Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Krempat

Aloittaja Socrates, tammikuu 03, 2019, 11:00:03

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: Brutto - huhtikuu 12, 2019, 09:10:08
Lainaus käyttäjältä: Hippi - huhtikuu 10, 2019, 15:59:42
Juuri oli hyvä kirjoitus hesarissa, että ylenpalttinen proteiinilisä ei ole tarpeen edes urheilijalle.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000006060798.html

Valitettavasti tuo taitaa kokonaan näkyä vain tilaajille, mutta tässä nyt pieni palanen pitkästä jutusta:
Runsasproteiininen ruokavalio kiinnostaa kuntoilijoita, koska lihakset tarvitsevat proteiinia kasvaakseen.

Lisäksi proteiinista on havaittu olevan ainakin lyhytaikaista apua painonpudotuksessa. Runsasproteiininen ruokavalio saa ihmisen tuntemaan itsensä kylläiseksi. Laihduttajan on helpompi syödä vähemmän.
MUTTA runsasproteiinisella ruokavaliolla on myös haitallisia terveysvaikutuksia, uudet tutkimukset kertovat.
Jo kauan on tiedetty, että pitkäaikainen runsasproteiininen ruokavalio rasittaa munuaisia. Nyt on saatu useissa tutkimuksissa näyttöä, jonka mukaan se haastaa myös joidenkin ihmisten sokeriaineenvaihduntaa.
...
Uhkana on verensokerien nousu ja kakkostyypin diabetes.

"Runsasproteiininen ruoka­valio lisää insuliiniresistenssiä ja siten insuliinin tarvetta elimistössä. Se on niin kauan ok, kun haima pystyy tuottamaan insuliinia enenevissä määrin. Mutta jos haima väsyy, verensokeripitoisuudet suurenevat ja jossain vaiheessa voi puhjeta myös tyypin 2 diabetes", sanoo Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori Ursula Schwab.

Se, kuinka monelle runsaasti proteiinia syövälle näin käy, riippuu muun muassa geeneistä. Joidenkin haima väsyy nopeammin, toisilla se toimii rasituksesta huolimatta hyvin.

"Yksilötasolla tyypin 2 diabeteksen riski voi provosoitua hyvin dramaattisestikin", Schwab sanoo.


Olen epäillyt lisäravinteiden ja kakkostyypin diabeteksen välistä yhteyttä jo kymmenen vuotta. Palautusjuomallahan pyritään saamaan aikaan insuliinipiikki, joka kuljettaa proteiinin väsyneisiin lihaksiin. Pelkkä proteiini ei siis aiheuta diabetesta vaan palautusjuomassa olevat hiilihydraatit, jotka rasittavat haimaa. Olen varma, että oma sairastumiseni johtui aikoinaan juuri liiallisesta palautumisjuomien käytöstä.

Oudolta kieltämättä tuntuu että proteeinit aiheuttaisivat diabetesta. Miten mahtanut olla esim. eskimoilla kun ovat syöneet lihaa ja kalaa? Käsittääkseni ainakin Amerikan alkuperäisväestön ja japanilaisten keskuudessa diabetesriski on kohonnut kun on siirrytty länsimaiseen eli hiilaripitoiseen ruokavalioon?

Innostuin ostelemaan palautusjauheita, ja kyllästyin hyvinkin äkkiä siihen miten ällöttävän imeliä ne ovat. Kun tulen väsyneenä myöhään illalla kotiin treenin päälle, saattaa vähän kuvottaakin ja vihonviimeisenä siinä haluaa jotain imelää litkua lipitellä. Maito + pakastemarjat on paljon parempi palautusjuoma. Eikä mitään ylimääräistä makeutusta sekaan.

