Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

TV-nurkka

Aloittaja Lenny, tammikuu 03, 2019, 12:03:22

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Hippi - tammikuu 22, 2019, 09:14:01
Kyllä niistä käänteistä on pieniä vihjeitä ripoteltu nähtäväksi. Se juuri takaa, että sarjaa katsotaan eteenpäin, kun ne vihjeet jäävät vaivaamaan ehkä vain alitajuntaan. Useimmiten ne on ihan pieniä merkkejä, tietynlaisia katseita, selitystä vaille jäävä reaktio toisen sanomaan, pieni huomaamaton ristiriita puheessa (jää usein suomennoksessa pimentoon) tai jopa kokonainen lyhyt kohtaus, jolla ei näyttäisi olevan merktystä tapatumien kulussa. Lisäksi tietysti se klassisin ja selvin "jos kaikki on todella hyvin, niin eipä ole kauaa" :)

Yksinkertaisimmissa ja vähemmän älyllisissä McGyver -tyyppisissä sarjoissa vihjeitä ei ole pahemmin peitelty, vaan tyhminkin katsoja arvaa heti jo ulkonäöstä, että joku tyyppi on rosvo tai petturi ja muuten paha.

Katselin aikoinaan McGyveriä. Useimmat siinä esitetyt temput eivät oikeasti toimisi. Ne ovat täysin mahdottomia, monet jopa lapsellisia. Sarjan asetelmassa olisi ollut aineksia parempaankin, mutta tekijät menivät siitä, missä rima on matalimmillaan. Ehkä budjetti ratkaisi. Ei voitu lähteä ulkomaille kuvaamaan, joten kuvattiin lähipusikoissa. Sarja lienee tarkoitettu alle kymmenvuotiaille mammapojille. Samaa luokkaa on Ritari Ässä. Täysin hömppää.

Amerikkalaisissa elokuvissa ja TV-sarjassa on muutamia kliseitä, jotka ovat alkaneet tuntua epämukavilta. Se, että elokuvissa ja sarjoissa liioitellaan, kuuluu asiaan. Mutta kun liioittelu menee tarpeeksi pitkälle, se vie uskottavuuden.

Satunnaisia esimerkkejä.

1. Öljylyhty kaatuu ja aiheuttaa tulipalon. Tämä tapahtuu liian nopeasti ja liian helposti todelliseen verrattuna. Ympäristö on ilmeisesti valeltu bensalla kohtauksen nopeuttamiseksi.

2. Ihmistä lyödään päähän, ja hän menettää tajuntansa. Todellisuudessa iskun pitää olla kovempi kuin elokuvissa, jotta tajunta lähtee.

3. Tajuttomaksi lyöty ihminen herää ja jatkaa toimintaansa. Todellisuudessa tajuttomuudesta "heräävä" on kaikkea muuta kuin kunnolla toimintakykyinen.

4. Rosvoa ammutaan tai lyödään, jolloin hän kaatuu maahan. Hänelle jätetään kuitenkin ase käden ulottuville. Näin ei pitäisi tehdä, vaan ase on poistettava siltä varalta, ettei rosvo olekaan kuollut tai toimintakyvytön.

5. Sähkölaitteisiin tulee vika, jolloin ne kipinöivät ja räiskivät ja välkkyvät kuin ilotulituksessa. Oikeasti näin ei tapahdu, vaan sulake palaa, ja sähkö katkeaa.

6. Uhri ampuu hänen henkeään uhanneen pahantekijän tilanteessa, jossa välitön vaara on jo poistunut, eikä pahantekijä enää uhkaa kenenkään henkeä. Ampuminen on ikään kuin siivoustoimenpide, jolla paha lopullisesti hävitetään. Ampujalle ei tule tästä toimenpiteestä mitään seurauksia. Se katsotaan oikeutetuksi itsepuolustukseksi. Todellisessa elämässä ampuminen katsottaisiin oikeuden ottamiseksi omiin käsiin, ja siitä voisi seurata tappo- tai murhasyyte.   

