Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tietokoneketju

Aloittaja Lenny, tammikuu 03, 2019, 12:24:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jaska

Wikin mukaan Cortana (nimi jonkun pelihahmon mukaan) on your personal assistant, jonka tuki mobiililaitteissa on jo lopetettu. Se puhuu ja kuuntelee, mutta ei suomea.

Hippi

^
Kiitos, enpä ole mitään siis menettänyt, kun ensikurkkauksen jälkeen unohdin koko jutun.

Minusta olisi erittäin käyttäjäystävällistä, että tavallinen loppukäyttäjä saisi halutessaan klikattua esiin, jonkinlaisen tooltipin tapaisen, jossa olisi lyhyt selväkielinen kuvaus sovelluksen käyttötarkoituksesta. Minulla ainakin on melkoinen kynnys avata täysin tuntemattomia juttuja, kun en voi olla varma, mitä niillä tehdään ja pääsenkö niistä eroon, jos tulikin valittua jonkun tarpeettoman sovelluksen aukipurku koneelle. Oma vaivansa on siinä, että niitä ensin alkaa nimen perusteella googletella ja sitä kautta selvittää. Helpompi on jättää ja unohtaa koko juttu.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Hippi - joulukuu 18, 2021, 08:36:45
Näytön kääntäminen ylösalaisin tai poikittain on ikivanha jekku, joka tehtiin töissä niille, jotka jättivät koneen lukitsematta lähtiessään kahville tai vessaan. Oli ihan hyvä koulutus niille ja sen jälkeen muistivat lukituksen. Useinkin oli näytöllä sellaista tietoa, joka ei olisi saanut ohikulkijan silmiin osua, vaikka ohikulkijakin on saman firman porukkaa. Vain harvat yleensä ovat vaivautuneet opettelemaan noita pikanäppäimiä kaikenlaiseen hauskaan, joten siitä tuli perkeleellinen poru, että näyttö on mennyt rikki :D

Eräs jekku oli vaihtaa lukitsettoman koneen näytön taustakuva johonkin vähemmän viralliseen. Toiveena, että koneen haltija olisi vessareissun jälkeen kiirehtinyt palaveriin pitämään esitystä ja läväyttänyt seinälle vaihdetun taustakuvan.


An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Aave

Lainaus käyttäjältä: Hippi - joulukuu 18, 2021, 08:36:45
Mutta tämänaamuiseen omaan koneenavauskokemukseeni mennäkseni. Nyt jo pelästyin, että ei kai se eilinen sammutuksen yhteydessä tehty päivitys ollut WIN11 asennus. Ei ollut, mutta aloitukseen oli tällätty tyrkylle sininen ruutu, joka kehotti päivityksen hyväksymään. Seuraavalla sivulla oli luettelo siitä, mikä on uutta WIN11 versiossa verrattuna WIN10 versioon.

Luin listan läpi ja pakko sanoa, että tunsin itseni taas vähän tyhmäksi. Listalla on mm. mainittu, että Cortana puuttuu ensimmäisestä "käyttökokemuksesta" vai mikä se hevonpaskabingoon kuuluva sana mahtoikaan olla. Olen tuota tässä kympissä ihmetellyt ja muistaakseni joskus jopa klikannut, mutta en heti oivaltanut mikä virka sillä on, joten suljin ja jätin tutustumisen tuonnemmaksi. En ole kokenut kaipaavani.

Neljästä sovelluksesta (joukossa 3D ja Skype) mainittiin, että niitä ei poisteta, mutta niitä ei asenneta enää puhtaassa asennuksessa. Jatkossa nämä saa MS:n kaupasta. Muuttuuko ne maksulliseksi vai miten. En niitä kyllä ole käyttänyt, niitäkään.

Mutta sitten se laitteistovaatimus, josta täälläkin on ollut puhetta. Siitä sanottiin, että on laitteistovaatimuksia ja jotkut jutut voi jäädä toimimatta, jos vaatimukset ei täyty. Nyt on pakko ihmetellä, mitä tekee tavallinen taatiainen, joka ei rautapuolesta ymmärrä. Jättää hyväksymättä asennuksen ehkä ikiajoiksi, koska haluaa koneensa toimivan kuin ennenkin. Ei edes kerrottu, mitä menee vituralleen, jos laitteistovaatimukset ei täyty. Mutta ennen kaikkea, kyllähän tuossa pitäisi olla sisäänrakennettuna, että tarkistetaan laitevaatimus ja uutta versiota ei edes tyrkytetä vanhaan mopoon. Tuossa ei edes mainittu, miten käyttäjä sen voisi itse tarkistaa, kun ei sanottu, mitä vaatimuksia ne oli.

