Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tietokoneketju

Aloittaja Lenny, tammikuu 03, 2019, 12:24:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

a4

Chromebookin käyttäjille tiedoksi. Oma kromikirjani on muutaman kerran tiltannut niin ettei suostu käynnistymään millään.
Ei edes sylitanssilla.
Mutta irroitettuani langattoman hiireni USB-vastaanottimen läppäristä, kone käynnistyy taas normaalisti.
Halpa ja hyvä hiiri.

Kopek

Chromebookini vuodelta 2015, joka on nyt jo siirtynyt uuden tieltä "jäähdyttelyvaiheeseen" ei pitänyt päivityksestä. Se kerta kaikkiaan meni aivan mahdottomaksi. En muista tarkalleen. Kun palautin tehdasasetukset, kone toimi taas kuin uusi. Sen jälkeen en siihen päivityksiä enää ladannut.

Nykyisin kone on vielä satunnaisesti pienessä käytössä. Sen näpppäimistössä on ongelmia, ja siitä syystä ostinkin uuden (taas halvan) Choromebookin. Tietokoneen verkkolaitteen johto murtui viime vuoden lopulla, joten ostin siihen tuolloin Clas Ohlssonilta korvikeverkkolaitteen.

Uudessa Chromeobokissa on se etu vanhaan verrattuna, että tässä (kirjoitan sillä parhaillaan) voi käyttää myös joitakin asennettuja ohjelmia. Olen asentanut Gimpin ja Libre Officen.

Tässä koneessa on se ärsyttävä ominaisuus, että "shift" -napin yläpuolella on nappi, jossa on suurennuslasin kuva. Teen lyöntivirheitä, ja napsautan vahingossa A:n sijasta sen vieressä olevaa "suurennuslasinappia, jolloin ruudun alareunasta pomppaa esille ohjelmien käynnistysruudukko tms. Tämä tapahtuu vähän väliä. Saisipa "suurennuslasinapin" epäaktivoitua.

Chormebookissa ei ole DEL nappia, mutta sen saa simuloitua "takaisin päin nuoli" ja alt -nappeja yhtä aikaa painamalla. Macissä on myös tämän tyyppinen mahdollisuus joillakin napeilla.

Jos muistaa väärin ja painaa "takaisin päin nuoli" ja ctrl -nappia, toiminto syö sanoja. Jos on tarkoitus poistaa viisi kirjainta, tuleekin poistaneeksi viisi sanaa. 

(en tiedä nappien virallisia nimiä)

Jaska

Chromebookista en mitään tiedä, mutta toimisko sen ohjelmissa Ctrl+Z Undo virhenäppäilyjen jälkeen.

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Jaska - huhtikuu 30, 2022, 01:26:55
Chromebookista en mitään tiedä, mutta toimisko sen ohjelmissa Ctrl+Z Undo virhenäppäilyjen jälkeen.

Crrl+Z näyttää pyyhkäisevän rivin tekstiä kerrallaan.

Hayabusa

Kuinka paljon tuollainen chromebook, jota käytätte maksaa? Ymmärtääkseni niissä ei ole kummasti tehoja. Muutamalla satkulla saa käytetyn ns. yritysläppärin, jossa on hyvin potkua moneksi vuodeksi sohvasurffailuun ja "por... anteeksi viihdeyhteyksiin".  ;D
Tarvittaessa saa vaihto-osia netistä helposti.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Kopek - huhtikuu 30, 2022, 07:17:42
Lainaus käyttäjältä: Jaska - huhtikuu 30, 2022, 01:26:55
Chromebookista en mitään tiedä, mutta toimisko sen ohjelmissa Ctrl+Z Undo virhenäppäilyjen jälkeen.

