Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Luolakarhun klaani: Löydä 5 virhettä

Aloittaja kertsi, toukokuu 13, 2023, 15:59:18

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

kertsi

Tässä ketjussa juttelua Luolakarhun klaanista tai Maan lapset kirjasarjasta. Tässä voi puhua myös positiivisistakin asioista kirjasarjassa, huolimatta otsikosta.

Itselleni kirja(sarja) kolahti nuorena aikuisena, kun olin aika vaikeassa elämäntilanteessa asuessani vieraassa maassa. Kirjan päähenkilö joutui erotetuksi Cro-Magnon -perheestään, ja hänet adoptoitiin neandertalilaiseen klaaniin. Hän joutui kokemaan monenlaista karua elämäntapahtumaa, mutta ei koskaan antanut periksi. Itse näkisin päähenkilön suomalaisen SISUN ruumiillistumana.

Kirjasarjan ansiosta kiinnostuin neandertalilaisista, ja olen oppinut kaikenlaista aihepiiriä liippaavaa. Uudet lukemiskerrat jonkin verran ärsyttävät, koska niin paljon on pielessä kirjassa esitetyistä väitteissä neandertalilaisista.

Toisesta keskustelusta:
Lainaus käyttäjältä: kertsi - huhtikuu 29, 2023, 14:53:03
On joskus käynyt mielessä, että pitäisi oikein listata kaikki, mikä on nykytietämyksen mukaan pielessä Luolakarhu klaani -romaanisarjassa neandertalilaisten (tai nykyihmisten, tai arkeologisen tietämyksen) osalta.

1. että neandertalilaiset - toisin kuin oma lajimme - eivät muka olisi pystyneet oppimaan tai kyenneet älykkääseen ajatteluun (vaan ammentaisivat jonkinlaisista lajimuistoista (eli geeneistään)?)
-- hyvin monet eläinlajit oppivat monenlaista ja ovat jopa älykkäitä, kuten esimerkiksi karvaiset serkkumme simpanssit. Tämä väite ei mitenkään voi pitää paikkansa.
2. että neandertalilaiset eivät muka olisivat pystyneet puhumaan, vaan etupäässä olisivat kommunikoineet vain viittomakielen avulla, ja olisivat murahdelleet kurkkuäänin vain yksittäisiä sanoja kummallisesti ääntäen
---osittain voi pitää paikkansa, että äänteiden tuottaminen saattoi olla toisenlaista kurkunpään rakenteesta johtuen, mutta nykyään taidetaan olla sitä mieltä, että heidän puheäänensä oli korkea (ja laulava?)
3. että seksi ei neandertalilaisilla ollut vapaaehtoista, vaan pelkkää raiskausta
--- Tämäkin romaanin esittämä väite vaikuttaa aika omituiselta, jos katsoo omaa eläinlajiamme. Tosin raiskauksia esiintyy meillä(kin), mutta suurin osa yhdynnöistä sentään ei liene raiskauksia. Ihmisnaisella orgasmi edesauttaa hedelmöittymistä ainakin jokusella lisäprosentilla, joten niinkin läheisellä lajilla kuin sisarlajillamme luulisi olleen sama ilmiö?
4. (mukamas) olivat kyvyttömiä nauramaan, hymyilemään ja itkemään
--- En tiedä, miten oli asian oikea laita, mutta kuulostaa epätodennäköiseltä.
5. miesten ja naisten niin kovin eriytyneet elinpiirit, miehet metsästävät, naiset eivät saa metsästää
--- Epäilisin, että tämä ei pidä paikkansa, mutten ole varma. Vrt. metsästäjä-kerääjät nykyihmisellä, ei taida olla suoranainen kielto metsästää.
6. ihonväri ja hiusten väri
--- neandertalilaiset eivät olleet tummia niin kuin kirjasarjassa, vaan sopeutuneita Euroopan oloihin, vähäisempään valoon. Heissä oli vaaleatukkaisgeenejä, vaikkakin toisia geenejä kuin mitä omalla lajillamme aiheuttaa vaaleatukkaisuutta. Cro-Magnon lienee ollut tummaihoisempi ja -hiuksisempi, koska oli tullut Afrikassa myöhemmin kuin neandertalilaiset.