Listassa oli muutakin, jota en ymmärtänyt ihan vain siksi, että en ole vaivautunut opettelemaan sanastoa. Niin aikanaan pöytäkoneen kuin nykyään läppärin käytön opettelen pitkälti kokeilemalla ja vain harvoin tulee jotain ohjeita etsittyä, joten sanasto on jäänyt tosiaankin varsin vähälle opettelulle. Oma moka varmaan tämä.

Saapa nähdä alkaako nuo väsytystaistelun ja tästä lähtien tyrkytys tulee joka käynnistyksessä?
Tietysti tuossa mainittiin takaportti, että sen voi ottaa kymmeneksi päiväksi kokeiluun ja sen jälkeen palata 10 versioon, jos ei tykännyt. Mutta tuleeko kymmenessä päivässä sitä käyttöä niin monipuolisesti, että kaikki ongelmakohdat tulisivat esiin, jos niitä on. Ja ennen kaikkea, onnistuisiko palaaminen kymppiin täysin virheettömästi?
Jaska jo tuossa Cortanasta, mutta menneiltä ajoilta muistanet tämän ärsyttimen? Cortana on siitä paranneltu versio, ja opastelee ja vinkkailee juurikin eri ohjelmien käyttötarkoituksista, ja miten niitä käytetään (Mutta ei siis suomeksi). Toisaalta se vastaa toiminnoiltaan myös Alexaa, joka on ns. älykodin ohjainlaite+ohjelmisto. Yhtä kaikki, se on myös intrusiivinen, ja kytkin sen itsekin pois toiminnasta hetimiten.

Eivät mainitsemasi ohjelmat maksullisiksi muutu, vaan  ne siirretään Windows Storen puolelle luultavasti siksi, että samalla ihmisiä tuupitaan luomaan Microsoft-tili tunnuksineen ja salasanoineen. Windows-käyttäjiä pyritään sitouttamaan vähän joka tavalla Mikkisoftan pikku asiakkaiksi. Ellei käyttöjärjestelmän asetuksia itse huolella perkaa, niin jo Win10:ssä on paljon sellaisia asetuksia, joiden myötä käyttäjän yksityisyys on kyseenalainen. Win11:ssa näitä avustus kyttäys- ja tiedonkeruuasetuksia on vieläkin enemmän. Valtaosan niistä saa pois päältä, osan jopa poistettua kokonaan, mutta aina jotain perustietoja lähtee. Microsoftin käyttis on ollut itselleni niin töiden, opintojen kuin vapaa-ajankin suhteen välttämätön paha, vaikka jo kauan sitten on huvittanut opetella käyttämään kunnolla Linuxia, ja mennä sitten sillä.

Win10:n tuki päättyy lähivuosina riippuen vähän siitäkin, miten varhainen versio on ensiasennuksena. Aikaisimmillaan se loppuu jo 2023. Vielä ei ole tiedossa mitä kaikkea tuen päättyminen tuolloin merkitsee; uumoilen, että MS:n oma virustorjunta, palomuuri ja haittaohjelmien poistotyökalu päivittyvät vielä sen jälkeenkin, mutta sen erilaisia aliohjelmia ei enää kehitetä tai päivitetä. Voisi kuvitella, että joitain todentuvia kriittisiä haavoittuvuuksia kuitenkin sen jälkeenkin paikkaillaan. Ja kannattaa pitää mielessä, että nykyisillään Win11 on joka tapauksessa vielä kuin Windows Vista aikoinaan - välivaiheinen systeemi, vaikka ei kuitenkaan ihan mikään raakile. Ei sen puoleen - siinä vaiheessa kun Vistan Servicepack 2 julkaistiin, niin se oli sitten jo erittäin lähellä tulevaa Win7:aa.

Mitä koneesi päivitettävyyteen tulee, niin sen Käynnistä -valikosta pitäisi mahdollisesti löytyä nyt kuvake, josta voi käynnistää yhteensopivuustarkistuksen. Se saattaa lukea siinä myös englanniksi, Windows compatibility tool.