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Brutto - huhtikuu 12, 2019, 09:10:08
Olen epäillyt lisäravinteiden ja kakkostyypin diabeteksen välistä yhteyttä jo kymmenen vuotta. Palautusjuomallahan pyritään saamaan aikaan insuliinipiikki, joka kuljettaa proteiinin väsyneisiin lihaksiin. Pelkkä proteiini ei siis aiheuta diabetesta vaan palautusjuomassa olevat hiilihydraatit, jotka rasittavat haimaa. Olen varma, että oma sairastumiseni johtui aikoinaan juuri liiallisesta palautumisjuomien käytöstä.
Kommentoin tuota väittettäsi, että pelkkä proteiini ei muka aiheuttaisi diabetesta, vaan pelkästään hiilarit. Diabetesliiton sivulla on pitkähkö artikkeli proteiinista, Perusruuasta saa riittävästi proteiinia, joka kannattaa lukea. Tässä ote siitä:

Elimistön kyky sopeutua runsaaseen proteiinin saantiin on rajallinen. Pitkään jatkuessaan liiallinen proteiinin saanti on elimistölle haitallista. Se kuormittaa etenkin munuaisia, sillä proteiinien sisältämä, elimistön tarpeen ylittävä typpi eritetään munuaisten kautta virtsaan. Erityisen haitallista liika proteiini on silloin, jos munuaisten toiminnassa on jo todettu häiriöitä.

Runsas proteiinin saanti sekoittaa myös elimistön sokeriaineenvaihduntaa. Se lisää insuliinin eritystä, mutta heikentää insuliinin tehoa kudoksissa. Tutkimuksissa runsas proteiinin saanti on yhdistetty lisääntyneeseen tyypin 2 diabeteksen riskiin.

– Riskiä selittää juuri proteiinin saannin yhteys insuliiniaineenvaihduntaan, Mutanen selventää.


(Diabeetikoilla esiintyy usein munuaisten jotain sairautta, mistä syystä liika proteiini on todella haitallinen heille.)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

urogallus

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - huhtikuu 12, 2019, 10:02:16
Oudolta kieltämättä tuntuu että proteeinit aiheuttaisivat diabetesta. Miten mahtanut olla esim. eskimoilla kun ovat syöneet lihaa ja kalaa?


Eskimot ja vastaavat kaikkein pohjoisimmissa maan kolkissa elävät lienevät poikkeus. Epäilemättä heillä on kovempi toleranssi proteiinipitoisen ravinnon suhteen. Ja käsittääkseni rasva lievittää osaa proteiinin haittavaikutuksista, ja valaan- ja hylkeenrasvahan on tärkeä osa heidän ravintoaan.

Lainaa
Käsittääkseni ainakin Amerikan alkuperäisväestön ja japanilaisten keskuudessa diabetesriski on kohonnut kun on siirrytty länsimaiseen eli hiilaripitoiseen ruokavalioon?


Amerikan alkuperäisväestö oli kyllä valtaosaltaan siirtynyt maanviljelykseen ennen eurooppalaisten tuloa. Esim. Väli-Amerikassa taisi proteiinin puute ja liian yksipuolinen kasvisravinto (maissia aamuin illoin) olla suuri ongelma. Toki maanviljelys saattoi olla uudempaa perua kuin Vanhassa maailmassa, eli ihmiset eivät ehkä olleet niin hyvin sopeutuneita ruokavalioonsa.

Japanin perinteinen ruokavalio ei liene ainakaan vähähiilarisempi kuin länsimainen. Lihaa siellä ei syöty käytännössä lainkaan, meren eläviä toki paljon enemmän.

kertsi

#183
Inuiittien perinteinen ruokavalio kai koostui enimmäkseen sellaisesta eläinperäisestä ravinnosta, jossa oli paljon omega-3-rasvahappoja.  Kun he luopuivat perinteisestä elinkeinostaan, he varmaankin alkoivat syödä tosiaankin enemmän hiilihydraatteja, ja valkoista sokeria. Mutta toisaalta heidän uudessa ruokavaliossaan oli rutkasti aiempaa vähemmän omega-3:a, kalan proteiineja, ja rutkasti enemmän tyydyttynyttä rasvaa, prosessoitua punaista lihaa, ja heidän liikunnallinen elämäntapansa muutenkin muuttui huonompaan suuntaan, vähemmän liikkuvaksi, alkoholi alkoi maistua, auringosta ja kalasta ei saanut yhtä paljon D-vitamiinia jne. jne. jne.. Joten ota tuosta sitten selvää, että kun esimerkiksi parikymmentä muuttujaa muutetaan, mikä yksittäinen niistä oli syynä diabeteksen lisääntymiseen. Miten muuten kävi eliniän? Pyyntikulttuurissa heillä oli alhainen elinikä, sillä nälkään heitä kuoli paljon useammin kuin länsimaiseen (epäterveelliseen) ruokavalioon. Länsimaisen paljon tyydyttynyttä rasvaa, prosessoitua eläinproteiinia ja puhdistettuja hiilareita sisältävä ruokavalio lyhentää elinikää sekin, mutta ehkä vähemmän kuin pyyntikulttuuri.

Japanilaiseen ruokavalioon, varsinkin okinawalaiseen perinteiseen ruokavalioon, kuului hiilarit olennaisena osana. Muistaakseni 80% energiasta hiilareista, jotka Okinawassa lähinnä koostuivat bataatista eikä niinkään valkoisesta riisistä. Pieni määrä kalaa kuului ruokavalioon (ja juhlissa ehkä possua), ja runsaasti kasviksia ja hedelmiä, ja elämäntapaansa paljon liikuntaa, puutarhanhoitoa ja yhteisöllisyyttä. Kun okinawalaiset alkoivat siirtyä mäkkäriaterioihin ja länsimaisempaan suuntaan ylipäätänsä ravinnossa (kuten edellä inuiittien kohdalla: tyydyttynyt rasva, (prosessoitu) punainen liha, raffinoidut hiilarit, kasvisten ja hedelmien vähyys, kalan hyvien rasvahappojen vähäisempi määrä jne.) ja elämäntavoissa, heidän aiempi maailmanennätysluokkaa oleva korkea elinikänsä alkoi madaltua.

Lisäksi eri kansat ovat eri tavoin sopeutuneet paikallisiin oloihin ja maan antimiin jo ihan luonnonvalinnan kautta. Inuiiteilla lienee esivanhempien ajoittain kokema nälkä aikaansaanut taipumusta lihoa silloin kun ravintoa oli runsaasti saatavilla. Kun sitä oli liikaa tai yltäkylläisesti tarjolla, tämä taipumus, joka aiemmin lisäsi henkiinjäämisen todennäköisyyttä, alkoikin uusissa olosuhteissa lyhentää elinikään mm. juurikin diabeteksen takia.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Sitähän tietysti on muutakin hiilaria kuin vehnää ja sokeria. Tätä ei aina tahdo muistaakaan, kun katselee kaupassa kaikenlaisia valmisruokia ja kaikissa on vehnä, vehnä, vehnä. Ja jos ei ole niin sitten on sokeri.

Itseäni on alkanut ihmetyttää että minkä takia hamppariaterian jälkeen iskee hirveä jano ja ihmeellinen nääkähdys. Jos syön ranskalaisia jonkun ruoan lisänä (esim. porsaanleikkeen), ei tule kumpaakaan. Jos syön pihvejä, jos syön tavallisen sämpylän, tai juustoa, ei tule väsymystä eikä janoa. Limsan otan aina sokeroimattomana versiona. (Kotona en limsaa juokaan.) Eilen söin pelkän hampurilaisen ja join vettä, ja taas melkoinen jano.

En oikein keksi muutakaan kuin että hampurilaisateriaan on survottu rutosti suolaa. Mäkkärillä pahemmin, ja siksi en siellä juurikaan käykään. Mutta Heselläkin suolaa riittää, tai ainakin siltä tuntuu.

kertsi

#185
^ Sekä rutosti suolaa että rutosti sokeriakin mäkkärin eväissä. Esimerkiksi sämpylöissä. (Sokerikin voi aiheuttaa janoa (ja tiheävirtsaisuutta), jos se kohottaa liiaksi verensokeria ja ainakin jos on diabetes.)

Ruoan jälkeinen nääkähdys voi johtua mm. insuliiniresistenssistä tai diabeteksesta. (Väsymys ylipäätänsä voi johtua niin miljuunasta muustakin syystä, esim. anemiasta, kilpirauhasen vajaatoiminnasta, sydänsairauksesta, syövästä jne. jne..)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Toope

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - huhtikuu 10, 2019, 10:43:56
Jos saatavilla olisi 116 v ikä, mutta sinkkuelämää ja raakoja kananmunia eikä mitään muuta munaa ikinä... Niin ei helvetti. Joutaa täältä aiemminkin lähtemään, kunhan on jonkinlaisia nautintoja siinä elämän varrella.
Popeda Juicen biisistä:

https://www.youtube.com/watch?v=RUpH247fpnQ

Juha


Olen kertonut, että epäillyt verensokeritason ongelmaa itselläni, jo nuorempina vuosina.

Kokemus punaisesta lihasta on selkeä. Se voi nuukahduttaa tuttiaivotilaan. Ei nyt ihan noin, koska punaisen lihan jälkeinen fiilis on raskas, joka tosiaan ei korjaudu kuin tuolla viitatulla TAT-käsittelyllä, joka tarkoittaa usein välittömiä oikosia.

Teeppä tuo, vaikka kun olet kaupungilla. Edes perusinfra ole kunnossa, tarjoilun seurannaisvaikutusten osalta. Suorastaan paheellista kellahdella minne sattu. Jos ei löydä itseään putkasta, niin tuskin menee ihan noin vain. Tällaista maailmaa sitä eletään.

Kala on syönnin jälkeisiltä olotilavaikutuksiltaan aivan toista maata. Ole menee enemmän kuin vedenelävien virtaviivaisuus. Maalla kun asettuu raadon ääreen, niin voiko siitä mitä lähteä arvelemaan.

Oikeasti. Voi olla, että punainen liha on ihan ookoo, jos eletään lähempänä luontoa. Nyt se voi olla aika outoa, kun vallitseva hetki tulisi ottaa huomioon, eikä sitä, mitä on aiemmin eletty.

Kasvien jälkeiset olot suorastaan lentää, tosin jättävät avoimeksi sillä tavoin, että tottumattoman vaikea suhtautua avautuvaan vapauteen. Näinkö se on?

Kerroin äskeisen, vaikka en kokenut, koska sanoillakin aika paljon maistelen, eli puhelen ohi sen, mitä olen kokenut, mutta voisin ajatella kokevani. Minusta ihan hyvä, vaikka sekoittumisvaaraa on, tällaisessa kerronnassa. Kyseessä on etisijä-tyypin kontribuutiota. Ei varmaan täyspaha, kun muuta on niin paljon. Vai miten?

Norma Bates

Kummaa touhua. Eilen ennen keskipäivää verenpaine vas. kädestä 150/97, hivenen myöhemmin oik. kädestä 131/91. Nyt illalla vas. kädestä ensin 140/89 ja sitten hetken päästä 125/85 (edelleen vasemmasta).

Juha


pizzahaastePari päivää sitten, söin reilut puoli pizzaa, ja olo oli melko sick, huolimatta siitä, että kävelyä seurasi, ja pyöräilyäkin, aika pian syömisen jälkeen.

Kävi mielessä, että miten elimistön haastetta voisi yrittää jotenkin lievittää, jos itseä sattuisi joskus ahtamaan, vasten älytöntä. Voiko tilanteen tasoittaa normikohdattivien joukkoon? Ääri-skenaario.

En tosiaan tiedä, mutta herätti miettimään. Kannattaisiko ajatella, ettei vastaaviin tilanteisiin tulisi törmätä, eikä asiaa kannata mitenkään pyrkiä selvittämään?

Eikös tällaisen tule oikeast tuntua jossain? Edes jotain kohtuullisuutta. Onko sillä tavoin hankala selvitettävä, että selvitystä ei tulisi edes yrittää tehdä, jos se nyt sattuisi olemaan, poimittavana jostain.

Juha

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - huhtikuu 19, 2019, 17:54:37Kummaa touhua. Eilen ennen keskipäivää verenpaine vas. kädestä 150/97, hivenen myöhemmin oik. kädestä 131/91. Nyt illalla vas. kädestä ensin 140/89 ja sitten hetken päästä 125/85 (edelleen vasemmasta).


Viittaa epätasapainotilaan.

Hyvää tuossa on se, että ristiinvetotilanne on mittauksellisin keinoin osoitettavissa.

Sopinee hyvin pääsiäisteemaan, luulisin.

kertsi

#191
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - huhtikuu 19, 2019, 17:54:37
Kummaa touhua. Eilen ennen keskipäivää verenpaine vas. kädestä 150/97, hivenen myöhemmin oik. kädestä 131/91. Nyt illalla vas. kädestä ensin 140/89 ja sitten hetken päästä 125/85 (edelleen vasemmasta).
Olen mitannut sillä lailla, että ensin istun varttitunnin paikallani (vai oliko se 10 minuuttia, mitä ta:n itepisteen seinällä kehoitetaan?), ja mittaan muutaman minuutin välein niin kauan kuin verenpaine laskee (ja sehän laskee aluksi...). Enkä tosiaankaan mitatessa tee mitään, edes lue mitään, tai selaa kännykkää. Vasta sitten kun verenpaine kääntyy nousuun esim 20 minuutin kuluttia, lopetan mittaamiset ja tulosten kirjaamiset. (Mutta vain jos sykkeen osalta tuntuu, että se on laskemaan päin koko ajan.) Lasken kolmen viimeisen mittauksen keskiarvot - sillä se on keskiarvo, mikä merkkaa, ei yksittäiset mittaukset. Yleensä mittauksia kertyy 4-6.

Eri mittauskerroilla tietty keskiarvot voivat vaihdella. Olisikohan niin, että illalla verenpaine olisi systemaattisesti korkeammalla nk. kehon lämpötilakin on?

Terveyskeskuksen mittaria voi verrata omaan mittariin niin, että samanaikaisesti mittaa sekä oikeasta että vasemmasta kädestä. Ja sitten vaihtaa vasemmasta oikeaan ja päinvastoin.

Voi nimittäin olla sekin mahdollista, että toisesta kädestä saa systemaattisesti eli alvariinsa eri lukeman kuin toisesta kädestä. Se voi olla merkki jostain ehkä vakavastakin, jota en muista mitä (verenkiertohäiriö? vertulppa?).
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Sain jo vuosi sitten eri lukemia vas. kädestä kuin oikeasta. Kaippa se veritulppa olisi jo tässä vuoden mittaan tullut jos se sen merkki olisi. Kesän mittaan ne silloiset lievästi koholla olevat lukemat rauhoittuivat, mutta tänä vuonna nousivat taas uudestaan kun stressaannuin silmäni takia. Sehän ei mikään herttainen olotila ole jos pelkää että lasiaisen irtauma aiheuttaa verkkokalvon irtauman. Olin jo vähän rauhoittunut asian suhteen, mutta sitten silmälääkäri sanoi että pitäisi välttää päähän kohdistuvaa painetta 3 - 4 viikon ajan, ja taisi taas nostaa painetta...

Joka kerta kun olen paineen mitannut olen vaan istuskellut jo pitkään netin äärellä, riehaantumatta mistään asiasta. Eli ihan rauhallista on ollut. En nyt oikein usko että pelkkä sormityö eli näppiksen näpyttely on kauhean raskasta liikuntaa. Mutta voisi sitä tietysti kokeilla että rönöttää vaihteeksi vaikka maate telkan äärellä, tms. Tosin 7 kg kissa tulee päälleni makaamaan, vaikuttaakohan se tulokseen...?

Kovin montaa kertaa peräkkäin samasta kädestä en painetta voi mitata, koska käsi saattaa ärtyä pitkäksikin aikaa. Vuosi sitten kun mittailin vas. kädestä, se saattoi tuntua epämiellyttävältä koko loppupäivän.

kertsi

Tk:n ohjeessa kyllä käsketään olemaan tekemättä yhtikäs mitään, lukematta yhtikäs mitään, puhumatta jne. sen olikos se 10 tai 15 minuuttia.

Aloititko aina vasemmasta kädestä, ja sitten vasta oikeasta (olisi luonnollista oikeakätiselle)? Kokeile aloittaa väilillä oikeasta, ja merkkaa muistiin ja vertaa aiempiin tuloksiin. Voi nimittäin tulla systemaattinen mittausvirhe, jos aina tekee kaavamaisesti samalla lailla.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Olen aina mitannut kaksi kertaa vasemmasta kädestä. Mutta tuossa kun tuli noin korkea lukema, niin mittasin sitten uteliaisuuttani seuraavaksi oikeasta.

Täytyy yrittää olla tekemättä täysin mitään, vaikkakin se on minusta totaalisen tympäisevää... Ellen sitten ota tirsat. Mutta se on muuten jännä juttu että jos nukkuu päivällä ja sitten nousee, niin tuntuu kyllä aika karmealta. Kuvittelisin että painekin on kyllä ennemmin korkea kuin matala silloin.