Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronatyökaluja, tutkimusta ja statistiikkaa

Aloittaja Aave, maaliskuu 29, 2020, 14:12:54

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Norma Bates

Kentältä saatua kokemustietoa long covidista:

https://www.aamulehti.fi/koronavirus/art-2000008580187.html

Pitkittyneestä korona­taudista on maalattu liian synkkä kuva, sanoo yli­lääkäri – Tämä sairaudesta tiedetään nyt

...

Yleisimmin työkyvyn vie pitkäaikaisoireena oleva sitkeä uupumus tai väsymys. Työnteosta ei tule herkästi mitään oirekirjoon lukeutuvassa aivosumussakaan, jossa sanoja on vaikea löytää ja lähimuisti saattaa pettää.

"On myös erilaisia kipuja, päänsärkyä, rintatuntemuksia, sydämentykytyksiä sekä monenlaisia kehollisia oireita. Kivut saattavat myös vaihtaa paikkaa", Liira sanoo.

PITKITTYNEET oireet vaikuttavat Liiran mukaan samantyyppisiltä kuin takavuosien sars- ja mers-epidemioissa. Hän pitää rohkaisevana asiana sitä, että aiempien epidemioiden jälkioireet rauhoittuivat pitkälti ajan kanssa.

...

TOSIASIA on joka tapauksessa se, että osalle koronavirustartunnan saaneista ihmisistä kehkeytyy kuukausia ellei pidempäänkin kestäviä jälkioireita. Tutkimustiedon valossa oireilun taustalla on ainakin pitkittyneen tulehduksen aiheuttamaa hermoston epävakaista toimintaa.

"Kuntoutus on enemmän muuta kuin lääkkeitä, koska mitään yhtä selkeää parantavaa lääkettähän ei ole tähän vaivaan."

Hyötyä on sen sijaan ollut Liiran mukaan muun muassa ryhmäkuntoutuksesta, jossa kuuden potilaan ryhmä kokoontuu kuusi kertaa.

"Siellä on erilaisia teemoja toipumiseen liittyen. Sitten nämä osallistujat kertovat, minkä he ovat kokeneet auttavan. He kannustavat toinen toistaan toipumisen tiellä", Liira kertoo.

HÄIRIINTYNYTTÄ autonomista hermostoa voi pyrkiä rauhoittelemaan monin tavoin. Hyväksi on mahdollisimman syvä rentoutuminen, ja Liiran mukaan apuna käytetään muun muassa videoita, joissa on rentoutusharjoituksia.

-:)lauri

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008688828.html

Ilta-Sanomissa artikkeli mielenkiintoisesta tutkimuksesta. 34:lle 18–29-vuotiaalle perusterveelle koehenkilölle laitettiin nenään koronavirusta (viruskanta oli tosin vanhempi kuin delta tai omikron, ja vaikka asiaa ei mainittukaan, epäilen, että kellään ei ollut ainakaan rokotteita alla tai vasta-aineita sen merkkinä, että korona olisi jo sairastettu). Altistumisannos vastasi yhdessä nenäpisarassa ollutta virusmäärä tartuttavimmillaan.

18 sairastui, josta 16 sai oireita ja 2 kokonaan oireettomia. Kukaan perusterveistä ei sairastunut vakavasti. 2 vuorokautta kesti keskimäärin ekojen oireiden ilmaantumisesta ja 5 vuorokauden kuluttua oireet pahimmillaan, jolloin myös koronaviruksia oli nenätesteissä eniten. Hieman myöhemmin 12 koehenkilöllä hajuaistin häiriöitä joista 9 menetti hajuaistin väliaikaisesti kokonaan ja yhdellä koehenkilöistä oli pieniä hajuaistin häiriöitä vielä puolen vuoden kuluttuakin.

Oireiden määrällä ei ilmeisesti ollut vaikutusta siihen, paljonko elimistö tuotti viruksia, minkä epäiltiin olevan syy siihen, miksi tauti levisi niin nopeasti. Tutkimus ei ole vielä vertaisarvioitu ja vaikka se sen läpäisikin, otanta on sen verran pieni, että kovinkaan kattavia johtopäätöksiä on vaikea vetää. Se miksi vajaa puolet eivät saaneet tautia, spekuloitiin johtuneen joko liian pienestä altistumisannoksesta, koehenkilöiden mahdollisesta liian vahvasta immuunipuolustusjärjestelmästä tai molemmista.