Jos ei Käynnistä -valikosta löydy, niin sitten Windows Update -ikkunassa sen pitäisi joka tapauksessa olla. Suorita se yhteensopivuustarkistus, niin käyttis ei enää sen jälkeen sitä joka käänteessä tarjoa - olettaen, että kone ei vielä joiltain osin ole yhteensopiva. Ei Win11:sta nyt kannata peruskäyttäjän vielä päivittääkään, ellei halua väkisin piinata itseään. Oma uusi kone oli siihen joka tavalla valmis ja otin sen lähinnä siksi, että se osaa hyödyntää parhaimmin uusien Intelin prosessorien toiminnot.

Jos Messengerin suhteen on edelleen onkelmia, niin asenna tuo Revo Uninstaller, ja poista Messenger sen avulla. Valitse poistaessa "valvottu tila", jolloin poiston jälkeen pääsee vielä itsekin perkaamaan rekisterieditorin, jos sille on tarvis. Peratessa jäljelle mahdollisesti jääneet ohjelman avainten rippeet näkyvät lihavoituina editorissa. Lihavoidut voi ruksittaa ja deletoida. Syy, miksi monet poisto-ohjelmat (Varsinkaan ohjelmien omat) eivät välttämättä poista ihan kaikkia rekisteriavaimia on ilmeinen: moni softahan tarjoaa maksuttomia kokeiluversioita joissa on aikarajoitus, ja jos ihan kaikki tiedot poistuvat, niin käytännössä aikarajoituksenhan voisi silloin kiertää, poistamalla ja uudelleenasentamalla softan aina, kun aikaraja umpeutuu. Rekisteriin jäävät tiedot tyypillisesti estävät tämän kikkailun.

Win11 tyrkyttää jo heti asennusvaiheessa luomaan Microsoft-tilin, ellei sitä ole jo valmiiksi. Siispä asensin käyttöjärjestelmän Offline-tilassa sen vuoksi että samalla sain estettyä varmimmin, mitä käyttäjätietoja järjestelmä olisi jo siinä vaiheessa ryhtynyt kyttäämään ja keräämään.  Offline-tilassa asentaminen voi kuitenkin aiheuttaa sen, että sitten joutuu etsimään jollain toisella koneella ajuripaketin verkkoon päästäkseen. Se on ylimääräistä vaivaa, mutta paketti löytyy verkosta helposti, ja asensin sen sitten muistitikulta.

Oma läppärinihän ei siis  vielä prosessorin osalta Win11 -yhteensopiva ole, mutta ei todellakaan haittaa. Asia korjaantuu kyllä, mutta siihen otan Win11:n vasta sitten, kun on aivan pakko. Samaa suosittelen sinullekin.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - joulukuu 18, 2021, 13:27:04
Lainaus käyttäjältä: Hippi - joulukuu 18, 2021, 08:36:45
Näytön kääntäminen ylösalaisin tai poikittain on ikivanha jekku, joka tehtiin töissä niille, jotka jättivät koneen lukitsematta lähtiessään kahville tai vessaan. Oli ihan hyvä koulutus niille ja sen jälkeen muistivat lukituksen. Useinkin oli näytöllä sellaista tietoa, joka ei olisi saanut ohikulkijan silmiin osua, vaikka ohikulkijakin on saman firman porukkaa. Vain harvat yleensä ovat vaivautuneet opettelemaan noita pikanäppäimiä kaikenlaiseen hauskaan, joten siitä tuli perkeleellinen poru, että näyttö on mennyt rikki :D

Eräs jekku oli vaihtaa lukitsettoman koneen näytön taustakuva johonkin vähemmän viralliseen. Toiveena, että koneen haltija olisi vessareissun jälkeen kiirehtinyt palaveriin pitämään esitystä ja läväyttänyt seinälle vaihdetun taustakuvan.
Aikoinaan muuan tuolloinen esimieheni oli melkoisen ummikko tietotekniikan suhteen. Eräs alaisistaan (En kuitenkaan minä) vaihtoi hänelle toimistokoneensa näytönsäästäjäksi salaa pornokuvia. Puoliharmiton käytännön pila meni silleenkin tymäksi ja vakavaksi, että eikö perkele juuri silloin paikalle saapunut erään suurasiakkaan delegaatio kun ne kuvat pyörivät näytöllä, ja esimies näki ne itsekin samalla ensimmäistä kertaa. Kirkkovenosia ja pitkää lihaa juuri, kun pitäisi käydä vakavahenkistä kauppaneuvottelua erittäin merkittävän asiakkaan kanssa!

