Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Julodimorpha bakewell

Aloittaja -:)lauri, syyskuu 21, 2023, 10:16:37

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

-:)lauri

Lainaus käyttäjältä: Laika - syyskuu 15, 2020, 02:44:23
Lainaus käyttäjältä: Kopek - helmikuu 06, 2020, 14:10:39
Laikan kirjoitus on niin tunnepitoinen, että siitä tulee mieleen jotain hyvin henkilökohtaista ja epämukavaa. Joku kirjoittaja - ei kai se ollut juuri Laika - taisi kertoakin joskus, että joku hänen omaisensa oli teloitettu Mannerheimin toimesta tai jotain tällaista.

Ymmärrän, että tuollainen tapahtuma voi myrkyttää perheen ja suvun ilmapiirin kymmeniksi vuosiksi eteenpäin, kun ihmiset hautovat mielessään vääryyttä ja kokemaasa surua. En moiti tällaisesta.


Ketju on älyttömyydessään avannut ikkunan minua vuosia askarruttaneeseen kategorisen ajattelun ongelmaan eri variantteineen. Ennen muuta olen saanut havaita, että tuota ongelmaa on mahdoton selittää ihmisille, jotka eivät sitä ymmärrä. Selitys näet vaatii oletusarvoisesti vastaanottavan mielen, joka kykenee käsittelemään sen, ja ongelma johtuu sen puuttumisesta. Donald Hoffman havainnollistaa asian pistämättömästi paperissaan 'The Interface Theory of Perception':


The jewel beetle Julodimorpha bakewelli is category challenged [11, 12]. For
the male of the species, spotting instances of the category desirable female
is a pursuit of enduring interest and, to this end, he scours his environment
for telltale signs of a female's shiny, dimpled, yellow-brown elytra (wing
cases). Unfortunately for him, many males of the species Homo sapiens, who
sojourn in his habitats within the Dongara area of Western Australia, are
attracted by instances of the category full beer bottle but not by instances of
the category empty beer bottle, and are therefore prone to toss their emptied
"stubbies" unceremoniously from their cars. As it happens, stubbies are
shiny, dimpled, and just the right shade of brown to trigger, in the poor
beetle, a category error. Male beetles find stubbies irresistible. Forsaking all
normal females, they swarm the stubbies, genitalia everted, and doggedly try
to copulate despite repeated glassy rebuffs. Compounding misfortune, ants
of the species Iridomyrmex discors capitalize on the beetles' category errors;
the ants sequester themselves near stubbies, wait for befuddled beetles, and
consume them, genitalia first, as they persist in their amorous advances.

Categories have consequences.Ainakin se osa on totta -ei lie moitteen sijaa pelkän tosiasian toteamisessa, ja pelkän tosiasian toteaminen tarkoittaa kvaliteetiltaan Hoffmanin termein paljon enemmän kuin sitä, mihin olemme tottuneet puhuessamme havaitsemisesta. Siis tarkoittaen 'paljon enemmän' todenperäisyyden saturaation suhteen, ei havainnon. Havainto saattaa hyvinkin olla yksilölle kiistämättömämpi kuin itse tosiasia. Edellisen toteaminenkin on tosiasia, jota kohtaan meidän täytyy kenties jossain määrin olla sympaattisia.

Uskon Julodimorpha bakewellin tapauksen viitoittavan tietä koko joukkoon ongelmien kategorioita, joihin totunnaisesti viittaamme puhuessamme esimerkiksi politiikasta. Se muistuttaa, miksi ihmisten tuottamaan sotkuun on niin äärettömän vaikeaa luoda mielekästä järjestystä. Se saa minut myös pohtimaan mahdollisuutta, että ihmisten harhoista osa on luonteeltaan funktionaalisia. So. ne toteuttavat tai yrittävät toteuttaa jotain muuta tarkoitusta, jonka sivutuotteena ne luovat tosiasioita kohtaan systemaattisesti harhaisen mielen.

Mensan kuviossa on kaikki tarvittava informaatio konkreettisesti näkyvillä.

Mutta niin on myös Julodimorpha bakewellin mielestä? Kun Julodimorpha bakewellin seuraa vain naaraan väriä, se erottaa kaksi oikeaa vastausta. Potentiaaliset parittelukumppaninsa. Jotta se tunnistaisi yllä olevasta kuvasta naaraan, sen pitäisi ymmärtää myös kelaisen hiekanjyvän kuvaamaa informaatiota.

Mikäli edes työmuistissa - salamanopeasta intuitiivisesta trendin hoksaamisesta nyt puhumattakaan - pysyy vain murto osa pisteistä kerrallaan, kuvaajaa analysoimalla löytää vain muutaman pisteen nousuja, mutta lukuisia useampikymmenpisteisiä laskevia trendejä. Näyttö keltaisen-trendin tueksi jää hahmottamatta. Sen lisäksi, että olisi täysin mahdotonta vakuuttaa, että ilmasto lämpenee, Julodimorpha bakewellia olisi mahdollisesti hyvin vaikea vakuuttaa siitäkään, että tämä on väärässä. Intuitiivisesti saattaisi olla luontevaa päätellä, että koska ylivoimaisesti suurin osa pisteistä kuvaavat laskevia trendejä, ehkä koko kuvaajakin on laskeva.

