Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Diabetes

Aloittaja Edward, helmikuu 03, 2019, 15:43:20

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

kertsi

#165
Diabetes voi aiheuttaa kokonaisen liudan lisäsairauksia. Nyt luin vielä yhdestä: osteoporoosi.

Osteoporoosi (Käypä hoito) (Duodecim) (Diabetes mainittu.)

Kiinnostaisi tietää, minkä vaikutusmekanismin kautta diabetes lisää osteoporoosiriskiä. Liittyisikö asia jotenkin elimistön happo-emästasapainoon, ja diabeteksen pahimmillaan aiheuttamaan happoasidoosiin? Tai ehkä 2. tyypin diabetes todennäköisemmin iskee heihin, jotka muutenkin välttelevät kasviksia?

Suomen osteoporoosiyhdistys OMAHOITO-OPPAASSAAN suosittelee yleisterveellisiä elämäntapoja, samoja kuin koko väestölle suunnatut ravitsemussuosituksetkin. Lisäksi korostetaan vihreiden kasvisten roolia K-vitamiinin takia:


Syö itsellesi terveet luut
Luustoterveyden ylläpitämisen ja osteoporoosin ehkäisyn perusedellytys on riittävä ja monipuolinen ravinto, joka sisältää tarvittavan määrän energiaa, proteiinia, D-vitamiinia, kalsiumia ja K-vitamiinia sekä runsaasti kasviksia. Riittävä proteiinin saanti on tärkeää sekä luille että niitä tukeville lihaksille. Hyviä ruoan proteiinilähteitä ovat esimerkiksi kala, liha, maitotaloustuotteet, kananmunan valkuainen ja pähkinät. Huomaa samalla, että proteiinien kuten myös kokoviljatuotteiden aineenvaihduntatuotteet elimistössämme ovat happamia. Happamuus neutraloidaan kasvisten emäksisillä aineenvaihduntatuotteilla. Jos kasviksia ei ole riittävästi ruokavaliossa, elimistö hajottaa luuta ja neutraloi happamuuden luusta irrotetulla fosfaatilla kiihdyttäen osteoporoosia.

Myös ravinnon energiapitoisuudella on merkitystä. Ruoasta saatavan energian määrän jäädessä liian vähäiseksi elimistö alkaa käyttää polttoaineenaan kehon kudoksia, joista ensimmäisenä poltetaan lihakset. Lihaskadon seurauksena menetetään lihasvoimaa, jolloin liikkuminen ja tasapainon hallinta vaikeutuvat.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Jaska

Lainaus käyttäjältä: kertsi - tammikuu 13, 2020, 16:54:32
Kiinnostaisi tietää, minkä vaikutusmekanismin kautta diabetes lisää osteoporoosiriskiä.
Diabeteksen ja osteoporoosin yhteys on ilmeinen ja googlaus helppoa kuin heinänteko
https://www.google.com/search?channel=fs&q=diabetes+osteoporoosi
https://luustoliitto.fi/wp-content/uploads/diabetes_netti.pdf

"Vaikka tutkimustietoa on niukasti näiden kahden sairauden monimutkaisesta suhteesta, diabeteksen on osoitettu heikentävän luuston terveyttä"

Parasta varmaan on pitää fokus terveellisissä tavoissa niin diabetikoilla kuten muillakin.

ROOSTER

^
Diabetes on kyllä hirmuisen keljumainen sairaus.

Tuntemillani diabeetikoilla on kaikenlaisia muitakin sairauksia jotka ovat ilmeisiä seurauksia siitä. Hoitamattomana voi laittaa nopeasti huonoon kuntoon.