Crrl+Z näyttää pyyhkäisevän rivin tekstiä kerrallaan.
go to Settings and then Device and then Keyboard and then View keyboard shortcuts to find keyboard shortcuts for your device.
https://support.google.com/chromebook/answer/183101?hl=en

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - huhtikuu 30, 2022, 09:51:36
Kuinka paljon tuollainen chromebook, jota käytätte maksaa? Ymmärtääkseni niissä ei ole kummasti tehoja. Muutamalla satkulla saa käytetyn ns. yritysläppärin, jossa on hyvin potkua moneksi vuodeksi sohvasurffailuun ja "por... anteeksi viihdeyhteyksiin".  ;D
Tarvittaessa saa vaihto-osia netistä helposti.

Ensimmäisen ostin Amerikan reissulla syksyllä 2015 ja maksoin siitä noin 145 euroa vastaavan summan. Uudemman ostin tänä keväänä Tammiston Gigantista ja maksoin siitä 222 euroa.

Mitään kovin suuria investointeja nämä eivät ole olleet.

Varsinaiseksi "oikeaksi" tietokoneeksi Chromebookista ei mielestäni ole. Sehän on käytännössä vain tietokoneen kuoriin pakattu Chrome-selain. Tässä uudemmassa mallissa on kuitenkin se hyvä puoli edelliseen verrattuna, että tähän voi asentaa ohjelmia, joten kaikkea ei tarvitse tehdä verkossa. Toinen plussa on se, että myös Android-ohjelmat toimivat.

Chromebookin hyviä puolia ovat nopeus, vaivattomuus ja huolettomuus. Ei tarvitse erikseen miettiä virustorjuntaa. Vaikka tehoa on vähän, koneet toimivat nettikäytössä ripeästi. Chromebookin huono puoli on se, ettei siitä oikein ole luovan ihmisen ainoaksi koneeksi. Jos skannailee kuvia ja editoi videoita ja puuhailee muuta tämän tyyppistä, tarvitsee oikean tietokoneen. Kuten jo mainitsin, Chromebookit ovat lähestyneet "oikeaa" tietokonetta siinä, että nykyisin niihin voi jo asentaa joitakin ohjelmia. Ensimmäisiin laitteisiin ei voinut.

Pihtiputaan mummolle, joka ei ymmärrä mitään tietokoneista ja tarvitsee konetta lähinnä internettiin, suosittelen Chromebookia. Muille se on ok helppona toisena koneena.

Kokemukseni ovat hinnaston halvimman pään Chromebookeista. Kalliimmilla luultavasti pystyy tekemään enemmän.

a4

^
Ostin omani tarjoushintaan ja sain lähes puoleen hintaan eli halvimman hinnalla hieman tehokkaamman Chromebookin. Tuplasti muistia ja tallennustilaa.
Näköjään selaimen osoitekentässä käskyllä chrome://system näkee myös koneen konepellin alle.
Läppäriin valmisasennettua Linuxia en ole vielä kokeillut mutta Crome-selainta olen jo kyykyttänyt kymmenillä välilehdillä ja hyvin pyyhkii. Pehmeästi. :)
Vanha satasen maksanut käytettynä jo vuosia sitten ostettu ja lisäpalikoilla doupattu yrityskoneeni sai jäädä hyvin ansaitulle eläkkeelle vaikka onkin vetreä seniori. Otan sen käyttöön taas kunhan halvalla kotikoneraudalla valmistettu uudehko kiinanläppärini hajoaa parin käyttövuoden sisällä.
Tunnen itseni muutenkin aika suojatuksi ja älykkääksi. Googlen käyttis kiinalaisessa koneessa. Otsen harasoo! :)

Kopek

#1193
Tarkoitukseni on yrittää kopioida VHS-kasettien sisältöä tietokoneelle. Olen tehnyt sitä yli kymmenen vuotta sitten Pinnacle-kortilla ja siihen kuuluvalla ohjelmalla. Käyttämäni tietokone on heikkotehoinen antiikki-Pentium.

Kokeilin pitkästä aikaa tätä systeemiä, mutta siinä ilmeni ongelma, jonka muistin ilmenneen jo aikaisemmin.

