Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Miten sinä laittaisit vanhustenhoidon kuntoon?

Aloittaja kertsi, helmikuu 09, 2019, 09:32:05

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Norma Bates

Äitini eläessään sanoi ettei tarvitse häntä alkaa hoitamaan kun hän on vanha, saa laittaa laitokseen. Osaltaan varmaankin hän halusi olla olematta vaivaksi, se oli aina hänelle kunnia-asia. Mutta on siinä saattanut olla ylpeyttäkin mukana. Kun on tottunut avioeron jälkeen elämään itsellisesti, ei välttämättä kaipaa perheenjäseniään sekaantumaan päivittäiseen elämäänsä. Jos olisin itse laittanut lapsia, en todellakaan olisi halunnut heidän tonkivan talouttani ja kohtelevan minua kuin pikkulasta. En halua ketään ulkopuolistakaan holhoamaan, mutta jos nyt jostain syystä elää kitkutan vanhaksi niin etten pysty kaikkia asioitani hoitamaan, niin mieluummin haluan jonkun ventovieraan auttamaan kuin sukulaisen. Sukulaisilla ja perheenjäsenillä on joskus semmoinen kumma kuvitelma että he muka tietävät ihmisestä kaiken ja voivat päättääkin hänen asioistaan. Minua ei omista kukaan.

Magdaleena

"Joku voi sen myös tehdä rakkaudesta vanhempiinsa. Ei kaikkien elämä lapsena ole ollut pieksemistä ja hyväksikäyttöä."
Juuri niin, Ekisetä!

Omat vanhempani eivät tarvinneet omaishoitoa. Isä kyllä teki monta vuotta kotityöt ja kokkasi, kun äidin sydän paheni ja paha astmakin vaivasi. Oli kyllä apua, kun lapsia asui lähellä .. Sitten hän sairastui itse eikä siinä mennyt kuin pari kuukautta kotona. Ja äiti menehtyi tasan vuoden ja viikon kuluttua heikon sydämensä takia, äitienpäivän jälkeisenä maanantaina. Hän ehti olla teho-osastolla pari päivää. Voisi sanoa, että särkyneeseenn sydämeen, tilanne ei ollut akuutti, mutta hän tuntui niin rauhalliselta viimeksi nähdessäni, että oli itsekin valmis lähtemään.
:(

Juuri tällä hetkellä isäni ainut sisko on pahasti dementoitunut. Vielä ykstityinen hoitokoti, mutta oli siirretty vuodeosastolle. Joulun alla hän ei tuntenut minua eikä siskojanikaan, jotka käyvät jatkuvasti tapaamassa. Vielä pari vuotta sitten hän oli tuttu iloinen ja reipas mummeli.
Hän itse hoiti omaa äitiänsä peräkamarissaan useita vuosia, mummuni oli vain vanha ja siihen hänkin menentyi 94 vuotiaana. Meni aina pikku kävelyllekin joka päivä.


Minä hoitaisin vanhukset juuri näin, kuin tässä Ylen dokumentissa kerrotaan, pienessä kodikkaassa palvelutalossa.

Äitini sisko oli juuri tuollaisessa ihanassa paikassa ja sellaisena minä hänet muistan 5 vuoden takaa. Ilahtui pikku kukkaruukustani ja oli niin iloinen, että vieläkin sydäntä lämmittää. En tuntenut hänen varhain kuollutta miestään, ei ole ollut helppa hänellä, kun kasvatti yksin 5 lasta aikuisiksi. Seuraavalla kerralla käydessäni emme saaneet häntä hereille ja pari viikkoa sen jälkeen maallinen vaellus oli ohi. Samassa hoitokodssa, mutta eri huoneessa.

Todella ikävää, mitä voi lukea nykyään vanhusten hoidosta, ovat ihan kuin liukuhihnalla Tuonelaan.. :(
"Live from the heart of yourself. Seek to be whole, not perfect." - Oprah Winfrey

kertsi

#32
Lainaus käyttäjältä: Hippi - helmikuu 09, 2019, 18:32:33
Ja jotta koko viesti ei olisi taas aiheen ulkopuolelta, niin nappaan noista Kertsin kysymyksistä yhden.

