Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym

Aloittaja MrKAT, helmikuu 07, 2019, 02:57:24

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

-:)lauri

#1065
Lainaus käyttäjältä: https://mailchi.mp/longplay/long-playn-kirjemtk-on-itse-ajanut-viljelijit-velkaloukkuunRakas Long Playn ystävä,

Tällä viikolla Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK varoitteli maatilojen talouskriisistä. Kuiva kesä on pilannut sadon, ja tuotantopanosten (siis esimerkiksi lannoitteiden, rehun ja polttoaineiden) hinnat ovat ennätyskorkealla.  Tiedotustilaisuudessa puheenjohtaja Juha Marttila vaati suoria tukia ja muitakin helpotuksia, Helsingin Sanomat kertoi. Jutussa Luken tutkija tosin huomauttaa, että tiloilla on erityisen vaikeaa siksi, että ne ovat tehneet investointeja velkarahalla ja ovat siis jo valmiiksi syvässä kuopassa.

Täsmälleen samat sanat olisi voinut kirjoittaa kolme vuotta sitten. Silloinkin maatiloja oli koetellut ennätyskuiva kesä ja mediassa kuultiin hätäviestejä maatilojen kriisistä.

Olin silloin juuri tehnyt pitkän Long Play -jutun "Hyvin huono vuosi". Se kertoi karjatilasta, jolta oli lumien sulaessa löytynyt lähes sata nääntynyttä ylämaannautaa. Jutulla oli itselleni pitkät jäljet: haastattelemieni ihmisten kommentit tilojen kasvupaineesta jäivät pyörimään mieleen, ja lopulta päädyin Tukholman yliopistoon tekemään kestävyystieteen gradua siitä, miten taloustilanne ja ympäristönmuutokset vaikuttavat suomalaisten viljelijöiden kykyyn reagoida muutospaineisiin.

Aineistoni koostuu 70 000 suomalaisen maatilan taloustiedoista vuosilta 2004–2018. Niistä selviää, että suomalaiset tilat toteuttavat vihreitä siirtymiä sitä todennäköisemmin, mitä vähemmän niillä on velkaa suhteessa maataloustuloihin. Nykytilanne ei siirtymää tue. Tilojen velkataakka kasvaa. Esimerkiksi siirtymät eläintuotannosta kasvintuotantoon vain harvenevat, vaikka samalla suomalaisten lihan- ja maidonkulutus vähenee ja tietoisuus tehoeläintuotannon ongelmista lisääntyy.

Suomessa on EU-jäsenyyttä edeltävistä vuosista asti puhuttu vaihtoehdottomuudesta: on uskottu, että kilpailuasetelma vaatii tuottamaan halpaa bulkkia mahdollisimman suurilla, koneistetuilla tiloilla. Tukipolitiikka on ohjannut viljelijöitä järjestelmällisesti kohti tehotuotantoa.

Tutkimus on kuitenkin jo jonkin aikaa antanut viitteitä siitä, että suurempi tilakoko ei olekaan suoja nykymaailman uhkia vastaan. Isot velat tuppaavat vaikeuttamaan korjausliikkeiden tekemistä. Jos tuottaja on pinnalla pysyäkseen juuri ostanut velaksi miljoonien eurojen lypsyrobotin, ei hän voi noin vain luopua maitokarjasta, jos maidon vienti yhtäkkiä romahtaa – kuten Suomessa kävi vuonna 2014.

Jos viljelijä ei ketterästi muuta toimintaansa, syy ei siis ole tyhmyydessä tai muutosvastarinnassa, vaan siinä, että järjestelmä on johdattanut hänet ansaan. Kannattavuutta haetaan sälyttämällä yksittäisille maanviljelijöille riskejä, joita he eivät kykene kantamaan.

MTK murehtii nyt äärisäiden ja lannoitelaskujen alla rusentuvien tilojen kohtaloa, mutta aina uudestaan jää mainitsematta se, että etujärjestö on itse kannattanut tilojen kasvua ja tuotannon tehostamista – eli velkataakan kasvattamista. Ja MTK:lla todella on valtaa: kun se on halunnut tietynsuuntaista maatalouspolitiikkaa, sitä se on totta vie saanut. "Hyvin huono vuosi" -juttua tehdessäni haastattelin myös puheenjohtaja Juha Marttilaa. Hän sanoi, että Suomessa tuotettava ruokamäärä saataisiin tuotettua pienemmälläkin määrällä tiloja, kunhan tilat olisivat suurempia ja tehokkaampia – ja velkaisempia.