Oma paastosokerini oli 2015 6,0 ja olenkin miettinyt, pitäisikö taas mittauttaa.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

kertsi

#168
Lainaus käyttäjältä: Jaska - tammikuu 16, 2020, 23:37:33
Lainaus käyttäjältä: kertsi - tammikuu 13, 2020, 16:54:32
Kiinnostaisi tietää, minkä vaikutusmekanismin kautta diabetes lisää osteoporoosiriskiä.
Diabeteksen ja osteoporoosin yhteys on ilmeinen ja googlaus helppoa kuin heinänteko
https://www.google.com/search?channel=fs&q=diabetes+osteoporoosi
https://luustoliitto.fi/wp-content/uploads/diabetes_netti.pdf

"Vaikka tutkimustietoa on niukasti näiden kahden sairauden monimutkaisesta suhteesta, diabeteksen on osoitettu heikentävän luuston terveyttä"

Niin, niin, mutta kiinnostaisi tietää se vaikutusmekanismi, minkä mekanismin kautta diabetes heikentää luuston terveyttä. Mutta hyvä linkki tuo luustoliiton linkki.

Se, mikä minua oikeastaan eniten kiehtoisi tietää, onko diabeteksen aiheuttaman osteoporoosin ja sv-tautien välillä jokin yhteinen nimittäjä. Verisuonten tukkeutuminen esim. on paljon todennäköisempää diabeetikoilla verrattuna terveisiin.

Oma, melko kotikutoinen teoriani on, että jokin aineenvaihdunnan tuote, jota on liiaksi (nautitaan liikaa tai imeytyy liikaa), liuottaa luusta kalsiumia (demineralisaatio), joka sitten kertyy pehmytkudoksiin kuten verisuonten seinämiin, aivoihin, sydämen läppiin, ikävin seurauksin. Eli sama tekijä voi aiheuttaa sekä aterskleroosia että osteoporoosia varsinkin diabeetikoilla. Tai vaihtoehtoisesti kalsiumin kiinnittyminen luuhun eli siis uuden luun muodostuminen voi olla häiriintynyt jostain syystä.

Jos syö liiikaa leipää tai proteiinia, ravinnosta saatavien ravintoaineiden aineenvaihduntatuotteet ovat keskimäärin turhan happamia (vars. viljan ja proteiinien ovat), se ilmeisesti ei ole hyväksi luustoterveydelle. (Proteiinia ja täysjyväviljaa pitää siitä huolimatta saada riittävästi ravinnosta.) Esimerkiksi vanhukset, jotka eivät jaksa valmistaa oikeaa ruokaa ja puputtavat liikaa leipää ja pulla, eikä ollenkaan riittävästi kasviksia ja hedelmiä, ovat tästä syystä riskissä saada osteoporoosi.

B12-vitamiinin vähäinen saanti voi lisätä luun hajoamista ja siten osteoporoosin riskiä. Lähde: LUUSTOA LUJITTAVIA MIKRORAVINTOAINEITA Tuossa Juhana Harjun kirjoituksessa vujodelta 2016 käsitellään mm. luustolle tärkeitä K-, C- ja D-vitamiinia, magnesiumia, kalsiumia. Koska 2. tyypin diabeteksessä käytetty lääke metformiini (kauppanimi Diformin) voi aiheuttaa B12-vitamiinin puutosta (häiritsee imeytymistä?), tämä reitti voisi olla yksi selittävä tekijä osteoporoosin ja diabeteksen välillä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

#169
Vaikutusmekanismia (miten diabetes aiheuttaa osteoporoosia ja sv-tauteja) ei taideta vielä tuntea. Yksi kandidaatti on OPG/RANKL systeemi.

(OPG= Osteoprotegerin (Wikipedia), also known as osteoclastogenesis inhibitory factor (OCIF) or tumour necrosis factor receptor superfamily member 11B (TNFRSF11B), is a cytokine receptor of the tumour necrosis factor (TNF) receptor superfamily encoded by the TNFRSF11B gene. ... OPG has been identified as having a role in tumour growth and metastasis,[6] heart disease,[8][9][10] immune system development and signalling,[7] mental health,[11] diabetes,[12] and the prevention of pre-eclampsia[13] and osteoporosis during pregnancy.[14]

OPN=Osteopontin (Wikipedia).
The prefix osteo- indicates that the protein is expressed in bone, although it is also expressed in other tissues. The suffix -pontin is derived from "pons," the Latin word for bridge, and signifies osteopontin's role as a linking protein. Osteopontin is an extracellular structural protein and therefore an organic component of bone. Synonyms for this protein include sialoprotein I and 44K BPP (bone phosphoprotein).

