Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Ilmastonmuutoksesta

Aloittaja Renttu, helmikuu 01, 2019, 14:49:01

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Toope

#90
Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - elokuu 25, 2019, 22:47:08
Bolsonaroko ne metsän poltot keksi? Älkää huijatko itseänne. Ihan yhtälailla brasilialaiset ovat metsiä polttaneet edellisten pressojen aikaan olivat nämä minkä puolueen tahansa poliitikkoja. Sama juttu Suomen ulkoministerien kanssa - linjassa ei tapahtunut täyskäännöstä Haaviston astuessa Soinin tilalle kuten ei myöskään edellisessä vaihdossa Tuomiojasta Soiniin. Ei tuollaisissa asioissa mitään äkkinäisiä muutoksia tapahdu. Ja mitä tulee boikotteihin, niin samoilla perusteilla pitäisi boikotoida käytännössä kaikkia maita.
Nykyhallinto ei eroa aiemmista, tuo on aivan totta. Sen pitäisi erota edukseen.
- - -
Laikan ajatusta voi ymmärtää, mutta ymmärrettävää on myös tuollaisen aiheuttama mielivalta, joka tuhoaa järjestystä. Siksi ei.
Anarkistiset, laita ohittavat toimet, yleensä luovat enemmän ongelmia mitä ratkaisevat. Kun tuolle tielle lähdetään, kuka estää vaalitappion kärsineen puolen lähtemistä sotajalalle, vaikka vaalit olisivat rehdit?

ROOSTER

Amazonin sademetsien tuhoutumisen seurauksista ja syistä, alkaen 4:15  https://areena.yle.fi/1-50212370?autoplay=true

Metsäpalojen määrä kasvanut viime vuodesta lähes kaksinkertaiseksi. Koska Bolsonaro. Kuuntele.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Toope

Onkohan ihan totta. Tuskin Brasilian nykyhallinto asiassa erottuu aiemmista.

-:)lauri

#93
Lainaus käyttäjältä: Vihervasemmisto - elokuu 24, 2019, 18:39:13
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - elokuu 24, 2019, 02:13:04
JK. Breaking News
Heh. Kansainvälinen raivopaine taisi jo vaikuttaa. Bolsonaro lähettää sotilaita sammuttamaan paloja.
Bolsonaro on mm. luvannut hävittää alkuasukkaat, joten se, että hän sai nyt syyn lähettää armeijan alkuasukkaiden aluinasueille, voi tietää alkuasukkaiden kansanmurhaa vaikka se meille ulkomaille myydäänkin maastopalojen sammutustyönä.

Bolsonaro kieltäytyi G7-maiden avusta metsäpalojen sammuttamisessa. Bolsonaro vaikuttaa toteuttavansa suunnitelmaansa hävittää metsät sekä tuhota siinä sivussa sademetsien alkuperäiskansat.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Toope - elokuu 26, 2019, 23:40:21
Onkohan ihan totta. Tuskin Brasilian nykyhallinto asiassa erottuu aiemmista.

On se. Tosin viime vuosi olikin palojen suhteen ennätysrauhallinen. Kuitenkin nyt ollaan selkeästi yli tämän vuosikymmenen keskiarvon. Aiemmin sitten oltiinkin vielä holtittomampia.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: Laika - elokuu 25, 2019, 22:13:58
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 25, 2019, 09:54:14
Luin jostain että appelsiinimehussa on hyvin usein Brasiliasta peräisin olevaa materiaalia. Kahvi tietysti myös on sieltä. En juo noista kumpaakaan joten iisipiisi boikotoida, mutta vaikeammaksi menee se että Brasiliassa tuotettua soijaa saatetaan syöttää muiden maiden elikoille. Joten se brasilialaisen pihvin karttelu ei riitä.

Ei tietenkään riitä. Kaikki yksityinen ja yksittäisten tuotteiden boikotointi on tehotonta samasta syystä kuin 'eettisten tuotteiden' kaupustelu ihmisille väistää oleelliset kysymykset massatuotannon ketjuista ja niiden legitimiteetistä.

Sehän on perimmiltään kokoomuslainen dogmi, jonka mukaan me äänestäisimme paremman yhteiskunnan valinnoillamme. Varsinaiset vallankäyttäjät voivat sen ansiosta rauhassa jatkaa vastuun väistelyä, kun politiikka sysätään poliitikoilta yksittäisten kansalaisten niskoille. Niin on petkutettu ihmisiä ennenkin.