Paikkansa pitäviä asioita
A. lääkekasvien käyttö (todennettu hautalöydöissä)
B. rampautuneista heimon jäsenistä huolehtiminen (todennettu hautalöydöin, että pahatkin vammat saanut henkilö on elänyt vielä vuosikymmeniä, eli hänestä on täytynyt pitää huolta vuosikaudet)
C. lihaksikkuus ja voima
D. yhteistyökyky
E. kivityökalujen valmistus (ja nahanmuokkaus ja monet kädentaidot?)
--- tätä taisi esiintyä jo Homo habiliksella, eli mahdollisella yhteisellä kantamuodollamme?
G. (Ensimmäinen *) ihmislaji, joka) hautasi vainajansa


En muista, väitettiinkö myös:
a. Ensimmäinen *) ihmislaji, joka valmisti aseita myös luusta

*) kirjoissa ei väitetä, että olisi ensimmäinen ihmislaji, mutta vainajien hautaus väitetään

... (päivitän listoja sitä mukaa kun tulee tarvis)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Okei, katsotaan nyt sitten pärjätäänkö toistemme kanssa.

Nythän on mielestäni niin että romaanit ovat vain romaaneita. Siitäkin huolimatta, että halusin itsekin sellaisia kirjoitella. Todellisuutta ei pitäisi arvioida jonkin romaanin pohjalta, vaan päinvastoin.

Itse olisin nähnyt Aylan sisun ruumiillistumana jos hän olisi täräyttänyt Moolokkia turpaan, kun tulee panemisista viittomaan. Mutta ehkä tämä on makuasia. En tiedä häiritseekö minua myös se että sapiensikset esitetään vaaleina, kun todellisuudessahan neandertalit olivat ne vaaleammat ja Afrikasta maahanmuuttoa tekevät tummaihoisia. Voi olla että epäsosiaalisehkona ihmisenä olen herkemmin pienryhminä eläneiden neandertalien puolella, kuin että diggailisin kaikkialle nokkansa änkeviä meikäläisiä, joiden evoluutioetuna oli isot porukat ja sosiaalisuus.

Mutta uskoisin ettei neandertali oikeastaan eroa kovin kummoisesti meistä. Sellaista tosin olen lukenut että aivojen näköaistimuksia käsittelevä alue olisi ollut isompi?

Herääkin kysymys että jos he ovat olleet vieläkin näkökeskeisempiä kuin me olemme, onko myös hallusinaatioilla ollut suuri merkitys heille, eli psykedeelit kovassa käytössä? Ja olisiko se osaltaan johtanut haluun olla vähän pienemmällä porukalla, että saa nähdä rauhassa näkyjä?

Ihan lonkalta heitetty idea ehkä.

kertsi

#2
Se käsimerkki panemiskäskystä taisi kyseisessä klaanissa olla sellainen, että "naisenpuolen" oli mahdotonta olla tottelematta sitä. En muista, minkälainen rangaistus olisi seurannut sellaisesta tottelemattomuudesta. Jos jo pelkästä metsästysaseeseen (seiväs/keihäs, linko) koskemisesta seurasi romaanissa kuolemanrangaistus, niin luulisi, että jotain vakavaa olisi seurannut siitä, että ei tottele panemiskäskyä.

Muistelen hämärästi että adoptioäiti Iza ihmetteli Aylan vastenmielisyyttä Broudin lähentelyille. Se vastenmielisyys ei ikään kuin mahtunut Izan maailmankuvaan, koska ei ollut "lajimuistoissa" sellainen (mukamas huono) käyttäytyminen mahdollista kuten seksistä kieltäytyminen.

lisään aloituskirjoitukseen:
3. että seksi ei neandertalilaisilla ollut vapaaehtoista, vaan pelkkää raiskausta
--- Tämäkin romaanin esittämä väite vaikuttaa aika omituiselta, jos katsoo omaa eläinlajiamme. Tosin raiskauksia esiintyy meillä(kin), mutta suurin osa yhdynnöistä sentään ei liene raiskauksia.

Sitä en muista miten suuri kokoero neandertalilaismiehillä ja -naisilla oli keskimäärin. Muistelisin, että he olivat lihaksikkaampia, lyhyempiä ja vahvempia kuin meikäläiset ihmiset. Arvelu/mielikuvani on, että heikäläiset muistuttivat painonnostajia/painijoita, kun taas meikäläiset pitkänmatkan tai keskipitkän matkan juoksijoita. Keskimääräinen nykyihmisnainen ei oikein fyysisesti pysty kovin hyvin pistämään hanttiin oman lajin miehelle. Ehkä neandertalilaismiehelle hän pystyisi vielä huonommin pistämään hanttiin?