Esimerkkejä voisi keksiä vaikka kuinka paljon. Perinteisiin katastrofielokuviin kuuluu lisäksi se, että ihmiset ovat taantuneet toimintakyvyttömiksi ja aloitekyvyttömiksi älyllisesti rajoittuneiksi invalideiksi, jotka kykenevät vain riitelemään keskenään. Tapahtumaan, joka todellisessa elämässä vie normaalilta ihmiseltä kymmenen sekuntia, saadaan elokuvassa kulumaan puoli tuntia, ja tänä aikana muutama henkilö kuolee dramaattisesti. Katastrofielokuviin kuuluu lisäksi se, että normaaleja luonnonlakeja ei ole olemassa. Tuli palaa ilman savua ja ilman mitään palavaa ainetta kuluttamatta edes happea. Kaikki mahdollinen räjähtelee, vaikka ei olisi mitään räjähtävää. Kohteet sortuvat ilman syytä ja eivät sorru, vaikka olisi syy. Hehkulamput jatkavat palamistaan joutuessaan veden alle (todellisuudessa ne särkyvät). Ja niin edelleen. Epäuskottavuus ja epäaitous on kympissä.

Tyyppiesimerkki (miten kukaan arvostelija voi pitää tällaista hyvänä?): 

http://www.leffatykki.com/elokuva/poseidon-adventure-the

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 22, 2019, 09:32:09
Olen katsonut ja vieläpä lähes samaan aikaan kuin tuli telkasta. (Minulle on jäänyt sellainen tapa nuoremman kissani remupekka-ajoilta että annan digiboksin aloittaa tallennuksen ja ryhdyn katsomaan tv-sarjan jaksoa esim. 10 min päästä sen alkamisesta, jolloinka pääsen sitten mainoksista näppärästi eroon kelailemalla, ja toisaalta jos tulisi jotain häiriöitä - kissa - niin pystyn jättämään katsomisen kesken ja jatkamaan myöhemmin.)

En katso Orvillea tai muitakaan sarjoja suorana lähetyksenä TV:sta vaan väytän maksullista Elisa Viihde tallennuspalvelua ja katson ohjelmat tallenteina netin kautta. Miksikö? Pääasiassa siksi, että tällöin voin katsoa ne HD-laadulla. Antennin kautta terävyys olisi huonompi.

Voisin tietysti katsoa ohjelman myös melkein suorana (taitaa olla 30 sekunnin viive?) kuitukaapelin kautta, mutta ei tule katsottua. Haluan tallentaa ohjelman edes vähäksi aikaa jonnekin. Elisan palvelusta ohjelmat poistuvat kahdessa vuodessa.

Tallentavaa digiboksia ei tule juurikaan enää käytettyä.

Edellisestä digiboksista pystyi kopioimaan tallennettuja ohjelmia vaikkapa muistitikulle ja katselemaan niitä tietokoneella. Nykyinen digiboksimme on sen verran kopiosuojattu, ettei tuo enää onnistu. Tallentaminen on siis väliaikaista. Kun boksi särkyy, ohjelmat häviävät.

"Hamstraamissairaus", joka ilmenee talomme sotkuisuuutena, ilmenee myös eräällä toisella tavalla. Nimittäin siinä, miten monta videokasettia taloomme ehti kertyä sinä aikana, kun kaseteille nauhoitettiin. Kuka arvaa lähimmäksi?

Norma Bates

Oma tallentava HD-tason digiboksini on jo 8 v vanha (kops kops). HD-telkka täyttää syksyllä 10 v. Boksi on väärällään muutaman vuoden sisällä tallennettua kamaa jota en tunnu saavan ikinä katsottua, mutta jos ikinä vastaan pärähtää jotain mitä haluan omistaa, niin saahan noita tv-sarjoja ja elokuvia sieltä sun täältä eli sen vuoksi matskua ei tarvitse boksissa ikuisesti jemmailla että säästää pitäisi. Ostettuakin välillä hyvinkin halvalla, kunhan jaksaa odottaa joitakin vuosia.