"Se on kovan luokan yritystoimintaa, johon kuuluvat isot riskit ja isot velat", Marttila sanoi tuolloin.

Ajatus siitä, että suomalaisen maatilan pitäisi olla mahdollisimman suuri ja viimeisen päälle optimoitu raaka-ainetehdas ei ole uusi eikä yksinomaan EU:n aikaansaama. Jo hyvän aikaa ennen Suomen EU-jäsenyyttä mietittiin, miten kotimainen ruoantuotanto pärjäisi kilpailussa suotuisampien ilmasto-olojen maita vastaan. Paperilla kaikki näytti hyvältä: suuren skaalan edut, uudet torjunta-aineet ja lannoitteet sekä koneiden kehitys painaisivat suurtilan kulut alas, ja yksi tilallinen voisi operoida valtavilla maa-alueilla ilman lisätyövoiman tarvetta. Maatalouspolitiikka suunniteltiin tähtäämään kohti tuota unelmaa.

Laskelmia tehdessä oletettiin, että tuottajahinnat, tuotantopanosten hinnat ja tuotteiden kysyntä pysyisivät jatkossa enimmäkseen vakaina. Luonnon prosesseja ei sisällytetty laskelmiin – ei siis laskettu hintaa sille, että yksipuolisen viljelyn, ahkeran lannoittamisen ja torjunta-aineiden käytön myötä maaperä köyhtyisi ja pölyttäjät vähenisivät. Eikä varsinkaan ajateltu yleistyviä äärisäitä, joiden vaikutukset iskevät velkaantuneiden viljelijäperheiden talouteen sitä pahemmin, mitä yksipuolisempaa heidän tuotantonsa on.

Jonkin aikaa skaalan kasvattamisesta näytti olevan etua, mutta viimeisen vuosikymmenen aikana se on sulanut pois. Nyt eletään toistuvien shokkien aikaa: merkittävä osa Suomen maatiloista on koko ajan joko syvässä hädässä jonkin säihin tai markkinoihin liittyvän ikävän yllätyksen takia, tai sitten toipumassa edellisestä kriisistä. Viljelijöillä ei riitä paukkuja kurssin korjaamiseen, vaikka olisi selvää, että nykyinen suunta on väärä.

Tämä kuivuus ei jää viimeiseksi. Veikkaan, että myös ensi kerralla kuulemme MTK:n pyytävän tiloille hätäapua. Sitä en osaa arvata, kuinka monen kuivuuden päästä MTK ehdottaa, että ruoantuotannon ei ehkä pitäisi olla "kovan luokan yritystoimintaa" riskeineen ja velkoineen. Tämän vuoksi maataloutta tuetaan suunnattomilla summilla vuodesta toiseen hätäaputarpeen hellittämättä lainkaan.

Parhain terveisin,

Hanna Nikkanen
Ympäristötoimittaja
Long Play

Mielenkiintoisia näkemyksiä tutkivalta toimittajalta Suomen maatalouden kohtaamista kriiseistä. Tehotuotanto on siis paperilla hieno konsepti, mutta koska sitä ei ole suunniteltu kestämään volatiliteettia markkinoilla taikka ympäristöasioissa, se kriisiytyy helposti ei-toivotuista heilahteluista noilla alueilla. Tämän vuoksi maataloutta tuetaan jatkuvasti suunnattomilla summilla. En tosin tiedä olisiko jonkinlaisesta kurssin muutoksesta maatalouden yritysfilosofiassa apua mutta kannattaisi varmaan kokeilla joillain pilottihankkeilla toisenlaista priorisointia.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

-:)lauri

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008320297.html

Tämän näkökulman olisi voinut kirjoittaa jo kauan sitten, mutta kun kukaan kokoomusvaikuttaja ei ollut vielä kertonut Haapalalle, mitä pitää Niikkon kompetenssista ajatella, niin tässä sitä ollaan. No onneksi myöhään kuin ei milloinkaan.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

kertsi

^
Jos se Niikko on alvariinsa kännissä?

