Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tietokoneketju

Aloittaja Lenny, tammikuu 03, 2019, 12:24:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Jaska

???

Webbisivulla taulukot kai ovat yleensä HTML:n <table> rakenteita. Taulukon tai osan voi katsotulta sivulta (kuten tältä) korostaa hiirellä maalaamalla ja copy/pastella kopioida auki olevaan taulukkolaskennan työkirjaan. Yksinkertaiset taulukotakenteet kopioituvat siististi, mutta esimerkiksi Tilastokeskuksen tilastotaulukot yleensä eivät kun niissä on soluja yhdistelty tms.

Mutta en tainnut ymmärtää mistä puhuttiin

Tästäkin voi maalata ja copy/pasteta

ots1ots2
data11data21
data12data22

Hayabusa

^Excelin Data-valikossa voi hakea ulkopuolista (External) dataa. Yksi vaihtoehto on webbisivu. Eli Excel osaa haistella url-osoitteesta taulukot. Sieltä vain valitsee oikean ja data lähes automaagisesti ilmestyy Excel-taulukkoon. Vanha kikka. Pikkutaulukoissa maalaus, ctrl+c ja ctrl+v on kuitenkin nopeampi.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Hippi

Olisi voinut mennä kysäreihinkin, mutta laitetaan tänne kun on aika spesiaali aihe.

https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000009030444.html

Jutun aiheena on TYKS:in tietojärjestelmä, joka ei päästä kohtaamaan asiakkaasta virheellisesti kirjattua tietoa ja asiaka on joutunut moneen otteeseen olemaan yhteydessä korjauksen tiimoilta. Lopulta aivan yllättäen virheellinen kirjaus oli poistunut. Jutussa haastatellaan tietohallintojohtajaa, joka sanoo:

Viikonloppuna virheellinen merkintä yhtäkkiä poistui lukijan Omakannasta. Syy tähän ei ole tiedossa. Ennen korjausta Poromaa huomautti sairaalassa käytettävän satoja erilaisia tietojärjestelmiä, ja muun muassa tekstin muokkaus oli korjauksen ja kehitystyön alla.

Tuossa minua kummastuttaa tuo "satoja tietojärjestelmiä". Mitenhän TYKS:ssä on määritelty sana "tietojärjestelmä"? Tuossa saa käsityksen, että tekstin muokkaus olisi yksi näistä "tietojärjestelmistä". Minulla taitaa olla aika vanhakantainen käsitys tietojärjestelmästä, sillä ajattelen sitä hiukan isompana toiminnallisena kokonaisuutena. Miten se nykyään määritellään?
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

^Yksi tapa on laskea tietojärjestelmiä, on kuinka monesta maksetaan jotain lisenssimaksuja. Saattaa olla jokin kotikutoinen, josta pulitetaan tietokantalisenssi. Vuosikymmenten saatossa organisaatioissa syntyy - ostamalla tai kehittämällä - lukuisia tietojärjestelmiä. Hyvinkin tyypillistä on etteivät nämä juurikaan kommunikoi keskenään.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

-:)lauri

Korjasin linuxin shellin kun se ei auennut kansiosta käsin. Tää yritti avata dockeria. Löyty näppärät ohjeet, joilla asettaa avaamaan linux dockerin sijaan. Saa nähdä, että kun on käynnistänyt koneen uudelleen, että pitääkö jälleen säätää eli pitääkö tuo säätö tehdä käytännössä joka kerta, kun tulee asiaa Ubuntun puolelle, vai menikö kerralla jakeluun.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Hippi

Olipas mukava nostalgiapläjäys tänään ja se on kuunneltavissa vielä 30 päivän ajan:

MikroMikkoja museoitu Loimaalla
Millaiset olivat Mikon päivän juhlat MikkoMuseossa? Matti Ylönen vieraili Loimaan Virttaan kylällä Suomen ainoassa Nokian Mikko- ja MikroMikko-tietokoneita esittelevässä museossa. Hän tapasi museonjohtaja Niko Niemisen sekä ihkaensimmäisen Mikko 1:n kehittäjän Erkki Rajulinin.