Pilan tehnyt tyyppi kyllä setvittiin, ja jostain käsittämättömästä syystä selvisi vain kirjallisella varoituksella. Nykyään saisi varmasti suoraan potkut... Kyllä se myöhemmin nauratti pomoakin, mutta tapaus oli hänelle niin nolo, kuin olla ja voi. Naurattaa vieläkin, kun muistelen! :)
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hippi

Meillä noita ummikkoja on riittänyt, sillä suuri osa määrittelytyötä ja testausta tekevistä on taustaltaan substanssiosaajia, joilla ei ole mitään hinkua edes oppia mitään ylimääräistä. Minulle on ollut vuosikaudet ihan arkipäivää "Hippi hei, miten saan wordistä ....." tai "Hippi, tuutko tekemään tuon asennuksen, olen tulostanut ohjeen näppiksen viereen". jne jne jne :D

Joskus nimittäin joudutaan joitain juttuja asentamaan kuvallisen ohjeen mukaan ihan itse, vaikka pääasiassa kaikille yhteiset asennukset hiipii yön pimeinä tunteina koneelle ihan itsekseen.

No, pakko sanoa, että meillä sitten onkin käyttöliittymien taso ollut aina ihan huippua, kun määrittely on tehty työntekemisen näkökulmasta eikä niin, miten joku nörtti ne haluaisi tehdä. Ei kyllä enää viime vuosina, sillä säästötoimena hankittiin amerikkalainen valmisohjelmisto, joka meidän oloihin viritettynä on vastannut varmaan aika hyvin Apotin käytettävyyttä. En oikein usko, että ne säästötkään tulee ikinä toteutumaan.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Aave

Lainaus käyttäjältä: Hippi - joulukuu 18, 2021, 14:31:03
Minulle on ollut vuosikaudet ihan arkipäivää "Hippi hei, miten saan wordistä ....." tai "Hippi, tuutko tekemään tuon asennuksen, olen tulostanut ohjeen näppiksen viereen". jne jne jne :D

Joskus nimittäin joudutaan joitain juttuja asentamaan kuvallisen ohjeen mukaan ihan itse, vaikka pääasiassa kaikille yhteiset asennukset hiipii yön pimeinä tunteina koneelle ihan itsekseen.

No, pakko sanoa, että meillä sitten onkin käyttöliittymien taso ollut aina ihan huippua, kun määrittely on tehty työntekemisen näkökulmasta eikä niin, miten joku nörtti ne haluaisi tehdä. Ei kyllä enää viime vuosina, sillä säästötoimena hankittiin amerikkalainen valmisohjelmisto, joka meidän oloihin viritettynä on vastannut varmaan aika hyvin Apotin käytettävyyttä. En oikein usko, että ne säästötkään tulee ikinä toteutumaan.
Klassinen työelämän selviytymisstrategiahan on tehdä itsestään korvaamaton, ja noissa ympyröissä jokapaikanhöyläävä moniosaaminen on aina valttia! :)

Juu, todella monessa työpaikassa on säästetty viime vuosina niin väärästä päästä, kuin mahdollista. Tiedänpä minäkin erään pörssiyrityksen, jonka sisäinen ohjausjärjestelmä on nyt sysipaska; julkisella sektorilla tätä vasta riittääkin.

"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hippi

Niin, siitä Messengeristä. Jotain rapaa koneella on, sillä nyt yritin asentaa sen uudelleen. En tässä välillä ollut oikein muuta tehnyt kuin annoin ajan kulua ja kyllä tuo AVG jotain tauhkaa siivosi, mutta ilmeisesti se ei niitä rekistereitä putsaa.

Aika pöljästi näytti nyt menevän.