Tosin laajat poliittiset aatteet kuten kommunismi (Anna Kontulan määritelmä) lienevät sitten jo muutamaa kertaluokkaa monimutkaisempi hahmotusongelma. Trendin hahmottaminen kuvaajasta voi käydä äkkiä vielä vaikeammaksi kuin mielen sisällä, vaikka useampiulotteisen muodon datapisteistä kyettäisiinkin tekemään projektio kaksiulotteiselle pinnalle.

Minä olen edelleen epävarma siitä, missä kohtaa ne suurimmat ongelmat poliittisten aatteiden ymmärtämisen kodalla ovat. Eli missä määrin ne ovat ylivertaisuusvinouma-ongelmia ja missä määrin Julodimorpha bakewell -ongelmia?
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Toope

Melkein tekisi mieli laittaa Tatu Vanhasen älykkyystilastoja tuon kommentin perään...!

-:)lauri

#2
Tuli tästä tweetistä mieleen, että ihmisen luontosuhde on erinomainen esimerkki ihmislajin ruskeasta lasipullosta. Ihailemme "luontoa", jollaisen määrätietoinen rakentaminen joko tietoisesti tai tiedostamatta vie meidät evolutiiviseen umpikujaan ennen kuin huomaammekaan. Nyt pitäisi keskittyä ilmaston lämpenemisen ja joukkosukupuuttoaallon tuhojen minimoimiseen, mutta sen sijaan poliitikot lupaavat bensan hinnan alennuksia ja valtionvarainministeriöt ja keskuspankit ehdottavat investointeja tulevaisuuteen ikuisen kasvun ideologiasta käsin empirismin sijaan. Tai siis viimeisin empirismi jota käytettiin oli sellainen että Suomen mineraalivarannot avattiin kaivostoiminnalle. Vitut luonnosta kunhan luonto näyttää golf-kentältä ja kasvu vain jatkuu.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Toope

Lainaus käyttäjältä: -:)lauri - syyskuu 30, 2023, 22:12:50
Tuli tästä tweetistä mieleen, että ihmisen luontosuhde on erinomainen esimerkki ihmislajin ruskeasta lasipullosta. Ihailemme "luontoa", jollaisen määrätietoinen rakentaminen joko tietoisesti tai tiedostamatta vie meidät evolutiiviseen umpikujaan ennen kuin huomaammekaan. Nyt pitäisi keskittyä ilmaston lämpenemisen tuhojen minimointiin ja joukkosukupuuttoaallon minimoimiseen, mutta sen sijaan poliitikot lupaavat bensan hinnan alennuksia ja valtionvarainministeriöt ja keskuspankit ehdottavat investointeja tulevaisuuteen ikuisen kasvun ideologiasta käsin empirismin sijaan. Tai siis viimeisin empirismi jota käytettiin oli sellainen että Suomen mineraalivarannot avattiin kaivostoiminnalle. Vitut luonnosta kunhan kasvu vain jatkuu.
Vuodatusta.
Oletko lukenut Thunbergiä, partisaanisivustoa vai elokapinan sivuja?
Meillä väestö ei kasva enää. Me olemme sopeutuneet luontoomme... ;)
Miksi meidän tulisi ottaa Lähi-idän ja Afrikan ylijäämäväestöä tänne?

a4


a4

Evolutiiviset algoritmit tai nasevammin toimivuus.
Ympäristön muuttuessa.Maapallo on litteä!
Tiede ei voi kumota sitä tosiasiaa että maa on litteä, muulla kuin tieteellä.
Mikä on ensinnäkin kehäpäätelmä ja toisekseen tiede on erehtyväistä ja tieteellinen tieto muuttuvaa.
Aina jää mahdollisuus sille että maa on litteä. Ja sitä se on.
Maan litteyden voi itse havaita ja kokea.
itse voi myös löytää parempia selityksiä niille havainnoille jotka ovat ristiriidassa maan litteyden kanssa, koska tieteeseen ei voi luottaa lopullisena tai parhaana totuutena.
Tiedettä voidaan käyttää hyvänä tukena ja hyödyllisenä apuna, silloin kun tiede ei kumoa tärkeimpiä omia havaintoja, kokemuksia ja selityksiä.
Ristiriitaa tieteen ja omien totuuksien välillä ei ole, koska omat totuudet ovat itselle parempaa tietoa kuin toisten tekemä erehtyväinen tiede ja tiede on ainoastaan ristiriitatilanteissa väärässä mutta muutoin voi olla oikeassa.
Sama pätee kaikkeen muuhunkin mitä muut sanovat, jos ne ovat ristiriidassa oman tiedon kanssa.
On paljon kaikenlaisia vääristyneitä ideologioita, uskontoja, ajatuksia, havaintoja, kokemuksia.

Toope

Lainaus käyttäjältä: a4 - lokakuu 01, 2023, 09:45:33Suomi on sopeutunut luontoon neljän maapallon verran.  ;)
https://wwf.fi/uutiset/2023/03/suomen-ylikulutuspaiva-on-huomenna/
Samalla kun maa on hiilinegatiivinen...!
Uutinen saattaa olla ihan roskaa.