Ainoa todellinen keino hyökätä Bolsonaroa vastaan olisi täysimittainen kauppasota Brasilian kanssa. Maan talouselämä pitäisi kuristaa hengiltä. Sitten vasta kun ruoka ja lääkkeet loppuvat, nousee kansa presidenttinsä politiikkaa vastaan. Ulkoministeri Haavistokaan ei tunnu ulkopoliittisesta kokemuksestaan huolimatta oivaltavan, että tällaiset miehet eivät usko kuin voimapolitiikkaan ja väkivaltaan -pehmeät keinot ovat heidänlaisilleen heikkouden osoitus.

Kun kysymys on luonnosta, kallistun anarkian ja minkä tahansa puoleen kuin hukkuva tarraa vaikka oljenkorteen. Näin somevirrassa vähättelyjä että poltettu ala Amatsonissa on mitätön, ja väitteen että Amatsonin viidakko käyttää itse kaiken hapen minkä tuottaa. Välinpitämättömyys selitykset keksii... Ettei tarvitse välittää.

Kenet tahansa päällikönkin saa erottaa jos hänen edesottamuksensa ovat elämää tuhoavia. Ei presidenttiys saa olla niin pyhä asema että mitä tahansa voi tehdä ja jeesustella että demokraattisesti valittu presidentti. Jos omat alaiset eivät älähdä, niin sitten muun maailman tulee toimia.

USAtahan tässä tuskin kannattaa apuun odotella. On siellä sellainen sekopää omasta takaa johdossa.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 27, 2019, 10:37:10

USAtahan tässä tuskin kannattaa apuun odotella. On siellä sellainen sekopää omasta takaa johdossa.

Ei sitä tiedä millä lääkkeillä tautia kulloinkin pitäisi hoidella. Ellei tauti tapa, niin ehkä lääke tekee sen. Hän on jo miettinyt ratkaisuja luonnossa tapahtuviin asioihin.
>> IL-S

Vastaukseksi presidentti oli saanut suurin piirtein: "Sir, me tutkimme asiaa".

Presidentin kysymys oli lyönyt huoneessa olleet niin ällikällä, että huoneessa "olisi voinut kuulla hyttysen pieraisevan".

Lisäksi Trump oli vuonna 2017 toisessa keskustelussa ehdottanut hurrikaanien pommittamista, mutta kyseisen NSC:n muistion nähneen henkilön mukaan siinä ei puhuttu ydinaseista.

Valkoinen talo sanoi Axiosin tiedustellessa asiasta, että he eivät kommentoi presidentin mahdollisesti käymiä yksityisiä keskusteluita turvallisuusneuvoston kanssa.

Axiosin mukaan ajatus ydinpommien käyttämisestä hurrikaaneja vastaan ei ole Trumpin oma idea, vaan se oli esillä jo Dwight Eisenhowerin presidenttikaudella (1953-1961), jolloin hallituksen tiedemies oli pallotellut ajatuksella.

Juha


Ilmastomallit ovat supertietokoneiden pyörittämiä ohjelmia. Ne simuloivat fysiikan yhtälöiden avulla, miten ilmastoon vaikuttavat elementit reagoivat toistensa kanssa. Kuten miten esimerkiksi kasvihuonekaasujen lisääntyminen vaikuttaa keskilämpötilaan pitkällä aikavälillä.

https://yle.fi/uutiset/3-10923440


Ei sentään tekoäly-juttu, koska kyse ennusteesta, ja teorioista, ei aineistopäättelyä, jota tekoäly enemmän on. Näinkö menee järkevä tulkinta, tästä?

Malleihin on kuitenkin uskottu, ja ennustaviin sellaisiin. Säätiedot menevät jotakuinkin kohdilleen, jos lähiaika otetaan huomioon, ja sään tietty vakaustyyppi, jolloin saadaan virhearvioitakin, ja todennäköisyyksiä.

Että tieteen alueelta tulevat jutut voisikin olla alustavan skeptisyyden aihe? No, tiede itse suhtautuu tuotettuihin näin. Tavan ihmisen skeptisyys ei tässä merkkaa, ja hyvästä syystä. Mikä on tiedemaailman suhde tavallisuuteen, niin vaikka skptisyys olisi normi, ei se kuvaa tosiaan muiden liittymämahdollisuutta, sinne suuntaan. Liittymämahdollisuus on aivan muuta, realistisena, ja odotettuna, siis mitä?

Juha


Meni vähän väärään ketjuun, sillä ilmastonmuutosta isompi asia on tiede itse, jota käsittelin ilmastonmuutosvatuloinnista lähtien. Voi siirtää, jos haluaa.