FB:n Mese kuvakkeen klikkasin auki uuteen välilehteen. Tätä olen käyttänyt, että näkee tekstin suurempana kuin postimerkin kokoisesta ikkunasta (ikään kuin chat-ikkuna sivun oikeassa alalaidassa). Tuossa omassa välilehdessä avatussa on "Asenna Messenger-sovellus" -paikka ja sitä nyt kokeilin. Lataus meni ok ja asennuskin näytti menevän ok, mutta kun piti klikata Mese auki, niin avautui valkoinen ruutu ilman mitään sisältöä. Siinä ei tosiaan ollut edes niin paljoa kehyksiä, että sulkemisrasti olisi ollut. Poistelin asennuksen ja asennustiedostoin. Ruutu oli saman kokoinen, jollaisena olin Mesen sovellusikkunaa pitänyt. Eli selvästi "jotain vanhaa muistoa edelleen on"

Seuraavaksi sitten pitää varmaan Revo Uninstaller hommata. Tosin nyt ei poistettavaa ole asennettuna. Edellisessä koneessa minulla oli CCleaner ja mielestäni se toimi hyvin. Mietinpä vain, että kuulinko siitä jotain negatiivista jostain vai miksi en sitä nyt tähän koneeseen ole laittanut. Siinä oli myös ominaisuus, jolla saattoi poistella sovelluksen niin, että kaikki tauhka raaputettiin pois.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️


Aave

^^
Noin arvelinkin käyvän. Itse en käytä Messengeriäkään, mutta se nyt on näiden poistamisten ja uudelleenasentamisien suhteen vain yksi softa miljoonaan muun joukossa, joka tekee poistettaessa samoin - rekisteriin jää silti rippeitä. Erilaiset poisto-ohjelmistot ja muut buustausohjelmat eivät kaikki niitä myöskään poista, koska kaikilla on yhteinen intressi - rekisteriin jäävä tieto siitä, että ohjelma on jossain vaiheessa aiemminkin ollut asennettuna. Siispä seuraavaa kannattaa kokeilla:

1. Lataa ja asenna Revo Uninstaller, maksuton versio. Asenna se. Jos jo asennusvaiheessa kysyy valvottua tilaa (En muista), niin valitse se.
2. Asenna Messenger uudelleen. Asenna se samaan sijaintiin, kuin aiemminkin.
3. Käynnistä Revo, ja valitse ohjelmalistalta Messenger poistettavaksi. Valitse poistamiseen "valvottu tila", kun poistamiseen eri vaihtoehtoja tarjoaa. Revon kautta poistettaessa käynnistyy luultavasti samalla myös Messengerin oma poisto-ohjelma, mutta se kuuluu asiaan.
4. Poistamisen esipäätyttyä seuraa jatkoa -  Revo näyttää valvotussa tilassa ne rekisteriin jäävät rippeetkin. Rekisteristä poistettavat ovat Revon ikkunanäkymässä mustalla lihavoituja rekisteriavaimia, jotka saa/voi/pitää poistaa. Niiden vieressä on täpit, jotka ruksittamalla ne valikoituvat poistettaviksi. Älä ruksita mitään muita, kuin niitä lihavoituja!
Kun kaikki on ruksittu, niin lopuksi saman ikkunan alapuolella on täppi, josta ne voi deletoida.
5. Voi vielä seurata jatkoa niinkin, että uudessa ikkunassa avautuu edellisen jälkeen vielä hakemistopolut Messengerille. Ruksita nekin, ja deletoi.
6. Totaalinen poistaminen on valmis.

Jos haluaa varmistua lisää, niin koneen uudelleenkäynnistys, ja sitten Messenger aikuisten oikeesti puhtaana asennuksena uudelleen. Nyt saat sen samalla toimimaan, kuten pitääkin.

CCleaner oli vielä joitakin vuosia sitten ihan ok softa, mutta sen alkuperäinen tekijä myi sen. Ohjelmiston uusi omistaja puolestaan asensi siihen haitakkeen, enkä suosittele sitä enää käyttämään. Hyvä vaihtoehto CCleanerille on ilmainen Bleachbit. Mutta tuossa Revo Uninstallerissakin on vastaavat lisätyökalut mukana kuten sekin valikko, että mitkä ohjelmat ja prosessit käynnistetään samalla, kun tietokone käynnistetään. Jos huvittaa, niin voihan ne asentaa molemmat. Ainakaan minulla ei ole ollut ohjelmaristiriitoja, vaikka kumpikin löytyy.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hippi

^
Pilkulleen tein ohjeen mukaan, mutta lopputulos oli aivan sama kuin ennenkin. Alan kallistua vähän sille suunnalle, että joku juttu meni nyt vähän pahemmin kuralle siinä vaiheessa, kun Betaversion käytössä ollessa asentui varsinainen tuotantoversio pyytämättä ja yllättäen. Sehän oli tämän sotkun alku ja juuri.

