Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Varoituksen sana

Aloittaja Amore, toukokuu 20, 2023, 22:16:37

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Amore

Katsoin kokkausvideon, jossa käytettiin mm. puristettua lime-mehua. Limeen liittyen mainittiin, että sen mehu polttaa iholle auringonvalossa eli UV-säteilyn yhteydessä rakkuloita. Sama ilmiö on tuttu myös esim. jättiputken ja muutamien muiden putkikasvien nesteiden aiheuttamana. Itse en tiennyt, että sitrushedelmien mehulla on polttava vaikutus. Englanninkielisessä maailmassa tällaiset polttamat tunnetaan nimellä Margarita dermatitis, joka juontuu suositusta margarita-drinkistä. Ihovamman tieteellinen nimi on fytofotodermatiitti. Iholle polttamia aiheuttavat kasvinesteiden sisältämät furanokumariinit.

Fytofotodermatiitti on eräiden kasvien sisältämien kemikaalien (psoraleenien) ja ultraviolettisäteilyn (UV) yhdessä aiheuttama ihoreaktio. Se on toksinen reaktio ja tulee kaikille, jotka saavat psoraleeneja sisältävien kasvien nestettä iholleen ja altistuvat sitten auringonvalolle.

Psoraleeneja sisältäviä kasveja, joille voi altistua Suomessa, ovat putkikasvit kuten jättiläisukonputki ja väinönputki, mooseksenpalavapensas, tuoksuruuta, sitrukset ja selleri.

Iholla, useimmiten käsissä, käsivarsissa tai säärissä, näkyy punertavia juosteita ja joskus myös rakkuloita niissä kohdissa, joissa iho altistuu ensin psoraleeneille ja sitten auringonvalolle.
Fytofotodermatiitti kestää useita viikkoja ja voi parannuttuaan jättää iholle tumman pigmenttijäljen.


https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00212

On hyvä tiedostaa myös, että esim. sitrusöljyä on usein parfyymeissä ja mahdollisesti ihovoiteissa, joten näitäkin on parasta välttää ulkona oleskellessa.
All you need is Love

Toope

Itse pysyn perusraaka-aineissa ruoanlaitossa ja leipomisessa.
Ei tule ylläreitä!

a4

Lainaus käyttäjältä: Amore - heinäkuu 20, 2023, 15:42:40
Lainaus käyttäjältä: a4 - heinäkuu 19, 2023, 08:06:49
Lainaus käyttäjältä: Amore - heinäkuu 17, 2023, 23:52:25
Tässä tapauksessa sanonta "kuin salama kirkkaalta taivaalta" kuvannee tilannetta täydellisesti.

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että salama voi kulkea vaakasuorassa hyvinkin pitkän matkan ukonilman edellä.
– Salama voi kulkea kymmeniä ja jopa satoja kilometrejä vaakasuorassa, ennen kuin jokin sen haaroista iskee maahan.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/salama-iski-lahes-kirkkaalta-taivaalta-ja-jarkytti-lomapaivaa-viettaneen-millan-perheineen-kuin-ydinpommi-olisi-rajahtanyt/7866968#gs.38i7fi

Salama iski golffariin täysin yllättäen – pelaaja taistelee hengestään

Falkenbergin golfkentällä pelattiin maanantaina aamupäivällä kilpailua, kun salama iski täysin yllättäen 11:nnen reiän viheriölle ja 16:nnen reiän väylälle kello 10.40.
Pelottavinta tuossa lienee tapahtuman harvinainen yllättävyys. Voit kuolla koska tahansa!

Ei, ukkosen aiheuttamat iskut golf-kentillä ovat merkittävä, ja tiedostettu, vaara esim. USA:ssa. Lämpimillä alueilla on hyvin usein sähköä ilmassa ilman jyrähtelyä ja salamointia. Lomailin kerran Kuubassa ja siellä oli ukkosta jokseenkin joka päivä. Golf-kentät ovat erittäin laajoja aukeita alueita, joilla liikkuu jatkuvasti ihmisiä (myös kentän huoltajia) ja niillä järjestetään säännöllisesti kilpailuja, joissa on katsojia. Siksi joillakin kentillä on nykyisin ainakin kilpailujen aikaan sireenivaroitus ukkosen varalta.
Seison korjattuna. Tai ainakin istun.
Pitihän tuota googlata ja näköjään jo Suomessakin ollaan vakavissaan tuon kanssa:

"Olen ehdottomasti sen kannalla, että suomalaiset seurat tai kenttäyhtiöt hankkisivat yhteisostona riittävän kantavaäänisen sireenin kentälle. Ihannetilanne olisi se että tämän sireenin äänen kuultuaan kenelläkään ei olisi epäselvyyttä, miten seuraavaksi toimitaan."
https://golfpiste.com/ajankohtaista/ukkonen-ja-golf-ovat-vaarallinen-yhdistelma/

Golf on hieno peli jota pelailen välillä pelikonsolilla.

MrKAT

Tavallaan viimeinen varoitus, tuo viimeinen toimenpide.  Rokote-änkyröille. Liitteenä.
Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.