Kirjoittaja Aihe: Treenaus, kuntoilu ja muu hyvän mielen liikunta  (Luettu 3331 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2301
Vs: Treenaus, kuntoilu ja muu hyvän mielen liikunta
« Vastaus #45 : Maaliskuu 11, 2019, 10:58:42 »
Kokeile sitä selän asennon vaikutusta kipuun lantionnostossa, eli sitä notkon välttämistä.

Fysioterapeutilta voisi saada hyviä vinkkejä notkoselän muokkaamiseksi normiseläksi. Alla linkissä videolla on harjoitteita nimenomaan notkoselän kuntouttamiseksi: Selkäkanava: Notkoselkä

Lainaus
Notkoselässä kuormitus jakautuu epätasapainoisesti, nikamien pikkunivelet tulevat painoa kantaviksi ja välilevyt, selän lihakset ja muut pehmytkudokset altistuvat yksipuoleiselle rasitukselle ja toimintahäiriöille.
...
4. Notkoselkä liittyy yleensä selän hallintaan, lihasheikkouksiin tai lihaskireyksiin

5. Notkoselän syy löytyy tavallisesti opituista asentotottumuksista, huonosta ergonomiasta, heikoista vatsa- ja lantion alueen lihaksista sekä kireistä reisi- ja lonkan koukistajalihaksista.
..
7. Lihastasapainoa voi korjata yksittäisillä liikkeillä kuten syvien vartalon lihasten vahvistavilla harjoituksilla ja lonkan koukistajien venytyksillä. Selän hallintaa voi parantaa tasapainoharjoituksilla. Ergonomian parantamiseen töissä ja kotona kannattaa pyytää tarvittaessa työfysioterapeutin apua.

8. Notkoselkä tulee usein esille vain liikehäiriönä, jolloin selän ryhti seisten on normaali, mutta esimerkiksi kyykkyliikkeessä selkä pettää äärinotkoon tiedostamatta. Syy voi löytyä pelkästään liikehallinnan puutteesta, mutta taustalla voi olla myös lonkkien tai nilkkojen liikerajoitus, jalkaterän ylipronaatio tai alaraajojen lihasvoiman heikkous.
 
9. Käytä fysioterapeuttia selvittämään rakenteelliset tekijät ja opettamaan liikkeiden oikeat suoritustekniikat sekä valmentajaa tai personal traineria lajikohtaisessa tekniikkaopetuksessa. Liikehallintaa voit harjoitella myös oheisella keppijumpalla.

Reisi- ja lonkankoukistajien venytyksistä ja pilateksesta voisi olla apua em. coren vahvistamisen ja lantionnoston lisäksi. Joko mainitsin coren vahvistamisen? Ai niin, ja core!
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 11, 2019, 11:11:43 kirjoittanut kertsi »

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2301
Vs: Treenaus, kuntoilu ja muu hyvän mielen liikunta
« Vastaus #46 : Maaliskuu 11, 2019, 11:26:30 »
Toisinaan esim. bussipysäkillä autoa odotellessa liikutan alaselkää niin että työnnän sitä häntäluun kohdalta eteenpäin. Tämä joskus tuntuu hyvältä selässä.


Tuota minäkin teen, esimerkiksi kävellessä. Liikettä tehostaa vielä coren aktivointi: voi esim. kuvitella, että vetää liian tiukkoja farkkuja jalkaan, ja vetää napaa sekä sisään että vähän ylöspäin. Tämän voi tehdä vielä tehokkaamminkin aloittamalla liike lantionpohjanlihasten aktivoimisella (net on hyvä tuntea jokaisen, sekä naisen että miehen, varsinkin keski-iässä ja siitä eteenpäin).

Poissa Magdaleena

 • Vakiojäsen
 • **
 • Viestejä: 237
Vs: Treenaus, kuntoilu ja muu hyvän mielen liikunta
« Vastaus #47 : Maaliskuu 11, 2019, 11:37:17 »
Sori, menee vähän sivuun, mutta tekee mieli ehdotella Kertsille valoisampaa avataria, se ei vastaa kirjoituksiaan :)

Reippaita ehdotuksia. Minulla oli pari vuosikymmentä alaselkäkipuja. Ne parani itsestään, kun vahdin istuma-asentoani ja nukkuessa etsin asennon, millä se ei tuntunut. Aikoinaan kyllä eräs toinen lääkäri sanoi minulla olevan korkea kipukynnys  ::)
Ei ole enää riesa, vaikka röntgenkuvassa se vika näkyy lääkrin mukaan yhä. "Sacralized", se kohta alaselässä.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 11, 2019, 11:39:41 kirjoittanut Tiistai »
"Live from the heart of yourself. Seek to be whole, not perfect." - Oprah Winfrey

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2161
 • Hattiwatin hakkaaja
Vs: Treenaus, kuntoilu ja muu hyvän mielen liikunta
« Vastaus #48 : Maaliskuu 11, 2019, 12:18:36 »
Ei minulla ole notkoselkää, vaan alta kolmikymppisenä oli ilmeiseti noidannuolia jotka kestivät pari viikkoa kerrallaan, rtg-kuvissa oli alaselän nikaman madaltuma. 2013 fyssa sanoi että skolioosi.

Eniten selkään alkaa sattua jos istun penkillä jonka ainaksi selkänojaksi tulee seinä, eli muodostuu 90 asteen kulma. Tällainen tilanne on pesutuvassa. Monern kertaan en saanut heti selkää suoraksi kun siitä ylös nousin. Nykyään en enää nosta sääriä penkille enkä nojaa seinään.

Jos istun sohvassa ja nosta jalat pallille, alkaa jälleen sattua. Tuntuisi siltä että selälleni pahinta on olla asennossa jossa tulee jännitettä selkään istuessa. Joku kohta siellä venyttyy ja ei pidä siitä.

Poissa Juha

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1490
Vs: Treenaus, kuntoilu ja muu hyvän mielen liikunta
« Vastaus #49 : Maaliskuu 29, 2019, 10:18:29 »

https://www.is.fi/terveys/art-2000006050871.html?ref=rss

Kiimingin mukaan, tulehduskipulääkkeitä kivussa käytettävä hyvin lyhyen aikaa. Onko siis kipulääkkeitä tarjoava lääkäri, ns valelääkäri?


Jos kuntosalilla ei käytä päätä liikkeissä, niin voiko tämä johtaa elimistön ongelmointiin?

Poissa Hippi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2043
 • crazy cat lady
Vs: Treenaus, kuntoilu ja muu hyvän mielen liikunta
« Vastaus #50 : Maaliskuu 29, 2019, 12:58:16 »
Lääkärin nimi on Kiminkinen ei Kiiminki  >:(

No ei ole valelääkäri, mutta ei niitä kipulääkkeitä tarvitse kuin pahimmassa akuuttivaiheessa. Sitähän se tuossa yrittiselostaa ja muuten sitten lääkkeetöntä hoitoa (fyssari ja niksauttelijat yms). Eihän ne tulehduskipulääkkeet tai tavalliset kipulääkkeet sitä varsinaista vaivaa paranna. Samoin kuin itse potilas olisi sitä mieltä, että pitäisi maata petissä kunnes paranaa, mutta useimpiin selkävaivoihin oikeanlainen liikkuminen on parasta lääkettä. Lihasten vahvistaminen sitten jälkihoitona auttaa siinä, että vaiva ei ehkä niin helposti uusiudu.

Väärät liikeradat melko varmasti saa aikaan jonkinlaisia ongelmia punttisalilla.

If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining.

Poissa Juha

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1490
Vs: Treenaus, kuntoilu ja muu hyvän mielen liikunta
« Vastaus #51 : Huhtikuu 01, 2019, 20:21:51 »

Putkirullaillessa voi ilmetä kipua. Ainakin jos lihakset kipeät jo valmiiksi. Usein muutenkin.

Mitä merkitsee se, jos lihas kestää painetta? Jos lihakseen voi kohdistaa painetta, niin ominaisuudesta voi olla hyötyä, monessa toiminnassa.

Mikä juttu tällainen on?

Poissa TSS

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 97
Vs: Treenaus, kuntoilu ja muu hyvän mielen liikunta
« Vastaus #52 : Heinäkuu 02, 2019, 10:29:05 »
Onko ihmisillä kokemusta crossfitista? Mietin jotain uutta urheiluharrastusta, joka olisi hieman yhteisöllisempää kuin nyt harrastamani juoksu. Jalkapallosta piti luopua, koska siinä meni nilkka, ja en uskaltanut enää jatkaa, koska sitten olisi koko ajan riski menettää lenkkeilykyky.

Crossfit kiinnostaa sen monipuolisuuden ja yhteisöllisyyden vuoksi, mutta epäilyttää sen vuoksi, etten ole koskaan aiemmin innostunut salitreenistä. Ja toisaalta se myös vaikuttaa melkeinpä kultilta, joka imaisee harrastajansa sisäänsä ja kaikki muu unohtuu. Ja toisaalta nyt ei olisi mahdollisuutta antaa koko elämäänsä harrastukselle.. Mutta siinä innostaa kyllä sen puhuttu innostavuus, koukuttavuus ja se, että se kehittää fyysistä hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Plus se yhteisöllisyys. Mutta meneekö sekin sitten jo yli? Onko se sellaista, että koko muu ryhmä katsoo ja tsemppaa, kun yritän vetää leukaa? Nauttisinko sitten sellaisesta huomiosta..

Jos jollain on käsitystä lajista, niin antakaa tulla.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2301
Vs: Treenaus, kuntoilu ja muu hyvän mielen liikunta
« Vastaus #53 : Heinäkuu 02, 2019, 13:15:22 »
Seuraa mutua. Minulla on se mielikuva, että crossfitissä kaikki ryhmäläiset tekevät joka hetki jotain, eikä siis että kaikki muut kyttäävät kun yksi vetää leukoja. Ja semmoinen mielikuva, että se on samalla tavalla hauskaa kuin circuit-treeni eli kuntopiiri, jossa ainakin itselläni silloin kun sitä harrastin, tuli vedettyä itsestään kaikki viimeisestkin voimanrippeet peliin, koska se vaan oli niin hauskaa sekuntipeliä, ja jotenkin kilpailullistakin (ainakin jos mentiin pareittain pisteeltä toiselle). Luullakseni crossfit on hyvin monipuolista treeniä, jossa kehittyvät niin aerobinen kunto, lihaskunto ja voima, (ketteryys?), (tasapaino?), räjähtävyys, nopeus, ja se, että kehoa oikeasti voi käyttää johonkin eli se on ns. funktionaalistra treeniä. Kuntosalitreeni laitteiden avulla harjaannuttaa vain niitä lihasryhmiä, joita varten on laitteita, mutta crossfit siis on paljon monipuolisempaa. Luullakseni crossfitissä kunnon huima paraneminen perustuu siihen, että käydään läpi eri lihasryhmiä tai liikkeitä niin, että siirrytään ripeässä tahdissa eri pisteeltä toiselle circuittreenimäisesti niin, että vaikka yksi lihasryhmä väsyy, voi treenata perään heti toista lihasryhmää, ja verenkierto paranee tällä tavoin ehkä optimaalisesti (verrattuna siihen, että jumputtaisi menemään samaa lihasryhmää monotonisesti).

Eräällä salilla oli kuukauden ilmainen kokeilujakso (vai oliko se puoleen hintaan, en muista). Lisäksi ainakin useimmille kuntosaleille voi mennä kokeilemaan kerran ilmaiseksi, ehkä useimmille crossfit-saleillekin?

Luullakseni crossfitissä yleensä pitää pystyä juoksemaan ja hyppimään. Eli ei sovellu, jos esimerkiksi on jollain tavalla liikuntarajoitteinen. Tämän luulon, ja kaikki muutkin mutuiluni saa mieluusti korjata, jos jollakin on tietoa asiasta.

Korjaan heti tuon viimeisimmän luulon: on olemassa saleja (esim. tämä Red Arrow), joissa on ns. soveltavaa crossfit-treeniä, joissa voi soveltaa yksilöllisesti treenin kunkin treenajan yksilöllisiin tarpeisiin ja rajoitteet huomioiden.  Saattaa olla, että jonkin verran voi soveltaa kaikilla saleilla, ja ohjaajilta voinee etukäteen esim. alkeiskurssilla pyytää vinkkejä korvaavista liikkeistä, jos jokin liike ei onnistu, vaikka se leuanveto.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 02, 2019, 13:22:49 kirjoittanut kertsi »

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2161
 • Hattiwatin hakkaaja
Vs: Treenaus, kuntoilu ja muu hyvän mielen liikunta
« Vastaus #54 : Heinäkuu 14, 2019, 00:30:20 »
Kuntohulavanne on nyt hip ja hop. Ostin ihan samanlaisen jo jokunen vuosi sitten ja on jäänyt pölyttymään seinän vierelle. Nyt luin jostain että olisi selälle hyväksi. Pyöritin tässä yksi päivä 10 min. Joku koeryhmä oli ilmeisesti saanut jotain tulosta 13 min päivittäisellä hetkutuksella. Pitänee tutkia asiaa ettei ole kuulopuheiden tahi mainosväitteiden varassa.

Poissa a4

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2048
Vs: Treenaus, kuntoilu ja muu hyvän mielen liikunta
« Vastaus #55 : Heinäkuu 14, 2019, 01:26:59 »
Imurointi sujuu parhaiten Ismo Alangon biisillä hitsi kun melkein harmittaa, joten musiikkia hulailuun:
Hip Hop Hulaa aloittelijoille: https://www.youtube.com/watch?v=DR0hc7lT0hE
Hulamiehille: https://www.youtube.com/watch?v=3gzYGZidAUs
Mustan vyön hulahtelua: https://www.youtube.com/watch?v=aL7XAdK-mJM
Musiikkia hulahulaajan korville: https://www.youtube.com/watch?v=-xF5kqO2fm8
Hulafiilistelyä asenteella: https://youtu.be/QcD_YXCxxZM
Voimailijoille hulaa: https://www.youtube.com/watch?v=Op4sINMpmPo
Suomalaiseen makuun hulan liikutusta: https://www.youtube.com/watch?v=4nkljmJVLxg

Vatsalihaksille: https://www.youtube.com/watch?v=wJQoxdSFTJ0
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 14, 2019, 06:36:24 kirjoittanut a4 »

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2301
Vs: Treenaus, kuntoilu ja muu hyvän mielen liikunta
« Vastaus #56 : Heinäkuu 15, 2019, 11:24:54 »
Tässä varsinainen silmäkarkki kehonpainoharjoittelee: 5 THINGS I WISH I KNEW When I Started Calisthenics | 2018.  Semmoinen leuanvetoon liittyvä juttu tuosta, että ote on hyvä olla "liian" myötäinen, ks. video, niin että rasitus tule kämmenelle eikä sormien juureen.

Poissa Vatupassi

 • Vakiojäsen
 • **
 • Viestejä: 108
Vs: Treenaus, kuntoilu ja muu hyvän mielen liikunta
« Vastaus #57 : Elokuu 01, 2019, 18:41:25 »
1.5 tunnin kävelylenkki raikkaassa meri-ilmassa tänään ei hattunpaa!
 :D

Poissa Norma Bates

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2161
 • Hattiwatin hakkaaja
Vs: Treenaus, kuntoilu ja muu hyvän mielen liikunta
« Vastaus #58 : Elokuu 10, 2019, 19:26:52 »
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006199427.html?share=4560bb26becacdbc030360583778994a

Kaiken siis pystyy tekemään väärin. Itse en pyörittelystä ole saanut mustelmia. Mutta olen tainnut aina pyörittää samaan suuntaan, pitäisi opetella toinenkin suunta. Nyt en tosin taas ole pyöritellyt yhtään mihinkään suuntaan kun tavanomaiseen tapaan taas unohdin koko touhun. Taikka projektin kokeilla että auttaako selkäsärkyihin häh.

Ainoa mitä saan ominpäin yksinäin duunattua on uinti, vesijuoksu ja kävely. Kaikki muu aina lässähtää ennemmin tai myöhemmin.

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2301
Vs: Treenaus, kuntoilu ja muu hyvän mielen liikunta
« Vastaus #59 : Elokuu 10, 2019, 23:57:11 »
Aina kun on ollut muutamankin viikon paussi treeneistä, niin ekat kuntosalikäynnit aikaansaavat aivan hillittömän suuren nälän. Söin aika pienen ja kevyehkön lounaan puolilta päivin, kunnon välipalan klo 15 (mysliä, pähkinöitä, muutamia inkiväärikarkkeja ja viiliä), ja viiden aikaan salille. Vähän liian lyhyt väli välipalan ja treenin välillä, varsinkin kun tein jumppapallojumppaa, joka meinasi välipalan takia alkaa närästämään, siinä kun välillä ollaan pää alaspäin. Tai sitten se oli ne inkiväärikarkit. Kaupassa käynnin jälkeen kahdeksan kieppeillä kotona ja  olisin voinut syödä hevosen.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 10, 2019, 23:59:01 kirjoittanut kertsi »