Mallien käyttö on tieteessä kiinnostava juttu, ja kerättävien aineistojen, ja tapahtumien ketjut myös. Mallit ja ennusteet perustuvat havaituille päätelmille. Syntyykö jotain päätelmän arvioista, sovellettavaa liittymää aineistoon, jota voi hyödyntää todellisuudentuntemisessa ja ennusteissa.

Jos ajatellaan ääritilanteessa perusainesosien liikkeitä, ja havaintomateriaalia, ja tämäntasoisen suuntaista, niin ennuste on yleensä se juttu, ja jokin seurailuun kukenevän teorian sovittaminen aineistoon, jolloin sovittamiseen ajateltu liittyjä on ihminen. Sama tietysti usein, jos aineistomateriaali on kauempana perusfysiikasta, esim kohden ihmisten ja eläinten toimintoja.

Tekoäly tietääkseni ei käytä materiaalia kovin perustason aineistoja summaillen. Datapohja on ihmistä lähempänä olevaa. Liekkö syynä se, että halutaan jotain muuta kuin perustavaa laatua olevia teoriaoita ja mallia, ihmistajunnan käyttöön. Koneelle annetaan mieluummin ihmisen rooli aineistotulkinnoissa, ja päätelmiä tietysti otetaan vastaan, ihmisenä.

Mitenhän tällaisen asetelman kulku jatkossa?

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Juha - elokuu 28, 2019, 08:42:41

Ilmastomallit ovat supertietokoneiden pyörittämiä ohjelmia. Ne simuloivat fysiikan yhtälöiden avulla, miten ilmastoon vaikuttavat elementit reagoivat toistensa kanssa. Kuten miten esimerkiksi kasvihuonekaasujen lisääntyminen vaikuttaa keskilämpötilaan pitkällä aikavälillä.

Ilmasto "kostaa".

Dorian saa aikaan kohtuullisen tuhon pyörittäessään nousevaa ilmavirtaa merten lämpiämisen toimiessa katalysaattorina.

Lämpöliike on melkoinen energia, kun se saa tuollaisen kieputuksen aikaan, ehkä siitä rippeet osuvat suomeenkin jonkun ajan päästä.

Maapallon, tai planeetan lämpötasapaino siinä kuitenkin vain etsii paikkaansa. Keskilämpötilan noustessa myrskyt voimistuvat ja lisääntyvät, mutta etukäteen niiden ilmestymistiheys on vaikeasti laskettavissa.

Juha


Arkisestikin voi lähestyä Karikon edellistä viestiä, ja tämä voi auttaa liittymään globaalitasoon, sekä taas arkeen, jolloin syntyy jotain looppia, joka on yleismaailmallista eliöille, näiden heilahdellessa tässä elämänverkossa.

Kun valmistetun kaurapuuron lämpötilaa laskee, laittamalla metallikattilan vesihauteeseen, niin joskus miettinyt sitä, että kun puuron pinnasta lähtee kuumaa höyryä, niin se jäähdyttää puuroainesta, mikä on tarkoituskin.

Toisaalta jäähdytetty ilma kun nousee ylös, niin tilalle virtaa huoneilmaa, joka entisestään jäähdyttää kuumaa kattilaa, vaikka toisaalta voi kuumentaa jäähdyttävää vettä, ja suorasti ottaen kylmän vedenpinnan yläpuolella olevaa ilmaa, joka ilman tyyneystilanteessa on matalimmalla, kun kerran kylmää. Siten ilmavirta nostaa jäähdyttävän veden lämpötilaa, jolloin jäähdyttävä vesi ei toimi niin hyvin puuron jäähdytyksessä.

Jänski probleema.

Kannattaako puurokattilaan laittaa kansi, jotta kuumempaa höyryä ei nousisi niin paljon kattilasta? Jos vaikka alkuun, niin missä vaiheessa kattilan kansi kannattaa laittaa paikalle? Mikä siis paras menettely, energian poistamiseksi puurosta, ja vielä haluaa, että jäähdytysvettä mahdollisimman vähän.

Arki-probleema, vaikkakin osin hassun erikoinen, vie miettimään ilmavirtauksia. Paitsi että tuossa voi kasvaa ymmärrys, voi löytää jotain sovellettavaa, ilmiöstä. Kun ilmiöiden kautta rakennetaan koneita, niin ilmiöihin tosiaan aletaan nojata. Tämä on aivan toista kuin ajelehtiminen.

Ihmisen elämä muutenkin on verkostoinutta, eliönä, kun aika monipuolinen. Eilen kirjoittelin ihmisen lonkeroitumisesta, ja ongelmasta, ettei sekottuisi lonkeroihin. Bugi. Lonkeromäärä on juuri se, joka takaa stabiiliutta, sitä mukaa.

