttaa käsivarsilihasten toimintaa. Sellainen kokemus itselläni. En ainakaan tiedä parempaa keinoa, vielä.

Kun sormet voivat tulla kipeiksi, ja kyynervarret, niin niiden painelu voi tuoda hekumallista osuutta, eli voitaisiin sanoa niinkin, ettei mitään ole välttämättä menetetty, vaan ehkä jopa saatu.

Tämä on varmaan sitä fakiiriteoriaa. Kivun vuorottelu. Kohden kipua, kipu pois. Jotain huojuntaa, kuin hengitys, sydämen toiminta, jne. Eiköhän elimistö ole kauttaaltaan näitä heilahtelu-mekanismeja. Jos huojunnassa ei kovin paljon, niin rajoitteisemmat ovat, päätymiset.

Fakiiriteoria ei ole normatiivista, tai yleisesti kovin suotavaa, mutta jos asiat eivät oikeasti tulekkaan kuntoon, jos ei valmiutta edes tällaiseen teoriafantasiointiin? Onko TF sanottavissa täysin epäpäteväksi, ja jos on, niin mihin havainto/epäilys ehkä voisi antaa oikeutusta?

Lainaus on kertsin kommentti, ei minun.

Norma Bates

Viime vuosikymmenellä vulvodyniaa netistä tutkiessani minulle jäi mielikuva että ainakin siinä sairaudessa voi olla kyse siitä että hermosolut alkavat tulkita väärin normaaleja aistimuksia (lähinnä tuntoaistimusta) kivuksi, TAI sitten elimistö jopa tuottaa lisää kipua aistivia soluja, jolloinka voisi sitten kaiketi käydä niin että suuri määrä kipuun reagoivia soluja väkisinkin myös tuottaa kiputuntemuksia. Onhan esim. normaali penetratiivinen yhdyntä naisen keholle loppujen lopuksi melko "väkivaltainen" tilanne, koska se normaalissakin muodossa aiheuttaa väistämättä mikroskooppisia soluvaurioita häpyyn, joita keho sitten joutuu korjailemaan.

Fibromyalgiassa voisin kuvitella fyysisen rasituksen johtavan samaan tilanteeseen, esim. lihasta kehittävä kuntoiluhan itseasiassa vaurioittaa lihasta, eli lihasmassan kertyminen perustuu sille että keho yrittää korjata vaurioita ja täten sitten vahvistaa lihaksia. Näin ainakin olen käsittänyt. Ehkä häiriötilassa tämä väistämättä tapahtuva vaurioiden parantelu ja korjailu sitten uuvuttaa kehon ja vauriot joista normaali keho ei tuottaisi kipuaistimuksia, alkavat kipua aiheuttamaan.

Periaate olisi tosiaan sama kuin allergiassa. On jotain normaalia johon keho reagoi kuin kyseessä olisi vaarallinen asia.