Asiantuntijat varoittavat demokratian rappeutumisesta ja jopa uudenlaisen fasismin noususta.
Ohjelmassa "Maailmanpolitiikan arkipäivää" politiikan tutkimuksen professorit Yascha Mounk ja David Runciman esittelevät näkemyksiään demokratian tilasta. Kohdasta 18:25 alkaen David Runciman esittää samanlaisia ajatuksia, joita esittelin eräässä "omakustannekirjassani" 1980-luvulla. Runcimanin mielestä kansanäänestyksessä on ongelmansa, joten toimivampi vaihtoehto voisi olla jatkuva nettivaikuttaminen. Ihmisillä kyllä on kiinnostusta ja aikaa osallistua yhteiseen päätöksentekoon, kunhan heille vain annetaan tilaisuus. Nykyinen järjestelmä ei kuitenkaan muutu miksikään, koska ne, jotka voisivat muuttaa sitä, eivät muuta sitä, koska he ovat voittajia nykyisessä järjestelmässä. Heillä olisi vain hävittävää.
https://areena.yle.fi/1-1509042Lainaus Madeleine Albrightin kirjan esittelytekstistä:
"At the end of the 1980s, when the Cold War ended, many, including former Secretary of State Madeleine Albright, believed that democracy had triumphed politically once and for all. Yet nearly thirty years later, the direction of history no longer seems certain. A repressive and destructive force has begun to re-emerge on the global stage—sweeping across Europe, parts of Asia, and the United States—that to Albright, looks very much like fascism..."
http://ekirjasto.kirjastot.fi/aanikirjat/fascism-a-warningOmat vanhat kirjoitukseni eivät liity edellä mainittuihin radio-ohjelmaan ja kirjaan, mutta kun kerran tulin maininneeksi niistä, niin tässä todisteita.
Seuraava teksti on poimittu vuonna 1993 kirjoittamastani lyhennelmästä. Alkuperäinen "kirja", josta lyhennelmä on tehty, on kymmenen vuotta vanhempi. Yleistä internettiä ei 1980-luvulla vielä ollut, mutta se ei estänyt ehdottamasta järjestelmää, jota nyt sanottaisiin nettidemokratiaksi. Tekstissä esiintyvä Jalmari Mäki on keksitty poliittinen salanimeni.
https://justpaste.it/466l9 Euroopan ja maailman tilanne on mielestäni sellainen, että ennustan ongelmien pahenemista. Edessä on populismista nousevia diktatuureja, sisällissotia ja lopulta täydellinen romahtaminen Venezuelan tyyppiseen rappioon ja vielä pahempaankin.