Yhteistä kaikille on, että Niikko on ulkoasiainvaliokunnan johdossa täysin väärällä paikalla. "Asioista pihalla oleva" Niikko antaa kasvot eduskunnan kansainväliselle toiminnalle ja edustaa samalla koko Suomea, Sedälle kauhistellaan.

– Niikkoa ei voi lähettää ulkomaille koskaan yksin. Hän on kävelevä katastrofi, valiokunnasta sanotaan.

Tilannetta helpottaa, jos valiokuntaneuvos tai valiokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd) kulkevat hälytysetäisyyden päässä. Siitä on myös jouduttu huolehtimaan, että näin tapahtuu.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

-:)lauri

#1068
https://yle.fi/uutiset/3-12132691 (en ole varma minkä topsukan alle tämä asiaa kuuluu, joten tyrkkään sen nyt päistikkaan tänne. Saa siirtää parempaan paikkaan)

Pelko kulttuurin omimisesta on aiheuttanut sen, että saamelaisten käsitöinä tekemät matkamuistot jäävät yhä useammin lapinmatkailijoilta ostamatta, kun turistit eivät halua loukata saamelaisten kulttuuria. Seuraava steppi saamelaiskäräjillä "...on tehdä vastuullisen matkailun suunnitelma saamelaisyhteisön sisäisille toimijoille", jotta näistä haasteista päästäisiin ulos. Ratkaisuna nähdään se, että turistit kysyvät kauppiailta käsitöiden soveliasta käyttöä/käsittelyä ja kauppiaita opetetaan ohjeistamaan turisteja oikein.

En kyllä täysin ymmärrä, mikä kulttuurin omimisessa on ongelma, tyyliin miksi minä en esimerkiksi voisi pukeutua neljän tuulen hattuun? Toki etuoikeutetun kulttuurin edustajana en ehkä voikaan ymmärtää, mutta olisi kyllä kiva ymmärtää, sillä ainakin vielä tällä hetkellä kulttuurin suojeleminen siltä, että vääränlaiset ihmiset omaksuvat sen tai jopa keksivät sen inspiroimina jotain uutta ja ennen kuulumatonta, tuo mieleeni lähinnä perussuomalaiset.

Ehkäpä juju on siinä, että kun saamelaiskulttuuri taistelee tällä hetkellä olemassaolostaan, sen suojeleminen ulkoisilta vaikutteilta on ehkä arvo sinänsä. Tosin itse maailmankansalaisena uskon kulttuurien sulatusuunifilosofiaan, joten ehkäpä tämä kulttuurien suojelu ei siksi avaudu itselleni. Onneksi minä en ole sellaisessa asemassa, että minulla olisi asiassa sanavaltaa. Toivonkin, että siinä tehtävässä toimii minua sensitiivisemmät immeiset.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

-:)lauri

#1069
^
Tai sanotaanko vaikkapa niin, että mulla on kulttuuriin ehkä ristiriitainenkin suhde. En esimerkiksi tykkää lainkaan ajatuksesta, että informaatiota sivilisaatiostamme katoaa, mutta taas toisaalta ajattelen, että sellaisen ajatuksen varaan ei pitäisi rakentaa mitään, minkä pitäisi olla pysyvää. Toisin sanoen vaikka ei pitäisi asettua muutosta vastaan, pitäisi pyrkiä arkistoimaan mahdollisimman hyvin ne stepit ja niiden piirtämä polku, jota pitkin nykyiseen muutoksen tilaan ollaan saavuttu.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

mikainen

Li Andersson: "En tunnista näitä dramaattisia kuvauksia viime torstaista (korjasi perjantaiksi). Itse kävelin istunnosta ihan normaalisti hakemaan takkini alakerrasta ja sitten poistuin samalla tavalla kuin muutenkin. Evakuointi ei ainakaan omalta osaltani pidä paikkaansa tai en huomannut sitä".

Iltalehden politiikan ja talouden esimies Juha Ristimäki: "Tämä on kyllä hyvin erikoinen lausunto valtioneuvoston jäseneltä".

Mikähän siinä on erikoista? Ei vastaa iltalehden kohu-uutisointia varmaan...