Parantaa koulutusta, ja ottaa eettiset seikat paremmin huomioon koulutuksessa?
Oppilaiden harjoittelupaikat pitäisi olla hyviksi havaittuja, niin että oppilaat eivät omaksuisi lepsuja, välinpitämättömiä, julmia jne. hoitokäytäntöjä jo alusta alkaen?


Jossain vaiheessa ne soveltuvuuskokeet poistettiin ja hoitajakoulutukseen pääsi kaikki, vaikka eivät edes halunneet. Piti mennä kun käskettiin. Tämä alkoi pian näkyä työssäoppimisen jaksoilla täysin pihalla olevina tyyppeinä, joita kiinnisti lähinnä saada aika kulumaan.

Opetus sinällään on kunnossa ja monesti opiskelijat ovat jopa "eettisempiä" kuin alalla jo pidempään olleet. Nuoruuden intomieltä ehkä.

En tiedä, näkeekö kukaan muu Kertsin kysymyksen asettelussa syytöksen hoitohenkilökuntaa kohtaan, että hoitajat ovat niitä laiskoja pahiksia tässä katastrofissa? Minusta niitä rivihoitajia ei voi syyttää siitä, että nämä laitetaan tekemään muuta kuin hoitotyötä tai että lopulta ovat kyynistyneet ja tekevät mitä käsketään ansaitakseen kakoisen leipänsä. Työnjohto ja viime kädessä yritysjohto ovat syyllisiä siihen, että koulutettu hoitohenkilökunta ei voi tehdä täysipainoisesti hoitotyötä.  Kun työtä ei ole voinut tehdä riittävän hyvin, hoitajia on siirtynyt muille aloille. Muut tekevät sen minkä noissa oloissa pystyvät.

Tuo kai korjaantuisi pitkälti jo sillä, että keittiö- siivous- ja pyykkityöt hoitaisi niihin koulutettu erillinen henkilökunta, ei hoitajat.
En tarkoittanut kirjoittaa sitä syytöksen muotoon, mutta ehkä jokin alitajuinen kiukku kotihoitoa kohtaan oman omaiseni kaltoinkohtelusta ja hengenvaaraan  asettamisesta ja terveyden riskeeramisesta ja omaisuutensa tärvelemisestäkin ja monenlaisista laiminlyönneistä saattoi ohjata näppäimistöäni.

Huono hoito voi tosin johtua lepsusta ja välinpitämättömästä asenteestakin, ja jopa julmuudesta, mutta veikkaisin, että suurin osa hoitohenkilökunnasta kyllä haluaa tehdä parhaansa. Resurssit vaan ovat niukat, ja henkilökunta joutuu tinkimään laadusta ja hyvästä hoivasta. Yksityisellä puolella omistajataho on se loppuviimeksi vastuullinen siitä, että voittoa revitään potilaiden kärsimyksistä, esimerkiksi nälkiinnyttämisestä. Julkisella puolella puolestaan poliitikot määräävät resurssoinneista ja priorisoinneista. Ja ketkäs ne poliitikot valitsevat päättäjiksi? No me kaikki! Olemme yhteiskuntana syyllisiä siihen, että valitsemme sellaisen valtiovallan, sellaisia kunnallisen vallan käyttäjiä, sellaisia poliitikkoja, kuin valitsemme. Tämä on häpeäksi meille kaikille. Tämä on häpeäksi suomalaiselle yhteiskunnalle.

... Mutta tästä eteen päin kaikkinainen puhe poliitikoista saatikka puolueista alkaa mennä tämän keskustelun ulkopuolelle, joten viittaan poliittisesta keskustelusta kiinnostuneet tähän ketjuun:  Vaalivuosi 2019 (Eduskunta, EU, maakunta..)
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Norma Bates


Melody

#34
Minulla on kokemusta vanhempieni ikääntymisestä. Samoin kuin lapsi syntyy avuttomana, niin ihminen joka ikääntyy, alkaa taantua lapseksi. Joku päivä, jos elää tarpeeksi vanhaksi, niin itsellekin käy lopulta niin.