Mielenkiintoista olisikin tosiaan tietää, miksi noinkin suuri osa vältti taudin.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Karikko


Nykyisin tauti on viheliäinen, kun sitä virusta on joka puolella ilmassa ja uusia variantteja ilmestyy jatkuvasti, eikä vanhat potemisen paljoakaan auta.

Rokotuksien apu lienee lähinnä hyvin markinaalinen, vaikka ne lisäävät kyllä vasta-aineita. Mutta niitä saa myös muutenkin, kun virusta pakoon ei pääse.

Pelkkä kaupassa käynti altistaa varmaan jonkun verran viruksille ja pidempiaikainen oleskelu paikoissa joissa on ihmisiä on "taatusti" myös viruksen kantajia.
Kesä-aika tuonee jonkun verran helpotusta- ellei kauhiasti kapakissa ja muissa juottoloissa viihdytä muiden kanssa- ehkä terassi on hieman virus-köyhempää seutua.
>>>

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että vaikean koronainfektion vaikutukset näkyvät vielä kuusi kuukautta taudin jälkeen ja toipuminen on hidasta. Myös lieväoireisen taudin sairastaneilla saattaa olla kognitiivisia vaikeuksia.

Kognitiivisiin toimintoihin kuuluvat esimerkiksi tarkkaavaisuus, muisti ja oppiminen, päättely ja kielelliset kyvyt.

Huomionarvoista on, että tutkimuksessa mukana olleet sairastuivat vuoden 2020 maaliskuun ja heinäkuun välillä, jolloin vallitseva viruskanta oli eri, eikä väestöllä ollut vielä rokotteita

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/0a79d271-a3a2-46e1-a0c2-a04ad5d2e761


Norma Bates

Eräästä keskustelusta:

...antioksidanttitutkimus koronapotilailta ja verrokkiryhmältä. Potilaat oli jaettu 3 ryhmään eli 21-40 vuotiaat, 41-60-vuotiaat ja yli 60-vuotiaat. Potilailta oli mitattu glutationin määrä ja kuinka ollakaan, niin erot glutationissa oli koronaan sairastumattomien ja sairaalaan joutuneiden välillä todella suuret varsinkin nuoremmissa ikäluokissa. Huomattavaa oli myös se, että glutationin määrä oli hyvin alhainen jopa terveillä yli 60-vuotiailla - itseasiassa reippaasti alhaisempi kuin alle 40-vuotiailla sairaalaan joutuneilla. On siis mahdollista, että tämäkin kielii siitä miten yli 60-vuotiaat ovat koronan riskiryhmää. Artikkelissa pohditaan, että voisiko GlyNAC eli glysiinin ja N-asetyylikysteiinin yhdistelmäaineesta olla hyötyä ja siitä kannattaisi tehdä kiireesti tutkimusta, sillä tiedetään, että GlyNac nostaa nopeasti glutationipitoisuuksia.

Sillä välin kun jäämme odottelemaan jatkotutkimuksia, niin meistä jokainen voi varmaan tehdä vaikka ruokavaliolla parhaansa nostaakseen glutationipitoisuuksia. Ei siis muuta kuin vihanneksia kuten kurkku ja, tomaattia popsimaan ja hedelmistä erityisesti avokadoa, vesimelonia, appelsiinia ja omenoita naamariin ja marjoista vaikka puolukkaa. Kuumentaminen tuhoaa glutationin, joten ei muuta kuin vihannekset ja hedelmät pesulle ja ääntä kohti. Näillä ei tietysti koronaa estetä, mutta ehkä taudinkuva voi olla lievempi ja vaikkei onnistuisi siinäkään, niin luultavasti joka tapauksessa on tullut sitten syötyä terveellisemmin joka estää sitten ties mitä muitakin sairauksia tai ainakin saattaa olla parempi olo itsellä. Tiedän, että koronajuttujeni lukijoissa on myös mm. monikemikaaliherkkiä, niin en malta olla mainitsematta, että monikemikaaliherkilläkin on todettu tavallista alhaisempia glutationipitoisuuksia, itse asiassa jopa vielä alhaisempia kuin sähköherkillä.


En nyt sieltä sitten linkkiä löytänyt tutkimukseen, mutta jos kiinnostaa, niin googlettelemaan. Tuommoista nyt ensialkuun löytyi:

https://ltmensclinic.com/effects-of-glutathione-on-people-with-covid/