-:)lauri

Kokoontumisvapaus on demokraattisissa valtioissa keskeinen ihmisoikeus, jonka poliisin tulisi turvata, ehkäisemällä mm. yhteenottoja ja ylilyöntejä kuten Veronika Honkasalo pohjustaa Uudessa Suomessa (linkki).

Onkohan joku unohtanut toimittaa memon myös poliisille? Yhteenottoja poliisi ehkäisi neuvomalla natseja sinne missä elokapina on ja ilmeisesti kun natsit eivät onnistuneet lyömään yli, paikkasi poliisi puutteet ahkerasti keksimällä omasta päästään tapahtumien kulun sekä rikokset, joihin portailla istumalla syyllistyttiin.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

ROOSTER

Kun on vahva näkemys ja vähän tietoa, niin...

Lainaus käyttäjältä: https://www.tivi.fi/uutiset/tv/ba298317-dbe3-46d1-8cc8-4f1fd59ad2aa?ref=ampparit:b918Kuinka pihalla sitä voi olla? Tämän päättäjän mielestä nettisivun html-koodin katsominen on vakava rikos
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

ROOSTER

Olen miettinyt sanontaa: Tehdään politiikkaa.

Huomasin, että nihkeä suhtautumiseni Keskustaan johtuu juuri tästä. Jatkuvaa sekoittamista ja hämmentämistä. Ollaan mukana mutta kuitenkaan ei. Tehdään provokatiivisia avauksia vain jonkun kannattajanurkan miellyttämiseksi. Budjetin pääkohteet ovat läpihuutojuttuja ja kiinnostavat vain jotta saadaan joku näyttävä lisävääntö "omille" tärkeästä yksityiskohdasta. Hallituskriisillä uhkaillaan enemmän kuin yhteistyötä korostetaan.

Jääkiekossa jotkut valmentajat komentavat joukkuetta aiheuttamaan tappeluja ja sekoittamaan peli totaalisesti kun ollaan kriittiset pari maalia häviöllä. Tässä on samaa meininkiä. Tekemällä tehdään kriisejä jotta voidaan kiristää muutama miljoona kepulaistarkoituksiin.

Orpon avaus:
Lainaus käyttäjältä: https://www.suomenmaa.fi/uutiset/orpo-kokoomus-ei-lahde-hallitukseen-joka-ryhtyy-peruuttamaan-ilmastotoimissa/Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan kokoomus ei lähde mukaan hallitukseen, joka ryhtyy peruuttamaan ilmastotoimissa. Orpo kommentoi asiaa puoluejohtajien tentissä Helsingissä.
on nokkela veto. Se tekee Keskustalle selväksi, että Kokoomus voi ottaa sen paikan hallituksessa ja Demareille, että sopimishalua tärkeistä asioista on olemassa. Samalla se kertoo persuille miten vaikeaa on päästä hallitukseen, jos on peruskysymyksissä joustamaton ääliö. Ei persuilla toki taida olla halujakaan ottaa mistään vastuuta.

Jos työmarkkinaneuvottelut menevät kohtalaisesti ja Kepu jatkaa vielä sähisemistään, niin saattaa olla, että päähallituskumppani vielä vaihtuu. Elinkeinoelämä on selvästi liputtanut ilmastotoimien puolesta, mikä on melkoinen suunnanmuutos muutamien vuosien takaiseen. Suomen menestyminen ympäristöinnovaatioissa on varmaan siinä osasyy. Ja sukupolviuudistuminen.

Keskustan maatalouspolitiikka taas on vienyt tuottajat velkahelvettiin josta helppoa ulospääsyä ei ole. Syyllinen löytyy kun katsoo Kepu/MTK:n toimistossa peiliin.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Hayabusa

Suomella on vielä toivoa.
Ministeri Anna-Maja Henriksson pullautettiin ulos koneesta Kokkola-Pietarsaaren lentokentällä
Lainaa
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) oli lähdössä tiistaiaamuna NyxAirin reittikoneella Kruunupyyssä sijaitsevalta Kokkola-Pietarsaaren lentokentältä kohti Helsinkiä.