Taidan heittää hanskat tiskiin. Pärjään mainiosti tuolla selaimen välilehdelle avautuvalla Mesellä.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Aave

#1076
Lainaus käyttäjältä: Hippi - joulukuu 19, 2021, 12:47:09
^
Pilkulleen tein ohjeen mukaan, mutta lopputulos oli aivan sama kuin ennenkin. Alan kallistua vähän sille suunnalle, että joku juttu meni nyt vähän pahemmin kuralle siinä vaiheessa, kun Betaversion käytössä ollessa asentui varsinainen tuotantoversio pyytämättä ja yllättäen. Sehän oli tämän sotkun alku ja juuri.

Taidan heittää hanskat tiskiin. Pärjään mainiosti tuolla selaimen välilehdelle avautuvalla Mesellä.
Perhana. Työ ei mennyt sikäli hukkaan, että nyt voi varsin luotettavasti päätellä, että tilitiedot ovatkin menneet ristiin siellä jossain Messengerin serverillä, eikä ongelma ollut omalla koneellasi. Voihan se olla, että sekaannus on tapahtunut tuon päivityksen yhteydessä mutta se on varmaa, että ei ollut oma mokasi. Hyvä, että selaimen kautta voi kuitenkin viestitellä.

***

Eilisen Win11-kirjoitukseen liittyen huvitti, ja ärsytti. Kun olin saanut tuon edellisen ohjekirjoituksen kirjoitettua niin huomasin, että Win11:sta oli tullut uusi, todella kivaksi osoittautunut päivitys. Päivityksen asennuttua piti käynnistää kone uudelleen, ja mitä sitten seurasikaan...

Koneen buutattua sisäänkirjautumisen sijaan eteen avautuikin valikko, jossa ensimmäisenä kehotettiin laittamaan Microsoft Edge järjestelmän oletusselaimeksi.

Höpöhöpö, en laita.

Sitten seurasi: "Lisätäänpä Microsoft-tilisi".

Ei, että "Haluaisitko luoda Microsoft-tilin"? Ei, että "Tykkäisiksä laatia Mikkisofta-tilin"? Ei, että "Voisitsä, et sä viitsis luoda MS-tilin" vaan kirjaimellisesti: "LISÄTÄÄNPÄ MICROSOFT-TILISI".

Tämä pakkosyöttö nyt siis lisävaroituksen sanana niille, jotka miettivät Win11 asentamista. Temppu tehdään tietysti sen 10 päivän harkinta-ajan jälkeen, eikä siitä voi sitten enää perääntyä.

Minulla oli jo valmiiksi MS-tili töiden ja opintojen vuoksi, mutta uudelle kotikoneelleni en olisi halunnut sitä lisätä. Tili todellakin pakotetaan luomaan, vaikka ei sitä haluaisi - päivitysvalikosta ei pääse pois eikä sitä voi ohittaa, ennen kuin tili on luotu. Tuhannesti kirottu Microsoft!

On se nyt kumma, että siellä tehokäyttäjien foorumilla kukaan ei ole ainakaan minun nähdäkseni edes maininnut koko asiasta. No, ovat tietenkin Microsoft-fanipoikia ja -tyttöjä joka iikka; teki hetken aikaa mieli rekisteröityä foorumille ihan vain sen vuoksi, että voisin sättiä heidät tämän takia! Vaan ei sentään, mieluummin pysyn lurkkijana.

Vinkki MS-tilin käyttäjätunnuksen suhteen: Jos koneella esimerkiksi myös pelaa, niin ei kannata käyttää tilin nimessä erikoismerkkejä, vaan ainoastaan tavan kirjaimia isolla ja pienellä, ja numeroita. Vaikka MS ymmärtää ja sallii tilin nimissä myös kaikki erikoismerkit, niin monet pelialustat puolestaan eivät niitä ymmärrä. Siinä sitten on vaikkapa Meksikon jätkä ihmeissään, kun käyttäjätunnus on José123, ja Steamissä, Ubiconnectissa ja Originissa seuraakin kirjautumisongelmia!