Videokasettejakin oli aikoinaan kohtalainen läjä, mutta niitä on tullut hävitettyä DVD- ja BD-levyjen alta pois.

Joskus kuitenkin näkee jotain mitä ei tunnu löytävän sitten niin mistään sen koommin. Vuosia sitten näin tv-elokuvan Sex 'n' Death jossa esiintyi Martin Clunes, ja siitä jäi sellainen mielikuva että oli eri rattoisa pätkä joka olisi kiva jopa omistaakin. Vaan mistään ei saa.


Hayabusa

Tallennuspalvelu on hyvä keksintö. Voi laittaa tallennuksen päälle vaikka olisi reissussa. Meillä vaihtui taloyhtiössä operaattori. En ole vielä tämän uuden aikana viritellyt kaikkia periaatteessa katseluohjelmaan kuuluvia tallennukseen - Orville toki on jatkuvalla tallennuksella. ;D
Uusinta ei ehtinyt eilen katsomaan ja tänäänkin saattaa olla jotain muuta puuhaa, mutta parempia katseluaikoja ajatellen tallennuspalvelu onkin olemassa.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Lenny

Lainaus käyttäjältä: Brutto - tammikuu 22, 2019, 06:10:40
Seksilautta oli hassu ihmiskoe. Sinnä joukko toisilleen tuntemattomia ihmisiä koottiin yhteen ja yksi yritti lietsoa heidän keskuuteensa rähinöitä. Kuulostaako jotenkin tutulta?

https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000005972153.html

Tuli katsottua. Olipahan melkoinen koe. Ehkä koe epäonnistui (siis siinä mielessä, että lautalla ei koskaan tullut kunnon rähinöitä) sen takia, että kaikki hakijat olivat jo valmiiksi jollakin tavalla hyvin sosiaalisia tai ainakin estottomia. Eihän kukaan hakeutuisi tuollaisiin olosuhteisiin jos olisi epäsosiaalinen tai jotenkin epävakaa. Tutkimusaineisto oli siis jo lähtökohtaisesti liian sosiaalisesti taipuisaa.
Lainsäädäntö ennen luontoa (Immanuel Kant)

Hayabusa

Orvillen uusi turvallisuuspäällikkö on sieltä ja poikittain. Toivottavasti käsikirjoitetaan pian pois pilaamasta sarjaa.

Uusimman jakson paras kohtaus oli "musteläiskätesti". Kävi mielessä, että pitäisiköhän hakea töitä jostain, missä on psykologinen testi...
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - tammikuu 23, 2019, 11:01:52
Orvillen uusi turvallisuuspäällikkö on sieltä ja poikittain. Toivottavasti käsikirjoitetaan pian pois pilaamasta sarjaa.

Voisi kuvitella kärsätyyppiä tilapäiseksi vieraaksi, kunnes uusi kaunis nainen on löydetty. Aikaisempi oli viehättävä.

https://www.imdb.com/title/tt5691552/characters/nm4296013

Olisi mielenkiintoista tietää, milloin sarjan jaksot on kuvattu. TV-tiedoissa ilmoitetaan yleensä ilmestymispäivä (Yhdysvalloissa) mutta ei kuvausajankohtaa. Olettaisin, että siitä ei ole kovin kauan.

Netistä löytyvistä tiedoista käy ilmi, että joitakin sarjoja kuvataan tiettyyn aikaan vuodesta (vuodenaika käy usein ilmi ohjelmassakin) ja esitetään tietyn ajan päästä myöhemmin. Nykyaikana viive ei ilmeiseti ole kovin pitkä, mutta tämä vaihtelee. Sarjat esitetään monesti aika tiukkana pakettina, joten kuvaamiseen taitaa mennä enemmän aikaa kuin esittämiseen? Tällä hetkellä taidetaan kuvata Homeland -sarjan viimeisen tuotantokauden jaksoja, jotka esitetään tämän vuoden elokuusta alkaen, jos oikein muistan.