Meidänkin ensimmäinen kotikone oli MikroMikko :)
En kyllä muista tarkemmin mallia, mutta reilu kummenen senttiä korkea nelikulmainen laatikko makasi kyljellään ja sen päällä oli muhkea näyttö, olisiko ollut 14 tuumainen vai peräti 15? Muistaakseni tuossa oli Win3.1, jossa tosiaan oli näyttö palstoitettu "ikkunoiksi", joissa kussakin oli kuvakkeet sovelluksille.

Tuon kanssa meinasi hermo mennä, kun sieltä aloitusnäytöltä oli milloin mikäkin ikkuna hukassa. Ihmettelin, että miten ihmeessä ne voi joutua hukkaan ihan omia aikojaan. Kerran sitten huomasin, kun likka oli käynnistämässä konetta, niin hänen vikkelät sormensa hyppivät näppäimistöllä kuin konserttipianistilla. Koneen käynnistyminen tosiaan otti aikansa, että sai kaiken tarvittavan esiin, joten likka viihdytti itseään sillä aikaa näppäimistöllä. Jotenkin hän oli joskus onnistunut pääsemään BIOSin asetuksia muuttamaan ja toisinaan taas deletoimaan jonkun ikkunan. Opinpahan kokoamaan ja saamaan ikkunan takasin ja jopa uskalsin asetuksiakin muutella takaisin. Pidin likalle tikkukirjaimin puhuttelun aiheena: "Istut käsiesi päällä, kunnes näyttö on tullut valmiiksi, tai on viimeinen kerta, kun käytät konetta". :D
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

^Vaikuttaa mielenkiintoiselta ohjelmalta. Täytyy laittaa huomenissa kuunteluun tietokoneelta.  :)
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Kopek

Yritin käynnistää Mikromikko 4 m326SX koneen. Olisin ottanut muutaman kuvan siitä, kun se on käynnissä.

Ikävä kyllä, konevanhus oli tainnut omia aikojaan potkaista tyhjää. Vähän merkkivalot välähtivät, mutta mitään muuta ei tapahtunut. Onko se rikki, vai voiko Biosin patterin loppuminen aiheuttaa tällaista.

Ostin koneen 90-luvun lopussa nimelliseen hintaan pelkkää uteliaisuuttani. Se oli silloin jo antiikkinen. Se oli ollut eräässä virastossa. Käyttöjärjestelmänä oli DOS.

En enää täysin muista yksityiskohtia, mutta joka tapauksessa koneessa oli olemattoman vähän muistia. Sain eräältä tuttavaltani muistipalikoita, jotka olivat peräisin jostakin puretusta koneesta. Asensin ne, jolloin koneen suorituskyky parani. Asensin siihen Windows 3.11:n, jonka (laittoman) kopion olin saanut epävirallisia teitä. Taisin kopsata sen itse ollessani kouluavustajana.

Vähäinen kovalevytila ei mahdollistanut monen ohjelman asentamista. Kaikki olivat tietenkin piraattikopioita. Alkeellinen Word oli peräisin valtion tietokoneesta. Kopion sen työllisyyskurssin aikana, kun kurssia pidettiin eräässä valtion toimistossa. Noihin aikoihin tekstinkäsittelyohjelman voi kopioida suoraan toisesta tietokoneesta. Nykyisin ei taitaisi onnistua. Lisäksi oli WP-ohjelma, jota oli karsittu, jotta se mahtui kovalevylle.

Leikin tietokoneella aikani ja jätin sen pöydälle pölyä keräämään. Silloin tällöin olen kokeillut sitä ja kirjoittanut hieman. Windows 3.11:ssa on nostalgiaa.

Kai noilla mentiin alkuaikoina nettiinkin kunnes tuli seuraavia Windows versioita. Onko kokemuksia?

