Mitä kaikkea tietoa tai luuloa on jouduttu heittämään romukoppaan neandertalilaisista?
Mitä tiedämme heistä?
Pohjustuksena voi katsoa alla mainitun dokumenttielokuvan, suosittelen lämpimästi.
----
Totuus neandertalilaisista (Yle Areena, 49 min)
Dokkarissa esitetään, että neandertalilaiset olivat älykkäitä, eikä sellaisia tyhmiä brutaaleja luolaihmisiä, kuin on esitetty. Tämä on jo aika vanhaa tietoa.
Sen sijaan uutta itselleni oli, että neandertalilaisten keihäät olivat kuin olivatkin semmoisia, joita voi heittää. Tutkija teki kokeita Britannian keihäänheiton mestarin kanssa, ja osoittautui, että aika nopeasti tämä pystyi heittämään maaliin jopa 25 metristä. Harjoituksella matka varmaan pitenisi. Aiemmin on arveltu, että neandertalilaisten raskaat keihäät soveltuisivat vain survaisuun lähietäisyydeltä, mikä on riskialtista, esimerkiksi sarvikuonojahdissa. Sitä teoriaa ollaan nyt romuttamassa. Muistelisin lukeneeni myös, että neandertalilaisten olkapään rakenne ei soveltuisi kovin hyvin heittämiseen. Tästä ei dokkarissa mainittu mitään.
Mikä mielestäni oli kiehtovinta dokkarissa, oli että luultavasti neandertalilaiset tosiaankin ovat tehneet luolataidetta, tai ainakin jotain alkeellista taidetta (esim. käsi seinää vasten ja puhallusputkella puhallettu pigmenttiä sen ympärille), ja toisaalta erilaisia symboleja. (En nähnyt kyllä mitään, mikä vetäisi vertoja nykyihmisen luolataiteelle kyllä.) 32 erilaista symbolia oli käytössä. Ja taiteen ja symbolien käyttö liitetään nykyihmiselle vertoja vetävälle abstraktille ajattelulle. Taide on eräänlainen kommunikaatioväline. Jos pystyy tuottamaan taidetta ja kykenee symboliseen ajatteluun, pystynee myös puhumaan ja kommunikoimaan. Symboleita käyttävä eläinlaji lienee aika paljon kaltaisemme.
Neandertalilaiset ja nykyihminen risteytyivät jonkin verran. Ehkä parisen prosenttia Afrikan ulkopuolella elävien nykyihmisten
geeneistä tai DNA:sta (?) on peräisin neandertalilaisilta. Immuunipuolustukseen liittyvissä geeneissä esiintyy eniten neandertalilaisperimää. Dokkarissa kerrotaan myös sairauksista, jotka esiintyvät useammin heillä, joilla on paljon neandertalilaisten perimää. Esimerkiksi masennus ja riippuvuudet. DNA:ta tutkimalla on päätelty mm. että autistien aivojen hermoverkoissa on jotain samankaltaisuutta neandertalilaisten hermoverkkojen kanssa. Sitä ei tiedetä, oliko neandertalilaisilla jotain erikoiskykyjä (vrt. savant), vai oliko heillä kommunikaatio-ongelmia ja sosiaalisia ongelmia kuten autisteilla.