Kirjoittaja Aihe: Totuus neandertalilaisista  (Luettu 152 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 9619
Totuus neandertalilaisista
« : Huhtikuu 27, 2023, 23:00:23 »
Mitä kaikkea tietoa tai luuloa on jouduttu heittämään romukoppaan neandertalilaisista?
Mitä tiedämme heistä?

Pohjustuksena voi katsoa alla mainitun dokumenttielokuvan, suosittelen lämpimästi.

----
Totuus neandertalilaisista (Yle Areena, 49 min)

Dokkarissa esitetään, että neandertalilaiset olivat älykkäitä, eikä sellaisia tyhmiä brutaaleja luolaihmisiä, kuin on esitetty. Tämä on jo aika vanhaa tietoa.

Sen sijaan uutta itselleni oli, että neandertalilaisten keihäät olivat kuin olivatkin semmoisia, joita voi heittää. Tutkija teki kokeita Britannian keihäänheiton mestarin kanssa, ja osoittautui, että aika nopeasti tämä pystyi heittämään maaliin jopa 25 metristä. Harjoituksella matka varmaan pitenisi. Aiemmin on arveltu, että neandertalilaisten raskaat keihäät soveltuisivat vain survaisuun lähietäisyydeltä, mikä on riskialtista, esimerkiksi sarvikuonojahdissa. Sitä teoriaa ollaan nyt romuttamassa. Muistelisin lukeneeni myös, että neandertalilaisten olkapään rakenne ei soveltuisi kovin hyvin heittämiseen. Tästä ei dokkarissa mainittu mitään.

Mikä mielestäni oli kiehtovinta dokkarissa, oli että luultavasti neandertalilaiset tosiaankin ovat tehneet luolataidetta, tai ainakin jotain alkeellista taidetta (esim. käsi seinää vasten ja puhallusputkella puhallettu pigmenttiä sen ympärille), ja toisaalta erilaisia symboleja. (En nähnyt kyllä mitään, mikä vetäisi vertoja nykyihmisen luolataiteelle kyllä.) 32 erilaista symbolia oli käytössä. Ja taiteen ja symbolien käyttö liitetään nykyihmiselle vertoja vetävälle abstraktille ajattelulle. Taide on eräänlainen kommunikaatioväline. Jos pystyy tuottamaan taidetta ja kykenee symboliseen ajatteluun, pystynee myös puhumaan ja kommunikoimaan. Symboleita käyttävä eläinlaji lienee aika paljon kaltaisemme.

Neandertalilaiset ja nykyihminen risteytyivät jonkin verran. Ehkä parisen prosenttia Afrikan ulkopuolella elävien nykyihmisten geeneistä tai DNA:sta (?) on peräisin neandertalilaisilta. Immuunipuolustukseen liittyvissä geeneissä esiintyy eniten neandertalilaisperimää. Dokkarissa kerrotaan myös sairauksista, jotka esiintyvät useammin heillä, joilla on paljon neandertalilaisten perimää. Esimerkiksi masennus ja riippuvuudet. DNA:ta tutkimalla on päätelty mm. että autistien aivojen hermoverkoissa on jotain samankaltaisuutta neandertalilaisten hermoverkkojen kanssa. Sitä ei tiedetä, oliko neandertalilaisilla jotain erikoiskykyjä (vrt. savant), vai oliko heillä kommunikaatio-ongelmia ja sosiaalisia ongelmia kuten autisteilla.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 28, 2023, 00:58:07 kirjoittanut kertsi »
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Poissa MrKAT

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 9233
 • Electrical Cat
Vs: Totuus neandertalilaisista
« Vastaus #1 : Huhtikuu 27, 2023, 23:42:22 »
Tässä Neanderthalilaisten jälkeläinen, Terve! ;D

Muistan tutkijan joskus sanoneen että heidän työvälineensä ei juuri (200 000 vuodessa?) kehittynyt. Lisäksi suuri osa ajastansa kului vuotien puhtaaksi kaapimiseen (->vaatteiden ym tekoon), joka on raskasta työtä ja vaatii lihaksia.
 Jos elämä on työteliästä ja sosiaalinen verkostoituminen vähäistä niin ideoita ei ehdi miettiä, jalostaa eikä levittää. ->elämä on ja pysyy alkeellisena ja raskaana kuten raatavalla työväestöllä tai metsästäjä-keräilijäheimoilla.
Nii missäkö? Noo, kun ne räikeät pridevärit täällä sigussa alko ärsyttää mun silmiä niin kamalasti... :D

Poissa Toope

 • Ikijäärä
 • *****
 • Viestejä: 17978
Vs: Totuus neandertalilaisista
« Vastaus #2 : Huhtikuu 28, 2023, 23:38:01 »
https://kantapaikka.net/index.php/topic,2062.msg111912.html#msg111912
Eikös asiasta ollut jo ketju?
Voisi yhdistää.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 9619
Vs: Totuus neandertalilaisista
« Vastaus #3 : Huhtikuu 29, 2023, 14:53:03 »
On joskus käynyt mielessä, että pitäisi oikein listata kaikki, mikä on nykytietämyksen mukaan pielessä Luolakarhu klaani -romaanisarjassa neandertalilaisten (tai nykyihmisten, tai arkeologisen tietämyksen) osalta.

Se oli ehkä takaraivossani, kun aloitin tämän keskustelun. Kun nimenomaan tämä yksi läheisin sisarlajimme, yksi homo sapiens-laji, kiinnostaisi eniten. En ole ihan varma, pitäisikö neandertalilaisista käyttää nimeä Homo sapiens neanderthalis, vaiko Homo neanderthalis.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 9619
Vs: Totuus neandertalilaisista
« Vastaus #4 : Huhtikuu 29, 2023, 14:53:26 »
Ne·an·der·thal
[nɪˈandətɑːl]
NOUN
- an extinct species of human that was widely distributed in ice-age Europe between c. 120,000 and 35,000 years ago, with a receding forehead and prominent brow ridges. The Neanderthals were associated with the Mousterian flint industry of the Middle Palaeolithic.
- an uncivilized, unintelligent, or uncouth person (typically used of a man):

---
un·couth (suomeksi moukkamainen)
[ʌnˈkuːθ]
ADJECTIVE
lacking good manners, refinement, or grace:
"he is unwashed, uncouth, and drunk most of the time"
SIMILAR:
uncivilized
uncultured
uncultivated
unrefined
unpolished

(of art or language) lacking sophistication or delicacy:
"uncouth sketches of peasants"
ARCHAIC
(of a place) wild, remote, or spartan:
"his uncouth cell in Fleet prison"
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️