Ostin ensimmäisen tietokoneeni joulukuussa 1989. Se oli merkiltään "Trifunic". Seuraavana keväänä osti pienen Toshiba 1000 -läppärin.

1990-luvun aikana jäin jälkeen kehityksestä. Ihmiset ostivat Windows-koneita, mutta minulla ei kerta kaikkiaan ollut rahaa. Kesäkuussa 1997 ostin "Keltainen Pörssi"-lehden ilmoituksen perusteella ensimmäisen Windows-koneeni. Se oli jo ostettaessa vanhanaikainen, koska se oli liikkeen poistokoneita.

Lähes päivälleen vuoden kuluttua koneen kovalevy särkyi. Kesä meni vanhoilla koneilla. Syksyllä ostin uuden kovalevyn ja asensin siihen siskoni Windows95 järjestelmän, eli taas mentiin laittomalla kopiolla. Tällä yhdistelmällä aloitin vaivalloisesti internetin käytön vuoden 1999 alussa - tai oikeastaan jo edellisen vuoden lopussa. Se oli takkuista. Meni kuukausi, että sain äänen kuulumaan ja enemmän kuin 16 väriä näkymään. Kone oli meni jumiin, ja piti formatoida ja asentaa Windows uudestaan ja kaikenlaista sekoilua. 

Ai niin. Kun aihe oli Mikromikko, niin minulla toinenkin. Se jostakin 1990-luvun puoliväistä ja entinen viraston kone. Siitä ei tarvinnut maksaa mitään. Tyyppimerkintää en tiedä. Se on kai jossakin takaseinässä. En tiedä, toimiiko kone vielä. Olen käyttänyt sitä vanhojen Teko-tekstinkäsittelyohjelmalla tehtyjen tekstin siirtämiseksi Windows-kelpoisiksi. Siinä on aika monta vaihetta, eikä se onnistu uudemmilla tiekoneilla ainakaan minun taidoillani. Pitää käyttää vanhaa versiota WordPad -ohjelmasta. Sellaista versiota, joka tulee Windows95:n mukana.

Minulla on suttuinen videokin tästä muuttamisprosessista Youtubessa.

Melodious Oaf

Mulla on jotain tosi varhaisia muistikuvia sellaisesta, että työmuisti oli koneissa ihan kortilla ja sen takia piti nysväillä autoexec.batin ja config.sysin kanssa, jotta sai jotkut pelit käynnistymään. Silloin en osannut edes kunnolla lukea tai kirjoittaa, mutta niin vaan nysväiltiin jotain ihme kikkoja noiden kanssa silti

MrKAT

Mikromikosta on sellainen muistikuva että sillä minun piti harjoitustyönä tehdä kortistointiohjelma laulukuorolaisille.
En vaan enää millään muista että millä kielellä tai "ylemmällä" kielellä.  Semmoinen muistikuva on että kone olisi ollut jo silloin "fossiilinen" ja myöhemmin poistettiin käytöstä.

Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Kopek

Tietokoneissa tapahtui käsitykseni mukaan tehohyppäys vuosituhannen vaihteen paikkeilla. Jos osti tietokoneen vuosina 1996-1998, se oli alitehoien ja vanhanaikainen jo muutaman vuoden kuluttua. Mutta osti uuden koneen vuonna 2000, sillä pärjäsi paljon pidempään.

Uusi tietokone vuonna 1996 ei ollut paras mahdollinen sijoitus taloudellisesti ajatellen. Koneet olivat kalliita ja vanhenivat nopeasti.

Joulukuun 15. päivänä vuonna 1997 Helsingin Sanomissa on MikroApajan mainos "Meisaku" nimisestä tietokoneesta.

Pentium II, 300 Mhz, 64 Mt SDRAM, 4 Gt kiintolevy, 24xCD-ROM, Digitaalimonitori, aktiivikaiuttimet, Windows95.

Hinta 15950 markkaa eli (Suomen pankin rahanarvolaskurilla laskettuna) 3997.45 euroa.