RANKL (Wikipedia) has been identified to affect the immune system and control bone regeneration and remodeling. RANKL is an apoptosis regulator gene, a binding partner of osteoprotegerin (OPG), a ligand for the receptor RANK and controls cell proliferation by modifying protein levels of Id4, Id2 and cyclin D1.
--- Arvaus: Tämä RANKL ehkä selittää, miksi esim. rinta- ja eturauhassyövät herkästi kehittävät metastaaseja nimenomaan luihin?)

Cardiovascular disease, type 2 diabetes and osteoporosis
Conclusion
Atherosclerosis and osteoporosis are chronic degenerative diseases with a high incidence in developed countries and whose prevalence increases with age. Both are silent processes with a high economic cost, especially when there are acute complications which include cardiovascular disease and fractures. The OPG/RANKL system has been suggested as a common mediator for both processes, but its precise significance is unknown. Knowledge of the common physiopathological mechanisms of these two pathologies will not only help in better management of patients but it could also contribute to the development of active drugs for both processes. Research into type 2 diabetes may bring important data regarding this complex association.



Ehkä veren liian suuri glukoosipitoisuus heikentää luun laatua niin kuin kuvasta voisi päätellä?

Diabetekseen liittyy myös suurempi syöpäriski. Voisikohan tuo OPG jotenkin liittyä asiaan?
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi


"Diabeetikoilla on kolminkertainen riski sairastua parodontiittiin." (eli hampaan kiinntyskudoksen tulehdukseen, josta voi erittäin haitallisia bakteereja kulkeutua esim. aivoihin).
Ikenistä voi kulkeutua myrkkybakteereja aivoihin – näin estät (Iltalehti)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Munuaisia vahingoittavat muun muassa ylipaino, korkea verenpaine ja diabetes. Munuaiset koostuvat hyvin pienistä verisuonista, jotka vaurioituvat herkästi.

(Verenpaineestaan kannattaa pitää huolta, ja kolesterolistaan, varsinkin jos on diabeetikko, joilla on verisuonitauteja paljon todennäköisemmin kuin terveillä.)

...

Tulehduskipulääkkeiden käytössä tulee noudattaa varovaisuutta, sillä voivat aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa.

Tulehduskipulääkkeitä käytettäessä on aina noudatettava lääkkeen annosteluohjetta. Turhaa ja pitkäaikaista käyttöä tulisi välttää.

Erityisen tarkkana tulee olla, jos käytössä on jo muita lääkityksiä: verenpainelääkityksen tai elimistön kuivumisen kanssa tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa äkillisen munuaisvaurion.

Tulehduskipulääkkeitä on syytä välttää silloinkin, jos jo on munuaissairaus tai muita sairauksia, kuten verenpainetauti, diabetes, sydämen vajaatoiminta, valtimoiden kovettuminen tai maksakirroosi.


Yleinen munuaistauti etenee vaivihkaa - näin tunnistat siihen viittaavat oireet (Iltalehti)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Jaska


LainaaToisaalta, mikäli diabetes on hyvässä hoitotasapainossa eikä muita riskitekijöitä ole, riski parodontiitille ei ole kohonnut. Tupakointi heikentää suunterveyttä monin tavoin, mm. edistää matala-asteista systeemistä tulehdusta ja heikentää leukosyyttien toimintaa. Tupakoivilla diabeetikoilla, erityisesti jos glukoositasapaino on huono, parodontiitti on yleensä pitkälle edennyt ja vaikeahoitoinen.
https://www.hammaslaakarilehti.fi/fi/tiede/diabetes-ja-suunterveys

kertsi

Diabeteksessa verensokerin hyvä hoitotasapaino on oleellista, esimerkiksi diabeettisen neuropatian ehkäisyssä:

Diabeettinen neuropatia (diabeteksen hermovaurio)
(karseaa luettavaa)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️