Lentokoneeseen oli tullut kuitenkin tekninen vika ja yhtiö joutui vaihtamaan pienempään konetyyppiin. Kemistä Kruunupyyhyn saapunut kone oli melkein täynnä. Vain kolme paikkaa oli vapaana. Henrikssonille ei löytynyt paikkaa, sillä lentoyhtiö tekee Suomessa päätökset siitä, keitä lennolle otetaan.

Ikävää tietysti, että Henriksson myöhästyi töistä. Mutta, ja ennen kaikkea, aivan loistavaa, että jossain palveluprioriteettia ei päätetä ihmisten titteleiden perusteella. Ehkä Suomi sittenkin on, ainakin osittain, tasavalta.  :D
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

-:)lauri

^
Muistaakseni sekin ylitti uutiskynnyksen kuinka Presidentti Niinistö sai koronarokotukset ikäryhmänsä kanssa samaan aikaan, vaikka monessa muussa maassa yhteiskunnan kerma olisi ollut tappavalta taudilta suojautumisessa jonossa kärjessä. On Suomessa tosiaan ainakin joitain hienoja kulttuuripiirteitä vielä olemassa.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

MrKAT

The Israeli government has previously cracked down on Israeli, Palestinian and international human rights organisations by clamping down on funding, denying entry to employees, and raiding offices.
- https://www.theguardian.com/world/2021/oct/22/israel-labels-palestinian-human-rights-groups-terrorist-organisations

jonka Google kääntää:
"Israelin hallitus on aiemmin tukahduttanut israelilaisia, palestiinalaisia ja kansainvälisiä ihmisoikeusjärjestöjä rajoittamalla rahoitusta, kieltämällä pääsyn työntekijöille ja ryöstämällä toimistoja."

Israel muistuttaa siis nyt yhä enempi stalinistis-kommunistis/entis-kommunistisis-oikeistoautoritaarisia/oikeistodiktatuuris -valtioita joissa ihmisoikeus on kirosana ja sen alan järjestöt jahdataan kuoliaiksi?


Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Toope

"Human rights organisations" = Kuulostaa usein aika kommaritouhulta.
Suomessakin ovat, vrt. Martin Scheinin. :)

-:)lauri

#1078
Lainaus käyttäjältä: Toope - lokakuu 23, 2021, 02:02:11
"Human rights organisations" = Kuulostaa usein aika kommaritouhulta.
Suomessakin ovat, vrt. Martin Scheinin. :)

Kuvitteletko, että kun tuollainen kommaritouhu lakkautetaan, sinulla säilyisi sananvapaus?

...sori tyhmä kysymys. Totta kai sinä kuvittelet. Toopen logiikalla kaikkien ihmisoikeuksien lakkauttaminen kommaritouhuna ei johda totalitaristiseen tyranniaan kuten johti entisessä Neuvostoliitossa, nykyisessäkin Kiinassa taikka Pohjois-Koreassa vaan suoraan 1970-luvulle peppipitkätossuruotsiin.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

MrKAT

Toope on pihalla historiasa, onko uusnatsisten hommalaisten doktrinoima?

Helsinki act 1975 eli "ETYK" Helsinki asiakirja,.. https://fi.wikipedia.org/wiki/Helsingin_p%C3%A4%C3%A4t%C3%B6sasiakirja#Vastaanotto_ja_vaikutukset
..sisälsi vaatimukset ihmisoikeuksista ja innosti antikommunistisia ryhmiä:
1970-luvun jälkipuoliskolla itäblokin maiden toisinajattelijat alkoivat perustaa niin sanottuja Helsinki-ryhmiä, jotka vaativat näiden maiden hallituksilta Helsingin päätösasiakirjan ihmisoikeuksia koskevien kohtien toteuttamista käytännössä. Näistä merkittävimmäksi muodostui Neuvostoliitossa toiminut Moskovan Helsinki-ryhmä. Myös Tšekkoslovakiaan syntynyt Charta 77 -ryhmä esitti samat vaatimukset.

Helsinki Watch perustettiin lännessä 1978 vahtimaan miten Helsinki act 1975:ttä (ihmisoikeuksia) noudatetaan kommunistisissa itäblokin maissa. Myöhemmin siitä tuli Human Rights Watch, jonka juuret on siis ETYKn Helsinki-asiakirjan seuraamisessa, ja joka sitten sai vuonna 1997 peräti  Nobelin rauhanpalkinnon.
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)