Katsoin Viikingit -sarjaa aivan alusta asti, mutta jossakin vaiheessa menin sekaisin siitä, mitkä ovat uusia jaksoja, ja mitkä uusintoja. Niinpä yhdestä tuotantokaudesta jäi suurin osa katsomatta, kun luulin jaksoja lehtitietojen perusteella uusinnoiksi. Tämä vei kiinnostukseni koko sarjaa kohtaan, koska en kirjaa lukiessanikaan hyppää sata sivua eteenpäin ja ala lukea jostakin aivan uudesta kohdasta. Menin lopulta aivan sekaisin tuon Viikingit -sarjan kanssa. Tarkoitan, että en enää pysynyt kärryillä, milloin esitetään uusia jaksoja ja milloin uusintoja.

Norma Bates

Tuo uusia vai uusintoja -dilemma on minuakin sekoittanut ajoittain. Plus sellainen että yhtäkkiä joku sarja katoaa täysin ruudusta. Foxilla meni joku mutanttisarja, oliko se Gifted vai mikä lie, joka yhtäkkiä jäi pois, ja sitten pitkähkön(?) ajan päästä olikin ohjelmatiedoissa että nyt jää tauolle. Ilmeisesti niitä jaksoja on kuitenkin tullut jossain vaiheessa. On kyllä siinä ja siinä jaksanko enää kiinnostua koko sarjan kanssa ähräämisestä, kun ekakin kausi jotenkin ärsytti tuon tuostakin.

Foxilla alkoi uusi sarja The Passage. Odotin enemmän kuin eka jakso antoi. Taas lähdettiin jollekin ihmeelliselle nysväyslinjalle.

Hippi

Punnitsin hetken, kuuluuko tämä hömppäuutisiin vai mihin, mutta kun TV:stä tulee niin tänne sitten.


Ylen ohjelmassa tehdään seksuaalisia tutkimusmatkoja ja puhutaan kiihottumisesta – vieraana olevalta Frederikiltä tyhjentävä tilinteko

Ohjelma tulee perjantaina 1.2. siinä TV1:n uutisten ja urheiluruudun jälkeen.

Toisaalta tuo Frederikin "tyhjentävä tilinteko" voi olla aika turn off  :-\ :-\ :-\ :-\
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Kopek

#69
Kun esitystekniikka kehittyy ja tekniset metodit eriytyvät, yleisön keskuuteen alkaa muodostua luokkia, jotka ovat tavallaan eriarvoisia. Rupusakkia ovat perinteiset TV-katselijat, joille näytetään joitakin B-luokan TV-sarjoja ja elokuvien uusintoja. Ylempään luokkaan kuuluvat ne, joilla on varaa johonkin Netflixin tapaiseen palveluun (vai onko niitä edes muita?), jossa esitetään sarjoja ja elokuvia, joita muut eivät näe.

Sellainenkin kaikkien muka tuntema käsite kuin Star Trek -sarja alkaa olla todellisuudessa tuntematon tavallisille suomalaisille television peruskatselijoille. Viimeisin normaalilla TV-kanavalla nähty sarja on Star Trek: Voyager, jota esitettiin joskus parikymmentä vuotta sitten. Wikipedian mukaan jaksoja on tehty vuosina 1995-2001.

Vanhojen Star Trekkien uusintoja esitettiin vielä 2000-luvun alkuvuosina. Kahta viimeistä sarjaa ei ole koskaan näytetty Suomen "vapailla" TV-kanavilla. Eikä niitä taideta tulla näkemäänkään.

Vanhoina hyvinä aikoina ennen lakimiesmafian väliin tuloa, jotain uskalsi vielä ladatakin netistä. Niinpä minäkin olen katsonut Star Trek: Enterprisen (nimi kaksoispisteineen on kopioitu sellaisenaan Wikipediasta ja lisätty n loppuun). Minun mielestäni se on aivan kelvollinen, vaikka sen tekeminen lopetettiinkin kesken katsojakadon takia. Sarjaa tehtiin vuosina 2001-2005.