Samalla tapaa, jos ihminen nojaa teknisissa sovellutuksissa luonnoilmiöihin, on se vähän kuin purjehtisi. Melkoinen ero repivyydessä, jos vertaa tuulimyllyprojekteihin. Vain ajan kysymys, kun asiat lakkaa, kun toinen reitti on sitä, että menee kohden kestävyyttä, ja se avaa taas lisää paikkoja, olla kiinnittynyt.

Juha

Lainaus käyttäjältä: Karikko - syyskuu 03, 2019, 10:42:26
Lainaus käyttäjältä: Juha - elokuu 28, 2019, 08:42:41Ilmastomallit ovat supertietokoneiden pyörittämiä ohjelmia. Ne simuloivat fysiikan yhtälöiden avulla, miten ilmastoon vaikuttavat elementit reagoivat toistensa kanssa. Kuten miten esimerkiksi kasvihuonekaasujen lisääntyminen vaikuttaa keskilämpötilaan pitkällä aikavälillä.

Luin alkuun omana tekstinä, ja katsoin, että olimpa kirjoittanut kuin paraskin bugisti: ilmastomallit == xy z ohjelmia.

Ööö. Viestinrakentelussa oikaistu. Tekijä tuskin ajatteli ihan noin, kuten ulkopuolinen voisi tulkita, ellei osaisi tehdä kirjoituksen debuggausta.

Tälle tasolle kun vie ilmaisua, niin kerrontarakentelussa yksityiskohtien fiboissa oltava huolellisempi. Melkoinen lapsus.

Kun ympäristö on hutiloivampi, tai voi ronskeilla, ei tällaisista ole ongelmaa. Käy esim läpi, ja voi tosiaan käydä läpi, jos kerran debuggausvalmiutta ei ole. Win-Win, ja bugin takia. Tällaiseen kasvuun ei pääse huolitellulla rakentelulla, siis ympäristössä, jossa odote on täysvalmiissa.

Juha


Jos tuota kaurapuuron totuutta seurailee, ilmastoa ajatellen, niin voi tulla mieleen esim sellainen sovellus, että navoille kun laittaa kunnon lämmitystä, niin johan on ilmanvaihto muuttunut Telluksella.

Hassu ajatus, ja ehkä selkeä killeri, jos toimisi. Tavan puulämmitteisissä taloissa ilmanvaihdon on tietääkseni sanottu olevan luontevaa, koska on tosiaan se jatkuvasti käynnistyvä uuni, josta ilmaa pukkaa, savuna. Samalla jotain korvautuu sisäilmaan, jolloin asuinrakennuksen voi sanoa hengittävän.

Nykyistä Tellusta jos ajattelee, niin lämpöä pukkaa lähinnä päiväntasaajalla, jolloin saadaan ne peruslinjat sääoloihin, jotka pysyvät melko vaikaina, ja ilmastoksi on muotoutunut mm tämäntyyppistä, mitä eletään parhaillaan.

Ajatuksena killeri-keksinnötkin voivat olla potentiaalisia. Maapallosta tulee selkeämmin yhteinen. Ja mitä kaikkea. Siis jos se rakentava soveltaminen löytyy, kestävänä.

Hurrikaanit ovat melkoinen luonnon sopeutuma, joskin sopeutuma on tässä varmaan hassu sana, samoin kuin maastopalot, luonnon generoimina.

Toope

Lainaus käyttäjältä: Juha - syyskuu 03, 2019, 13:32:58
Hurrikaanit ovat melkoinen luonnon sopeutuma, joskin sopeutuma on tässä varmaan hassu sana, samoin kuin maastopalot, luonnon generoimina.
Myrskythän ovat luonnollinen tapahtuma, jolla ilmasto tasoittaa lämpötilaeroja.

Kopek

Luonto ei synnytä arvoja. Arvokasta voi olla vain se, minkä ihminen on luonut, muokannut tai omakseen ottanut, kirjoittaa Jari Ehrnrooth.

https://yle.fi/uutiset/3-11019130

Mitä tästä sanotaan? Onko tuo kokoomukselaista politiikkaa, jossa kaikella on hinta, mutta millään ei ole arvoa?

Jari Ehrnroothia on moitiskeltu äärioikeiston äänenkannattajaksi ja ties miksi. Sitäkö tuo vain on? Piiloperussuomalaista pöhinää.

https://lahtinenveikka.wordpress.com/2017/10/05/ylen-kolumnisti-tuo-hommaforumin-sinunkin-naytollesi/