Videonauhan laatu on rappeutunut, ja kuvassa on häriöitä. Tälle ei mahda mitään. Haluaisin kuitenkin kopioida videot, vaikka niiden kuva ei olekaan enää täydellinen. Ongelma on se, että kopiointivaiheessa ilmenee "dropped frames" eli kopioimattomia ruutuja. Ääniraita kuitenkin kopioiutuu sellaisenaan. Seurauksena on se, että ääniraita ja kuvaraita ovat epätahdissa. Ääniraita on pidempi.

En tiedä, pystyykö ongelmaa ratkaisemaan.

Haluaisin aloittaa homma uudestaan uudella tekniikalla. Olen miettinyt tällaista boksia...

https://www.thomann.de/fi/blackmagic_design_mini_converter_analog_sdi_2.htm

Miten tästä saadaan kopioiduksi signaali tietokoneelle? En haluaisi ostaa yli 200 euron laitetta, jos en tee sillä mitään.

Tarvitsisin erityisen välijohdon videonauhurin s-video ulostulon ja boksin sisääntulojen väliin. Tällaisia johtoja näyttää olevan olemassa.

https://www.svideo.com/fsvto2mbnc.html

Boksin toiseen päähän tarvittaisiin johto signaalin syöttämiseksi tietokoneeseen. Onko USB mahdollinen?

Vastaan itse. Tarvitaan vielä toinen boksi ja johtoja... tämänhetkisen tiedon mukaan.

https://www.thomann.de/fi/blackmagic_design_ultrastudio_recorder_3g.htm
 

Kopek

Yhdessä läppärissäni oleva Ubuntu ehdottelee päivityksiä. Niissä on se ongelma, että päivittäminen tökkää aina virheilmoituksiin. Jotain ei löydy ja niin edelleen. "Repositoriot" vai mitä ovat nimeltään, eivät ehkä ole ajan tasalla. En jaksa venkslata asian kanssa.

https://www.networkworld.com/article/3305810/how-to-list-repositories-on-linux.html

https://i.ibb.co/7r2yyys/Screenshottisos.png

Jaska

Kokemuksen mukaan useimmiten päivittämällä ja asentamalla heti uudelleen päivitys onnistuu saman tien kuntoon. Ellei heti niin lähipäivinä. En ole kaivellut mahdollista syytä kun aina on hoitunut.
Paremman puutteessa olen ajatellut, että palikoiden asennusjärjestys ei paketeissa ole täysin hallussa. Voi kai olla jonkinlaista ruuhkaakin päivittämisessä.

Kopek

Painoin nappia aloittaakseni päivittämisen. Homma kaatui saman tien ilman mitään virheilmoituksia.

Ehkä seuraavalla kerralla voisi katsoa listasta, mitä päivitysehdotuksia siinä on, ja päivitellä ohjelmia yksitellen, jos se tuntuu mielekkäältä.

Hayabusa

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - toukokuu 05, 2022, 08:54:58
^Toimisikohan päivitykset paremmin komentorin kautta?
Jotain ohjetta: https://askubuntu.com/questions/733434/one-single-command-to-update-everything-in-ubuntu

Mahdollisesti toimisivat paremmin. Olen joskus näinkin tehnyt.

En ole paras mahdollinen tietokoneen käyttäjä. Joskus (=monesti) katson jotain ohjetta ja toimin sen mukaisesti edes lukematta ja ymmärtämättä tarkemmin, mitä oikeastaan olen tekemässä. Lopputulos on sen mukainen. 

Kopioin jonkin sudo apt - tekstin ja lätkäisen sen ruudulle ja katson, mitä tapahtuu.

Jaska

Tällaistahan se on, että tietokoneilla tulee tilanteita, joissa pieleen menon jälkeen on sormi suussa. Juurikin kun yritin päivittää Ubuntu 18.04:ää, niin kiville meni, kuten liitteestä ilmenee. (Asennettuun ohjelmaan ei ohjelmavarastosta palvelimella ole julkaisuversiotietoa)  Nyt odottelen, että aika parantaa haavan.