Tuo oli kalliimmasta päästä "harrastajakoneita". Ja olihan siinä varusteita. Mutta on neljä tonnia aika paljon rahaakin. Viisi vuotta myöhemmin laite on ollut jo auttamattomasti vanhentunut.

Olisin etsinyt vertailutietokoneen 2000-luvun alusta, mutta Hesarin "aikakone" katkeaa harmillisesti vuoteen 1997. Välivuosien lehtiä nykyaikaan ei näe mistään.

Kopek

#1256
En tiedä, kuuluuko tämä tietokoneketjuun vai mihin. Selostan hieman yrityksiäni kopioida vanhoja VHS-nauhoituksia niin kauan kuin se on vielä mahdollista. VHS-nauhureiden valmistaminen on loppunut, joten ohjelmat jäävät kaseteille, jos asiassa ei tee mitään.

Takkuinen on ollut kopioijan polku. Tästä tulisi pitkästyttävä tarina, jos kertoisin sen kokonaan, joten poimin vain joitakin yksityiskohtia.

Tilasin keväällä pari teknistä laitetta ja erilaisia johtoja tarkoituksena kopioida kasetteja. Kokoonpano oli tällainen paitsi, että VHS-nauhuri ei ollut se, mikä näkyy kuvassa.



On ilmennyt kaksi ongelmaa ja useimpia pieniä ongelmia, joita en ole kaikkia todennäköisesti edes vielä huomannut.

Ensimmäinen ongelma on se, että videotiedostoista tulee kooltaan järkyttävän suuria. Ne täyttävät kaikki kovalevyt, jos kopioimista jatkaa.

Toinen ongelma on se, että laitteisto ei toimi sellaisen kuvanauhurin kanssa, joka pystyy toistamaan Super-VHS -kasetteja.

Tässä kuvassa on "ei-SuperVHS" -nauhuri kytkettynä scart-johdolla vanhaan matkatelevisioon.



Nauhalla näyttää olevan formulakisa. Kuva näkyy mustavalkoisena, koska videonauhurin säätö oli väärä. Värit sai näkyviin säätöä muuttamalla. TV:stä nauhoitettuja ohjelmia ei ole tarkoitus kopioida. Kasetti on laitteessa vain kokeilumielessä. TV-ohjelmat saavat hävitä. Jos jotain todella erikoista löytyy, niin voihan senkin tietysti tallentaa, mutta itse kuvatut videot ovat kopioimisen pääkohde.

Mikä on siis ongelma?

Se, että Super-VHS -nauhat toistava videonauhuri ei sovi yhteen "boksien" ja tietokoneen kanssa. Kuva näkyy pätkittäin vilkahdellen eikä sitä pysty kopioimaan.

Täytyy palata vanhaan systeemiin. Harmittaa vain tehdä kopiointeja jollakin lähes 20 vuotta vanhalla Pentium-tietokoneella. Se on kuitenkin ainoa, millä kopioiminen onnistuu, koska koneessa oleva Pinnacle-kapturointikortti ei käy uudempiin koneisiin. Tai käy se fyysisesti, mutta ajurit eivät käy. On kokeiltu.

VHS-DVD laiteella pystyy kopioimaan tavallisia VHS-nauhoituksia DVD-levyylle, mutta se ei ratkaise ongelmia ja on lisäksi kömpelö kiertotie. DVD:t voi "ripata" "Handbrake" nimisellä ohjelmalla, jonka asensin yhteen Linux-koneeseen. Ohjelma tekee vain MKV-tiedostoja, jotka eivät toimi videoeditoreissa. Davinci 18 versiossa pitäisi toimia, mutta kokeilu osoitti, että ei toimi kunnolla.

Jos Handbraken asentaisin Windowsiin, se ehkä tekisi myös mp4-videota. Pitäisi vain olla Windowsin versio 10 tai uudempi, ja minulla on seiska. Aina on seinä vastassa.

P.S. Ostin kuvassa näkyvän DVD-VCR-laitteen Jumbon Citymarketista joskus vuoden 2010 paikkeilla. Avasin paketin vasta tänä vuonna, eli laite ehti olla käyttämättömänä avaamattomassa paketissa 12 vuotta. Jännitti vähän, toimiiko se enää.

Jaska


MikroMikko oli minunkin ensimmäinen oma tietokone 1980-luvulla, ennen Windows-aikaa.  Mielikuvani on että viime vuosituhannella kotitietokone maksoi 10000 markkaa, mutta koneen ominaisuudet nopeus, muistin määrä ym. tuplautuivat alle kahdessa viuodessa. Nokia kehitteli teknisesti edistyneen MikroMikon yhteistyössä suomalaiseten pankkien kanssa ja mieleeni on jäänyt, että mustavihreän näytön alareunassa oli laatikot joissa ohjelmallisesti vaihtuva teksti laatikon alla näppäimisössä olevan funktionäppäimen toiminnasta, vaihtuva valikko siis. Nokian Mikrotkin sitten taantuivat teollisuusstandardin IBM PC:n mukaisiksi.

Hieman uudempi 7-kiloinen Zenith-kannettava "sähköpostipääte" (Zenith SuperSPORT Portable Computer) on vielä kassissaan komeroni perillä. Aikanaan hienoa siinä on sisäänrakennettu modeemi, josta voi laittaa johdon seinään lankapuhelinliitännän pistorasiaan. Massamuistina hienoudessa on kaksi 720 kB levykeasemaa ("korppu"), toinen Dos-käyttöjärjestelmalle ja toinen suoritettavalle ohjelmalle ja datoille. Telellä (nyk. Telia) ja HPY:llä (nyk. Elisa) oli puhelinnumerot palveluportaaleihin, joista valikosta pääsi tietokoneella mm. pankkeihin, sähköpostiin ja maatalouden palvelujärjesytelmiin.

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Kopek - lokakuu 02, 2022, 21:35:31
Leikin tietokoneella aikani ja jätin sen pöydälle pölyä keräämään. Silloin tällöin olen kokeillut sitä ja kirjoittanut hieman. Windows 3.11:ssa on nostalgiaa.

Kai noilla mentiin alkuaikoina nettiinkin kunnes tuli seuraavia Windows versioita. Onko kokemuksia?

Muistelen, että 3.1 oli sellainen, että sillä ei normikäyttäjä nettiin oikein päässyt. Tai ainakaan meidän IBM  mikrokontrollerikoneelle ei modeemia edes tainnut olla. Siksi W95 oli kuin taivahan lahja siihen sai modeemin jolla yhden kuvan pystyi lataamaan muutamassa tunnissa. Eka modeemimme taisi olla 9600kb/sek. Silloin nettisivujen tärkein ominaisuus oli latausaika.

Ilmoittauduinkin paikallisen kansalaisopiston tietokonekurssille kun oletin, että uutta W95 järjestelmää siellä käsiteltäisiin. Ensimmäisen tunnin alkupuolen luennoitsija käytti kertomalla saavutuksistaan ja tietämyksestään ATK-tietokonealalla ja loppupuolen selittämällä m iten 3.1 on niiiiin paljon parempi kuin uusi 95, että hän ei haaskaa meidän aikaamme sen opettamiseen vaan alkoi jakaa 3.1 järjestelmän ohjeita ja opettelimme sitten vielä hiirenkäyttöä. Seuraavan tunnin ohjelmasta en tiedäkään mitä tekivät, minulle tuli äkkiä muita menoja.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

MrKAT

^ :D :D

Mutta tämä ei naurata: Twitter on nyt sulkenut näkymänsä meiltä ulkopuolisilta rekisteröitymättömiltä.
Virusasiantuntemuksesta, sotatilanteista ja päivän poliittisista somekohuistakin jään nyt ulos "rekisteröintioven taa".
(Saatanan Elon Musk?!)
Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)