Lisävinkki uuden, MS-järjestelmäisen koneen hankkimista harkitseville: Jos/Kun hankitte uuden koneen eikä siinä ole käyttöjärjestelmää esiasennettuna, niin mikäli koneessa on niin SSD-levy, kuin vanhemman mallin kiintolevykin, niin irrottakaa kiintolevystä SATA-piuha(t) ennen, ennen kuin ryhdytte asentamaan käyttistä. Näin vältytte siltä, että MS varaa bonuksena samalla oman erillisen varaosionsa kiintolevylle.     

"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

#1077
Tuohon MS-tiliin liittyen vielä vinkiksi, että Win11 asetusvalikoiden alivalikoiden alivalikoista löytyi kyllä lopulta täppi, jonka valitsemalla saa estettyä sen, että kone kirjautuisi samalla aina MS-tilille, kun se käynnistetään. Mutta silti - ja senkin vuoksi - Microsoftilla ollaan viheliäisiä, nilkkejä ja mulkkuja. Tietäkää, että firmassanne on vain rottia ja huoria töissä ja ainoa mitä voitte valita on se, kumpia olette!
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Vinkki Mozilla Firefoxin käyttäjille.

Mikäli haluatte estää sen, mitä kaikkea dataa vierailemanne sivustot ja foorumit koneistanne samalla keräävät, niin toimikaa seuraavasti:

1. Kirjoittakaa selaimen yläpalkkiin about:config ja painakaa sitten Enter.

Selain antaa varoituksen, koska komennolla pääsee muuttamaan sen ydinasetuksia. Me emme huolestu tästä lainkaan, koska juuri niitä haluamme muuttaa!

2. Sen jälkeen rullatkaa aakkosjärjestyksessä valikkoa alas*, kunnes lötyy kohta media.peerconnection.enabled

Kaksoisklikatkaa sen päätteeksi olevaa täppiä, jolloin saattekin asetukseksi "false". Nyt selain ei vuoda enää yksityiskohtaisia ja tarkkoja tietoja koneenne kokoonpanosta ja käyttöjärjestelmästä sivustoille, kun niillä surffailette. Asetuksen voi tietysti muuttaa takaisinkin aina, jos sitä haluaa.

Firefox ei lähtökohtaisesti kerää paikkatietoja, mutta senkin voi vielä varmistaa etsimällä selaimen ydinasetuksista kohdan geolocation, ja kaksoisklikkaamalla senkin muotoon "false".

Jos käyttää vielä kyytipojaksi VPN:nää, niin silloin on jo varsin hyvin jäljitettämättömissä.



*Asetus löytyy myös kirjoittamalla yläpalkissa media.peerconnection.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Tilasin vanhaan koneeseen uuden jäähdyttimen ja uuden langattoman verkkokortin, koska vanha verkkokortti ei suostunut enää ymmärtämään uutta reititintä. Maksoi yhteensä vähän päälle 40 euroa. Lisäksi ajattelin ostaa siihen vielä käytetyn, uudemman mallisen monitorin - niitä saa satasella.

Osat saapuivat eilen, mutta en jaksa tänään niitä vielä asentaa. Nythän on niin, että vanha kone on ollut koko tämän ajan mallia vanilja, eli en ole ylikellottanut siitä mitään - ei ole ollut tarvis. Kun uudet osat on asennettu, ylikellotan siitä niin prossun, näytönohjaimen kuin muistinkin, jolloin sen kanssa pötkii vielä pitkään. Siinäkin on prossuna Intelin i7, joka oli silloin uusinta uutta, ihan neliytiminenkin!

Uudessa ytimiä onkin jo 12, eli päivitys oli menneeseen verrattuna huikea. Vertailun vuoksi testasin koneen 3D-Mark -ohjelmalla ja tuloksena oli että se on tällä hetkellä tehokkaampi, kuin 84% käyttäjäkunnasta. En nyt muista, kerääkö 3D-Mark myös Steam-käyttäjien kokoonpanotiedot; samapa tuo. Silloin kun vanha kone oli uusi, niin samalla testillä vertailutulos oli tuolloin 92%. Mutta siinä olikin silloin näytönohjaimena NVidian juuri markkinoille lanseeraama lippulaiva, Geforce 780Ti. Se on palvellut kyllä hyvin.

Näissä munanmittailutesteissähän ei ikinä kurkoilulysti kauan jatku, kun jengi päivittää koneitaan jatkuvasti uuteen rautaan. Vaan aikansa kutakin! :)
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy