Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tietokoneketju

Aloittaja Lenny, tammikuu 03, 2019, 12:24:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Toope - tammikuu 13, 2022, 22:15:12
Jumijumi, ja nyt taas toimii.

Minullakin meni kone jumiin, pysähtyi alati käynnistysvalikkoon jossa voi valita Linuxin tai Windowsin väillä. Koeteltuani kaikkia osaamiani konsteja, otin yhteyttä asiantuntijaan johon luotan täysillä - poikaani.

Otin kuvia koneen näytöltä ja hän antoi niiden perusteella ohjeita. Puoli tuntia ja jumi oli korjattu. Mainio poika, tuo ROOSTER jr.



Joskus kauan sitten oli yleisempää, että vanhemmat auttoivat lapsiaan eteen tulevissa ongelmatilanteissa, nykyään se on paljolti myös toisinpäin.

Luulen, että vika oli eilisessä päivityksessä jonka latasin. Kostan konehäiriön siten, että en lataa päivityksiä pitkään aikaan. Onneksi saan itse valita, milloin päivitän.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Hippi

Kylläpäs nyt on jumituksia liikkeellä, kun tässä parin viikon sisällä minullakin on jumittanut, mutta ei koko kone vaan yksittäinen selain. Tuskin kenellekään on yllätys, että jumittava selain on MS Edge, jota käytän yhtenä kolmesta jatkuvassa käytössä.

Kummallakin kerralla on jumitus tapahtunut aika samalla tavalla. Käynnistän koneen ja sen jälkeen tuon Edgen ja avaan sille ne kolme välilehteä, jotka siihen aina avaan, kunkin erikseen. Tämän jälkeen Edge ei reagoi enää yhtään mihinkään. Koko kone ei ole jumissa, vaan pystyn tehtäväpalkin kautta avaamaan muita sovelluksia ihan normaalisti ja käyttämään niitä.

Olen kuitenkin mieluummin jumituksen sattuessa sulkenut kaiken ja jumittavan vielä tehtävienhallinnan kautta ja käynnistänyt koneen uudelleen. Sen jälkeen kaikki on ollutkin ok.

Nyt tätä kirjoittaessa tuli mielikuva, että myös S-postisovellus Outlook olisi tehnyt saman tempun joskus.

Nämä nyt on näitä "shit happens" -juttuja joita tulee ja menee. Jos tuo Edge vielä jatkaa temppujaan, niin poistan sen käytöstä ja otan tilalle jonkun muun. Onhan noita.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Toope

#1097
Itselläni win-10 ja Firefox-selain. Jostain syystä jumitti niin kunnolla kunnes pakotin päivitykset (autom. päiv. päällä!)...??
Nyt taas ei onkelmaa. Muistui vaan mieleen tuo 8.1- vai oliko 8.2- päivitys windowsilla, joka oikeasti sekoitti konetta. Mm. ääniasetukset täysin viturallaan.
Windows onneksi ei pakota tuohon win11-formaattiin ainakaan kysymättä, eihän...? :-X
Windows-firma varoitti hyökkäyksistä ja päivitystarpeista joitakin päiviä sitten...
https://kotimikro.fi/oheislaitteet/kayttojarjestelma/windows-10/windows-10-paivittyy-versioon-21h2

Kopek

Tämä ei ehkä liity tietokoneisiin teknisessä mielessä, mutta kun en muutakaan foorumin osiota keksi, esittelen asian tässä.

Sähköpostiin alkoi tulvia tällaista.



En viitsi avata viestejä. Vaikuttavat sen verran hämäriltä.

Samaan aikaan on alkanut tulla puhelimeen soittoja näistä numeroista. En vastaa tuntemattomiin soittoihin. Puhelinkammoisena en haluaisi, että se soi ollenkaan.

https://www.kukasoitti.fi/numero/358409236150

https://www.kukasoitti.fi/numero/358454974892

Jälkimmäinen soitto saattoi johtua siitä, että klikkasin jotain "ei-ilmaista" kohtaa "myheritage" -sivulla, jonka jälkeen tuosta numerosta ehkä kaupitellaan ostamaan se palvelu. Tähänhään edellä olevissa kommenteissa viitataan. Kai olen antanut sinne puhelinnumeron aikoinaan, vai mistä se on saatu tietoon. En aio vastata.

Shköpostiviestit eniten ihmetyttävät.

(varmuuden vuoksi linkki, jos kuva ei näy)

https://imgur.com/M9uYQkz


Jaska

Lainaus käyttäjältä: Kopek - tammikuu 16, 2022, 16:25:38

Shköpostiviestit eniten ihmetyttävät.

Ensimmäinen puhelinnumero on Kantar mielipidetiedustelufirman, toinen ei luettelossa.

Häiriöpuhelujen ja -postien samanaikaisuus, herättää kysymyksen onko spostiosoite ja pnumero vuotaneet äskettäin yhdessä.

Thunderbird sähköpostiohjelmassa on viestin lähdekoodin näyttö (Ctrl-U sappuneiden listalla valitusta viestistä). Koodista voi haistella mistä viesti tullut, minkä osoitteen nimissä lähetetty yms. Huijausviestejä ja muuta haittapostia joskus katselen viestin luonteen selvittelemiseksi. Jo kursorin vienti lähettäjän nimen päälle, näyttää lähettäjän sähköpostiosoitteen (senkin tosin voi vääremtää niinkuin soittajan numeronkin).

Joillain sähköpostioperaattoreilla on spostiosoitteita, jonne voi lähettää epäilemäänsä haittapostia. Parhaiten epäilyttävä viesti ilmoitusviestin liitteenä. Eivät yleensä vastaa.

Enpä tiedä onko riskiä avata sähköposti kunhan ei kajoa linkkeihin tai vastaa.

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Jaska - joulukuu 07, 2019, 14:50:35
Onko joku merkittävä tietokoneen webbiselain, jossa ei voisi määrittää, että selainta avattaessa avataan viimeksi suljettaessa auki olleet välilehdet?  Ainakin Firefoxissa saa myös  helposti kaikki auki olevat  välilehdet kirjanmerkeiksi vaikkapa juuri tehtyyn kirjanmerkkikansioon. Ja on sivuhistoria josta voi avata suljettuja ikkunoita ja välilehtiä.

Etsin netistä tietoa seuraavaan kysymykseen, mutta en löytänyt. Tätä kirjoittaessani tuli mieleen toinenkin kysymys.

Ensimmäinen on se,  miten saisi estettyä, ettei Firefox kantele seuravalle käyttäjälle, missä sivulla edellinen käyttäjä on vieraillut. Firefox tekee sivusta pikku kuvakkeen keskelle ruutua niin, että siitä pääsee suoraan kyseiselle sivulle. Ja kun osoitekentän avaa, sinne tulee luettelo sivuista.

Ei jokaisen käyttökerran jälkeen viitsisi poistaa varmuuden vuoksi sivuhistoriaa.

Toinen kysymys on se, miten Firefoxin saa estettyä näyttämästä punaista virheviivaa tekstin alla. Ohjelmassa on ilmeisesti jonkinlainen oikoluku päällä, joka näyttää suomen kielen virheeksi. Englanti kelpaa.

Olen valinnut asetuksista kieleksi suomen ja klikannut kohdan "oikolue käyttäjän kirjoitukset".

Kokeilen poistaa oikoluvun (rasti pois ruudusta).

Punainen viiva tulee edelleen.

Firefoxin kieli tuntuu olevan väkisin englanti. Asetusten ohjetekstit ovat kuitenkin suomeksi.

Virheenkorjaus olisi sinänsä hyvä asia, mutta sen pitäisi olla säädetty suomenkielelle.

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Kopek - tammikuu 17, 2022, 16:02:44
Etsin netistä tietoa seuraavaan kysymykseen, mutta en löytänyt. Tätä kirjoittaessani tuli mieleen toinenkin kysymys.

Ensimmäinen on se,  miten saisi estettyä, ettei Firefox kantele seuravalle käyttäjälle, missä sivulla edellinen käyttäjä on vieraillut. Firefox tekee sivusta pikku kuvakkeen keskelle ruutua niin, että siitä pääsee suoraan kyseiselle sivulle. Ja kun osoitekentän avaa, sinne tulee luettelo sivuista.

Ei jokaisen käyttökerran jälkeen viitsisi poistaa varmuuden vuoksi sivuhistoriaa.

Surffaa privaatti-ikkunassa. Kolme alekkaista viivaa oikeassa yläkulmassa. Siitä 'New Private Window'.

Lainaus käyttäjältä: Kopek - tammikuu 17, 2022, 16:02:44
Toinen kysymys on se, miten Firefoxin saa estettyä näyttämästä punaista virheviivaa tekstin alla. Ohjelmassa on ilmeisesti jonkinlainen oikoluku päällä, joka näyttää suomen kielen virheeksi. Englanti kelpaa.
...

Kieliasetukset ovat niin sekava asia, ettei niihin uskalla ottaa kantaa olematta kyseisen koneen ääressä. Sielunvihollisen juoni.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Jaska

#1102
Voinee kokeilla mitä tekee kun Firefoxin asetuksissa laittaa täpän kohtaan 'Poista evästeet ja sivustotiedot, kun Firefox suljetaan', huutavatko muut koneenkäyttäjät.

Vain yhteiskäyttöisiä tietokoneita käyttävä voi näperrellä itselleen Firefoxiin oman profiilin, jonka käynnistää itselleen. Tai käyttää yksityistä tilaa. Kai nämä on kymmenen kertaa sinulle kommentoitu, mutta ratkaisusi teet itse. Voit kertoa muillekin kun hyviä ratkaisuja teet.

Ja Linuxissahan Firefoxin suomenkielinen oikoluku on hyödytön täysi susi. Minun kirjoitusvirheeni voi laittaa sen piikkiin. Tätäkin kirjoittaessa joka sana on punaisella aaltoviivalla korostettu.

https://oikofix.com/
https://github.com/voikko/mozvoikko/issues/5

Toope

Onko teillä oikeasti ongelmia Firefoxin suhteen? Itse olen koennut sen erittäin hyväksi ja muokattavaksi selaimeksi. Tietoturvan suhteen toki olen vähän H. Moilanen. Omat pornokuvani tosin eivät ole netissä... ::)

Aave

Uutinen on viikon vanha mutta laitan silti, jos on sattunut menemään muilta ohi:

Tällainen on Suomeen tuleva "Google-kirjautuminen" – lehdet, lippujen ostaminen ja viran­omais­asiat halutaan yhden tunnuksen taakse (IS).

"Uusi kansalliseksi tarkoitettu järjestelmä alkaa kilpailla teleoperaattorien ja pankkien tunnistautumisen kanssa".

Kansalliseksi tarkoitettu?

"...perustajajäseniä ovat mediayhtiöt Yleisradio ja Alma Media, palvelun toteuttava tietoturvayhtiö Nixu".

Alkuvaiheessa on kertakäyttöisenä sähköpostiin lähetettävä salasana, eli heikko tunnistautuminen. Valtio siis maksattaa ensin palvelun toteuttamisen, jonka käytöstä joutunee vielä sitten maksamaan transaktiot.

Heikossa muodossa en näe mitään syytä ottaa palvelua käyttöön ohi olemassa olevien, erittäin yleisten ja ennen kaikkea ilmaisten kirjautumispalveluiden. Jos tässä tosissaan haluttaisiin digitaalista asiointia edistää, palvelu olisi ilmainen vahvallakin tunnistautumisella:

"Tämä ei ole bisnestä"

"Hinnoittelu ei ole vielä tiedossa".


Jepjep.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Jaska


Uutisesta puuttuu pihvi. Yksi (Alman ja Ylen) uusi tunnus netti- ym. käyttöön tarjoutuu yhteiseksi muitten tunnusten paikalle.

Aave

Lainaus käyttäjältä: Jaska - tammikuu 19, 2022, 11:38:05

Uutisesta puuttuu pihvi. Yksi (Alman ja Ylen) uusi tunnus netti- ym. käyttöön tarjoutuu yhteiseksi muitten tunnusten paikalle.
Lähinnä huvitti, että kun kansakuntaa on ensin vuositolkulla kissojen ja koirien kanssa opetettu, että kotimaiset viralliset tahot eivät lähetä sähköpostiin mitään linkkejä tai muitakaan koodeja, niin nyt tässä muinainen oppi sitten vaihtuu.

Vanha viisaus kuitenkin on, että ei kaikkia munia samaan koriin. Hirvittää joka kerran, kun kaikenlaisia kansalaisia koskevia tietopankkeja yhdistellään yhden ja saman tunnuksen alle. Se on tietenkin vain omaksi parhaaksemme, ja järjestelmään voi luottaa, kuin suomalaiseen peruskallioon.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Jaska - tammikuu 19, 2022, 11:38:05

Uutisesta puuttuu pihvi. Yksi (Alman ja Ylen) uusi tunnus netti- ym. käyttöön tarjoutuu yhteiseksi muitten tunnusten paikalle.

Ja sämpylä on se, että jos arvostelet liian kärkevästi bile-Sannaa, sinut on helppo sulkea kaikista palveluista...
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Jaska

En siis tavoittanut uuden tunnuksen ideaa. Kilpailijaa pankkien ja teleoperaattorien tunnistusmenettelyille?

Nyt luotamme siihen, että pankki ja teleoperaattori tietää asiakkaansa henkilötunnuksen ja nimen. Henkilötodistusta on näytetty luotettavana pidetylle toimijalle tms.
Kun pankilla / teleoperaattorilla on menettely tunnistaa asiakkaansa netissä jonkinlaisella salasanoja (vain asiakkaan tiedossa olevia koodeja) ja asiakkaan hallussa olevia laitteita (puhelimen SIM-kortteja, tunnuslukulaitteita) käyttävällä menettelyllä, niin voivat myydä nettikäyttäjän  tunnistautumispalvelua vaikka viranomaiselle, mistä viranomainen maksaa pitkän pennin. Siitä on puhuttu, että julkisella vallalla voisi olla oma tunnistautumispalvelu.

Epämääräisesti kerrottiin, että  "alkuvaiheessa on kertakäyttöisenä sähköpostiin lähetettävä salasana", siis on rekisteröity henkilöiden viralliset sähköpostiosoitteet, mutta en saanut kahvaa käteen mitä yritetään.

Toope

Lainaus käyttäjältä: Aave - tammikuu 20, 2022, 00:51:52
Lainaus käyttäjältä: Jaska - tammikuu 19, 2022, 11:38:05

Uutisesta puuttuu pihvi. Yksi (Alman ja Ylen) uusi tunnus netti- ym. käyttöön tarjoutuu yhteiseksi muitten tunnusten paikalle.
Lähinnä huvitti, että kun kansakuntaa on ensin vuositolkulla kissojen ja koirien kanssa opetettu, että kotimaiset viralliset tahot eivät lähetä sähköpostiin mitään linkkejä tai muitakaan koodeja, niin nyt tässä muinainen oppi sitten vaihtuu.

Vanha viisaus kuitenkin on, että ei kaikkia munia samaan koriin. Hirvittää joka kerran, kun kaikenlaisia kansalaisia koskevia tietopankkeja yhdistellään yhden ja saman tunnuksen alle. Se on tietenkin vain omaksi parhaaksemme, ja järjestelmään voi luottaa, kuin suomalaiseen peruskallioon.
Oletko sinäkin vainoharhainen, aina kun tulee jokin viesti ns. "viranomaisilta"? Itse en usein puhelimeen vastaa, kun numero on tuntematon... ???
Tuo pelko huijauksista luo vähän vainoharhaisuutta. Toki Kelaan luotan, he ilmoittavat, että sinulla on viesti Kela-sivuilla, Vero-sivuilla, tms. Mutta yleisesti ottaen olen vähän vainoharhainen noiden suhteen.