Se ei ole siis näiden vanhempien oma valinta vaan luonnon laki.
Heidän lapsi ei myöskään voi valita osaansa (esim. lapsuus ei olisi ollutkaan täydellinen, täällä heitetty hyväksikäyttöä ja hakkaamista). Lapsi on voinnut joutua tekemään sankariselviytymisiä, mutta kasvanut aikuiseksi, rakastavaksi ihmiseksi. Tällainen ihminen vaistomaisesti auttaa vanhempiaan kun vanhemmat eivät pärjää.

En osaisi vastata miten laittaisin vanhusten asiat kuntoon, vaikka ihan läheltä olen hoivatoimintaa nähnytkin.

Olen kiitollinen, että isäni on lukkojen takana - hoivassa. Kukaan ei häntä pystyisi pidättelemään eikä kotona jaksaisi hoitaa. On yksityisessä hoivalaitoksessa (Attendo). Ulkoiluja ei juuri ole, mutta ymmärrän sen. Pari kertaa alussa yritettiin kotiin viedä käymään. Jälkimmäinen ja viimeinen kerta oli rasittava sekä muistisairaalle itselleen (oli huolissaan hevosista, joita oli luvannut vanhemmilleen hoitaa ja nyt oli ties missä) sekä ulkoiluttajilleen, kun pienikin porras ja kynnys meinasi kaataa kumoon. Lujatahtoisena osaa onneksi pitää huoli vielä omista oikeuksistaan ja hyväntahtoisena on pidetty myös hoitajien keskuudessa. On pakko luottaa laitokseen ja  hänen omaankin pärjäämiseen, koska en voi vahtia tai käydä vierailulla jatkuvasti.

Äidillä myös sama sairaus, mutta hänellä jalat maassa ja järki pelaa joten asuu kotona niin kauan kuin pärjää.

Käsittämätöntä, että nuo kaksi sairstuivat pitkän avioliiton jälkeen yhtä aikaan samaan stanan alzhaimeriin. Ihan aktiivisia/sosiaalilsia ihmisiä olivat ja äiti varsinkaan ei ikinä ole flirttaillut millään tapaa huonojen elintapojen kanssa. Jos minulla ei olisi tällaista kokemusta akuuttina tässä näin, niin varmasti itsekin suhtautuisin ylivoipaisesti näihin vanhuusasioihin.

Ekisetä

#35
Äidin ollessa kotona puuhasin siinä jotain keittiössä. Muori rupesi jotain "jäkättämään" toimintatavoistani ja ärähdin sille. Muori meinas, että "et sä saa mulle ärähtää". Meinasin että kyllä mä voin ärähtää jos ärsytetään.
Muori tajus silloin että vaikka onkin kipee niin ehdoin tahdoin toisen pinnaa ei kannata venyttää. Sitä naurettiin illalla porukassa ja vastaavaa tilannetta ei enää koskaan tullu eteen.
Mut näitä oli alkuvaiheessa muidenkin kohdalla. Se tilanteen aiheuttama paine näkyy myös omaisissa, ei pelkästään sairaassa.

Ymmärrän varsin hyvin että tilanteet vaihtelee ja kaikilla ei ole mahdollisuuksia tai halua siihen miten meillä toimittiin. Kaikki on tapauskohtaista ja taustatkin vaihtelee hyvin paljon.
Niinkuin Miikainen sanoi, ei haluasi olla taakaksi. Se se varmaan yleensä on.

TSS

Lainaus käyttäjältä: Ekisetä - helmikuu 09, 2019, 11:22:43
Nykyinen asuminen ja lastenhoitokin on luonnonvastaista. Useampi sukupolvi saman katon alla auttaa toinen toistaan. Lapset hoituu ja vanhuksilla on seuraa. Lapset oppii että ihmiset vanhenee, sairastuu ja kuolee pois. Vanhuksilla on silmien alla elämää ja seurattavaa. Ei tarvii yksin kiikussa ikkunasta ulos tuijoittaa.