Uusimmasta Star Trekistä en ole nähnyt vilaustakaan enkä taida tulla näkemäänkään. Niinpä on tyydyttävä köyhän miehen versioon eli Orvilleen. Viimeisin jakso (joka esitettiin Suomessa vain neljä päivää Amerikan ensi-illan jälkeen) oli... sekä hyvä että huono. Juoni oli täysin Star Trek -mäinen, mutta humoristiseksi tarkoitettu löysäily vähän vesitti sitä. Eli hyvistä reseptistä oli saatu aikaan hieman lätsähtänyt kakku. No, kyllä se menetteli, kun ei muutakaan ole.

P.S. Orvillessa on muuten ollut samoja näyttelijöitä kuin vanhoissa Star Trekeissä. Pari jaksoa sitten heitä oli jopa kaksi kerralla. Kyseessä olivat, mikäli oikein muistan, sarjojen Voyager ja Enterprise lääkärit. Viimeksi mainittu heistä esitti pahista.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Star_Trek

Hayabusa

^Arviosi Orvillen uudesta turvallisuusböönasta osui oikeaan. Kärsähemmo olikin superärsyttävä.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

a4

#71
Lukutaitoa tämäkin:

Merkkien salat

Graalin maljasta emojeihin
Kolmiot, emoijit, paholaiskuvat, käsimerkit ovat ikivanhaa symbolien kieltä. Käytämme sitä etenkin silloin, kun sanat eivät riitä tai puhe on liian hidasta. Tässä sarjassa tutustumme symbolitutkija Liisa Väisäsen ja toimittaja Ella Kannisen johdattelemina symboleihin, graalin maljasta ja heartagrammista hiusten symboliikkaan. Liisa Väisästä on sanottu "tosielämän professori Langdoniksi", sillä hänen tutkimusalansa on sama kuin menestysromaanien Da Vinci -koodi ja Inferno päähenkilöllä. Sarja paljastaa symbolien takaa aukeavan valtavan maailman. Symbolien avulla ihmiset voivat kommunikoida keskenään, vaikka eivät ymmärtäisi sanaakaan toisen puheista. Varsinkin kun olemme menossa emojien avittamana kohti globaalia visuaalista kulttuuria.


Vaikuttaa viihdyttävältä mutta sivistävältä.

Vähintään yhtä viihdyttävää tiedekeskustelua:
Jälkikaronkka
Rakennetaanko Kuuhun huoltoasema Marsiin matkaaville aluksille?

Hippi

Mikähän on aiheena tänään?
Vai säästetäänkö parhaat paukut välikysymyskeskusteluun.

Eduskunnan kyselytunti
16:00 - 17:00

Kansanedustajat kysyvät hallituksen ministereiltä ajankohtaisista asioista. Suora lähetys. Viittomakielinen tulkkaus. Riksdagens frågestund. HD
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

#73
^Ah tätä tekopyhyyden määrää!

Aivan loistavaa hymistelyä. Miten ihmessä nuo pystyvät moiseen oman osuuden uhohtamiseen?
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Xantippa

Palaanpa vielä "Kuolema maalaa taulun" sarjaan. Tuli katseltua hajanaisesti jakso sieltä täältä, ja aika outo oli. Varsinainen juttu kai oli maalausten tulkinta rikoksien yhteydessä, mikä olikin niissä jaksoissa, jotka tuli vilkaistua, ihan mielenkiintoista. Mutta oudolta tuntui pariskunnan (poliisi ja taidetutkija) sekoilu traumoissaan ja valvenäyissään. Olen kai liian tylsis syttyäkseni moisesta, lisäksi ne tuntuivat kovin päälle liimatuilta juonenkäänteiltä.

T: Xante