Korjattu typoja.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Muistikuvani mukaan neandertalien perimä on tullut meikäläisiin miesten kautta. En silti usko tämän johtuvan raiskailusta, vaan sapiensnaisten uteliaisuudesta. Sosiaalisempana lajina meikäläiset eivät ehkä kaihda mitään tilaisuutta uusiin kokemuksiin. Toisaalta sapiensnaiset ovat tainneet aina naimakaupoissa herkemmin siirtyä alueelta toiselle kuin miehet.

Kaupankäynnin välineiksi sapiensnaiset tuskin ovat tuossa vaiheessa päätyneet, koska eihän n-miehillä tainnut olla mitään erityistä kaupattavaa sapiensikseille.

Minun asenteeni neandertaleja kohtaan on kai sananlainen kuin intiaanifanien asenne Amerikan natiiveja kohtaan. Väärinymmärrettyjä ihmisiä, joihin menestyjäihmiset (tällä kertaa laji eikä rotu) projisoi mitä milloinkin pitää arvottomana tai arvossa.

Seksin en usko olleen mikään big deal. Kuten se ei ole elokuvassa Taistelu tulesta. Kunhan vaan naureskelevat erilaisille tavoille, nämä Afrikan tulokkaat.

kertsi

Minunkin muistikuvani on, että nimenomaan isälinjaista se neandertalilaisperimä meillä / osalla meistä on. Oli se sitten raiskauksilla tullut, tai ihmisnaisten uteliaisuuden takia tullut.

Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

#5
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - toukokuu 13, 2023, 16:31:27
Mutta uskoisin ettei neandertali oikeastaan eroa kovin kummoisesti meistä. Sellaista tosin olen lukenut että aivojen näköaistimuksia käsittelevä alue olisi ollut isompi?

Herääkin kysymys että jos he ovat olleet vieläkin näkökeskeisempiä kuin me olemme, onko myös hallusinaatioilla ollut suuri merkitys heille, eli psykedeelit kovassa käytössä? Ja olisiko se osaltaan johtanut haluun olla vähän pienemmällä porukalla, että saa nähdä rauhassa näkyjä?

Ihan lonkalta heitetty idea ehkä.

Samanmoiset muistikuvat, että näköaivokuoren kohdalla oleva aivoalue olisi heillä meitä vahvemmin kehittynyt (tai kai vaan isompi?), ja myös silmät olisivat olleet heillä isommat.

Jotkut geeneistä (tarkennettu tämä sanamuoto), jotka osa ihmisistä ovat heiltä perineet liittyvät skitsofreniaan. Ei niin, että olisimme perineet sen taudin heiltä, vaan sen sijaan jonkin geenin, joka liittyy moneen asiaan, myös taipumuksen skitsofreniaan ehkä myös. Skitsoifreniaan liittynee usein hallusinaatiot, joten voisikohan olla niin, että heillä oli "syntymälahjakkuutta" hallusinaatioiden osalta? 

Kirjassa neandertalilaisten tietäjänainen keräsi erilaisia lääkekasveja, joista osa huumaviakin, ja osasi valmistaa tietäjille "pyhiä" keitoksia, joilla nämä pääsivät transsiin. Nämä kirjan tiedot voisivat pitää paikkansakin, sillä joissakin hautalöydöissä on löydetty nimenomaan lääkekasvien siemeniä. Hallusinaatioita tuottavien kasvien siemenistä en tiedä, onko löydetty.

Halu nähdä näkyjä ehkä on toteennäyttämättä. Mutta monilla eläinlajeilla on taipumusta syödä käyneitä hedelmiä ja toikkaroida kekkulissa, joten ehkä hallusinaatioitakin haetaan? Olen kyllä lukenut skitsofreenikoiden kertomuksia, että hallusinaatiot voivat olla hyvin pelottavia, joten enpä tiedä tuosta sitten.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Xantippa

Tuli luettua aikanaan ja ai että oli Ayla yli-ihminen, lääkkeistä saippuaan ja hammastahnaan keksi hän, oli myös terapeuttinen psykologi, mutta siitä viis, kun Jondalarin se oli vasta sitä!

Ihan kauheaa pskaa, etenkin noin tieteelliseltä kannalta ;D

T: Xante

kertsi

#7
Joo, tuo oli vähän huvittava piirre Aylassa, tuo yli-ihmisyys. Mitäs kaikkea hän keksikään? Ainakin parsinneulan, jossa oli reikä päässä. Lääkehoitoja. Ompeleet haavojen sulkemiseksi. Kotieläinten kesyttäminen (hevonen, susi, luolaleijona). Tulenteon joidenkin kivien avulla.

Yhdessä Jondalarin kanssa keksi ja kehitti atltl:in, vipukeihään.

Sen lisäksi, että hän osasi "taikoa" tulen kivillään, hän oli sekä kaunis, vahva, että suojeleva. Ja blondi. Hänellä oli hyvä rytmitaju. Ainoa, mihin hänellä ei ollut lahjoja, oli laulutaito. Ja vieraiden kielten ääntämys tuotti vaikeuksia joidenkin äänteiden osalta.

Jean Auel on suomalaistaustainen amerikkalainen. Ehkä hänen isovanhempansa tms. ovat olleet blondeja ja heillä on ollut vaikeuksia koti-ikävän ja englannin kielen ääntämyksen kanssa?
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates

Erään teorian mukaan ihmiset oppivat puhumaan ammoin Saharan alueella sijainneella veheriäisellä seudulla, kun napsivat kitusiinsa psilosybiinisieniä jotka tykkäävät kasvaa alueilla joissa on nautaeläinten lantaa. Teorian mukaan nämä sienet sitten olisivat saaneet kielenkannat irtoamaan, koska niiden syöminen aiheuttaa höpöttäväisyyttä. En tiedä. Taidan uskoa nykyään että puhekyky on vanhempaa perua kuin mitä se teoria muistaakseni esitti (joskaan en nyt osaa tarkkaa vuosimäärää heittää). Kun eläinkunnassakin on havaittu viimevuosina kaikenlaista, kuten esim. että linnuilla on erilaisia hälytyshuutoja eri petoja koskien, niin eiköhän puheen alkuperä ole todella muinaista perua, ja sitten kun Homoille on kehittynyt sopiva rakenne kurkunpäähän, ei kuin lörpöttelemään vaan.

Hiha

Koska ketjun tarkoitus on etsiä virheitä Auelin nerokkaasta heksalogiasta, jätän teoksen kirjallisten ansioiden käsittelyn sivuun.

Neanderthalien kulttuuri. Tyhmiksi alkuihmisiksi he olivat kehittäneet valtavan määrän tiukkoja sääntöjä ja tapoja. Jotenkin haiskahtaa, että Ayla edustaa amerikkalaista ideaalia. Innovatiivista ja vanhoja rakenteita tuulettavaa uutta ajattelua. Neanderthalit saavat toimia taustana, jota vastaan sankarittaren nerokkuus loistaa. Todellisuudessa, mitä pienempi yhteisö, sitä enemmän sitä luulisi ohjaavan henkilöiden vapaa sopiminen siitä mitä kukin kulloinkin tekee.

Keksinnöt. Aylan patenttien määrä on tosiaan huomattava. Samalla se taitaa antaa koko touhusta vinoutuneen kuvan. Keksintöjä tehdään ja ne leviävät yleensä johonkin tarpeeseen. Tämä naisenpuoli keksii kesyttää hevosen suunnilleen siksi, koska se oli siinä.

Vanhan Euroopan kulttuurin ikivanhat juuret. Asia tulee esille sarjan ehkä loistokkaimmassa osassa Tasangon vaeltajat. Ayla ja Jondalar vaeltavat länteen alkumatkan Tonavaa seuraillen. Bulgarialaiset rajavartijat osoittautuvat juuri semmoisiksi kuin voi kuvitella, kun sankaripari ohittaa heidät kansainvälistä vesiväylää myöten. Kun päästään Böömin ja Määrin Valtakunnanprotektoraattiin, Jondalar joutuu joksikin aikaa ehtaan keskitysleiriin. Touhua johtaa Natsi-Elsa, jonka oikeaa fiktiivistä nimeä kirjassa en muista.

Ihmisten ajattelutapa. Englannin kielessä, toisin kuin vaikka suomessa, on hankala päältä nähdä mitkä sanat ovat tuoneet oman käsiteympäristönsä mukanaan. Siitä seuraa, että zelandonit välillä pohtivat kirjaimellisesti asioita filosofisesti. Kivikaudella.

Ihmisyhteisöjen matriarkaalinen rakenne. Kirjasarjan ihmiset eivät olleet täysin hahmottaneet harjoittamansa kanssakäymisen ja lisääntymisen välistä yhteyttä. Tarvitaan Ayla kertomaan, että kuulkaas kun isä ja äiti tykkää toisistaan ja isä pistää semmoisen siemenen kasvamaan äitin masuun... Oikeissa naisen ympärille rakentuvissa perhemalleissa sisarusten lisäksi lasten ja enojen väliset suhteet ovat tiiviitä, koska isistä ei ole varmuutta. Tuotoksessa protoranskalaiset ja muut protoeurooppalaiset tuntuvat elävän yksiavioisissa suhteissa, parin vaan muodostaa äiti ja bonuspappa, ja sitten on epämääräinen liuta ties keiden siittämiä mukuloita. Ei ihme, että koko malli meinaa hajota välittömästi viimeisen kirjan lopussa Aylan livautettua totuuden, kun osa miehistä haluaisi siirtyä välittömästi patriarkaattiin.

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - toukokuu 14, 2023, 10:41:19
Erään teorian mukaan ihmiset oppivat puhumaan ammoin Saharan alueella sijainneella veheriäisellä seudulla, kun napsivat kitusiinsa psilosybiinisieniä jotka tykkäävät kasvaa alueilla joissa on nautaeläinten lantaa. Teorian mukaan nämä sienet sitten olisivat saaneet kielenkannat irtoamaan, koska niiden syöminen aiheuttaa höpöttäväisyyttä. En tiedä. Taidan uskoa nykyään että puhekyky on vanhempaa perua kuin mitä se teoria muistaakseni esitti (joskaan en nyt osaa tarkkaa vuosimäärää heittää). Kun eläinkunnassakin on havaittu viimevuosina kaikenlaista, kuten esim. että linnuilla on erilaisia hälytyshuutoja eri petoja koskien, niin eiköhän puheen alkuperä ole todella muinaista perua, ja sitten kun Homoille on kehittynyt sopiva rakenne kurkunpäähän, ei kuin lörpöttelemään vaan.

Kyllä, linnuilla on erilaisia signaaliääniä erilaisille asioille, esimerkiksi erilaisille pedoille.

Wikipedia Speach
LainaaAlthough related to the more general problem of the origin of language, the evolution of distinctively human speech capacities has become a distinct and in many ways separate area of scientific research.[2][3][4][5][6] The topic is a separate one because language is not necessarily spoken: it can equally be written or signed. Speech is in this sense optional, although it is the default modality for language.

Monkeys, non-human apes and humans, like many other animals, have evolved specialised mechanisms for producing sound for purposes of social communication.[7] On the other hand, no monkey or ape uses its tongue for such purposes.[8][9] The human species' unprecedented use of the tongue, lips and other moveable parts seems to place speech in a quite separate category, making its evolutionary emergence an intriguing theoretical challenge in the eyes of many scholars.[10]

Determining the timeline of human speech evolution is made additionally challenging by the lack of data in the fossil record. The human vocal tract does not fossilize, and indirect evidence of vocal tract changes in hominid fossils has proven inconclusive.[10]

Tässä vielä tarkempaa tietoa puheen evoluutiosta/alkuperästä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Origin_of_speech

Tuossa oli kiinnostavaa esimerkiksi tällainen teoria:
LainaaPossible semi-aquatic adaptations
Recent insights in human evolution – more specifically, human Pleistocene littoral evolution[22] – may help understand how human speech evolved. One controversial suggestion is that certain pre-adaptations for spoken language evolved during a time when ancestral hominins lived close to river banks and lake shores rich in fatty acids and other brain-specific nutrients. Occasional wading or swimming may also have led to enhanced breath-control (breath-hold diving).

Independent lines of evidence suggest that "archaic" Homo spread intercontinentally along the Indian Ocean shores (they even reached overseas islands such as Flores) where they regularly dived for littoral foods such as shell- and crayfish,[23] which are extremely rich in brain-specific nutrients, explaining Homo's brain enlargement.[24] Shallow diving for seafoods requires voluntary airway control, a prerequisite for spoken language. Seafood such as shellfish generally does not require biting and chewing, but stone tool use and suction feeding. This finer control of the oral apparatus was arguably another biological pre-adaptation to human speech, especially for the production of consonants.[25]

Jos kirjasarjan oletus pitäisikin paikkansa (ei luultavasti pidä), niin myös (vivahteikas) viittomakieli vaatinee kuitenkin hyvin monimutkaista prosessointia aivoilta.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

^ viimeisimmästä linkistä:

LainaaNeanderthal speech

Most specialists credit the Neanderthals with speech abilities not radically different from those of modern Homo sapiens. An indirect line of argument is that their toolmaking and hunting tactics would have been difficult to learn or execute without some kind of speech.[44] A recent extraction of DNA from Neanderthal bones indicates that Neanderthals had the same version of the FOXP2 gene as modern humans. This gene, mistakenly described as the "grammar gene", plays a role in controlling the orofacial movements which (in modern humans) are involved in speech.[45]

During the 1970s, it was widely believed that the Neanderthals lacked modern speech capacities.[46] It was claimed that they possessed a hyoid bone so high up in the vocal tract as to preclude the possibility of producing certain vowel sounds.

The hyoid bone is present in many mammals. It allows a wide range of tongue, pharyngeal and laryngeal movements by bracing these structures alongside each other in order to produce variation.[47] It is now realised that its lowered position is not unique to Homo sapiens, whilst its relevance to vocal flexibility may have been overstated: although men have a lower larynx, they do not produce a wider range of sounds than women or two-year-old babies. There is no evidence that the larynx position of the Neanderthals impeded the range of vowel sounds they could produce.[48] The discovery of a modern-looking hyoid bone of a Neanderthal man in the Kebara Cave in Israel led its discoverers to argue that the Neanderthals had a descended larynx, and thus human-like speech capabilities.[49][50] However, other researchers have claimed that the morphology of the hyoid is not indicative of the larynx's position.[9] It is necessary to take into consideration the skull base, the mandible, the cervical vertebrae and a cranial reference plane.[51][52]

The morphology of the outer and middle ear of Middle Pleistocene hominins from Atapuerca, Spain, believed to be proto-Neanderthal, suggests they had an auditory sensitivity similar to modern humans and very different from chimpanzees. They were probably able to differentiate between many different speech sounds.[53]

Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Hiha - toukokuu 14, 2023, 12:30:51
Vanhan Euroopan kulttuurin ikivanhat juuret. Asia tulee esille sarjan ehkä loistokkaimmassa osassa Tasangon vaeltajat. Ayla ja Jondalar vaeltavat länteen alkumatkan Tonavaa seuraillen. Bulgarialaiset rajavartijat osoittautuvat juuri semmoisiksi kuin voi kuvitella, kun sankaripari ohittaa heidät kansainvälistä vesiväylää myöten. Kun päästään Böömin ja Määrin Valtakunnanprotektoraattiin, Jondalar joutuu joksikin aikaa ehtaan keskitysleiriin. Touhua johtaa Natsi-Elsa, jonka oikeaa fiktiivistä nimeä kirjassa en muista.

Hauskaa ja osuvaa pohdintaa pitkässä viestissäsi, ja erityisesti tässä. Jotain tuontapaista taisin itsekin ajatella Tasangon vaeltajia lukiessani. Päätyivätköhän he jonnekin Ranskan tienoille (Jondalarin kotiluolalle) lopulta viimeisimmässä kirjasarjan kirjassa?
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Hiha - toukokuu 14, 2023, 12:30:51
Ihmisten ajattelutapa. Englannin kielessä, toisin kuin vaikka suomessa, on hankala päältä nähdä mitkä sanat ovat tuoneet oman käsiteympäristönsä mukanaan. Siitä seuraa, että zelandonit välillä pohtivat kirjaimellisesti asioita filosofisesti. Kivikaudella.

Luitko kirjasarjan englanniksi? Itse taisin lukea kolmella kielellä eri kirjasarjan osia.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Kirjasarjassa Aylan adoptioäidin parantajanainen Izan tyttärilleen välittämä salainen tieto sisälsi myös sikiönlähdetyksen (abortin) mahdollistavan yritin käyttö. Sitä tietoa ei saanut kertoa miehille. Varsin ymmärrettävä kielto, sillä miehillähän on taipumus sekaantua siihen, saako nainen tehdä omalla kehollaan asioita, jotka ovat naiselle itselleen tarpeellisia.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️