Näihin minä satsaisin.

Tällainen olisi ihanaa, mutta ei istu enää nyky-yhteiskuntaan. Naiset eivät ole enää kotona hoitamassa lapsia ja vanhuksia.

Magdaleena

Mutta jos jotenkuten itsenäinen vanhus on kotona ja omaiset ovat tössä, niin voisi yhteiskunnan palkkaama hoitaja käydä katsomassa asioiden perään.

Mutta pienissä asunnoissa tulee ahdasta ja jos muutenkin on stressiä lasen/teinien kanssa niin hankalaa se on nykyoloissa.

Yksi merkonomi siskoistani joutui työttömäksi, kun tietokoneet veivät pitkäaikaisen työpaikan Valion juustotehtaalla. Hän opiskeli lähihoitajaksi ja alkoi yrittäjäksi. Nyt joulun alla sanoi, että voisi mennä varhaiseläkkeellekin kun vähän selkää särkee, muttei halua.. tykkää asiakkaistaan ja kotona istuminen olisi tylsää. Ainut poikansakin on jo ajat sitten omillaan perheineen.

Mutta jossain vaiheessa monet heistäkin vanhenevat niin, että laitoshoito on ainut vaihtoehto.

"Live from the heart of yourself. Seek to be whole, not perfect." - Oprah Winfrey

safiiri

Lainaus käyttäjältä: kertsi - helmikuu 09, 2019, 16:50:22
Safiiri,
mainitsemasi lääkäri ja artikkeli on se sama, mikä oli tämän ketjun aloituskirjoituksessa. Ja se oli hyvä artikkeli. Hyvä, että mainitsit nuo kriteerit. Niitäkin voi toki pohtia.

Painon saanee pysymään tai peräti nousemaankin halvalla, esimerkiksi enimmäkseen sokeripitoisilla, enimmäkseen pelkällä valkoisella riisillä tms. hiilariruoilla, jossa ei ole välttämättä juuri ollenkaan esimerkiksi proteiinia tai suojaravinteita. Siinä mielessä painon ottaminen kriteeriksi on vain vähimmäisvaatimus, siis ettei tosiaankaan näännytetä kalorien puutteessa nälkään (vaikka puutostaudeille voisikin altistaa tai immuunipuolustuksen heikkoudella proteiinin vähyyden vuoksi). 

Eräässä kunnallisessa hoivakodissa on vähän tuon edellä mainitun kaltainen ruokavalio, liian vähän proteiineja, liikaa sokeria ja suolaa ja melkein pelkkää hiilaria, liian vähän suojaravinteita.

Kaatumisten määräkin ehkä voisi olla vähän kaksipiippuinen juttu: jos potilaat lääkitään niin tokkuraan, että ovat helppohoitoisia käänneltäviä vuodepaketteja laidallisessa sairaalasängyssä, niin eihän niitä kaatumisia tule. Jotain tämmöisestä muista lukeneeni joskus.

Makuuhaavojen määrä sen sijaan ovat yksiselitteisempi kriteeri. Ja vaippaihottuma, joka tulee, jos vaippoja ei vaihda tarpeeksi usein, eikä suoriteta alapesua.

Mä luulen, että tuo laihtuminen kielii erityisesti siitä, ettei vanhusten syöttämiseen ole aikaa. Toki myös ruokaa voi olla liian vähän ja huonolaatuista. Vanhuksilla kuitenkin laihtuminen on usein pahasta ja on yksi niistä asioista, jotka johtavat kunnon heikkenemiseen. On siis tärkeää ja hyvään hoitoon kuuluvaa, että se pyritään välttämään (ja yleensä edes huomataan). Vanhuksen ruokahalu voi monista syistä heiketä, jolloin se on syytä (hyvän hoidon mukaisesti) havaita ja pyrkiä estämään laihtuminen.
Kaatumiset kielii siitä, että vielä liikkumaan kykenevien hoito ei ole ihan kohdillaan ja sitten makuuhaavat siitä, ettei vuodepotilaat saa hyvää hoitoa.

Mutta idea käsittääkseni tuon professorin kommentissa on, että näinkin yksinkertaisten merkkien seurannan avulla on mahdollista arvioida hoidon laatua. Vaikka tietenkin ne ovat varsin karkea mittari ja hyvä hoito on paljon moninaisempi asia kuin vain laihtumisen, kaatumisen ja makuuhaavojen ehkäiseminen. Valvontaan voisi siis kehittää ihan käyttökelpoisia mittareita, joilla ainakin pahimpiin puutteisiin päästäisiin kiinni.

kertsi

30 vuoden sota (HS)

Professori Marja Vaarama laski jo 1980-luvun lopussa, kuinka monta hoitajaa vanhustenhuollossa tarvitaan hoidettavaa kohti. Siitä lähtien hän on tehnyt päättäjien pyynnöstä aina vain uusia selvityksiä. Asiantuntijoita ei ole kuunneltu, ja se on Suomen vanhustenhoidon suurin skandaali, Vaarama sanoo.
..
Nyt Vaarama puhuu suunsa puhtaaksi. Hän kertoo, mitä tietoa on ollut ja miten päättäjät ovat sitä käyttäneet.

"Se, mitä nyt on paljastunut, on skandaali. Mutta šokeeraavinta on se, että näitä katastrofeja on tullut esiin ennenkin eivätkä ne ole johtaneet järeämpiin toimiin."

..
VANHUSTENHUOLLON riittävä henkilöstömitoitus on 30 vuoden ajan laskettu uudestaan noin viiden vuoden välein. Siis aina, kun julkisuuteen on noussut jokin katastrofi vanhustenhuollossa. Tapana on ollut, että kohua seuraa selvitys, laatusuositus lukuineen – ja sitten ei mitään.
...
Poliitikot kävelivät asiantuntijoiden tutkimustulosten yli. Siitä, mikä tutkijoiden mielestä oli riittämätöntä, oli tullut välttävää.
Tutkijoiden vuonna 2001 välttävänä pitämä 0,5 on nyt vakiintunut jonkinlaiseksi suositukseksi. Mutta sitäkään ei aina noudateta, tai henkilöstöksi kirjataan muita kuin ammatti-ihmisiä.
...
Ennen kaikkea hän vastusti lukujen kirjaamista (Vanhuspalvelulakiin) siksi, että on ajatellut, ettei hoidon laatu ole vain henkilöstön määrästä kiinni. Olennaisempaa on palvelukulttuuri, missio, johtaminen, moraalikoodi... Siitä syntyy laatu. Kahdessa hoitopaikassa voi olla yhtä paljon hoitajia, mutta toinen on silti parempi. Johtamisen takia.

Nyt hän on kuitenkin tullut siihen tulokseen, että hoitajien määrästä on pakko säätää lailla ja suosituksista pitää tehdä sitovia. "Jokin perälauta pitää saada, ettei hoitajien määrää voi vähentää ihan miten tahansa."

...
Hoitajien määrä on nyt voitu Vaaraman mielestä pudottaa niin alas, ettei hyvää hoitoa saa aikaan, vaikka miten päin johtaisi. Hoitajista on revitty kaikki irti, he ovat lopen uupuneita, näkevät painajaisia, vaihtavat alaa, eikä heiltä voi vaatia yhtään enempää. Joskus hoitajien ainoa tapa selvitä töistään on ottaa etäisyyttä asiakkaisiin. Se voi Vaaraman mukaan johtaa jopa julmuuksiin.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

jatkuu:

Lakiin pitää kirjata hoitajien lukumäärän lisäksi myös laadullisia kriteereitä, Vaarama sanoo.


Hän luettelee lisäksi heti viisi asiaa, joille on asetettava sitovat laatukriteerit: Toimitilat, huoneet, kalusteet. Perushoito, kuten pesu ja ruoka. Terveydenhoito, lääkäripalvelut ja lääkityksestä huolehtiminen. Viriketoiminta, harrastukset ja kuntoutus. Vapaus, itsemääräämisoikeus ja muut eettiset kysymykset.
..
Hoidon laatua on seurattava mittaamalla esimerkiksi makuuhaavojen, kaatumisten, kuivumisten ja ulkoilutuksen lukumääriä.
..
Vaarama ei syytä mitään yksittäistä tahoa. Vikaa on kaikissa. Ajan henki muuttui 1990-luvulla. Siitä lähtien on puhuttu kaikesta talouden termeillä. Vanhuksista on tullut kustannuserä. Lasketaan palvelutalojen tuottavuutta. Joka asia ja ihminen mitataan rahassa.
...
Tutkimuksissa ei näy selvää eroa siinä, kumpi hoitaa vanhuksia paremmin tai halvemmalla, yksityinen yritys vai julkinen palvelu. Erot tulevat muista asioista.
...
Siinä sivussa moni vanhus on yhä pissavaipoissa ja ulkoilutusta vailla. Vaarama kysyi jo 30 vuotta sitten, miksi vanhukset eivät pääse ulos, kun vangitkin pääsevät joka päivä.

Koko artikkeli kannattaa lukea, siinä on asiaa mm. SOTE:en liittyen, mutta se kuluu toiseen keskusteluun kuin tähän.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Tiistai - helmikuu 10, 2019, 11:56:23
Mutta jos jotenkuten itsenäinen vanhus on kotona ja omaiset ovat tössä, niin voisi yhteiskunnan palkkaama hoitaja käydä katsomassa asioiden perään.

Mutta pienissä asunnoissa tulee ahdasta ja jos muutenkin on stressiä lasen/teinien kanssa niin hankalaa se on nykyoloissa.

Yksi merkonomi siskoistani joutui työttömäksi, kun tietokoneet veivät pitkäaikaisen työpaikan Valion juustotehtaalla. Hän opiskeli lähihoitajaksi ja alkoi yrittäjäksi. Nyt joulun alla sanoi, että voisi mennä varhaiseläkkeellekin kun vähän selkää särkee, muttei halua.. tykkää asiakkaistaan ja kotona istuminen olisi tylsää. Ainut poikansakin on jo ajat sitten omillaan perheineen.

Mutta jossain vaiheessa monet heistäkin vanhenevat niin, että laitoshoito on ainut vaihtoehto.

Parempihan se olisi kuolla kupsahtaa ilman loppuiän kidutusta laitoshoidossa "ryövärien" rahastettavana.

Eihän sieltä mitään paluuta mihinkään enää kuitenkaan ole. Ehkä läheisiä jotenkin lohduttaa, kun tietää heidän vielä elävän, mutta omalle kohdalleen silti ei moni taitasi tuollaista haluta.

Onhan noilla potilailla myös vielä eläkkeensä, joka tietenkin rahastetaan laitoksen ylöspitoon ja raavitaan siitä jokin osuus kansainvälisille sijoittajillekin.

Se ei varmaan ihan riitä laitospaikan ja muiden kulujen kattamiseen ja yhteiskunta joutuu myös satsaamaan siinä. 

Pelimanni jonka toiminta lopetettiin ainakin vähäksi aikaa on omistuspohjaltaan myös kuntayhtymän omistuksessa 49% ja loput 51% attendon joten kaippa siitä on joillekin herrakerholaisille myös tuloja.

Saares


Lainaus käyttäjältä: Tuottavuusloikka - helmikuu 09, 2019, 15:34:07
Itse harkitsisin sellaista, että kun toiminnan funktion pitäisi olla ihmisoikeuksien toteutuminen, voiton tavoittelu pitäisi joko kokonaan kieltää tai yhteiskunnan olisi tuotava markkinoille standarditason määrittävä toimija, jolta voitontavoitelu olisi kielletty ja joka ihmisoikeudet voisi taata. Se edellyttäisi hoitajamitoitukset tuolle standardille sekä viranomaisvalvonnan parantamista. Näin ihmisoikeuksien toteutuminen tuskin olisi niin
Vaikka ei silti, on sitä hyvää ja huonoa hoitoa sekä yksityisellä että kunnallisellakin puolella.
"Sunnuntaina monet poliitikot vaativat hoivapalveluiden valvonnan kiristämistä. Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) mukaan vanhusten kohtelu voi täyttää myös rikoksen tunnusmerkistön. IS sai ammattiliitoissa valmistellun listan mahdollisista rikoksista, joista hoivayrityksiä voitaisiin rikostutkinnan päätteeksi syyttää".
Ammattiliitto kiirehti osoittamaan sormella syyllisiä. Pata kattilaa soimaa.

-:)lauri

#43
Lainaus käyttäjältä: Saares - helmikuu 11, 2019, 17:42:37

Lainaus käyttäjältä: Tuottavuusloikka - helmikuu 09, 2019, 15:34:07
Itse harkitsisin sellaista, että kun toiminnan funktion pitäisi olla ihmisoikeuksien toteutuminen, voiton tavoittelu pitäisi joko kokonaan kieltää tai yhteiskunnan olisi tuotava markkinoille standarditason määrittävä toimija, jolta voitontavoitelu olisi kielletty ja joka ihmisoikeudet voisi taata. Se edellyttäisi hoitajamitoitukset tuolle standardille sekä viranomaisvalvonnan parantamista. Näin ihmisoikeuksien toteutuminen tuskin olisi niin
Vaikka ei silti, on sitä hyvää ja huonoa hoitoa sekä yksityisellä että kunnallisellakin puolella.
"Sunnuntaina monet poliitikot vaativat hoivapalveluiden valvonnan kiristämistä. Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) mukaan vanhusten kohtelu voi täyttää myös rikoksen tunnusmerkistön. IS sai ammattiliitoissa valmistellun listan mahdollisista rikoksista, joista hoivayrityksiä voitaisiin rikostutkinnan päätteeksi syyttää".
Ammattiliitto kiirehti osoittamaan sormella syyllisiä. Pata kattilaa soimaa.

Tässä tilanteessa on vaikea löytää syyllisiä yhdestä osoitteesta. Siellä on ollut suurin osa poliitikoista puoluekantaan katsomatta ihan hissun kissun ja tai jopa kannattanutkin kilpailukykynä markkinoidun laadun heikentämistä mm. hoiva-aloilla. Hoiva-alojen tilasta on tehty jo vuosikausia selvityksiä samaisten poliitikkojen toimesta ja niissä on näkynyt jo pitempään, ettei homma toimi. Silti vallassa olleet poliitikot ovat sivuuttaneet selvitysten tulokset yksi toisensa jälkeen. Meille on pesiytynyt poliittinen kulttuuri, jossa poliitikot kokevat työnsä tehdyksi sillä hetkellä kun tutkijoille delegoimansa selvitystyö paukahtaa sähköpostiin.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

kertsi

#44
Saares, politikoiminen ei kuulu tähän ketjuun, sillä sillehän on jo olemassa oma keskustelunsa, tai parikin. Myöskään SOTE ei suoranaisesti kuulu tähän, sillekin on oma ketjunsta, vaikka päällekkäisyyttäkin voi olla (SOTE vaan koskee paljon muutakin kuin vanhustenhoitoa). Sen sijaan tässä keskustelussa on tarkoitus puhua kunkin keskustelijan omista ratkaisuehdotuksista: eli miten juuri sinä laittaisit vanhustenhoidon kuntoon? Mitä ongelmia näet vanhustenhoidossa, ja miten niitä voitaisiin parhaalla tavalla taklata? Miten voitaisiin taata vanhuksille ihmisarvoinen elämä?
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️